האם חזיתי באחת מנפלאות סיר הלחץ? או שקיים הסבר מלומד אחר?

lseugy

New member
האם חזיתי באחת מנפלאות סיר הלחץ? או שקיים הסבר מלומד אחר?

סיפרתי לכם לפני כשבוע שהכנתי מרק עם שעועית, עגבניות וירקות שורש (מרק בריאות ממש). אז יש לי שאלה:

נתחיל ממה שמצאתי ברשת:
באתר הבישול של מאקו (שאצטט ממנו אבל מצאתי את זה גם באתרים אחרים), כתוב:
1- קטניות ישנות לא יתרככו גם אחרי שעות של בישול.
2- כמו בכל הקטניות, חשוב לזכור שגם לשעועית לא מוסיפים מלח עד גמר הבישול. מלח לא יאפשר לשעועית להתרכך.

עוד כתוב שבישול ארוך מדי עלול לגרום לשעועית להתפרק.

ואני:
גם השתמשתי בשעועית שפג תוקפה לפני 5 שנים (בדקתי שלא התפתח שם גן חיות פרה-הסטוריות) וגם הוספתי מלח.
על פי התאוריה הנ"ל - גם בבישול של יומיים השעועית לא תתרכך.
אז אצלי היא התרככה אחרי שעה.
אמ...מה - הכנסתי את השעועית עם המלח לסיר לחץ למשך שעה ולקח עוד כחצי שעה עד שהלחץ ירד ואפשר היה לפתוח את הסיר (במקום להשרות אותה במים ללילה או ליום וחצי).

היא גם לא התפרקה בהמשך כשבישלתי אותה עוד שעה במסגרת הכנת המרק.

האם חזיתי באחת מנפלאותיו של סיר הלחץ? או שיש הסבר מלומד אחר (גם להתרככות וגם לזה שלא התפרקה)?

האם יתכן שהיתה כאן נוסחה מאוזנת? מצד אחד של המשוואה - שעועית ישנה ומומלחת שלא אמורה להתרכך. מצד שני סיר לחץ שמרכך עצמות לפעמים. אז יצא ריכוך נכון וטעם לא תפל.

מה אומרים מביני הענין?

ובכל מקרה אתם מוזמנים.
לפוסט - [URL]http://www.tapuz.co.il/blogs/viewentry/4593432[/URL]
לבלוג - [URL]http://www.tapuz.co.il/blogs/userblog/abapolanya[/URL]

אגב, בפוסט של "מדע בצלחת" כתוב שמלח לא מקשה את הקיטניות, אלא אפילו מקצר את זמן הבישול.
https://scienceinmyplate.com/2011/02/04/על-קצה-המזלג-בישול-קטניות-במלח/
אז מה הנכון? הלכתי לאיבוד.

אני חייב לציין שבהסטוריה שלי בישלתי חומוס יבש ישן ועם מלח והוא באמת לא התרכך גם אחרי שעות של בישול. חצץ היה יותר רך.
זה רק מחמיר את הבלבול שלי.
 

shlang

New member
מה שבישלת זה לא שעועית למרות שזה נראה כשעועית

אחרי 5 שנים, למה שבישלת אין כל ערך תזונתי, לדעתי מקומו בפח הזבל,
 

lseugy

New member
אוי לא. ממש לא. מנין האינפורמציה הזו. אתה מוזמן לקרוא.

אני לא מחשיב את עצמי לאדיוט. אני קצת טורח לבדוק דברים לפני שאני עושה משהו (רק חבל שלא בדקתי מספיק את מי שהיתה אשתי - אבל זה כבר לא לענין).

בשיטוטי ברשת לא מצאתי אחיזה למה שכתבת (אולי כי לא חיפשתי נכון - אבל בכל מקרה לא מצאתי).
להיפך. דוגמא יש במאמר ב-http://www.agogo.co.il/expired/
אבל זו רק דוגמא אחת קטנטונת. יש עוד הרבה ואני סומך עליך שתוכל למצוא אותן גם ללא עזרתי.

חוץ מזה, ידוע שתאריך תום התוקף נקבע ע"י היצרנים האינטרסנטיים (אחד האינטרסים שתזרוק ותקנה חדש - ויש הרבה פרסומים בנדון). בהרבה מקרים אין לדברים בסיס מדעי איתן.

יותר מזה - הקטניות ידועות כמחזיקות מעמד שנים רבות ואינן מאבדות את סגולותיהן.
אם תראה לי מקום שתומך בגרסתך - אשמח ללמוד (וגם לבקר ולבדוק - אחד מהרגלי הרעים).
 

ornme1

New member
לא נכון

קטניות יבשות יכולות להשמר שנים אחרי תאריך הפג תוקף שעל האריזה, ובתנאי שאין בהן חרקים (זחלים, תולעים וכיו"ב).
 

shlang

New member
ומניין הידע הזה? אני מקווה למצוא את התחקיר

ולהביאו לכאן, מקווה שעד מחר
 

ornme1

New member
נפלא


שלום
נדמה שאתה מלמד אותנו מטבח חדש!
מבחינת חומרי גלם וגם מבחינת תהליכי ריכוך. אתה ממציא אותו מחדש!
צר לי, אך עד כה לא השתכנעתי לנטוש את השיטות שלמדתי (אסקופיה/מטבח קלאסי) ולעבור לנסות משהו משלך. בטח לא שימוש במוצרים וחומרי גלם שנים אשר פג תוקף מזה 5 שנים!
אפשר כבר לחשוב כמה עולה קילוגרם שעועית יבשה בסופר?
 

lseugy

New member
מי שאומר "אותי לא ילמדו" באמת לא ילמד.

קודם כל לא ניסיתי לשכנע איש. שאלתי שאלה.
שנית, אם אתה מקדש תאריך תפוגה - עניינך. היום רבים מבינים שלפעמים זו אחיזת עיניים של היצרנים. אין כאן שום דבר אובייקטיבי ממוסד ורשמי. בחו"ל נפתחות חנויות שתחומן במכירת מוצרים "פגי תוקף" כביכול. גם בארץ כבר מדברים על זה.
קיטניות מחזיקות הרבה יותר משנים ספורות. אם אתה רוצה לזרוק, עדיף שתתרום לנצרכים. לפחות למישהו זה יביא תועלת.
ואתה מוזמן להשאר בשיטותיך.
אגב, כשמדינות תורמות לאזורי אסון מזון ותרופות, חלק לא מבוטל הוא "פג תוקף" כביכול. הכל תקין וכשר. לאחרונה התפרסם שמחקר הוכיח שתרופות יבשות מחזיקות לעיתים 10-15 שנה אחרי "שפג תוקפן". רק בסביבות 10 שנים מובחנת ירידה ביעילותן. ברור שגם בתרופות היצרנים רוצים שיזרקו מה שיש ויקנו חדש.
אבל אתה מוזמן להשאר בשלך.
 
בקטנה

שלום
הפוסל, במומו פוסל. כאשר הייתי במקומך, הלכתי ללמוד בישול באופן מסודר במסגרת של קורס של שנה, משולב עם עבודה במטבח מוסדי, בדן גורמה.
זה נקרא ללמוד.
הניסוי האלכימאי שלך זה לא לימוד, זה במקרה הטוב ניסוי. אין לו שום ביסוס או תובנה, להחליף שיטה קיימת.
פג תוקף: תאריך תפוגה, עשוי להיות גבולי במקרים מסויימים של אחסנה נכונה, בגבולות של ימים אחרי, במוצרי חלב וכו'. פג תוקף של 5 שנים? תהנה.
תרופות פג תוקף: זה ממש מסוכן! אבל שיהיה לך לבריאות.
מי שקובע את תאריך פג התוקף, זה הרגולציה (משרד הבריאות). דווקא יצרנים מעדיפים להאריך אותם. ואילו מרכולים עושים זאת באופן לא חוקי. לידיעה!

אני יודע שבכל המבצעים שלנו בעזה, משליכים קודם את החימוש פג התוקף, כדי
להיפטר ממנו. ככה גם נראים המבצעים...לצערי השתמשו גם בנגמ"שים כאילו.
התוצאות לא היו לטובתנו.
 

yair_bar

New member
מנהל
לא מבין גדול בנושא, אבל, למה היצרנים רוצים להאריך את התוקף?

מבחינה עסקית לא עדיף להם שלקוחות יזרקו ויקנו חדש?
 
לא ממש

שלום
יצרנים לא מוכרים ישירות ללקוחות. יש באמצע את החנויות/רשתות.
כאשר החצרן מוכר לחנות, החנות מגבילה את הכמות לפי פג התוקף והכמות שרוכשים. פג התוקף קרוב, רוכשים פחות!
חלק מהמוצרים בכלל מוחזרים אם הגיע פג התוקף והמוצר לא נמכר.
פג תוקף שלא נמכר הוא הפסד מגולם במחיר.
 

lseugy

New member
שני סוגי אנשים שלא ניתן להתווכח איתם. המאמינים והמאמינים ש..

המאמינים ולא חשוב במה, מאמינים. אם תדבר איתם הם יפסיקו להאמין? קדחת.
הם מאמינים בקיומו של אלוהים, בכוחם של לחשים, באבנים קדושות. נראה אותך משכנע אותם שזה שטויות? אין צ'אנס. למה לא ניתן להתווכח איתם? כי העובדות לא חשובות להם. הם מאמינים - וזהו.

המאמינים ש... מאמינים שהם יודעים הכל, תמיד והכי טוב. הרי מכאן שכל ויכוח איתם מראש מיותר. העובדות בכלל לא רלוונטיות. הם יודעים.
יבושם לך.

רק כמה עובדות לא חשובות.
מעולם לא טענתי שאני יודע לבשל. ההיפך הוא הנכון.אני תמיד מקפיד להדגיש שאין לי מושג בזה. אבל לכן אני טורח לבדוק מה שאני עושה - לפני שאני עושה. אבל אתה כבר לא צריך לבדוק. אתה כבר יודע הכל.
מתי למדת בישול? בתקופת יהודה המכבי? אז תשאר במטבח הזה, שאין בו שינויים. אני לא שם.

לא ביקשתי/הצעתי/שכנעתי מישהו להחליף שיטה. רק שאלתי שאלה. תישאר תקוע עם השיטות שלך. זה לא מפריע לי ולא מחייב איש.

מה שאני עושה במטבח זה בעיניך ניסוי אלכימאי? בסדר. לפחות אני מנסה. ומה אתה????

תאריך תפוגה אינו נקבע ע"י הרגולטור (אולי קצת עצוב אבל זה מה יש) באחת התכניות בטלויזיה (דוקא ממש לאחרונה אבל אינני זוכר אם זה היה בעושות חשבון או בהכל כלול) בענין תאריך התוקף, הוקרא מכתב ממשרד הבריאות (מספיק רגולטור בעיניך?) שהמשרד אינו מתערב בקביעת המועדים וזה נתון בלעדית בידי היצרנים. קצת מאמץ - ותמצא את הסרטון הזה.
באותה תוכנית גם הראו סרטון על חנות באירופה שעוסקת במכירת מוצרים שכביכול "פגי תוקף". נדמה לי שגם הוזכר שבישראל כבר מדברים על זה. שוב - באותו מאמץ תראה גם את הסרטון הזה.
אבל אני כנראה מדבר שטויות כי אתה לא תחפש את הסרטונים. הרי אתה כבר יודע. אז למה לטרוח?!

גם דיברו של על האינטרס של היצרנים שיחשבו שיש במועד הזה סוג של חובה קדושה. כך יזרקו את מה שיש ויקנו חדש.
אולי זה מצער אבל כרגע - זה מה יש.
אם אינך יודע את העובדות - או שתבדוק לפני שתדבר/תכתוב וכד' או עדיף שתשתוק. אבל זה כנראה לא יקרה. אתה כבר יודע. אז לא צריך לבדוק.

הדבר היחיד שהרגולטור עשה זה לקבוע בחקיקה שצריך על כל אריזה של דברי מאכל לציין מועד תום תוקף. אבל הכל נתון לשרירות ליבם של היצרנים.
הדבר היחיד שכנראה אינו חוקי זה שיש סוחרים שמזייפים בכל מיני שיטות את מה שכתב היצרן. גם אם זה לא חוקי, זה לא בהכרח פוגע בבריאות הרוכשים.
בענין זה - פשוט כתבת שטויות. SORRY.

לענין התרופות היבשות - שוב, עם קצת מאמץ תוכל למצוא את המאמר באינטרנט וגם הוא מהחודשים האחרונים. המועד המדוייק לא זכור לי אבל זכור לי שקראתי אותו כמוצא שלל רב בגלל ויכוח שהיה לי עם מישהו. אם במאמר כתבו את זה אבל אתה טוען שזה מסוכן - הרי אני חייב להסכים אתך ולא עם אנשי המקצוע. נו... באמת... נראה לך?!

ולענין השעועית - באתר שמיד אצרף (שוב) את כתבתו, השעועית מצויינת כאחד מ-15 דברים שלא מתקלקלים אף פעם.
http://www.agogo.co.il/expired/
אז אין לי כוונה לאכול שעועית מתקופת מרד בר-כוכבא, אבל מהשנים האחרונות - אין בכלל מניעה. אתה רוצה להזביל ולקנות חדש? כבר כתבתי לך - לפחות תתרום לנצרכים. יביא בכ"ז תועלת.

סתם בדרך אגב, כבר כתבתי כאן פעם שחלב עמיד שהיה אצלי סגור במקרר כשנה מעל תפוגת התוקף (כמובן באריזה סגורה) - פתחתי אותו - טעים כמו ביום שקניתי. אפילו לא שונה בקמצוץ מהטעם המקורי של חלב עמיד. לבישול - בוודאי ובוודאי. ניסית? לא. למה לנסות. הרי אתה כבר יודע. אתה רוצה לשפוך? תשפוך.

די. עייפתי.
לילה טוב.
 

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
למעשה התשובות נמצאות בתוך השאלה

מנסיון לשעועית יבשה שרבצה כמה שנים במזווה באמת לוקח יותר זמן להתרכך מאחת צעירה, לגבי מלח אני לא יודע, מצד אחד שמעתי לא פעם שהוא מקשה את הקטניות אבל מאידך הוא מעלה את טמפרטורת רתיחת המים כך שאיפשהו הוא תורם לריכוכן.
&nbsp
בכל מקרה לבשל שעועית לוקח משהו כמו שעה, אתה בישלת מעל ארבע שעות (אני לא טועה, שעה בסיר לחץ שקולה כנגד שלוש שעות של בישול רגיל) כך שגם אבן צור היתה מתרככת בזמן הזה. אגב זה שלא שחררת את הלחץ מהסיר ונתת לו להשתחרר לאט גרם בעצם להמשך הבישול.
&nbsp
לגבי תאריכי פג תוקף אני די מאמץ ביום יום את הגישה שלך ומתייחס אליהם כאל נתון מאד מאד לא מחייב, כלומר לא מחייב אותי.
 

lseugy

New member
לענין הזמנים

שעה בסיר לחץ לא שקולה כנגד 4 שעות בישול. לפחות זה מה שמצאתי באתרים שמדברים על זה. באתרים שונים שבדקתי, מדובר על כמחצית הזמן (פלוס מינוס) מול בישול רגיל. אז ההבדלים בזמן הם לא כל כך גדולים. מה שמשמעותי, כנראה, זה הלחץ וטמפרטורת הרתיחה הגבוהה. על שעועית נאמר שאחרי השריה דרושה חצי שעה במקום שעה בבישול רגיל.

אז אצלי ללא השריה - שעה (ועוד כחצי שעה בישול עצמי-המשכי) - סביר ביותר לאור הכתוב. זה שהיה המשך בישול כי לא שחררתי לחץ ולא הורדתי טמפרטורה (יש כאלה שמכניסים את הסיר תחת מים זורמים. אני לא חסיד של השיטה הזו), זה ברור וזה מכוון. אבל זה היה רק תחליף להשריית-ריכוך או טרום ריכוך. עכשיו יש בישול עוד כשעה.

אני מניח שלשעועית "זקנה" יקח יותר זמן להתרכך. אבל בסיר לחץ זה כנראה חסר משמעות או לפחות מאבד משמעות באופן ניכר.
 

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
כתבתי שלוש שעות ולא ארבע, זה על סמך הנסיון האישי שלי ולא לפי

&nbsp
מה שכתוב באתרים. אני משתמש בסירי לחץ עשרות שנים די באינטנסיביות וזמן הבישול הוא בדיוק שליש מבישול רגיל. את הזמן אגב אני מודד מרגע תחילת הרתיחה שאז גם אני מוריד את עצמת הלהבה לעצמה הנמוכה ביותר.
&nbsp
החצי שעה הנוספת בה השארת את השעועית בסיר בלי להפחית לחץ שקולה לדעתי לעוד שעה של בישול רגיל אבל אל תתפוס אותי בכמה דקות לפה או לפה.
&nbsp
לשעועית "זקנה" אכן לוקח יותר זמן להתרכך. אם היית מבשל בסיר לחץ שעועית "צעירה" שהושרתה כדבעי למשך שעה + חצי שעה מנוחה היית מקבל מרק שעועית חלק לחלוטין.
&nbsp
&nbsp
 
למעלה