האם המפץ הגדול לא סותר את הטענה לגבי חורים שחורים ?

בועז 123

New member
האם המפץ הגדול לא סותר את הטענה לגבי חורים שחורים ?

המפץ הגדול ברגעיו הראשונים היה עד כמה שאני מבין, גוש מאסיבי ביותר של חומר דחוס, שהוא בעצם מעין חור שחור ענק. איך משהו הצליח לברוח משם? איך הגוש המאסיבי והדחוס הזה הצליח להיפרד לכל הגלקסיות שיש היום ביקום? הרי אפילו אור לא מצליח לברוח מחור שחור, איך משהו הצליח לברוח מגוש חומר בעל כוח משיכה הרבה יותר אדיר?

Schrodingers Dog

New member
להפך

ההבנה שלנו לגבי חורים שחורים והתאוריה שמסבירה אותם - יחסות כללית, מראה שחסר לנו חלק מאד חשוב בפאזל לגבי המפץ הגדול. במפץ הגדול הייתה צפיפות מאד גדולה, מרחקים קטנים ומה שאמור לתאר את זה זאת כבידה קוונטית, שלצערנו אף אחד לא יודע איך היא נראית. אז לתשובתך: אף אחד לא יודע.

בועז 123

New member
אבל המצב שתיארת קיים גם בחורים שחורים שאנו מכירים

ולמרות זאת (כלומר למרות שאיננו יודעים להסביר מה קורה בתוך החור השחור) אנו יודעים ששום דבר לא יכול להימלט ממנו. אז מדוע זה שונה מהמצב שהיה מיד לאחר המפץ הגדול? איננו מבינים את הפיזיקה שהתרחשה בפנים, אך עדיין אם אנו משווים זאת לחור שחור אז שום דבר לא היה אמור להימלט משם, בטח לא כל הגלקסיות הנפרדות שמרחפות להן היום בחלל.

Schrodingers Dog

New member
היי

אני חושב שיש פה קצר בתקשורת. אתה אומר ״אנחנו יודעים הכל על המפץ הגדול וזה סותר את מה שאנחנו יודעים על חורים שחורים״ ואילו אני אומר ״אנחנו יודעים הרבה על חורים שחורים וזה מראה לנו שאנחנו לא יודעים הרבה דברים על המפץ הגדול״. האם זה עוזר?
&nbsp
ודרך אגב, לא היו גלקסיות במפץ הגדול. כל החומר היה אחיד והומוגני. רק לאחר מאות מיליוני שנה, נוצרו עננים גדולים שהם הגלקסיות הראשונות ובהם נוצרו הכוכבים הראשונים.

בועז 123

New member
באמת נראה שיש קצת אי הבנה

אנסה לנסח את השאלה מחדש -

זמן קצרצר לאחר המפץ הגדול כל החומר שישנו היום ביקום היה מרוכז בגוש אחד שבוודאי היה לו כוח משיכה עצום, הרבה יותר מחזק מכוח משיכה של חור שחור ממוצע.

איך משהו הצליח להימלט שם ? איך כל החומר שהיה שם לא נשאר כגוש אחד בודד והצליח להתפרק לענני גז שהתרחקו זה מזה ?

Schrodingers Dog

New member
היי

אתה חוזר על הטענה הבאה שוב ושוב ״לאחר המפץ הגדול היה גוש מסיבי של חומר שזה כמו חור שחור/מעין חור שחור/יותר חזק מחור שחור״ ואז אתה מקבל סתירה עם כל מה שאתה יודע על חורים שחורים. אני אומר שהטענה לא נכונה ולכן אין סתירה.

במילים אחרות - ואני לא יודע איך אפשר להיות יותר מפורש מזה - המדענים לא יודעים איך נראה כח הכבידה ברגעים האלה של צפיפות עצומה, אנרגיה עצומה ומרחקים קוונטיים. חורים שחורים זה פתרון מתמטי למשוואות היחסות הכללית. בסמוך למפץ הגדול, המשוואות האלה נשברות, אין לנו תאור של כבידה ולכן אין משמעות לדבר על חורים שחורים. בנוסף, להגיד שחומר צפוף שקול לחור שחור זאת ודאי טעות.

במילים אחרות, העוגן התאורטי שלנו היא תאוריית היחסות הכללית. היא עוזרת לנו להבין את מבנה היקום והיא הכלי (אחד הכלים) שאיתו אפשר להחזיר את הזמן אחורה ולראות למה הייקום אמור להתכווץ עד שמגיעים 14 מיליארד שנה אחורה מעכשיו. בשלב הזה התאוריה נשברת, היא לא עובדת יותר ואנחנו לא יודעים מה קורה, מבחינת כבידה. ההבנה שלנו על המפץ הגדול כוללת רק את שאר 3 כוחות הטבע, ללא הכבידה ולכן אין משמעות לדבר על חורים שחורים. האם כבידה חשובה? בוודאי, אין ספק, אבל אין תאוריה של כבידה קוונטית ולכן אי אפשר לענות לשאלה שלך. הנקודה החשובה להבין היא שהמפץ הגדול לא מטיל ספק בחורים שחורים אלה להפך, חורים שחורים מטילים ספק בפן הכבידתי של המפץ הגדול. נקודה שניסיתי להבהיר בכל אחת מהתשובות שנתתי. מקווה שזה עזר.

הפרבולה

New member
ועוד דבר שלא ברור לגבי המפץ הגדול

איך יכול להיות שהזמן התחיל מהמפץ הגדול, אז מה היה חצי שעה לפני המפץ הגדול ....

Schrodingers Dog

New member
תשובה

אני לא מכיר שום תאוריה שטוענת שהזמן התחיל במפץ הגדול. מקווה שעזרתי.

הפרבולה

New member
אוקי, עדין אני תוהה מה היה לפני המפץ הגדול

כנראה שאין תשובה לשאלה הזאת אם בכלל יש לה משמעות.

Schrodingers Dog

New member
כמובן שאפשר לשאול

אבל לא יודעים. כמובן גם המפץ הגדול אינו מובן היטב. שלא יתקבל הרושם שהכל ידוע ויש מפץ גדול וששואלים מה קרה לפני אז פתאום נתקעים. ככל שמתקרבים אחורה בזמן אל המפץ הגדול כך אנחנו יודעים פחות ופחות.

guprnds

Active member
מה יש היום אתה כבר יודע?

כולם מדברים על המפץ הגדול כאילו כל מה שאי פעם ארע כבר מובן ומוכר. בואו נסתפק (אנו ההדיוטות) בלהבין את היום. באופן מפתיע (...) יסתבר לנו שאנו יודעים על היום די מעט וכל פיסת ידע חדשה עשויה לשנות את תמונת העולם של העבר.

למעלה