האם יש קשר בין מערכת המרה ללבלב ?

לאמשנה11

New member
האם יש קשר בין מערכת המרה ללבלב ?

מכרה שלי אכלה אגוזים ואין לה כיס מרה והתחילו לה כאבים בלבלב, ולכן חשבתי על זה שאולי זה אפשרי כי אני יודעת שכיס המרה שומר על מיצי המרה המופרשים מן הכבד וכשיש כניסה של שומנים אז מיץ המרה מפרק את השומנים באדם בריא ועוזר להם לעבור הלאה אל המעי , השאלה שלי האם יש קשר בין מערכת המרה ללבלב ? אולי מאחר ואין כיס מרה אז יש סיכוי שהלבלב לוקח את מקומו של כיס המרה ? יש מספר איברים שכשמוציאים אותם ניתן להסתדר בלעדיהם אז בגלל זה אני שואלת... כי התפקיד של הלבלב הוא לפרק שומנים בין היתר. דרך האנזימים המופרשים שעוזרים לסיום עיכול המזון בצורה טובה ...אני יודעת שישנו צינור לבלב שמצוי סמוך אל מערכת המרה אז אולי זה מעיד על קשר כלשהו ?
 

לאמשנה11

New member
השאלה ששאלתי מעניינת אותי

שאלתי את השאלה לא בגלל המכרה אלה כי מעניין אותי אם יש קשר או אין, אני פשוט השתמשתי בדוגמא הזאת לשם פירוט וניסוח מדויק יותר של השאלה שלי...
כדי לדעת יותר .
למעשה שאלתי שתי שאלות , אחת במקרה של חוסר כיס מרה ובמקרה שני בגוף נורמלי עם כיס מרה
המכרה כבר בריאה ברוך השם
וברצוני להוסיף , שאני יודעת שאגוזים הם סוג של חומר שומני והם היוו את מרכז הבעיה .
 

C H 4

New member
לבלב הוא לבלב וכיס מרה הוא כיס מרה

כל אחד מהם מורכב מתאים שונים ומופעל על ידי גירויים שונים.
&nbsp
להבא, עדיף לא לסבך שאלות פשוטות בדוגמאות לא ברורות. רוב האנשים לא מרגישים כאב ספציפי באיברים פנימיים, כשכבר כואב להם איבר פנימי האותות מתפרשים במח ככאב של איבר חיצוני כלשהו, כמו שקורה עם יד שמאל בהתקפי לב.
 

Gidi Shemer

New member
מבחינה אנטומית

הצינור שיוצא מהלבלב לכוון התריסריון מתאחד עם הצינור שיוצא מן הכבד לכוון התריסריון (האחרון עובר גם דרך כיס המרה) והם ביחד יוצרים את הצינור ה- hepatopancreatic.

הלבלב לא לוקח את תפקיד המרה. כמו שכתבת, הלבלב מפריש אנזים שמפרק שומנים (ליפאז), אבל כדי שהאנזים יצליח לעכל ביעילות את השומנים, השומנים צריכים לעבור אמולסיפיקציה על ידי נוזל המרה.
כיס המרה אינו חיוני מכיוון שהכבד ולא כיס המרה הוא זה שמייצר את מיץ המרה.
סביר שהיא לא הרגישה כאבים בלבלב, מן הסתם.
 

לאמשנה11

New member
אז זהו ,שמסתבר שכן.

אני יודעת על התופעה של התקפי הלב ,אבל העניין הוא שהיא לא הרגישה כאב אלה דקירות שדבר זה יכול להתבטא גם בלב דרך דקירות או כאבים בחזה ובכלל , הקרנת כאב של התקף לב המוקרנת דרך יד שמאל היא אחד התסמינים של התקף לב ולא התסמין העיקרי ,ישנו גם עניין כאב הבטן למשל. ישנם אנשים בעת התקף לב שמרגישים כאב בחזה.
בכל מקרה,אני יודעת שזה היה הלבלב מאחר שהיא התלוננה על כאבים באזור שמאל איפה שהלבלב מצוי אז חשבתי על קשר ולכן שאלתי אבל החשדות שלי היו נכונות , הייתה לי מחשבה שזה לא המצב,בכל מקרה ,זה לא מה שעניין אותי , הכוונה שלי הייתה שבעקבות המקרה עם המכרה החלטתי לשאול בכדי להיות בטוחה כי הנושא עניין אותי מאוד .
ואלה גיבובי שטויות לדעתי לומר שכיס המרה אינו חיוני , אותה מכרה היא דוגמא קלאסית , היא הוציאה את כיס המרה שלה בעקבות אבנים בכיס מרה לפני 10 שנים בערך והייתה אמורה להרגיש כביכול נפלא בלעדיו אבל התוצאה הייתה הרת אסון, אותה מכרה לא רק שסבלה מכאבים חוזרים ונשנים למרות שלא היה לה כיס מרה היא נאלצה מספר פעמים לעשות ניתוחים חוזרים שגרמו לבסוף לבקע וגם על בקע זה נאלצה לעשות ניתוחים רבים כדי לסדרו והתוצאה הסופית : אסור לה לאכול מאכלים שומניים ,אם היא תאכל המצב שלה יחמיר.
מכל מה שאמרתי -איפה כאן הכיס המרה שאינו חיוני ? לדעתי האישית אין איבר שאינו חיוני ,אפילו הוצאת כליה אחת היא אבדה לגוף למרות שהכליה השניה לוקחת את העבודה של הכליה הראשונה זה עצוב בעיני, וחוץ מזה ,אם כיס המרה היה לא חיוני מלכתחילה היו ישר מוצאים אותו ולא מנסים קודם כל לשפר את המצב דרך ריסוק אבנים וכדומה.
ונכון,אני חושבת שיכולתי לנסח את השאלה בצורה טובה יותר ,פשוט רציתי לתת דוגמא בכדי להמחיש את השאלה שלי .
 

לאמשנה11

New member
ועוד דבר שברצוני להוסיף...

אם איבר כלשהו ,לדעתי האישית,לא היה חיוני אז הוא לא היה מצוי בגוף ,אחד הדברים היפים באנטומיה ,במיוחד אנטומיית האדם , זה התיאום היפה בין האיברים ,איך לכל איבר יש המקום שלו ,את התפקוד שלו ,לבוא ולהגיד :איבר זה לא חיוני ממש הורס את התיאום הזה. האיבר היחיד המוטל בספק בקשר לחיוניות שלו זה התוספתן וגם האיבר הזה לדעתי מוגדר כלא חיוני לא כי אין לו תפקיד אלה כי לא מצאו לו תפקיד מוגדר ,למרות שאני יודעת שכאשר מסירים את התוספתן אין איזו בעיה מיוחדת בלעדיו .
ורציתי הוסיף לגבי כאבים בחזה וכאבי בטן שאלה חלק מהתסמינים של התקף לב , התקף לב יכול להתבטא גם בכאבים בגב ואפילו לסת ושיניים ...ככה שזה לא ספציפי רק ליד שמאל או כתף שמאל ככה שלפעמים זה ספציפי ולפעמים לא ,זה תלוי בתסמינים .
וכנראה שאותה מכרה הייתה לה בעיה אחרת ,כנראה בעיה בלבלב ,היא חשבה בכבד אבל אני לא מאמינה שזה היה הכבד ,לא יכולתי לדעת במאה האחוזים כי אני לא יודעת את העבר הרפואי שלה לפרטי פרטים, זו רק הרופאה שלה יודעת . אבל בכל מקרה ,זה לא האישיו כאן , המכרה מהווה רק דוגמא לשאלה שלי ,אומנם דוגמא לא משהו ,אבל דוגמא
ואני יודעת שהכבד מייצר את מיץ המרה ,כיס המרה מהווה פשוט מעין כספת לשמירה על המיץ מרה לתפקוד עתידי כאשר ישנו אוכל שומני הנכנס לגוף , כיס המרה משחרר מיץ זה ובעצם המיץ עוזר לפירוק השומן ולמעברו ביתר קלות אל עבר התריסריון [ או למעשה המעי ,אבל המעי זה מונח כללי מדי]
 

לאמשנה11

New member
במיוחד בגלל העובדה

שגם לאחר הסרת כיס המרה ניתן שיופיעו אבנים ,ככה שהסרת כיס מרה מהווה דבר מיותר ברוב המקרים לכן מעדיפים לתת קודם ריסוק אבנים ושמירה נכונה על התזונה
 

גלקטור

New member
חיוני=לא ניתן לחיות בלעדיו בכל תנאי

לא חיוני = ניתן לחיות בלעדיו בתנאים מסויימים.
&nbsp
חיוני: עור, לב ומערכת הדם, מוח וחלק מחוט השדרה (כלומר עד לצוואר), לפחות ריאה אחת, לפחות כליה אחת, שלפוחית שתן, לפחות אונת כבד אחת, לפחות חלק מהמעי.
&nbsp
לא חיוני: גפיים, חוט שדרה מהצוואר מטה, קיבה או חלק מהמעי, ריאה אחת, כליה אחת, לבלב, חלק מהכבד, כיס מרה, מערכת החיסון, בלוטת התריס, בלוטות הורמונליות, אברי חישה (עיניים, אזניים, לשון, חוטם), אברי מין (אשכים, שחלות, רחם), שיניים, שיער.
&nbsp
לגבי ה"לא חיוניים" = ברור ש"בטבע" סיכוי השרידה הוא נמוך. אבל בני אדם עוקפים כל הזמן את הטבע בזכות הרפואה המתקדמת ותמיכה סוציאלית.
&nbsp
אגב, בשמרים למשל, כ-5000 גנים מתוך כ-7000 נחשבים "לא חיוניים" כי השמרים יכולים לגדול בהעדרם, לכל הפחות כאשר נותנים להם תנאים אופטימליים לגידול.
 

לאמשנה11

New member
כנראה השימוש שלי במילה חיוני היה לא מדויק

הייתי צריכה להחליף אותה במילה אחרת ,הכוונה שלי שבלי כיס מרה לא ניתן למות מוות ישיר אבל כיס מרה הוא איבר שלפי דעתי יש בו צורך מאחר שהוא קודם כל חלק מהגוף ושנית הוא איבר שיש לו תפקיד בגוף ,זה כמו אדם ללא יד או רגל , ניתן לחיות כך אבל המחיה בצורה הזו קשה מאוד . ואיך בלי ידיים אדם יאכל ? ובלי רגליים איך ינוע לשם השגת מזון ? כמובן שהרגליים משמשות גם כדרך לבריחה מפני טורפים או סכנות ,בלעדיהם האדם או החיה הם מתכון בטוח לכל מיני יצורים והרי האדם בעזרת הידיים והרגליים משתמש בהם כאמצעי להשגת מזון,בלעדיהם הוא אבוד ! [ אני מתייחסת לתופעה כאשר אין את כל המיכשור הרפואי שיש כיום שזה כולל תותבות ומיני דברים כאלה,כמו בטבע למשל,או בזמן הפרה היסטורי שחי בו האדם הקדמון ]
אני עדיין חושבת שכל איבר בגוף הינו איבר שיש בו צורך ובלעדיו אדם או חיה אינם שלמים , אינו אורגניזם שלם.
למשל אני לוקחת דוגמא שראיתי שלשום , ראיתי בניושנל גאוגרפיק סדרה על פילים ,במהלך הסדרה סיפרו על פיל צעיר שנמרים במהלך המרדף אחריו הצליחו לחתוך לו את החדק עד הקצה כמעט , כידוע ,חדק הפיל הוא המקבילה לידיים האנושיות , ללא החדק חייו של הפיל מתקצרים בצורה דראסטית , האמא היא זו שדואגת לילד והיא משמשת החדק למענו אך עד אימתי ? עד מתי ? כאשר האם תמות הפיל ימות גם כי לא יהיה שום מי שיעזור לו [אלה אם כן אחד מחברי הקבוצה יעשה זאת ואני בספק]
אז הינה דוגמא טובה לכך ש"יד " היא איבר חיוני [שוב,החדק הוא המקבילה של היד האנושית ]
 

לאמשנה11

New member
עוד אני מוסיפה

כי איבר חיוני מוגדר כאיבר שלא ניתן לחיות בלעדיו,רגליים וידיים באדם או בחיה משמשים כאיבר חיוני בצורה עקיפה מאחר שבלי איברים אלה לא ניתן להשיג אוכל או לנוע או לברוח מסכנות ולכן בלעדיהם האדם מוגדר בסכנת מוות ולבסוף גם מת [שוב אני טוענת ,בהנחה שאין את המכשור הרפואי הקיים בימינו ]
 

Gidi Shemer

New member
המלצה אישית שלי

לא לדעת או לטעות בהבנת מושג כמו ״חיוני״ זה בסדר גמור. כולנו טועים וכולנו לומדים. לכתוב למישהו שהוא כתב ״גיבובי שטויות״ על משהו שהוא כתב כשהוא ניסה לעזור ולענות על שאלה שלך זה סתם לא מכובד ולא מנומס. ״גיבובי שטויות״ זה ביטוי לא ראוי בדיון גם אם היית צודקת, לא כל שכן כאשר את טועה.
אני מניח שלא כתבת את זה מתוך רוע ואני לא לוקח את זה אישית, אבל אני מנצל את הנקודה כדי להמליץ לך על תרבות דיון בשביל דיונים עתידיים.
 

לאמשנה11

New member
אתה צודק

חשבתי על זה ואני מרגישה שהוצאתי את הצד הרע שבי ויצאתי קצת מפרופורציה
, זה לא יקרה יותר , תודה רבה על ההערה :)
יש לי עוד הרבה שאלות בראש שקשורות לפורום ,נחמד מאוד שיש פורום בנושא, מאחר ואין כמעט פורומים בנושא זה.
 

לאמשנה11

New member
היא התחילה להקיא ב6 בבוקר אחרי שהיא אכלה את האגוזים .....

בתשע בערב , והיא הקיאה לא מזון אלה נוזל שצבעו חום - צהוב ,היא בכלל לא הקיאה מזון ,רק את נוזל זה.
והרופאה בסופו של דבר נתנה לה תרופה מתאימה,אין לי מושג איזו [היא רופאת המשפחה שלה אז היא מכירה אותה היטב ומספר שנים ]
 
למעלה