האם חוק זכויות יוצרים דומה במהותו בכל העולם?

תומאס

New member
האם חוק זכויות יוצרים דומה במהותו בכל העולם?

או במילים אחרות - אם נניח יש חשד לעברה על זכויות יוצרים והיא קשורה לשתי מדינות, איך קובעים על פי החוק של איזו מדינה להתייחס לעברה? סתם לצורך הדוגמא: אם אני תושב ישראל מגלה שמישהו בארה"ב מפר זכות יוצרים שיש לי על יצירה שלי. ונניח שאני מחליט לתבוע אותו - ונניח שבישראל המעשה שהוא עשה נחשב כהפרת זכויות יוצרים אבל החוק האמריקאי טוען ההפך. מה קובע? האם יש כללים ברורים בנושא הזה? אם למשל סופר ישראלי נוסע לצרפת לכתוב ספר ואח"כ הוא שב לארץ. ומגלה שמישהו העתיק וגנב חלקים מספרו. האם לעובדה שהספר נכתב בצרפת יש משמעות אחרת מאשר אם היה נכתב בישראל? כלומר האם יש משמעות למקום שבו נעשתה היצירה? אגב - למען הסר ספק - השאלה שאני שואל פה היא תיאורטית לחלוטין ונובעת מתוך סקרנות בלבד.
 

John the Savage

New member
החוק על פיו פוסקים

הוא החוק במדינה בה מגישים את התביעה. כעקרון הכלל הוא שאפשר להגיש תביעה במדינה בה התרחשה העבירה. כאשר מישהו בארה"ב מפר זכויות יוצרים שלך - זה בד"כ אומר תביעה בארה"ב שתתבסס על החוק שם. במקרה שמדובר באינטרנט יש מצבים בהם יש אופציה לתבוע אדם ביותר ממדינה אחת, אלא שבד"כ גם אפ פוסקים לטובת התובע יהיה קשה לממש את ההחלטה במידה והנתבע הוא תושב מדינה אחרת. למקום בו נעשתה היצירה יש ברוב המקרים משמעות מוגבלת ביותר. בד"כ האמנה הבינלאומית מעניקה ליצירות הגנה הזהה להגנה על יצירות מקומיות באותה המדינה. -- אני לא עורך דין
 

John the Savage

New member
לגמרי לא מדוייק - או, לא לגמרי מדוייק?

אם זה לא לגמרי מדוייק - זה צפוי. כאמור, אני לא עורך דין. בשביל זה קיים הדיסקליימר. אבל לגמרי לא מדוייק? עד כדי כך?
 
לגמרי לא מדוייק

מה שאתה אומר הוא שבמקרה של התנגשות דינים, תמיד חל דין בית המשפט (lex fori) וזה לגמרי לא מדוייק. יש מקרים רבים שבהם לא חל דין בית המשפט, אלא דין אחר, לא אוכל לפרט כאן את כל החלופות. מה שאני יכול לציין רק כאחת הדוגמאות הוא שכאשר חוזה (בין שזה חוזה פרטני ובין שזה חוזה הצטרפות כגון "חוזה צלופן" או "חוזה לחיצת לחצן וירטואלי") הקובע את הדין, אותה הדין יחול. יכול להיות שמה שבלבל אותך זה ששמעת או קראת על "חזקת שוויות הדינים". זוהי חזקה הקובעת שבמידה ובית משפט צריך להכריע לפי דין זר מסויים והדין הזר לא הוכח, בית המשפט חייב להניח שהדין הזר הוא זהה לדין המקומי. אבל זה רק במקרה שהדין הזר לא הוכח. אם אתה למשל תובע בבית משפט ישראלי ועל המקרה צריך לחול לטענתך דין של מדינה זרה, עליך להוכיח את הדין הזר (באמצעות חוו"ד מומחה לאותו דין זר) והצד שכנגד כמובן יכול להגיש חוו"ד מומחה נגדית, מטעמו.
 

תומאס

New member
אם לא מדוייק אז למה לא לפרט או להרחיב קצת?

חלקנו (אלה ששואלים את השאלות...) פה כדי להעשיר את הידע ולספק סקרנות. אם אפשר בבקשה כמובן...
 
אתה צודק

כעיקרון צריך להרחיב קצת, הבעיה היא שלפעמים אין זמן, והשארת הודעה שהיא בעיניי לא מדוייקת, חסרת תגובה, עלולה להטעות את הגולשים. כעיקרון, יש ענף משפט שלם שנקרא המשפט הבינלאומי הפרטי (או התנגשות הדינים) העוסק בשאלה איזה דין חל על איזה מקרה. זה יכול להיות נושא לקורס שנתי בפקולטות למשפטים. לא אוכל לסכם נושא כזה בהודעת פורום. מה שאני יכול כרגע הוא להפנות להודעה קודמת בנושא. אני לא משוכנע שזה יעזור.
 
למעלה