האם יש אמת מוחלטת?

• פותח הנושא arty
  • פורסם בתאריך

arty

New member
האם יש אמת מוחלטת?

האם ישנו דבר שאפשר לומר שהוא האמת? דבר שהוא לא משתנה, לא מתחלף ובלתי ניתן לערור, שמהו נצחי ואינסופי? משהו שאפשר לבנות עליו משפטים ועובדות שלמות ולהיות בטוחים שהם אמת גמורה, בלתי ניתן לערעור? האם המדע הוא כזה? האם המתימטיקה? האם אפשר להסמך על החושים, המחשבות והאינסטיקטים ? אגב, דיברתי עם מישהו בצ´אט כאן, ביום שני או שלישי בשעות הצהריים המוקדמות, מישהו בשם "אנונמי". אם מישהו יש מושג מי זה, בבקשה שיגיד. ארטי

Henryf

New member
אמת מוחלטת?

נראה לי שאנו חוזרים לטיעון הראשוני של דקרט, לאמור "אני חושב, משמע אני קיים". לא נראה לי שאפשר להתפתח מכאן, גם התפתותו של דקרט נראית לי שגויה תוך כדי הסתמכות על אמיתות דתיות,נכונות אולי לזמנן. הנרי

arty

New member
האם כבר

דיברו על הנושא הזה בפורום? בכל מקרה, לא ממש ברור לי הקשר בין הטיעון של דקרט לבין השאלות שלי. ארטי

Henryf

New member
אמת מוחלטת

השאלות שלך שואלות האם יש אמת מוחלטת? זו השאלה שדקרט שאל עצמו, הוא אפילו הטיל ספק במה שאנו רואים וחווים, אולי אנו חולמים כעת (בזמן חלום אנו מדמים שאנו חווים מציאות), אולי איזה שדון מטעטע בנו ? דקרט הסיק שעצם העובדה שאנו שואלים את השאלות זו הוכחה לעובדת יסוד אחת אמיתית ומוחלטת, והיא שהוא קיים, ומכאן אמרתו המפורסמת. לכן האמת המוחלטת היחידה הינה שאת/ה קיימ/ת. הנרי

Henryf

New member
אמת מוחלטת

השאלות שלך שואלות האם יש אמת מוחלטת? זו השאלה שדקרט שאל עצמו, הוא אפילו הטיל ספק במה שאנו רואים וחווים, אולי אנו חולמים כעת (בזמן חלום אנו מדמים שאנו חווים מציאות), אולי איזה שדון מטעטע בנו ? דקרט הסיק שעצם העובדה שאנו שואלים את השאלות זו הוכחה לעובדת יסוד אחת אמיתית ומוחלטת, והיא שהוא קיים, ומכאן אמרתו המפורסמת. לכן האמת המוחלטת היחידה הינה שאת/ה קיימ/ת. הנרי

nissimhania

New member
בקשר למדע

המדע אינו יכול לשמש אמת מוחלטת, וגם לא דרך למצוא אותה. דויד יום, שאל שאלה: "האם העובדה שמופיע רעש בכל פעם שאני דופק על השולחן, מעידה על קשר סיבתי בין המהלומה לרעש? או שמא יתכן וזה מקרה?". יום בעצם טוען שאנו רואים שתי תופעות שמופיעות כל הזמן ביחד, ומסיקים שאחד הוא סיבתו של השני. אך את הקשר הסיבתי עצמו אנחנו לא רואים! ועל כן הנחתינו שאחד הוא סיבתו של השני אינה בהכרח נכונה. ראוי לציין שהנחה זו היא היסוד לכל המדע, ועל כן כל אמיתותו של המדע נמצא בסכנה. מאז יום, אין ספור פילוסופים ניסו לפתור את הבעיה שהציג, אך אף אחד לא הגיע לפתרון שלא מסתמך על הנחה שיסודה באמונה. אצטט מתור הספר "מבוא לתורת ההכרה" של הוגו ברגמן (ספר הנלמד בחוגי הפילוסופיה באקדמיה), את פיסקת הסיכום של הפרק שדן בנושא. (הפרק עובר על כל הפילוסופים הגדולים והפחות גדולים מאז יום ובוחן את טענותיהם) "נראה שהגענו כאן בתוך המדע אל גבול שאין בידנו לעבור אותו. נראה שלא נוכל להוכיח את חוקיותו של העולם, ושהצדק כאן עם דויד יום. כולנו מאמינים בחוקיותו של העולם, והעולם מאשר את האמונה הזאת בכל יום ובכל שעה. ואולם אישור מתמיד זה, על אף שהוא מחזק את אמונתינו מבחינה פסיכולוגית, אינו מוסיף לנו כלום מבחינה הגיונית... ...כנראה לא נותרה לנו אלא אפשרות זו: לחדור, מתוך אמונה "מכוונת", להוציא מתוכה יותר ויותר חוקים, ולהאמין בהתמדת חוקיותו של העולם שתתן לנו תמיד את האפשרות לחזות מראש ולמלא ע"י כך את תפקידה המעשי החשוב ביותר במדע. המדע מושתת כאן על אמונה" (פרק ט, השכלנות של העולם, עמודים: 186-187). אם זו המסקנה שהגיעו אליה גדולי המוחות בהסטוריה האנושית, אני מאמין לה.

קרין321

New member
אמת מוחלטת והקשר לאלוקים

ובכן אני חושבת שזאת שאלה שאני לא יודעת אם נהיה מסוגלים אי פעם לדעת את התשובה עלייה כל העולם שלנו בבוסס על אקסיומות והנחות וכך אנו חיים בכל תחום לכל אדם יש את ההנחות שהוא מסיק ולפיהן הוא חי ופועל אני מסכימהעם מי שאמר שדקראט היה קרוב באימרתו נמפורסמת אני חושב משמע אני קיים אבל לי איישית קשה לבנות בנינים של תאוריות על זה באיזשהו שלב נצטרך להעריך לנחש לשער לא נראה לי שנגיע לאמת ברורה והחלטית חלק מהתמונה נצטרך לצייר על פי הדמיון לפי מה שנראה לנו אבל למי שאמר שזה שלא מגייעים לאמת מוחלטת אומר שיש אלוהים מי אמר? זה שתמיד יהיה חסר לנו תמונה בפזאל ?שתמיד יהיה משהו מעל ההבנה שלנו? שלא נדע אפ פעם לא נדע בברור זה חסר לאדם הוא שואף לידיעת הכל אולי לכן הוא המציא את אלוהים הרי זה משלים את התמונה קובע את האמת מסדר את הפזאל קל לחיות ככה לא? יכול להיות שיש אמת מוחלטת ויכול להיות שלו זה שאנחנו לא יודעים לא בהכרח מעייד על קיום של אלוהים

nissimhania

New member
למה התכוון דקארט

אין לקחת את המסקנה של דקארט - "אני חושב משמע אני קיים" כאמת הסופית שלו. בטענה זו אין לנו משום תועלת ודקארט ידע זאת, זו היתה טענה שעל בסיסה הוא "הוכיח" את מציאותו של העולם ע"י שימוש בלוגיקה האופיינית לו (והשנויה במחלוקת) בעזרת השתלשלות טענות ומסקנות, שסופם היתה המסקנה שקיים אלוהים והוא אלוהים טוב. המשפט "אני חושב משמע אני קיים" אינו התגלית הגדולה שלו, זו היתה רק נקודת התחלה, וממילא גם אם היא אמת- היא אינה תורמת לנו כשלעצמה.

Tulula

New member
האמת האולטימטיבית היא...../images/Emo35.gif

שאנחנו לעולם לא נוכל לדעת אותה ומהי...

nissimhania

New member
Tulula, את לא פילוסופית אולי משוררת

אבל ממש לא פילוסופית. (ואת יכולה לקחת את זה כמחמאה)

למעלה