האם יש קשר בין חושך מוחלט לשינה בריאה?

Cahill

New member
האם יש קשר בין חושך מוחלט לשינה בריאה?

גדלתי על הסברה שחושך מוחלט גורם לשינה טובה ועמוקה בהכנה נכונה של הגוף וסביבה מותאמת לשינה.
למשל, שהמלטונין נוצר בחושך וכמותו תלויה בחושך מוחלט.

מצד שני, כשחפשתי מחקרים לתמוך בטענה זאת, לא מצאתי כלום, למעט כתבות במדורי בריאות שבעיתונים.

שאלתי היא, האם הסברה שגדלתי עליה היא מיתוס או שלא חפשתי טוב?

magal101

New member
לדעתי אין בכך ספק...

כי תחשוב מה עשו הקדמונים- הרי הם נרדמו בחושך מוחלט.

deathcaster

New member
לא, הם לא

רק ביום אחד בחודש (במולד הירח) הם היו נרדמים בחושך מוחלט וגם זה בספק וזה רק לפני שהאדם ניכס לעצמו את יתרונות האש.

מעבר לכך... עד לפני כמה שנים חשבו שהחולד העיוור הוא אכן עיוור ואין הוא מושפע משינויי אור וחושך כמו רוב היונקים. מסתבר שטעו וע"י בדיקת הפרשות מלטונין ועוד כמה פרמטרים, גילו שגם בחשיכה מוחלטת לאור נראה, בתוך האדמה היכן שהחולד חי, הוא מצליח להגיב לשינויי של קרניים אולטרה סגולות שחודרות לאדמה. כיצד הוא מגיב עם העיניים שלו מנוונות לחלוטין? ע"י אותה "עין שלישית מיסטית" - צבר עצבים שנקרא ה-SCN שנותן אות לבלוטת האצטרובל להתחיל לייצר ולהפריש מלטונין. מסתבר שהאור האולטרה סגול חודר את הגולגולת היחסית דקה של החולד ומצליח להשפיע עליו.

החולד הארצישראלי הוא בכלל בעל חיים מרתק, אחד היונקים שלפחות אמפירית לא התגלה מעולם שהוא סובל מכל סוג סרטן שהוא.

deathcaster

New member
תגובה + תיקונים

מלטונין נוצר בחשכה, אם כי לא בהכרח נחוץ חושך מוחלט להתחלת ייצורו, אם כי בהחלט מומלץ על שינה בלילה (שנת צהריים זו לא ממש שינה) בסביבה כמ שיותר חשוכה.

"חושך מוחלט גורם לשינה טובה ועמוקה בהכנה נכונה של הגוף וסביבה מותאמת לשינה" - חושך מוחלט לא בהכרח יגרום לשינה טובה ועמוקה כי שינה טובה ועמוקה מצריכה פרמטרים נוספים.

"כמותו תלויה בחושך מוחלט"- לא מדויק, יש עוד פרמטרים שמשפיעים על כמותו והיא לא ממש תלויה בחושך מוחלט.

" האם הסברה שגדלתי עליה היא מיתוס או שלא חיפשתי טוב?"- לא מיתוס אם מתייחסים לתיקוני האי דיוקים שציינתי לעיל. ואכן לא חיפשת טוב, יש מחקרים והרבה על הנושא...

מדורי בריאות בעיתונים? חיפשת רק בעברית?- אם אני זוכר נכון- אין לך בעיה עם אנגלית נכון?

כנסי ל-NCBI או מאגר מידע אקדמי מחקרי אחר וחפשי את מילות המפתח הבאות:

1. Suprachiasmatic nucleus
2. Circadian rhythm (Circadian clock)
3. Zeitgeber
4. Chronobiology
5. Pineal gland (בלוטת האצטרובל)

ואני מבטיח לך שלא תעלי חרס בחכתך

אם יש לך לאחר החיפוש שאלות ספציפיות, את מוזמנת לשאול כאן או לשאול את מעיןבר בפורום ביולוגיה ומדעי החיים היא עבדה לא מעט (או לפחות הרבה יותר ממני) על התחום הספציפי הזה.
בהצלחה.

Cahill

New member
לא ברור לי ההתייחסות שלך לפרמטרים הנוספים כי

מה שמשתנה הוא רק פרמטר החושך המוחלט, למשל בין חדר חשוך לחלוטין לבין חדר עם דלת זכוכית שיש אור בסלון.

כשכתבתי שלא מצאתי, התכוונתי כמובן לאתרי חיפוש המאמרים שהינם פאבמד והסקולר של גוגל.
ניסיתי להשתמש במילות מפתח שנתת ולא מצאתי התייחסות להבדל בין חושך מוחלט לחושך שאינו מוחלט נניח תחת כיפת השמיים.

deathcaster

New member
תגובה

א. אני מבין שזו הדרך שלך להודות לי על הודעתי המושקעת ועל ההפניות שרשמתי לך?

ב. "לא ברור לי ההתייחסות שלך לפרמטרים הנוספים כי מה שמשתנה הוא רק פרמטר החושך המוחלט"- בוודאי שלא, כי לא הבנת שאני טוען כי ישנם עוד גורמים משפיעים על שינה ערבה ועמוקה מלבד "כמות" החושך.

ג. "התייחסות להבדל בין חושך מוחלט לחושך שאינו מוחלט"- וכפי שהבהרתי קודם לכן, אין הכרח לחושך מוחלט לצורך שינה ערבה ועמוקה. מספיק שיש מספיק חושך בכדי שזה יקרה. אחרת רוב היונקים/זוחלים/עופות בעולם לא היו יכולים לישון.

Cahill

New member
אל דאגה, אני תמיד מודה בסוף

ב. הבנתי, אבל הם ישפיעו אותו דבר אם החדר יהיה מוחשך לחלוטין או מוחשך חלקית.

ג. האם לפי תשובתך אפשר להסיק גם שאין הבדל בין חושך טיבעי בלילה לחושך מלאכותי ביום כאשר יש בחוץ אור שמש?

deathcaster

New member
תגובה

ב. לא הבנתי? זו שאלה או טענה? ואם אלה גורמים המושפעים בעקיפין מכמות האור?

ג. אם החושך מוחלט, אין הבדל בין אם זה מלאכותי או טבעי (בהנחה כמובן שלא משחקים עם השעון הביולוגי ומדובר בחושך בשעות שהאדם צריך לישון ולא שינה כפויה באמצע היום כמובן (זה אחד מהגורמים המשפיעים שאני מדבר עליו שיכול לגרום לאפקט שלילי, ולאנשים הסובלים מהפרעות שינה יכול לגרום לאפקט חיובי.

Cahill

New member
ברור ששאלה

תוכל בבקשה לתת דוגמא להשפעה בעקיפין?
האם יש לך דוגמאות גם להשפעות חיוביות וגם לשליליות?

ג. מעניין אותי בעיקר שנת צהריים ארוכה של ילד שמגיעה גם לזמן משך מחזור שינה עמוקה שזה בין 3 ל-5 שע'.
כמו כן, מעניין אותי בלילה, לקבלת הפרשה אופטימלית של הורמון גדילה.

deathcaster

New member
תגובה

השפעה בעקיפין: יש בן אדם שהוא נמצא תחת לחץ, זה משפיע על רמות הסרוטונין בגוף, סרוטונין הוא חומר המוצא למלטונין... מכאן שיש השפעה עקיפה אך משמעותית על השינה של האדם.

ג. אני חושב שבפורום ביולוגיה כבר ענו לך.

Cahill

New member
לא כ"כ הבנתי את תגובתך

הלחץ שמצוי האדם יהיה זהה אם הוא יילך לישון בחושך מוחלט או בחושך שאינו מוחלט, כמו הדוגמא שנתתי עם דלת זכוכית ואור בסלון.
האם טענתך היא שהסרוטונין משתנה בהתאם לחושך?

ג. אשמח למענה נוסף

deathcaster

New member
תגובה

אם סרוטונין הוא חומר המוצא למלטונין, אז בוודאי שרמתו בגוף משתנה.

ג. לא תקבלי, כי זו הפעם השנייה שאני שם לב שאת ממחזרת שאלות ב-2 פורומים ולא ממש קוראת את מה שרושמים לך.

Cahill

New member
מה רע בזה?

הפורום הזה דל בגולשים, לכן הוא לא פורום רץ ולכן רציתי לשמוע עוד תגובות מגולשים שלא גולשים כאן ויש להם את הידע להשיב לי.

אם בחרתי לשאול, כנראה שלא הבנתי את מה שרשמו לי או שלא קבלתי תשובה מספיק מקיפה.
בשביל זה קיים הפורום בשביל לחדד דברים.

אני בהחלט קוראת את מה שרושמים לי ושואלת שאלות המשך, אם משהו לא היה ברור לי או שלוקחת את השאלה לעוד כיוונים.

לא ברור לי התוקפנות שלך ואני לא רוצה לקחת חלק בזה ולכן לא מתכוונת להתנצח איתך.
אנצל את הבמה הזאת בכדי להודות לך, כפי שהבטחתי, על תגובתך הראשונה שהיתה מפורטת ומושקעת וחבל שלא המשכת באותו קו של נדיבות.

deathcaster

New member
תגובה

אין רע בזה מלבד זה שזה מייגע.
שמחתי לעזור, עד כמה שיכולתי. לפעמים צריך גם לדעת ללמוד לבד, ככה לומדים באמת (איך אומרת חברתך פולספגן? אני לא מתכוון להאכיל אותך בכפית- זו איננה חוסר נדיבות).

Cahill

New member
גם אם זה מייגע, יש צורה יותר מכובדת להשיב או

לא להשיב כלל וזוהי תגובתי האחרונה, כי אני לא מתכוונת לנסות לחנך אותך איכן שהוריך כשלו.

deathcaster

New member
לא...

הוריי לא כשלו, עובדה.. אני אוטודידקט בהרבה תחומים... ואת לא.

כפי שנוכחת לדעת... אני מגיב בצורה מושקעת בהתחלה, כשאני רואה שאת לא טורחת לעשות כלום בזכות עצמך (כפי שהיה גם בעבר) אני מפסיק להתאמץ.

שימי לב שכתבת שלא תגיבי יותר

Cahill

New member
נכון שכתבתי, אך תגובתך כ"כ ציערה אותי על

החיים והערכים שגדלת עליהם כאשר ידע חשוב יותר מלהיות בן אדם.

מקווה מאוד שלא תביא ילדים לעולם.

וזוהי באמת תגובתי האחרונה.

deathcaster

New member
החלטיות זה לא הצד החזק שלך

ובמקום להיות אוטודידקטית (כנראה הורייך לא חינכו אותך לכך), את מעדיפה להאשים אחרים ואף להעליב אותם עלבון כה חריף שלא יהיו להם ילדים לעולם.
אכן, יש לך ערכים ראויים להערכה (שלילית).

כעת נראה אם זוהי אכן תגובתך האחרונה ואת עומדת במילתך (לפחות עד הדיון הבא שבו אסייע לך עד מידה מסוימת וכשאפסיק שוב תרדי לפסים אישיים).

למעלה