האם יותר משתלם לעבוד כעצמאי

dragon201

New member
אהלן,

אני בן 40, עובד כשכיר בתחום הפיתוח מעל 10 שנים. השכר שלי מעל 30 ויוצא לי לשלם הרבה מיסים. קרוב ל40% מהברוטו שלי הם מס.
שמעתי עוד מזמן כשהייתי טרי בתחום שמעל שכר מסויים שווה יותר להיות פרילנסר. נשמע לכאורה שיש גם חסרונות ללהיות עצמאי, כי קל לחברה לפטר אותך יותר מאשר עובד אורגני ויש את כל ההתנהלות מול רשות המיסים והפנסיה. אבל לצערי הנסיון מלמד שגם להיות שכיר לא אומר שכל משרה היא חתונה קתולית.
תוכלו לשתף מנסיונכם, אם אתם ממליצים?
איך זה בכלל עובד? האם יש לכם ״ימי חופש״ ״מחלה״ ? איך הנושא של פנסיות עובד (כלומר האם ביקשתם מהמעסיק גם את שווי החלק שלו בסוציאליות כחלק מהתשלום על העבודה והפרשתם בעצמכם?) מי מסייע בכל הבירוקרטיה?
מדגיש שמדובר במעבר שאין בו כלל שינוי בתפקיד, לא מתכוון לפתוח משרד ולרדוף אחרי לקוחות, אלא לבדוק מול המעסיק אם ניתן לשנות את שיטת ההעסקה.

choo

Active member
אהלן,

אני בן 40, עובד כשכיר בתחום הפיתוח מעל 10 שנים. השכר שלי מעל 30 ויוצא לי לשלם הרבה מיסים. קרוב ל40% מהברוטו שלי הם מס.
שמעתי עוד מזמן כשהייתי טרי בתחום שמעל שכר מסויים שווה יותר להיות פרילנסר. נשמע לכאורה שיש גם חסרונות ללהיות עצמאי, כי קל לחברה לפטר אותך יותר מאשר עובד אורגני ויש את כל ההתנהלות מול רשות המיסים והפנסיה. אבל לצערי הנסיון מלמד שגם להיות שכיר לא אומר שכל משרה היא חתונה קתולית.
תוכלו לשתף מנסיונכם, אם אתם ממליצים?
איך זה בכלל עובד? האם יש לכם ״ימי חופש״ ״מחלה״ ? איך הנושא של פנסיות עובד (כלומר האם ביקשתם מהמעסיק גם את שווי החלק שלו בסוציאליות כחלק מהתשלום על העבודה והפרשתם בעצמכם?) מי מסייע בכל הבירוקרטיה?
מדגיש שמדובר במעבר שאין בו כלל שינוי בתפקיד, לא מתכוון לפתוח משרד ולרדוף אחרי לקוחות, אלא לבדוק מול המעסיק אם ניתן לשנות את שיטת ההעסקה.
אתה לא משלם "קרוב ל-40% מהברוטו בתור מיסים" אם המשכורת שלך קרובה ל-30. קח בחשבון שאתה מקבל מעבר לברוטו ה"נקי" גם תוספות שונות שהן בפועל כסף - בין אם הוצאות נסיעה, מתנות לחגים, תוספות על כוננות, ארוחות (גם אם זה דרך כרטיס כמו תן-ביס או סיבוס - זה כסף לכל דבר, ואם יש לך רכב מטעם העבודה - גם זה כסף, והרבה).

לעצמאי אין שום זכויות סוציאליות מהסוג שהזכרת - אין ימי מחלה, אין ימי חופשה, אין פנסיה ואין קרן השתלמות. מה שעצמאי עושה הוא לגבות כ-40% יותר מאשר שכיר מקביל, כדי שיוכל לממן את ההוצאות הללו בעצמו (להפקיד לבד לקרן פנסיה, לממן לעצמו חופשים והעדרויות אחרות וכדומה).

נ.ב. על פי תקנות מס הכנסה, אם יותר מ-75% מההכנסות שלך מגיעות מלקוח אחד, הם יראו אותך כשכיר לכל דבר, וימסו אותך בהתאם. זה נקרא "חברת ארנק", וזה היה רלוונטי פעם, לאנשים שהכנסתם החודשית היתה באזור 60,000 ש"ח ומעלה. חסמו את הפירצה הזו (לפחות על הנייר) לפני כמה שנים.

אם וכאשר תכוון לכיוון של להיות באמת עצמאי שעובד עם מספר לקוחות - התמונה עשויה להשתנות.

קלייטון.ש

Well-known member
שורה תחתונה בכלל ובמיוחד במקרה שאתה מתאר, התשובה היא: לא.
ראשית מיסים משלמים לפי הכנסה וכעצמאי תשלם אותו דבר ואף יותר משכיר. לעצמאי יש יתרון שהוא יכול להכניס הוצאות מסויימות לעסק, אבל במקרה כמו שלך זה יהיה שולי אם בכלל. בנוסף כשכיר אתה זכאי להפרשות הסוציאליות על חשבון המעסיק, ובמיוחד להפרשה לפיצויים שהיא פטורה ממס (עד תקרה די גבוהה). אתה זכאי לחופשות בתשלום ומחלה בתשלום, דברים שכעצמאי תצטרך לממן בעצמך.
שנית אם אתה עובד מול מעסיק יחיד, בוודאי לא כדאי לעבוד כעצמאי. היתרון לעצמאות הוא שאתה יכול לעבוד עבור לקוחות רבים. מבחינת הדין כשאתה עובד עבור מעסיק/לקוח יחיד, רואים זאת כאילו עבדת כשכיר, וזאת לטובתך. המעסיק שלך אם הוא מבין אפילו קצת יגיד לך שאין אפשרות לשנות את צורת ההעסקה. ככל שאתה עובד רק אצלו, בין אם תוציא לו חשבונית ובין אם הוא יוציא לך תלוש, זה אותו דבר מבחינתו.

user32

Well-known member
מנהל
אני הייתי שכיר 10 שנים לפני שהפכתי לעצמאי ולאחר מכן הקמתי חברה בע"מ. בגדול, מה שקלייטון כתב נכון. יש יתרונות וחסרונות קטנים בצורת העסקה כעצמאי וכשכיר אבל בשורה התחתונה של רווח כספי, כל עוד אתה עובד בעבודה אחת אין יתרון לעצמאי.
ההבדל העיקרי הוא שכבעל עסק אתה יכול להתחיל להגדיל את מאגר הלקוחות שלך, להעסיק עובדים ולהקים עסק לכל דבר. זה כבר שם אותך במקום אחר לגמרי, אבל כל עוד אתה עובד לבד, כנראה שעדיף לך להשאר שכיר.

למעלה