האם מותר לבעל אתר לתת קישורים לאתרים אחרים?

א א 10

New member
האם מותר לבעל אתר לתת קישורים לאתרים אחרים?

יש לי מספר אתרים בדומיינים שונים, אותם רכשתי לפני כ-10 שנים. אחד הדומיינים הוא דומיין עם מקף ("-") בסיומת .com , והדומיין הדומה ללא מקף שייך לחברה אמריקאית פעילה ומצליחה מאוד. האתרים שלי קיימים כ-5 שנים לפחות, ובהם נתתי קישורים לאתרים אחרים, ביניהם אתרים עם דומיינים דומים. לדוגמה באתרים שבדומיין שלהם יש מקף, נתתי קישורים לאתרים הדומים בדומיין ללא מקף. באתרים שמתי פרסומות גוגל אבל יש מהם מעט מאוד הכנסות.

לפני כמה ימים קיבלתי דואר אלקטרוני מהחברה האמריקאית, שבו הם כתבו לי שהקישורים שבאתרים שלי לאתר שלהם עוברים על הכללים של חברת גוגל והם מבקשים ממני להסיר את הקישורים תוך 7 ימים. אני רוצה לציין שבאתרים שלי אין קוד שמקשר לאתר שלהם, אלא פשוט באתרים שהכתובת URL שלהם היא www.test-example.com יש קישור לאתר www.testexample.com (יש קוד PHP שמחשב את הקישור אוטומטית לפי כתובת האתר). ואת הקישור הזה החברה האמריקאית מבקשת להסיר. הקישור הוא לדף הראשי ולא לדף פנימי באתר.

השאלה שלי היא, האם במסגרת חופש הביטוי מותר לכל אתר לקשר לכל אתר אחר? או שהחברה צודקת ויש להם זכות לדרוש ממני להסיר את הקישור לאתר שלהם (שכאמור מתבצע אוטומטית על-ידי קוד PHP). ואם אני לא מסיר את הקישורים, האם הם יכולים לתבוע אותי בישראל או בארצות הברית? והאם הם יכולים לזכות בתביעה? כמו שאמרתי הם חברה אמריקאית מצליחה מאוד, ואני אדם פרטי חבר אמצעים (כמו לדוגמה במקרה של מיקרוסופט מול MikeRoweSoft או חברת ניסן נגד עוזי ניסן (www.nissan.com)). האם בגלל שהם גדולים וחזקים יש להם זכות לדרוש ממני לעשות מה שהם רוצים, או שגם לי יש זכויות כאדם פרטי? אני רוצה לציין שאני לא מרוויח מהקישור לאתר שלהם, אבל מדובר בעניין עקרוני של חופש הביטוי של אדם פרטי מול תאגיד גדול בארצות הברית. ואם הם תובעים אותי בארצות הברית, איך אני מתגונן? אני מתגורר בישראל.

נ.ב. בדקתי ברשם הדומיינים ושם רשום שהדומיין שלהם (ללא מקף) נרשם שנה אחרי שאני רשמתי את הדומיין שלי (עם מקף). כלומר הם לא יכולים לטעון שרשמתי דומיין עם סימן מסחרי שלהם. כשרשמתי את הדומיין שלי הדומיין שלהם היה כבר תפוס אבל מאוחר יותר הוא לא חודש והם הצליחו לתפוס אותו ראשונים.

אשמח לקבל תשובה.

תודה,
א.א.
 

א א 10

New member
*התכוונתי *חסר אמצעים.

לא מצאתי אם אפשר לערוך ולתקן הודעות?
 
עם כל הכבוד, גוגל אינו המחוקק,

גם לא באינטרנט.
גוגל לא יכול לקבוע איך לתת קישורים, ואיך לא לתת.
השאלה אם אתה עושה את זה בצורה מטעה כלשהי.
השאלה אם מה שאתה עושה, מוגד לנורמה משפטית, חוק, תקדים משפטי, תקמנה בת פועל תחיקתי (תסלח לי על המינוח המשפטי).
האם הדבר נוגד את תקנון האתר שלהם?
כי אם כן, יש בעיה.

אם אתה מצטט את המכתב נכון, ואין לי סיבה להניח אחרת, החברה לא מצביעה על כל עילה נגדך.
אבל כמו שאי אפשר לתת אבחנה רפואית רק לפי מה שמספר החולה, כך גם אי אפשר לתת יעוץ משפטי פרטני על סמך סיכום שאתה מוסר. צריך לראות על מה מדובר, לא example.com ולא ציטוט כי אולי לא ציטטת משהו מהותי.
קיים גם אפקט הצינון ואין לזלזל בו, סיכמוך כזה יכול להתפתח למימדים כספיים ניכרים לכן מומלץ לך לפנות ליעוץ משפטי פרטני אצל עו"ד שמתמחה בדיני אינטרנט.
 

א א 10

New member
אני לא חושב שזה קישור מטעה

אני מקשר לאתר שלהם עם טקסט הקישור שהוא כתובת האתר (ללא HTTP), כלומר כתובת האתר שלהם מופיעה באתר שלי כקישור לאתר שלהם. אני לא חושב שהם יכולים לשים בתקנון האתר שלהם סעיף שמונע קישור מאתרים אחרים - לכל בעל אתר או בלוג יש זכות לקשר לכל אתר אחר, אם הם רוצים אתר פרטי הם צריכים להגן עליו בסיסמה - והאתר שלהם לא פרטי, הוא מיועד לכלל הציבור. אם כבר הם רוצים לטעון משהו נגדי הם יכולים לטעון שבגללי הדירוג שלהם בגוגל נפגע, בגלל זה פחות אנשים נכנסים לאתר שלהם דרך גוגל ובגלל זה הם מפסידים כסף. אבל הם צריכים להוכיח שבגללי באמת הדירוג שלהם בגוגל נפגע. לדעתי ייתכן שהם יעלו טענה כזאת וינסו לתבוע אותי - האם יש להם אפשרות גם לתבוע אותי בארצות הברית? שזה כמובן "המגרש הביתי" שלהם. כמו שהזכרתי את מיקרוסופט מול MikeRoweSoft או חברת ניסן נגד עוזי ניסן (www.nissan.com) מדובר בחברה גדולה וחזקה מול אדם פרטי חסר אמצעים - אמנם הם לא מיקרוסופט או Nissan אבל אני בהחלט מעריך שהמחזור השנתי שלהם הוא מיליוני דולרים לפחות, אם הם יטענו שהם מפסידים אפילו 10% מהלקוחות הפוטנציאליים שלהם אז זה יכול להיות הרבה כסף. אני גם לא יודע אם זה משנה אבל הקישורים לאתר שלהם מהאתרים שלי קיימים לפחות כמה שנים, אבל הם יכולים לטעון שהם לא ידעו על זה עד עכשיו (אני לא הודעתי להם). אני לא בטוח אם הם ינסו לתבוע על זה אבל אם כן אז אני בצרות (במיוחד אם הם יתבעו בארצות הברית) - רק עלויות המשפט יכולות להגיע לעשרות או מאות אלפי שקלים. מצד שני כמו שאמרתי מדובר בזכות שלי לקשר לכל אתר באינטרנט ואני לא רוצה לוותר על הזכות הזאת. לכן בינתיים לא הסרתי את הקישורים (הם אמנם אוטומטיים אבל אפשר להסיר אותם).

לגבי ייעוץ משפטי - אני כאמור חסר אמצעים ואין לי הכנסות מהאתרים האלה ולכן אני לא מעוניין להוציא כסף על ייעוץ משפטי. לחברה האמריקאית הזאת בטוח יש יותר כסף לשלם לעורכי דין ממה שאני יכול להרשות לעצמי. ובינתיים הם לא תבעו אותי, הם רק שלחו דואר אלקטרוני ולכן אני עדיין לא רץ לחפש עורכ/ת דין.
 


1. גוגל יכול "להעניש" את האתר שלהם בגין קידום פסול. כלומר, אם אפשר להגיד כך, גוגל יכול "לחשוב" שהם מקדמית את עצמם בצורה פסולה, ע"י קישרים לא ענייניים. בעצם אתה עושה את זה. אבל גוגל לא בודק מי עושה את זה ולהם אין עם מי לדבר. גוגל לא "שומע" טענות.
2. הנזק יכול להיות הורדת בדירוג או אפילו אי הצגת האתר במנוע החיפוש וזה הטוח ישתקף באבדן הכנסות.
3. מכיוון ששאלת על חופש הביטוי, זה כמו שתלך לקולנוע ובאמצע הקרנת הסרט תצעק "אש!" חופש ביטוי הוא לא הפקרות ביטוי.
4. אם יכולים לתבוע בארה"ב זו שעלה שתלויה בעובדות. אבל הם יכולים לתבוע אותך בארץ. אתה אומר שזו חברה גגדולה ועשירה, אז בודאי אין להם בעיה להשקיע כמה דולרים בתביעה הזאת.
 

א א 10

New member
תודה על תשובתך

האמת שהאתר שלהם מופיע בגוגל ואני לא חושב שגוגל "מענישה" אותם, לעומת זאת האתרים שלי לא מופיעים בגוגל בתוצאות החיפוש כי יש לי לא מעט אתרים בעלי תוכן דומה ועם קישורים דומים, לעומת זאת האתרים שלי מופיעים ב-Bing ו-Yahoo בתוצאות החיפוש. האתר שלהם מופיע בכל מנועי החיפוש ולמעשה כשמחפשים בגוגל או במנועי החיפוש לפי המילה הראשונה בשם של האתר שלהם (שזאת מילה מאוד פופולרית באנגלית) אז השם של האתר שלהם מופיע ראשון בהשלמות האוטומטיות של גוגל. אותו הדבר ב-Bing ו-Yahoo. האתר שלהם עולה ראשון בתוצאות החיפוש של כל מנועי החיפוש כשמחפשים לפי שם האתר שלהם, אבל יש עוד לא מעט אתרים באותו שם בדומיינים שונים (חוץ מהאתר שלהם והאתרים שלי). אני חושב שהם לא היו קיימים לפני שהם רשמו את הדומיין שלהם ואני כאמור רשמתי את הדומיינים שלי שנה לפניהם ולכן אני לא חושב שהם יכולים לטעון להפרת סימן מסחרי. אבל כמו שאמרת הם יכולים לטעון שבגללי הדירוג שלהם בגוגל נפגע ואני מניח שזאת הסיבה שהם רוצים שאני אסיר את הקישורים לאתר שלהם.
 

א א 10

New member
תשובה

דורון, אם תקרא קצת על הפרת סימני מסחר בכלל ועל UDRP תראה שהפרת סימן מסחרי ברישום דומיין נעשית במועד רישום הדומיין, לא במועד חידוש הדומיין. לכן אם אני רשמתי את הדומיין שלי לפני שהחברה הזאת הייתה בכלל קיימת אז לא הייתה הפרת סימן מסחרי מצידי כשרשמתי את הדומיין. ברגע שהדומיין שלי מותר לי לחדש אותו ואין בחידוש הדומיין הפרה של סימן מסחר. זה כמו לדוגמה שמי שרשם דומיין כמו facebook.com או fb.com לפני שפייסבוק הייתה קיימת לא הפר סימן מסחרי של פייסבוק, ופייסבוק שילמה כסף לבעלי הדומיינים האלה בשביל לקנות אותם (פייסבוק לא הייתה יכולה לתבוע אותם על הפרת סימן מסחרי). לעומת זאת אם היום היית רושם דומיין עם השם פייסבוק אז פייסבוק הייתה יכולה לטעון להפרת סימן מסחרי שלהם (אבל אני לא בטוח לגבי דומיין שמכיל את האותיות FB). לכן אני לא הפרתי סימן מסחרי של החברה הזאת והם גם לא טוענים שהפרתי, הם רק ביקשו ממני להסיר את הקישור לאתר שלהם והם לא ביקשו את כל הדומיין.

אגב, בעקבות מה שכתבתם החלטתי לא לריב איתם והסרתי את הקישור לאתר שלהם, גם ככה אני לא מרוויח מזה כלום אז החלטתי שאין טעם להתעקש על זה.
 
ידידי יקר,

אם תלמד כצת ממה שאני הספקתי לשכוח, תראה שאין כאן טענה של הפרת סימן מסחר. לפחות לא לפי התאור שלך את המקרה.
 
למעלה