האם "זכרון דברים" בעסקת קומבינציה הוא הסכם מחייב ?

האם "זכרון דברים" בעסקת קומבינציה הוא הסכם מחייב ?

קרדיט על ציטוט תקציר פסה"ד למשרד עו"ד צורף - http://www.soreflaw.com/index.php/h...-לביצוע-עסקת-קומבינציה-במגרש,-הינו-חוזה-מחייב

תקציר פסה"ד :
משפחת חנוביץ הינה הבעלים של מגרש בפרדס חנה ששטחו כ – 1,500 מ"ר. על המגרש ניתן להקים מספר בתי מגורים, ועל פי שמאות שהיתה בידי חנוביץ, שווי המגרש הינו 3,140,000 ₪.

משפחת חנוביץ ניהלה דין ודברים עם ציון מרדכי ושותפו רועי שגיא, אשר הציגו את עצמם כמי שעוסקים בתחום הבנייה, בנוגע לעסקת קומבינציה על המגרש, במסגרתה תקבל משפחת חנוביץ מספר בתי מגורים, וציון ושותפו יקבלו את יתר הזכויות במגרש ויוכלו לבנות עליו בתים נוספים.

ביום 4/3/16 נפגשה משפחת חנוביץ עם ציון ורועי וחתמה עימם על מסמך שכותרתו "זכרון דברים". בגוף המסמך תיארו הצדדים את ההתקשרות ביניהם כך: "הסכם אופציה להעברת זכויות במגרש תמורת שירותי בניה".

כ – 10 ימים לאחר החתימה על זכרון הדברים, ביקשה משפחת חנוביץ לבטל את זכרון הדברים, אך ציון ורועי התנגדו לכך. ציון ורועי טענו כי זכרון הדברים הינו חוזה מחייב שלא ניתן לסגת ממנו, ומסרו לחנוביץ כי אם ברצונם לבטל את ההתקשרות בין הצדדים, עליהם לשלם לציון ורועי 20% משווי המגרש, קרי 628,000 ₪, כפי שנקבע בזכרון הדברים.

נוכח תגובה זו מטעם ציון ורועי, פתחה משפחת חנוביץ בהליך משפטי וביקשה כי בית המשפט יצהיר כי זכרון הדברים אינו מסמך משפטי מחייב, ולא ניתן לחייבם בפיצוי מוסכם בשל ביטולו.

בין היתר טענה משפחת חנוביץ כי ציון ורועי מסרו להם כי זכרון הדברים הינו מסמך פנימי ובלתי מחייב, שאין לו תוקף משפטי. בית המשפט קבע כי לא ניתן לקבל טענה זו, הואיל ואדם החותם על מסמך לא יישמע בטענה כי לא קרא אותו ולא ידע על מה הוא חותם. על כן, קבע בית המשפט, כי טענה זו של חנוביץ נדחית.

טענה נוספת של משפחת חנוביץ היתה כי זכרון הדברים לא הכיל את כל הפרטים הדרושים להתקשרות בעסקת קומבינציה '
ע"פ חוק החוזים, נדרש כי חוזה מחייב יכיל את כל הפרטים החיוניים והמהותיים לעסקה.

ואולם, גם אם פרטים מסויימים נשמטו מהחוזה, אך ניתן להשלים את הפרטים על פי החוקים החלים, או על פי הנוהג החל במקרים דומים, יהיה החוזה בעל תוקף מחייב בין הצדדים.

האם זכרון הדברים שחתמו עליו חנוביץ מצד אחד, וציון ושגיא מהצד השני, מכיל את כל הפרטים החיוניים לעסקת קומבינציה?

בזכרון הדברים קבעו הצדדים בסעיפים 3-4 כי חנוביץ יקבלו 33% מהמגרש, ועליו ייבנה בית בן 230 מ"ר ובנוסף יחידת דיור בשטח של 50 מ"ר בנוי. ציון ושגיא היו אמורים לקבל 67% מהמגרש, ועל שטח זה לבנות 2 יחידות דיור ואת יחידת הדיור בת 50 מ"ר הנ"ל.

רואים אנו, כי יחידת הדיור בן 50 מ"ר, שהיה מיועד למגוריה של ציפורה חנוביץ, מופיע כשייך גם לחנוביץ, וגם לציון ושגיא ("יחידת הדיור"). כלומר, זכרון הדברים אינו ברור בנקודה זו, וגם הצדדים אינם מסכימים כיום מי אמור להיות הבעלים של יחידת הדיור?

לגרסת ציון ורועי, יחידת הדיור אמורה להיות שייכת להם, עם זכות מגורים לציפורה חנוביץ עד מותה. לעומתם, טענה משפחת חנוביץ כי סוכם שיקבלו 3 יחידות דיור וביניהן יחידת הדיור הנ"ל.

אין מחלוקת כי גרסתם של ציון ורועי לפיה יחידת הדיור תשמש למגורי ציפורה עד מותה ותהיה בבעלותם של ציון ורועי, אינה רשומה בזכרון הדברים. הדבר גם סותר את הסעיף הבא בזכרון הדברים שקובע כי יחידת הדיור תהא שייכת לחנוביץ.

בעניין זה קבע בית המשפט כי בעסקאות קומבינציה, הפרטים החיוניים להיותו של המסמך הסכם מחייב הם (בין היתר) החלוקה הברורה מה בעל המקרקעין מקבל במסגרת העסקה ומה מקבל היזם/קבלן. אם יש מחלוקת בנוגע לכך, לא ניתן לומר כי קיים חוזה מחייב בין הצדדים.

לכן, המחלוקת שבין הצדדים בנוגע ליחידת הדיור, הינה מחלוקת מהותית ולא ניתנת להשלמה במסגרת החוק או במסגרת הנוהג הכללי במקרים דומים.

על כן, זכרון הדברים אינו יכול להיות מוגדר כחוזה מחייב על פי חוק החוזים, ובית המשפט הצהיר כי מסמך זה אינו מחייב ולא ניתן לאכוף אותו.

בהתאם לכך, תביעתם של חנוביץ התקבלה, נקבע כי זכרון הדברים חסר תוקף משפטי, וציון ורועי חוייבו גם לשלם לחנוביץ 20,000 ₪ כהוצאות משפט.

תיק 69381-09-16, חנוביץ ואחרים נגד רועי שגיא וציון מרדכי, בביהמ"ש המחוזי בחיפה - ראו את פסה"ד במלואו בקובץ המצורף
 
תודה דויד מעניין הדבר המתמיהה בכל הסיפור

הוא כיצד אנשים בעסקה כל כך מורכבת כל כך לא סטנדרטית (קומבינציה) שיש לה מאפיינים שונים, חותמים על זכרון דברים ללא ייצוג משפטי הולם.

לא ייאמן?!

משקיע בב"ש
WWW.BIALIK2.COM
 
זכרון דברים זו סוגיה מעניינת

כלל האצבע שלי ללקוחותי הוא להמנע מזכרון דברים (פרט למקרים מיוחדים וחריגים) ועם קבלת ההחלטה להכנס לעיסקה, להעביר את ניהול המו"מ המשפטי לעורכי הדין.
&nbsp
 
הפרדוקס בחתימה על זכרון דברים

זכרון דברים הינו מסמך בעל תוקף משפטי מחייב שפעמים רבות קשה לבטלו ולהשתחרר מחיוביו. ברעיון של מסמך זכה"ד יש פרדוקס מובנה שכן מחד הצדדים עורכים אותו על מנת ליצור מחויבות לעיסקה ומאידך הם דוחים את מועד לקיחת האחריות על העיסקה למועד כריתת החוזה כאשר אליו יגיעו רק לאחר שיבצעו את כל הבדיקות המשפטיות, התכנוניות והאחרות שיש לבצע טרם כריתת החוזה.
לעיתים נחתם זכה"ד בו נקובים ; זהות הנכס, זהות הצדדים והתמורה אך בהמשך נכשל המו"מ ולא משתכלל לידי חוזה בשל אי הסכמה על תניות בו (כדוגמת חלוקת חבות המס, פריסת התשלומים וכו') אך עדיין ייתכן שאחד הצדדים יהיה מעוניין בעיסקה ויפנה לבית המשפט בתביעה לאכיפת זכה"ד, במקרה כזה ידון ביהמ"ש בשאלת תוקפו המחייב של זכה"ד.
&nbsp
 
המבחנים לקביעת מעמדו הנורמטיבי של זכרון דברים

סוגית מעמדו הנורמטיבי של זכה"ד נדונה בהרחבה בפסק הדין המנחה בסוגיה זו, בו קבע הנשיא ברק שני מבחנים מצטברים להבחנה בין שתי האפשרויות, בהתאם למבחני גמירות הדעת והמסוימות שבחוק החוזים:
המבחן הראשון הוא, כוונת הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב ביניהם (גמירות דעת); על כוונת הצדדים לומדים מהתנהגותם, במהלך ולאחר ההסכמה על זכה"ד, וכן מתוכן זכה"ד עצמו.
המבחן השני הוא קיומן של הסכמות בזכה"ד לפרטים המהותיים והחיוניים של העסקה (דרישת המסוימות). פרטים מהותיים, הם זהות הצדדים לעיסקה, זהות הנכס הנמכר, גובה התמורה, לוח התשלומים ומועד המסירה. יצוין, כי אם מתקיימת הדרישה הראשונה ומוכחת כוונת הצדדים, בית המשפט יהיה רשאי להגמיש את הדרישה השניה ויוכל לראות בזכה"ד כחוזה מחייב לכל דבר, גם בהיעדר חלק מהפרטים המהותיים. עם השנים רוכך מבחן המסוימות בפסיקה, אשר הכירה בהסכם כמסוים דיו, גם כאשר לא הופיעו בו כל התנאים החיוניים לעיסקה, וזאת נוכח האפשרות להשלים פרטים אלה באמצעות הוראות חוק נורמטיביות.
&nbsp
 
לכן חשוב לסייג....

זכ"ד הוא אכן סוג התנהלות שיש להמנע ממנו אך לעיתים כמשקיע אתה כן מעוניין לחתום עליו.

מקרה ראשון בו אני לוחץ לזכ"ד- כאשר יש לי נכס שאני מעוניין לממש ומגיע קונה במחיר טוב שמוכן לשלם מעבר לציפיה הנמוכה שלי במו"מ. אז אני חותר לחתימה לזכ"ד.

במקרה שני- כאשר אני קונה והגעתי לנכס שהוא 'מציאה' או עסקה המציגה רווחיות מאוד גבוהה/הזדמנות עבורי. אני חותר לחתימה על זכ"ד אבל עם התניות שמגנות עלי במידה ויש בעיה עם מעמדו המשפטי של הנכס, רישומו, צווים וכיו"ב.

אך ככלל ההמלצה לא לחתום זכ"ד.

ובעניין נוסף: לאור התעניינות רבה של מתחילים רבים החלטתי לפתוח קורס מקיף להשקעות נדל"ן, המבוסס על ניסיוני וכל הקורס עוסק בעסקאות אמיתיות עם ניירת אמיתית שנתקלנו בהן (אני ושותפי), כך שגם החלק התאורטי נוגע מאוד בעשייה האמיתית בשטח, יש בקורס גם מטלות תרגול וסיורי שטח.

נשמח לראותכם, הקורס מתחיל ב 29.10.2018
למידע על הקורס ועלינו מוזמנים להיכנס לקישור.
למידע על קורס השקעות בנדל"ן שלי

משקיע בב"ש
WWW.BIALIK2.COM" rel="nofollow" target="_blank">WWW.BIALIK2.COM
 
למעלה