האם יש רשימה של מילות קישור שאחריהן יבוא פסיק?

לירוןג1

New member
האם יש רשימה של מילות קישור שאחריהן יבוא פסיק?

אני יודעת על למשל.
אני תוהה לגבי ראשית, שנית.. האם צריך לבוא פסיק אחריהן? (ראשית בתחילת משפט ואז פסיק ואז המשפט עצמו ונקודה בסופו. ואז שוב שנית שאחריה פסיק והמשך המשפט? )
מצד אחד זה לא מסתדר לי מבחינה לוגית כי אלו מילות קישור ותפקידן לחבר. מצד שני אני נתקלת בזה כל הזמן אז אולי האינטואיציה שלי לא נכונה? אינני זוכרת שלמדתי איזה כלל לגבי מילים אלו.
אני עורכת כעת ספר שבו הכותב שם פסיק אחרי כל מילת קישור (למשל כמו כן, יתר על כן, לעומת זאת וכו'...) אז מרוב פסיקים שאני רואה כל היום מול העיניים אני מרגישה מבולבלת לגמרי...
 
המגמה היום היא לצמצם את השימוש בפסיקים

&nbsp
הנה פירוט מאתר האקדמיה. לא ממש רשימת מילים אבל אולי יעזור.
&nbsp
http://hebrew-academy.org.il/topic/hahlatot/punctuation/
&nbsp
ככלל לטעמי צריך להרגיש אם נדרשת הפרדה או לא. מובן שבפירוט נדרשים פסיקים -
קנינו בשוק אגסים, תפוחים, מלפפונים וקולורבי.
במשפט מחובר יש פסיק בין חלקיו - קראנו את המאמר המרתק שפורסם בכתב העת, וחשנו צורך לכתוב תגובה.
הדוגמאות שאת נתת הן הסגר או קריאה - חלק מפתק"ה (או קפה ת"ה). הן אמורות להיות מופרדות אבל כיוון שהן קצרות בדרך כלל ניתן לוותר עליהן.
&nbsp
&nbsp
 

לירוןג1

New member
תודה רבה.. אבל לא חידשת לי במה שכתבת...

בפירוט - כמובן.
במשפט מאוחה- כמובן.
בקפ"ה - כמובן.
ואני יודעת שהנטייה היא לצמצם בפסיקים ואני גם מאוד מסכימה איתה ולכן אני משמיטה את רוב הפסיקים המיותרים שהכותב שיבץ בספרו..
אבל לא הבנתי למה כתבת שהדוגמאות שנתתי הן קפ"ה?
שאלתי על ראשית ושנית... האם הן קפה? האם אלו לא מילות קישור? הן יוצרות קישוריות במשפט.. זה לא הסגר בעיניי.
בינתיים מצאתי מאמר באתר האקדמיה שבו השתמשו בראשית ושנית בלי פסיק אחריהן. מצד שני, מצאתי המון מופעים בגוגל שבהם שמו פסיק אחרי ראשית ושנית אז אולי זה פיסוק מקובל בעיני כותבים רבים?! לכן בינתיים השארתי עם פסיק.
אם מישהו יודע תשובה חד משמעית אשמח להתעדכן בה!
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אלה לא מילות קישור בין משפטים אלא מקדמי ארגון שהם הסגרים

כשאת כותבת ראשית, שנית, לסיכום, לדוגמה וכו' – הן לא מקשרות בין משפטים אלא מוסרות מידע חיצוני למשפט (או יותר) שבא אחריהן, מבהירות מה ההקשר שלו לטקסט. אני שמה אחריהן פסיק, בהחלט.
 

לירוןג1

New member
אוקיי.. תודה!

זה כבר מבהיר יותר את העניין.
לא ידעתי שמקדמי ארגון נחשבים הסגרים מבחינה תחבירית...
תמיד התייחסתי אליהם כאמצעי קישור.
אם כך, מעניין הדבר שבמאמר שמצאתי באתר האקדמיה הופיעו ראשית ושנית ללא פסיק אחריהן.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
זה הניתוח שלי, לא משהו רשמי; לא בדקתי אותו מול האקדמיה ללשון

אבל מה הם עוד יכולים להיות למעט הסגרים? הרי זה הרעיון מאחורי הסגר – מידע חיצוני למשפט שאינו שאינו חלק מהמשפט עצמו ולא מתקשר לאיברים תחביריים אחרים.
&nbsp
אני לא רואה הבדל בין "לדעתי" (שברור לכולם שהוא הסגר) לבין "לדוגמה". הראשון אומר "המשפט שיבוא עכשיו הוא הדעה שלי" והשני אומר "המשפט שיבוא עכשיו הוא הדגמה של מה שכתבתי קודם". בכל מקרה המילים האלה רק שמות את המשפטים בהקשר הטקסטואלי הרחב. בסופו של דבר זו שאלה של הגדרה וסיווג. במובן הרחב אפשר להסתכל עליו כ"מילות קישור", כי הן מסדרות ומארגנות את הטקסט, עוזרות לקורא ולכותב להתמצא בו.
&nbsp
אבל הן לא כמו מילות קישור שמקשרות בין משפטים או חלקים בתוך המשפט, שיש קשר לוגי (הוספה, ניגוד, ויתור, סיבה ותוצאה, תנאי, זמן וכיו"ב). הן רק אומרות "מה שהולך לבוא במשפט הזה הוא דעה / סיכום / דוגמה / טענה ראשונה / נקודה שנייה וכיו"ב". הן לא מקשרות את המשפט למה שקדם לו, הן מגדירות אותו, מסבירות לשם מה הוא שם. אני מניחה שאין חובה להטיל אחריהן פסיק, אבל אני לא רואה סיבה שלא.
 
למעלה