האם יש ארגון שהוא בדרגה נמוכה יותר מאשר "עמותה"?

האם יש ארגון שהוא בדרגה נמוכה יותר מאשר "עמותה"?

אסביר. כדי להקים עמותה יש בישראל כללים מאוד ברורים. התהליך דורש משאבים כספיים, אנשי מקצוע, מספר מסוים של חברים ועוד. אני מנסה להבין אם יש אפשרות להקים איזשהו ארגון שמאחד אנשים המעוניינים לפעול למען מטרה משותפת אבל בקנה מידה קטן משמעותית מאשר עמותה, ומכאן בעלות נמוכה יותר ובפחות בירוקרטיה. מצד שני הייתי רוצה שלאותו ארגון יהיה איזשהו מעמד חוקי או לפחות שם ברור (התאחדות? ועד? שותפות?) שיאפשר להדפיס כרטיסי ביקור, לפתוח דף פייסבוק רשמי וכן הלאה. אין לי מושג איפה להתחיל ולברר אפילו.
תודה!
 

trilliane

Well-known member
מנהל
למיטב ידיעתי זה לא קשור לגודל; יש גם עמותות קטנות מאוד

גם שלושה אנשים יכולים להקים עמותה, ולמיטב הבנתי מוסדות החובה (כמו גם המשאבים הנדרשים) הם גם פונקציה של כמות החברים בעמותה ואופן הפעילות (למשל אם העמותה גובה דמי חבר או כלל לא עוסקת בכספים).

ממליצה שתתחילי מקריאת חוק העמותות (זה קישור לוויקיפדיה, תוכלי להמשיך משם):
https://he.wikipedia.org/wiki/חוק_העמותות

באשר לישויות משפטיות אחרות (שאינן אדם בודד, כלומר התאגדות, כלומר תאגיד), זו הרשימה:
https://he.wikipedia.org/wiki/תאגיד

אנשים יכולים להתאגד ולפעולה יחד גם בלי להיות רשומים כעמותה (זה עניין משפטי ולא פעם נעשה מסיבות כאלה, בין היתר מימון, קבלת תרומות וכו') ולא צריך שום אישור או רישום כדי לפתוח דף פייסבוק, כמובן...

בנושאים משפטיים אני ממליצה שתתייעצי בפורום חוק ומשפט; בנושא פייסבוק בפורום התמיכה בפיסבוק וברשתות חברתיות; כרטיס ביקור אפשר להדפיס בבית או בכל בית דפוס העוסק בכך... זה רק
.
 
התכוונתי שהפעילות בקנה מידה קטן יותר. לא מספר האנשים

לא בטוחה שירדת לסוף דעתי אבל אנסה את פורום חוק ומשפט. תודה.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
למיטב ידיעתי זה עדיין לא משנה... עמותה לא חייבת להיות פעילה

יש אלפי עמותות בישראל, על רובן לא שמעת (וגם לא תשמעי). לנכים, למשל, יש עשרות אם לא מאות עמותות שונות. אני מכירה שלושה חבר'ה שהקימו עמותה לפני שנים, לא חושבת שהם עושים איתה משהו כיום... (אני אפילו לא בטוחה שהם רשמו אותה, אבל הם היו פעילים תקופה, ארגנו הפגנות, אפילו הגיעו לישיבות בכנסת...).
 
אז זאת לא עמותה.

עמותה היא גוף חוקי. היא חייבת להיות רשומה, היא חייבת להגיש דוחות שנתיים, היא לא יכולה להיות "לא פעילה" פשוט כי זה עולה הון קטן לתחזק אותה. שלושה חבר'ה שקראו לעצמם עמותה, ארגנו הפגנות וכו' זה טוב ויפה אבל הם לא עמותה בהגדרה החוקית של העניין. וזה בדיוק מה שאני מנסה לעשות. אני כן רוצה שזה יהיה ארגון חוקי, כי אני לא רוצה לבוא ולהגיד אני מעמותת X ואז אדם יילך לרשם העמותית ויסתבר שהעמותה הזאת לא קיימת. מצד שני אני לא רוצה שנהיה רק חבורת אנשים שרוצים לעשות משהו, מכל מיני סיבות.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
ברור שאם הם לא נרשמו הם לא "עמותה" מבחינת רשם העמותות

אבל הם היו אגודה או ארגון או לא זוכרת מה, והם פעלו, והיה להם שם, אתר, סמליל (לוגו), סטיקרים... הם הוזמנו לישיבות בכנסת והציגו את עצמם מטעם הארגון... אז בין אם הם נרשמו ובין אם לאו, מה שאת מתארת אפשרי לחלוטין גם בסקלה קטנה.

אם חשוב לך להיות רשומה מבחינת המדינה, הפניתי אותך לאפשרויות השונות של ישויות משפטיות מאוגדות (בוויקיפדיה). למיטב הבנתי הרשימה שם מלאה.
 
ברור, אין שום בעיה לפעול גם בלי רישום

אנחנו כבר עושים את זה ויש לנו את כל הנ"ל.
הפן החוקי הוא החשוב. תודה על ההפניה, מודה שזה לא לגמרי עזר אבל פניתי גם לפורום חוק ומשפט. נסתדר, תודה.
 

booie

New member
אין "מסגרת" מפוקחת שיותר מתאימה מעמותה. אפשר ליצור "הסכם"

אין שום בעיה לערוך הסכם שבו תקבעו את כל הכללים שתרצו (תהליך קבלת החלטות באגודה, פיקוח, מה עושים עם הכספים וכד').

לדוגמה: שניינו יכולים להצהיר על שיתוף פעולה בונשא מסויים, להכין מסמך "ייסוד" עם מטרות, לקבוע דרכי פעולה, דרכים להשגת כספים ומטרות וכו' וכו'.
הבעיה שזו תהיה המצאה מחדש של הגלגל. הייתרון הגדול של עמותה, שכל המבנה כבר קיים. העמותה בפיקוח של המדינה, ויש כללים מאוד ברורים על תהליך קבלת ההחלטות, פיקוח על הכספים וכו'. כך שבהמשך תתקלו בהרבה פחות בעיות (מה יקורה אם מישהו ימעל בכספים או אחד החברים באגודה לא רוצה לקבל את הכרעת האגודה? לעמותות יש תשתית גדולה וברורה איך להתמודד עם בעיות).

"בירוקרטיה" של עמותות, זה נועד להגן עליכם. קיצורי דרך יכולים להוביל ללא מעט בעיות בהמשך הדרך.

אגב, שאר המלכ"רים (כמו אגודה שיתופית וחברה ציבורית) יותר מסובכים מעמותה.
 

ב ר ז י ל י

Active member
מנהל
4 אנשים רשאים להקים עמותה ולרשום אותה ברשם העמותות

העלות די נמוכה, גם "התחזוקה" לא מסובכת.
יש לזה יתרון בולט - התרומה לעמותה כזאת פטורה ממס הכנסה, כלומר אם אני רוצה להשקיע בכיוון מסוים סכום כסף אני יכול להקים עמותה (עם 3 חברים) לתרום לה את הכסף ולקבל החזר מס על התרומה כלומר למעשה ההשקעה בנושא תהיה מהברוטו שלי ולא מהנטו שלי
 

booie

New member
לרוב העמותות אין "סעיף 46"

כדי לקבל החזרי מס על תרומה לעמותה, העמותה צריכה לקבל אישור על כך מוועדת הכספים של הכנסת (אישור הידוע כ-"סעיף 46").
יש לא מעט דרישות (כמו וותק של שנתיים, אישורי ניהול תקין מרשם העמותות, תיק במע"מ, תיק ניכויים במס הכנסה ועוד) וצריך לעמוד בכללים מסויימים שלא חלים על עמותה רגילה (אי אפליה וכד').

בכל מקרה, החזר המס הוא מקסימום 30% מסך התרומות שהתורם נתן באותה שנה.
 
למעלה