תוכן-מקודם
Member
קרדיט תמונה FREEPIK
ההלכה אוסרת על כהן וגרושה להינשא זה לזו. אך האם הם יכולים להינשא בנישואין אזרחיים, ואם כן – האם הם יכולים גם להתגרש? כמו כן, האם כהן יכול להינשא לגרושה שנישואיה הקודמים היו אזרחיים?
נעמוד על הסוגייה ופתרונה, באדיבות פורטל הגירושין - https://www.todivorce.co.il/
האיסור על נישואי כהן וגרושה
האיסור על נישואי כהן וגרושה מופיע בספר ויקרא: "ואשה גרושה מאישה לא ייקחו". על פי ההלכה, אם כהן בכל זאת נישא לגרושה, הוא חייב לגרש אותה, ועל הציבור לנדות ולהחרים אותו. בנוסף, בעוד שגרושה מגבר שאינו כהן, יכולה לחזור לחיות עמו אם לאחר גירושיהם היא לא הייתה נשואה לאחר והתגרשה ממנו – גרושה מכהן לא יכולה לחזור אליו.ישנן נשים נוספות שההלכה אוסרת על כהן (שאינו כהן גדול) להינשא להן, מלבד גרושה, והן:
- גיורת
- זונה
- חלוצה
- חללה (צאצאית של כהן שנולדה מנישואין אסורים על כהן ולכן התחללה ממעמדה)
מכיוון שבישראל, הסמכות הייחודית לדון בענייני גירושין היא של בית הדין הרבני, שפוסק לפי הדין הדתי – בישראל כהן וגרושה לא יכולים להינשא זה לזו.
האם כהן וגרושה יכולים להינשא זה לזו בנישואין אזרחיים?
כאמור, בית הדין הרבני אינו מאפשר לכהן וגרושה להינשא זה לזו. ואולם, כהן וגרושה המעוניינים להינשא זה לזו יכולים לעשות כן בנישואין אזרחיים בחוץ לארץ. אם הם עושים כן, הם זכאים להירשם כשנשואים הן במרשם האוכלוסין והן בתעודות הזהות שלהם.לא זו אף זו – אם מדובר בכהן וגרושה שחיים תחת אותה קורת גג ומנהלים אורח חיים משותף – הם יכולים להיחשב ל"ידועים בציבור". כיום, הפסיקה מכירה בידועים בציבור כשווי זכויות לזוגות שנישאו כדת משה וישראל.
כהן וגרושה שנישאו בנישואין אזרחיים מעוניינים להתגרש – מה הם יכולים לעשות?
שאלה נוספת שנשאלת היא מה יכולים לעשות כהן וגרושה שנישאו בנישואין אזרחיים (שהרי רק כך כהן וגרושה יכולים להינשא זה לזו) – המעוניינים לסיים את נישואיהם. על פניו, נראה כי הם לא צריכים לעשות כל פעולה מיוחדת שהיא – שהרי הרבנות לא מכירה בנישואיהם, ולכן גם סיום נישואיהם לא אמור לצאת אל הפועל באמצעות הרבנות.ואולם, הדבר אינו נכון. כל יהודי המוכר בישראל כנשוי (בין אם על ידי הרבנות ובין אם לאו), המעוניין לסיים את נישואיו, צריך לעשות כן באמצעות הרבנות. כלל זה חל גם על כהן וגרושה שנישאו בנישואין אזרחיים בחוץ לארץ ומוכרים בישראל כנשואים.