האם יתכן שקיימת "נשמה" גם על פי המדע?

האם יתכן שקיימת "נשמה" גם על פי המדע?

שלום לכולם, מחשבה מעניינת שעלתה לי לראש ורציתי לשתף אתכם, כיצד נוצרת במוח שלנו התופעה המדהימה המכונה מודעות עצמית? כיצד אוסף של מיליארדי תאי עצב בודדים (נוירונים) היורים פולסים חשמליים זה כלפי זה, הופכים יחד לתחושה הייחודית המופלאה הזו של "אני"? של תודעה?

האם יתכן שאותה "מודעות עצמית" היא בעצם השדה האלקטרומגנטי הדינמי שאופף את הרשת העצבית של המוח שלנו בעת פעולתה? השדה האלקטרומגנטי הזה הוא משהו הרבה יותר אחיד ודינמי מסתם פולסים בודדים שמתרוצצים להם בין תאי העצב. האם יתכן ששם, בשטף האלקטרומגנטי הזה שוכנת בעצם התודעה שלנו? כמובן שזו לא "נשמה" במובן הדתי של המילה, היא איננה יכולה להתקיים ללא מוח פיזי פועל, אך עדיין היא "לא חומרית", ואולי שם בעצם שוכן ה"אני" שלנו?

כדי לקבל תחושה (והבנה) טובה יותר של מה שאני מדבר עליו, ראו כאן החל מדקה 5:52, זה לפחות מה שאני מדמיין בעיני רוחי מבחינה ויזואלית. אם מה שרואים כאן הוא השדה האלקטרומגנטי שאופף את המוח בשעת פעולתו, אז זו בעצם התודעה שלנו, שם היא נמצאת ואולי היא אף חורגת בכמה סנטימטרים או בכמה מילימטרים מנפח הגולגולת שלנו.

(עוצמתה של "התודעה" הזו הולכת ומתעצמת ככל שהמוח מפותח יותר, כלומר גם לקופים, ואולי אפילו לחתולים ועכברים יש תודעה כלשהי, אבל היא חלשה יותר משלנו, היא מעומעמת יותר, מעורפלת יותר)

מה דעתכם?

pynokyo

New member
דעתי באופן כללי לכל הנושא של ה"אני" "מוח" וה"תודעה"

האם "האני" הוא הגוף שלי? הגוף משתנה מרגע היווצרותו ברחם ועד רגע מותנו וגם לאחריו
לאור כל השינויים שעוברים בגופנו אנחנו עדיין רואים את עצמנו כ"אני".
כנראה הגוף זה לא ה"אני" שלנו.
האם המוח שלנו הוא ה"אני" - המוח המובנה והמערכת הביולוגית הכוללת את מה שציינת פולסים חשמליים וכו' נוצרת ומתפתחת עד הלידה מבנה המוח באדם בריא לא משתנה - בעזרת מכשירים אפשר לראות פעילויות מוחיות שונות כאשר אדם חושב, או מרגיש וכיו"ב
האם אפשר לדעת על מה האדם חושב?
כאשר מופיע באזור מסויים פעילות מוחית אצל מספר אנשים - נניח האזור המעיד על חשיבה למשל, האם כולם חושבים על אותו דבר?
תלמיד בכיתה א' מקשיב - אפשר לראות איזה אזור במוח פעיל בשעת הקשבה
אותו אזור במוח יהיה פעיל גם כאשר סטודנט ללימודים גבוהים מקשיב למרצה.
האם זה אומר שהם מקשיבים לאותו דבר?
אדם מאוהב - אזור מסויים פעיל במוח אצל כל האנשים המאוהבים - האם זה אומר שהם מאוהבים באותו דבר, האם ניתן לראות במי מאוהב כל אחד מהם?
האם המוח זה "האני" - האם כאשר המוח משתנה כתוצאה ממחלה או תאונה - האם "האני" משתנה.
המוח מאפשר את חווית החיים באופן סובייקטיבי - המוח מאפשר תפיסת "האני" המשתנה, האם המוח הוא התודעה?
מה זה תודעה?
האם התודעה קיימת רק בשעת עירות ובשעת שינה נעלמת? הרי בשעת שינה בזמנים ללא חלום, אין לנו שום מודעות לסביבה, גם לא זוכרים כלום ממה שהתרחש בסביבה, גם מודעות לזמן נעלמת.
בזמן חלימה התודעה ממוקדמת בחווית החלום ואין לנו תודעה לסביבה החיצונית לגוף - האם זה אומר שהתודעה קיימת רק בשעת עירות וחלום אבל בשעת שינה ללא חלום אינה קיימת?
האם המוח הוא כלי ביולוגי לקלוט שדרים לעבד אותם שעוזר לחלקי תודעה לייצר חווית חיים. האם התודעה נעלמת לאחר המוות או רק חוויית החיים נעלמת והיכולת הפיסית ליצור קשר עם העולם החיצון - למרות זאת ממשיכה להתקיים בצורה שונה ברובד שונה מהעולם הדחוס והחומרי שאנו מכירים?
כאשר המים מתאדים האם הם נעלמים? או חוזרים דרך תהליך אקלימי אטמוספרי שוב ושוב בתהליך אינסופי של מיחזור?

רוב הזמן נח

Well-known member
יש לי תאוריה שהנשמה היא סוג של אורגניזם זעיר במוח או במקום

אחר בגוף (אולי אורגניזמים) או אולי איזה שהוא חלקיק זעיר שביולוגית תפוס בגוף בקולטנים מיוחדים.
משהו מאוד קטן שאי אפשר לזהות במיכשור הקיים
&nbsp
יש לי עוד תאוריה (לא לגמרי שלי, כי יש תאוריה מדעית דומה בנושא)
שהיקום הוא כמו מסננת ומכיל פתחים זעירים שנמצאים למעשה בכל מקום.
&nbsp
אבל אף אחד לא יכול לעבור דרכם, אפילו לא האטום הקטן ביותר, כי הם פשוט יותר קטנים.
&nbsp
ואז שמתים האורגניזם הזעיר או החלקיק שצמוד לקולטנים בגוף משתחרר, כי הגוף נרקב ומתפרק.
ואז הוא נופל ופשוט עובר דרך אחד הפתחים האלה שהיקום מלא בהם ופשוט יוצא ככה מהיקום
וחוזר חזרה למקור שלו.
&nbsp
ובגלל זה ביהדות אסור לשרוף גופות, כי האש עלולה לפגוע באותו אורגניזם/חלקיק זעיר.
&nbsp
&nbsp
לפחות אפשר לבסס סרט מדע בדיוני על הרעיון הזה

&nbsp
&nbsp
&nbsp

pynokyo

New member
תיאוריה מעניינת ביותר

באופן אישי הייתי מוחקת את היהדות מהסיפור.
הדתות נוצרו כדי לשלוט בהמונים.
הטבע, כוחות הטבע חזקים מכל תיאוריה אנושית בטח מתיאוריה ופילוסופיה דתית.
אם קיים חלקיק כזה כפי שתיארת הוא מספיק מהיר כדי להגיע ליעדו המקורי.
גם לשריפות בטבע יש סיבה טובה - למשל שריפות יער טבעיות עוזרות להתחדשות.
יש חלקיק שידוע עליו הוא נייטרינו - מצטטת מתוך ויקיפדיה.
"נֵייטְרִינוֹ (Neutrino, "נייטרון קטן" באיטלקית) הוא חלקיק יסודי, לפטון נטול מטען חשמלי או מטען צבע, בעל ספין ½ (כלומר פרמיון). מסתו של חלקיק הנייטרינו אינה ידועה, אך ידוע שהיא נמוכה מאוד ביחס לכל החלקיקים האחרים, אך אינה אפסית (כפי שחשבו בעבר[1]).
כיוון שהנייטרינו חסר מטען חשמלי ומטען צבע, הוא לא מגיב לכוח האלקטרומגנטי או לכוח הגרעיני החזק, ומושפע בעיקר מהכוח הגרעיני החלש. ההסתברות לאינטראקציה של נייטרינו עם אטומי החומר דרכו הוא עובר היא נמוכה מאוד. לדוגמה, נדרש קיר עופרת בעובי מספר שנות אור על-מנת לחסום מחצית מכמות הנייטרינים העוברים דרכו. לפיכך, גלאי נייטרינו מכיל מאות טונות של חומר ועל-אף זאת, אטומים בודדים בלבד יגיבו לפגיעת נייטרינו במהלך יממה אחת.
בהתפרצות סופרנובה, רוב האנרגיה מוקרנת בצורת שטף חלקיקי נייטרינו, המיוצרים כשפרוטון ואלקטרון בליבה מתמזגים ויוצרים נייטרון. במהלך שלב ההתכווצות, הצפיפות בליבת הסופרנובה (1014 גרם/סמ"ק) גורמת לשטף עצמתי של נייטרינים, שניתן לגלות גם במרחק של מאות אלפי שנות אור. ההוכחה הניסויית הראשונה לתופעת ההתכווצות ושטף הנייטרינים הייתה בשנת 1987 כשנתגלו נייטרינים מסופרנובה 1987A. ההתפרצות התרחשה במרחק של 51.4 קילופרסק מכדור הארץ."

pynokyo

New member
יש לי שאלות פילוסופיות אבל גם מעשיות בקשר לנושא

החיים הם רצף של חוויות
כל פרט נותן פרשנות אישית לחוויותיו וחי את הסיפור של חייו בהתאם לפרשנות שלו
כאשר בסיפור חייו משתתפות דמויות נוספות וכל אחד מהם נותן פרשנות אישית ליחסים עם האחר
ולכל אחד מהדמויות יש גם סיפור משלה וכן הלאה
האנושות היא אנציקלופדיה של סיפורים
והיקום הוא ספרייה אינסופית של כל הקיים - מהמיקרו ועד המקרו הגלוי והנסתר.
.
אוסף החוויות הן לא חומר, אי אפשר למדוד אותן או לכמת אותן, אפשר רק לדווח עליהן
הדיווח הוא סובייקטיבי והשומע קולט אותן באופן סובייקטיבי.
.
האם החוויות שלנו הן תוצר של התרחשות פנימית ומוחית בלבד או שהן חיצוניות לנו והמוח רק מפרש אותן?
מה קורה כאשר המוח פג תוקף? או במילים אחרות מפסיק לתפקד?
האם הכל נעלם כלא היה? האם משהו קיים יכול להיעלם לגמרי להתנדף כלא היה - או שהוא רק משנה צורה, מצב ומקום?
האם אפשר לראות רוח? או רק להרגיש אותה ואת ההשפעות שלה.
האם אפשר לראות את כח המשיכה – או רק להרגיש את ההשפעה שלו.
האם אפשר לראות שדה אלקטרומגנטי או רק להרגיש את ההשפעות שלו.
האם אפשר לראות מחשבות? האם אפשר לראות תודעה? האם אפשר לראות תחושה/רגש?
בדיקה מוחית לא מראה סיפור ולא תמונה, אלא את המיקום במוח של פעילות מסויימת.
האם הרוח שלנו, התודעה שלנו, נעלמת כאשר המוח מפסיק לתפקד או שרק היכולת שלנו לקלוט ולשדר לסביבה מפסיקה?
האם כל פרט הוא יחידה נפרדת או שהוא חלק מהשלם? האם השלם יכול לאבד חלקים ולהישאר שלם?
&nbsp

aetzbarr

Member
צירוף האותיות ...נ...ש...מ...ה...זה שם של מה ?

לכל צירוף אותיות בשפה האנושית,יש תפקיד יחיד, והוא תפקיד של שם.
לכל צירוף אותיות יש צורה ייחודית וצליל ייחודי, ונתונים אלו מייעדים לכל צירוף אותיות, אך ורק תפקיד של שם.
ונשאלת השאלה....צירוף האותיות ...נ...ש...מ...ה... זה שם של מה ?
על שאלה זו אי אפשר לענות עם צירופי אותיות , כי כל צירוף כזה הוא רק שם.

אז מה עושים ?

א.עצבר

pynokyo

New member
אהלן עצבר - אני רואה שאתה עדיין תקוע בקריאת תיגר על השפה

ומשתמש לשם כך בהרבה מילים

מה זה מה זה?

מה זה צירוף?
מה תפקיד?
בקיצור, כל מילה שתבחר לתאר את קריאת התיגר שלך היא מילה שאפשר לשאול עליה מה זה?
אילו שפת הדיבור לא היתה שימושית בני אדם לא היו טורחים להשתמש בכל כך הרבה שפות - בעלי חיים מאותו מין וסוג משתמשים באותה שפה, שפת צלילים ושפת גוף.
בני אדם התקדמו קצת והמציאו שפה מופשטת לתאר מצבים מורכבים.
אפילו קריאת התיגר שלך היא מורכבת מספיק כדי להשתמש במילים המובנות לציבור אליו אתה פונה.
חוץ מזה, מה שלומך?

aetzbarr

Member
פרדוקס : אי אפשר לחקור שפה באמצעות המלים שלה.

מצורף מאמר עם מלים, וכלל לא ברור אם המלים מעבירות את הידיעה.

uzi2

Active member
זו דעה רווחת לגבי תודעה.

שלא להסתכל על "יש" או "אין". אלא על מודעות בעלת משמעות.

למי שאין זכרון בכלל, אין מודעות עצמית, כיוון שתובנה תופסת זכרון. ייתכן שחווה דברים בהווה, אך אין לו מודעות של זמן, שכן צריך צורה מסוימת של זכרון (או יותר נכון, אינטגרציה של המידע המודע בזמן) כדי לקבל מודעות כזאת. זו לא דעה רק שלי, אלא של כמה חוקרי מוח כולל כמה מפורסמים: סוזן גרינפלד, וג'וליו טונוני.
העיסוק שלהם היה נסיון להבין את האינטגרציה של המידע שבמודעות למשהו משמעותי. שווה ללמוד על העבודות שלהם.

pynokyo

New member
ידוע לי שיש טענה מדעית שלכל תא בגוף יש זיכרון

אם כך, על פי מה שכתבת - לכל תא יש רמת תודעה כלשהי.
כל יצור חי/צומח עשוי מחומרים שקיימים בטבע - אם תערובת/תרכובת של כמה חומרים יוצרים יצור תודעתי - למה שנחשוב שלכל חומר בנפרד אין תודעה או זיכרון?
יצורים חיים שונים מצליחים לתקשר עם אותו סוג ומין כמוהם ברמה טובה, אך מתקשים ליצר תקשורת עם יצורים אחרים, כנ"ל בני אדם, שמסוגלים לייצור תקשורת טובה אחד עם השני, תקשורת ברמה מסויימת עם חלק מבעלי חיים, ועד אי יכולת לתקשורת כלשהי עם סוגי בעלי חיים וצמחים, לא כל שכן לייצר תקשורת עם תא, או חומר.
כלומר, תרכובת/תערובת של מספר חומרים יוצרים יצור בעל תודעה, אפשר להניח שגם לחומר הבודד ועד רכיבי היסוד הקטנים ביותר מתקיים בהם סוג של תודעה/זיכרון.
ואם כל החומרים שיוצרים יצור תודעתי הם למעשה חומרים הקיימים בטבע - יכול להיות שגם הטבע עצמו הוא תודעתי ומכיל בתוכו אינסוף תודעות קטנות וגדולות, כאשר לנו בני האדם אין דרך לתקשר עם התודעות האלה כמו שאנחנו מתקשים לתקשר עם נמלים למשל.
במילים אחרות, אנחנו תודעות קטנות המתקיימות בתוך תודעת על שאין לנו דרך לתקשר איתה.
ואסור לשכוח שקיימים דברים ביקום שהפיסיקה לא יכולה להגדיר, למדוד או לכמת והיא נקראת חומר אפל, אנרגיה אפלה וכד'. דהיינו כאשר מדברים על תודעה ונשמה, מבחינת אי היכולת לתפוס/לכמת/למדוד אותה - זה סוג של חומר/אנרגיה אפלה
או שבכלל החומר האפל אינו חומר כלל אלא משהו אחר שלפיסיקה אין מושג מהו.

uzi2

Active member
לא טענתי שקיום זכרון מצביע על קיום תודעה.

טענתי שלשם קבלת תודעה בעלת משמעות הזכרון (או לפחות במובן של אינטגרציה בזמן) חשוב. אני בכלל נוטה דווקא להניח שלדיסק קשיח של מחשב אין תודעה, ובוודאי לא משמעותית. ההשערה שיש ליקום כולו איזושהי תודעה היא השערה שקרצה להרבה פילוסופים.

pynokyo

New member
האמת ששמעתי על הרעיון הזה מאסטרופיסקאי

וככל שאני חושבת על זה יותר - אני מתחילה לחשוב שיש בזה משהו
כל המרכיבים שיוצרים אותנו נמצאים בטבע, אנחנו יצירי הטבע, ונשמע בלתי סביר שחומרים ללא תודעה יוצרים יצור תודעתי.
השאלה מה זה משמעותי? ואיך אנחנו יכולים לדעת מה משמעותי לחומר?
המשמעות הראשונית היא הישרדותית, והיכולת להמשיך להתקיים תלויה בזיכרון של התא, או החלקיק/האטום וכד'.
כל חומר/יסודות החומר נושאים בחובם את הזיכרון של מה שהם - עבורם זה משמעותי - עד כמה שבאמת חשובה משמעות כדי להתקיים/לשרוד - הטבע ממשיך להתקיים בדרכו ואין לנו שליטה עליו או דרך לשנות אותו או את עצמנו.

pynokyo

New member
השדה האלקטרומגנטי מתקיים גם ללא מוח

אם החיים שלנו הם תוצר של איבר מכני בלבד - שלאחר תפוגתו הכל נעלם, משמעו שהחיים שלנו הם סוג של אשליה כמו של קוסם שמוציא שפן מכובע ואחר כך מעלים אותו.
אחיזת עיניים חולפת.
או שאולי הכובע קיים, השפן קיים, הקוסם קיים - רק התפיסה שלנו בעייתית.
התודעה כנראה נמצאת בכל חלקי המוח - היא מתפתחת ומשתנה נמצאת בתנועה כמו כל דבר ביקום.
האם יש מצב של דבר שנעלם לחלוטין מהיקום? או רק משנה צורה, תפקיד?
כנראה שלא רק לבעלי חיים מכל הסוגים והמינים יש תודעה, יש טענה שגם לצמחים יש תודעה - ולכל דבר שנחשב לסוג/מין חי.
העניין הוא איך מגדירים תודעה - מאחר ולא ניתן למדוד אותה, לראות אותה, או לכמת אותה.
שאלה נוספת - האם אנחנו שולטים במחשבות או שהן מתרחשות מעצמן, האם אפשר להפסיק את המחשבות, דהיינו לעצור את המוח או לעצור את התודעה, או לעצור את רצף המחשבות?
המוח הוא איבר לא רצוני - ובכל זאת הוא מאפשר לנו את חווית החיים, דהיינו, החיים שלנו הם בלתי רצוניים - ואנחנו למעשה יצורים נשלטים, נשלטים ע"י כוחות הטבע הפועלים עלינו.

uzi2

Active member
ולגבי השדה האלקטרומגנטי

כתבתי קודם שלגבי רמות שונות של הכרה, זו דעה רווחת.
לגבי השדה המגנטי - היכן שיש זרמים חשמליים יהיה שדה מגנטי שנוצר על ידי הזרמים החשמליים.
קשר ישיר לתודעה, יש למוליכים עצביים שזה חומרים מסוימים, שעוברים דרך המערכת העצבית.
אמנם במקרים מסויימים, (ודווקא פחות בבני אדם מבחינת אחוזים) מידע עובר ישירות דרך זרמים חשמליים, אבל עיקר ההשפעות הרגשיות, והתודעתיות קשורות להעברת המוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) כאשר הפוטנציאלים החשמליים, שאחראים לזרמים ולשדות האלקטרומגנטיים, בסה"כ גורמים לתנועה ולמעבר של הנוירוטרנסמיטרים בתוך העצבים וביניהם.

guprnds

Active member
תשובות

1. לא בעת הזו, ויתכן אף שאף-פעם לא.
  2. לא, השדה הא"מ אינו "נשמה". הכלב של שריידינגר היטיב לענות לך בעניין הזה.

למעלה