האם יש קשר אטימולוגי בין המילה ביצה ל-яйцо או яйце?

Assiduous

New member
האם יש קשר אטימולוגי בין המילה ביצה ל-яйцо או яйце?

אני תמה אם יש קשר בין המילה העברית ביצה לבין הוריאציה הדומה הרווחת ברוסית ושפות קרובות נוספו או במילים אחרות בשפות המזרח אירופאיות באותה משמעות של ביצה. הוריאציות נשמעות די דומות ונראות ממקור אחד. הצלילים הדומים גרמו לי לחשוד שאולי המילה העברית והמילה הרוסית לאותו אובייקט הם ממקור אחד. (שימו לב לוריאנט האלבני והצ'כי במיוחד שמשתמש באותם עיצורים כשל המילה בעברית)

רוסית: яйцо
אוקראינית: яйце
אלבנית: vezë
בלרוסית: яйка
בוסנית:jaje
בולגרית: яйце
קרואיטנית: jaje
צ'כית: vejce
מקדונית: јајце
פולנית: jajko
סרבית:јаје
סלובקית: vajcia
סלובנית:jajce

Assiduous

New member
האופציות האפשריות

ידוע שהצד"י המקורית דומה בצלילה לאות ض הערבית, אבל זה משהו שהשתמר עד זמנינו רק בקרב היהודים דוברי העברית בארצות הערביות בעיקר, בארצות אירופה כפי הנראה זה פס ממש מזמן. בפרט בארצות אשכנז כפי שניתן למצוא עדויות לכך בספרות הרבנית. עם זאת, לא ניתן להתעלם מהקירבה הפונטית שבין האות "טסדי" לבין האות ضاد למרות הבדלי הצליל המזעריים שלרבים קשה להבחין בהם, כך שבהחלט ייתכן קשר בין המילים בשפות השונות.

ייתכן שעקב קושי ההגייה של האות ضاد בארצות אלה -שאגב מבחינה גיאוגרפית קרובות יותר לארצות ערב מאשר אלה שבמרכז אירופה, בדרומה או במערבה- בוצע שינוי נחוץ להתאמה לשפה המקומית.

כמו כן, אם מדובר בשאילה של השפה העברית עצמה משפה אחרת שבה הייתה , אז גם כן ייתכן שהשפה העברית ביצעה שינוי נחוץ בעיצור כדי להתאים אותו למנעד ההגיות המצוי.

Assiduous

New member
הכיוון הוא הפוך > מזרח אירופה שאלה את הביצה מהשפות השמיות

יש שם מילים נוספות שהושאלו משפות שמיות. זה לא חידוש שלי.
ייתכן שהמילה ביצה הגיעה עקב השימוש בשמה כמשקל ("כביצה") והמסחר בין המדינות.

אין קשר. על פי המילון האטימולוגי של צ'רניך:

מקור המילה яйцо הוא מהבסיס הפרוטו-הודו-אירופי ōi̯. הצליל צ הוא מוספית, וכפי שניתן לראות ברשימה שהבאת בשפות מסוימות הוא חסר, לדוגמה סרבית.
מהבסיס הפרוטו-הודו-אירופי הזה הגיעה גם המילה הלטינית ovum, ומכאן - oeuf בצרפתית, huevo בספרדית ועוד. גם ביוונית ובשפות הקלטיות קיימות מילים מאותה משפחה.
כנראה שגם Ei בגרמנית / egg באנגלית מגיעות משם, ולהלן סימוכין מ-etymonline לקשר אפשרי בין המילה בשפות הגרמאניות לבין המילה בשפות הסלביות:
http://www.etymonline.com/index.php?term=egg

למעלה