האם זהו ספר פנטזיה טוב?

עוד אחת

New member
האם זהו ספר פנטזיה טוב?

ברצוני לדבר איתכם על ספר שלדעתי הוא מעניין ומסופר בכישרון רב מאוד: התנ"ך. בין אם אתם מאמינים ביהדות ובין אם לאו, לא משנה אם כל הדברים שכתובים בתנ"ך התרחשו באמת או שחלקם רק אגדות - האם לדעתכם התנ"ך יכול לשמש כספר פנטזיה טוב (גם אם זו פנטזיה שהתרחשה באמת)? כלומר, האם במקרה שיתנו אותו לקריאה לחיזר שמעולם לא שמע עליו, הוא יהנה מהספר? האם לדעתכם הוא כתוב בכישרון? והאם אפשר להשוותו מבחינת איכות סיפוריו ועניינו ל'שר הטבעות', ל'חולית', ל'רומח הדרקון' ואולי גם ל'מחזור שער המוות' או ל'קרוניקה של נרניה'? האם התנ"ך עושה לכם את זה כספר פנטזיה, מבחינת איכות היצירה בו? (ובלי קשר אם אתם דתיים או חילונים. לא פסלתי אפשרות שהתנ"ך אכן מתאר מאורעות אמיתיים. פשוט דיברתי על איכותו כסיפור עלילה.)

קשה לי עם הגדרתו כפנטזיה

לאו דוקא בנוסח היה או לא היה אלא גם כי הוא פחות הרפתקאות,בלי יצורים דמיוניים בכלל והרבה מאוד ריאליזם(מה עם המלאכים?...)אבל אני בטוחה שהאפוסים הפנטסטיים הגדולים מנסים לחקות אותו וליצור הסטוריה של עולמות דמיוניים.סיפור בריאת העולם ב"בראשית" הוא ההתחלה של כל העולמות וכולם(למשל"בריאת העולם" של אסלן או ה"בריאה " המחודשת של בסטיאן הולכים בעקבותיו. מעניין מאוד-תודה! פתחת לי את הראש-יש עוד הרבה מה לומר בשאלה הזאת.תמשיכו...

sagiberg

New member
פנטזיה? לא הייתי קוראת לתנ"ך

בכל אופן יש בו סיפורים טובים. אבל לומר שזה חומר קריאה מרתק ? בעיני לא במיוחד

חוטהשני

New member
חשוב לציין שספרי האגדה שמשובצים בספרי היהדות (בעיקר ספרות חז"ל) היו בעצם ספרי 'משל' אבל לא ממש ספרי משל עם לקח ברור ../images/Emo3.gif - כלומר הסיפורים (בעיקר ספרות חז"ל..) באה ללמד איך להתנהג/לא להתנהג.. באה להראות את אופי התקופה/החברה או האדם עצמו. למדתי במסגרת קורס מעניין על ספורי חוני המעגל, שלא ידוע אם הם היו או לא.. אבל רק באו ללמד על אופי ההתנהגות שלו - שהוא רצה את הדברים עכשיו ולא רצה לחכות...

ToryMaster

New member
התנ"ך

יכול היה להיות ספר פנטזיה נפלא, אם הוא לא היה ספר דתי, ואם הוא היה כתוב בשפה קריאה. גם האורך משחק פה תפקיד, כמה אפשר לקרוא את אותו דבר? מלחמה, מישהו מתפלל, אלוהים מציל, וכן הלאה וכן הלאה, האדם לא עושה שם כלום, זה הכל האלוהים. בי יש תיעוב לא קטן כלפי ההתרפסות הנדרשת מיהודי דתי, אז קשה לי לחשוב על התנ"ך כעל ספר טוב

sigalit33

New member
התנ"ך../images/Emo63.gif

למעשה, אם רוצים לסווג את התנ"ך לסוג ספרותי, הרי שבאופן כללי הוא יכלל ב"ספרות עממית" שכן הוא מורכב מסיפורים שעברו במשך דורות, מפה לאוזן או כתובים אבל אין לו מחבר אחד ידוע. בתוך המכלול יש בתנ"ך סיפורים שהם מתאימים להגדרה של משלים, אגדות, מיתוסים וכדומה. בודאי שבהרבה מסיפורים התנ"ך יש מוטיב על טבעי, שהוא אחד ממגדירי ג'אנר הספרות העממית בכלל, אבל אני לא חושבת שזה מספק על מנת שהתנ"ך יקרא פנטזיה. אולי אני טועה?..... שבת שלום, סיגלית

עוד אחת

New member
אם זאת ההגדרה שלך ספרות עממית...

אז גם סדרת 'רומח הדרקון' נחשבת לספרות עממית, כי כתבו אותה מלא סופרים, וחלק מהספרים שלה, אלה שנכתבו שלא ע"י מרגרט וויז וטרייסי היקמן, הם בחזקת אגדות ומיתוסים סובייקטיבים שסותרים קצת לפעמים את מה שכתוב אצל מ. וויז וט. היקמן. וגם 'שר הטבעות' נחשב לספרות עממית, כי לא כל הספרים בסדרת הארץ התיכונה נכתבו על-ידי טולקין האב. את חלקם כתב הבן שלו, ב'סימרלריון' (שכחתי את השם המדויק) ובסיפורים שלא נשלמו, כמה דברים הוסיף כריסטופר טולקין. והסיפורים בספרים אלה נחשבים לאגדות, ויצאו עוד כמה ספרים בסדרה, שלא תורגמו לעברית, ושמתארים את ההיסטוריה של הארץ התיכונה, ולא בהכרח עם עלילה. כמו ספר 'דברי הימים' בתנ"ך וכמה רשומות ואילני יוחסין בבראשית (לא מזכיר קצת את הנספחים של 'שר הטבעות'?) וכמובן שבשני סדרות הספרים יש מוטיביים על-טבעיים... ועכשיו ברצינות: ברור ששתי הסדרות האחרונות שתיארתי הן ספרות פנטזיה, ולא ספרות עממית. אז הגישה שלך לגבי התנ"ך ממש לא נראית לי משכנעת. וזה שהתנ"ך אכן מורכב מאגדות שהועברו מדור לדור ונכתב במשך כמה דורות, ממש - אבל ממש - לא משנה. מה שחשוב זה התוצר הסופי - שלי נראה כמו ספר פנטזיה. אם למשל כל שנה יפול דיו על דף באורך של כדור הארץ, וייצור שם אות בצורה אקראית, ואחרי כמה מיליוני שנים ייווצר שם מסמך שמתאר סיפור פנטזיה מקסים לגמרי במקרה - זה עדיין ייחשב לספר פנטזיה.

sigalit33

New member
לא, זו הגדרה שלי...

זו הגדרה מקובלת בספרות המקצועית בנוגע לספרות עממית. אבל הכוונה היא שהמחבר אינו ידוע (אולי לא הבהרתי את עצמי נכון) ולא שיש מחברים שונים. לדוגמא, מעשיות הן ספרות עממית גם אם יודעים שהאחים גרים העלו אותן על הכתב כי ידוע שהאחים גרים לא אלה שכתבו את המעשיות. לעומת זאת, אנדרסן כתב מעשיות אמנותיות - לקח מאפיינים של מעשיות וכתב סיפורים מקוריים משל עצמו. במקרה זה ידוע לנו המחבר ואז זו לא ספרות עממית. אם זה ממש חושב, אפשר לבדוק את זה באיזה מונחון לספרות.

עוד אחת

New member
זה לא משנה מי הסופר...

ולא משנה אם יודעים או לא יודעים מי הוא. מה שחשוב זה התוצר הסופי... ולכן התנ"ך הוא ספר פנטזיה!

למעלה