האם השפה משפיעה על המחשבה?

Iddo G

New member
שאלה ארוכה כאורך ההסטוריה

משפיעה? ודאי, הרי אם אמרו לך ש-2+2=4 זה מיד משפיע על ידיעותיך בחשבון - אבל בעצם התכוונת לשאול "עד כמה שפה משפיעה על המחשבה", ובכך עסקו לעייפה פילוסופים בלשנים פסיכולוגים ושות' משחר ההסטוריה, וכמובן שאין תשובה אלא דעות נחרצות לכל צד. בקצרה, בבלשנות התפישה שהשפה מכוונת את הלך המחשבה ברמה כלשהי נקראת Linguistic Determinism . דטרמיניזם חזק טוען שהשפה קובעת הלך מחשבה בעוד שדטרמיניזם חלש טוען ששפה משפיעה בלבד. כדאי לקרוא על היפותזת ספיר-וורף Sapir-Whorf שנסחו (1929 ?) את התפישה Linguistic Relativism . יש שורת דוגמאות "ואגדות" שכל תלמיד שנה א' משנן, כמו ההבדל בין מושגי צבע בין שפות שונות (טווח הצבעים שאתה מכנה "סגלגל" אינו בהכרח כזה בשפה אחרת) או האגדה על כך שבאסקימו יש מגוון רחב של מילים לתאור שלג... אני ממליץ על הפרק Mentalese בספרו של סטיבן פינקר (The Language Instinct, Pinker 1994 ) שהוא קריא ומשעשע אבל הוא נחרץ מאוד בדעותיו - בפרק הוא טורח לסקור טיעונים רבים שהועלו לטובת דטרמיניזם ומחסל אותם אחד אחד. בין השאר, הוא מתייחס קצת לשאלתך "האם יש דרך לבדוק את זה" - למשל, סוגי חשיבה בלתי-לשוניים וניסויים שונים שנערכו עם דוברים.
 

אלי ו.

New member
למעשה הגעתי לכאן בעקבות וורף

הבנתי שנעשה ניסוי לבדיקת התאוריה ומשום מה הוא הופרך. הניסוי היה מבדק צבעים לדוברי זוני (שפה אינדיאנית בה יש מילה אחת לצהוב וכתום) התברר שבמבחנים לא מילוליים בני הזוני אכן בלבלו יותר בין הצהוב לכתום. מהמעט שאני מבין, הניסוי הזה אמור היה לאשש את התאוריה, משום מה, הבנתי שלא מקבלים אותו. מישהו יודע למה?
 

Iddo G

New member
לאשש מה?

נראה שהניסוי מאשש דטרמיניזם חלש - כלומר שהמחשבה אכן מושפעת במידה מהקטגוריות הקיימות בשפה - אבל זוהי עמדה מקובלת למדי ואין איתה שום בעיה. האם הטריד אותך אי פעם שבעברית קיימת מילה נפרדת לגשם הראשון, יורה, ולגשם האחרון, מלקוש, ושאין מילים מקבילה בדיוק באנגלית, למשל? אני לא יודע מה הבעיה שציינת בניסוי על הזוני, אולי תנאי הניסוי לא היו חדים מספיק - צריך לקרוא לפי ההקשר.
 

anat concept

New member
משפיעה בלשון המעטה

חובה לקרוא את ג'ודית באטלר כל דבר שהיא פרסמה. בעברית תורגם ספרה "קוויר באופן ביקורתי" הוצאת רסלינג. לדעתה המחשבה היא השפה ולהפך .
 
למעלה