האם מישהו יכול להסביר לי קצת על

  • פותח הנושא isza
  • פורסם בתאריך

isza

New member
האם מישהו יכול להסביר לי קצת על

המושגים הבאים: 1. אבולוציה מתכנסת 2. עקרון ההכבדה
 

הלן בום

New member
אוקיי...אני אנסה להסביר בידע המצומצ

שיש לי. אז ככה- אבולוציה מתכנסת, כפי שאני למדתי את זה ומבינה את זה: בתהליך אבולוציוני מסוג זה מה שבעצם קורה זה שאורניזמים שונים, שאינם קשורים זה לזה-לא במבנה ולא במערכת בעצם מקבלים תכונות אחד של השני בגלל סביבה קשה וקיצונית, תכונות אלה "נכפות" עליהם. מעיין הכלאות טיבעיות שמתרחשות באופן טבעי כאשר שני אורגניזמים נמצאים באותו האזור ובתנאי מזג אויר קשים, זאת השורה התחונה.
 

הלן בום

New member
פה תוכלו למצוא מידע על עקרון ההכבדה

זה מה שהצלחתי למצוא, מקווה שעזרתי http://www.e2k.org.il/metzuyanut/z15.htm
 

netbird

New member
אבולוציה מתכנסת ועקרון ההכבדה

אבולוציה מתכנסת מתארת תהליך שבו אורגניזמים רחוקים זה מזה טקסונומית, רוכשים תכונות דומות כדי להתמודד עם בעיות זהות. כדי שאבולוציה מתכנסת תתרחש אותם אורגניזמים צריכים להיות באותה נישה אקולוגית - לחפוף ביניהם בזמן מרחב מסויימים. אחת הדוגמאות הקלאסיות: הדולפין והלוויתן הם יונקים לעומת כרישים ובעצם כל יתר הדגים ששייכים למחלקת הדגים. למרות הריחוק הטקסונומי (יונקים ברובם הם יצורים יבשתיים) רכשו מחדש הדולפין והלוויתן תכונות אווירודינמיות, סנפירים וזנב כהתאמה לאותה סביבת חיים המשותפת להם ולמחלקת הדגים. עקרון ההכבדה יוצר קשר אמין בין המסר לבין המידע שנושא אותו. כשאורגניזם מתקשר עם אורגניזמים אחרים ומבקש להעביר מסר הוא יכול לעשות זאת בדרכים שונות. יש שני סוגי מידע שאורגניזמים מעבירים: כזה שהם מעבירים לפי רצונם וכזה שהיו מעדיפים שלא יתפרסם (בתקשורת כימית למשל מחלקים את זה לפרומונים וקיירומונים). בשתי הקבוצות, לפי עקרון ההכבדה מסר אמין רק אם הוא יקר. כלומר, אם המסר לא יקר, יכול להיות שהמפרסם מבלף (באנלוגיה, פרסומות בערוץ 2 אמינות יותר מפרסומות בדואר זבל או אפילו בעיתון כי הן יקרות יותר). כמובן שגם כשהפרסום יקר אפשר לשקר אבל אז הסיכון שלוקח המפרסם גדול מדי. למשל אם צבי תומפסון ינתר גבוה בתחילת מרדף כדי שהצ'יטה תוותר עליו ותתביית על צבי אחר מהעדר, הצ'יטה עשויה לגלות את התרמית (לפי גובה הניתורים וקלילותם) ולתפוס את אותו צבי צעיר/חולה/זקן מהר יותר. כמו במשחק תופסת, אלה שמתקרבים אל התופס הם בדרך כלל הזריזים יותר כך גם בטבע. הצעירים לעומת זאת, לא מסתכנים ומיד פותחים בבריחה. באופן כזה יוצא שכולם מרוויחים: הבוגרים שומרים על כוחותיהם והצ'יטה מן הצד השני לא מבזבזת את כוחותיה על טרף חזק ובריא. בטבע, קיים פרסום שקרי גם בטבע אבל אז הוא נמצא באחוז זעום יחסית לפרסום האמין. קיימים למשל זבובים שמחקים צרעות בצבעיהם בלבד (ולא גם ברעילות). ברגע שאוכלוסיית הזבובים גדלה, ציפורים יטרפו מהם יותר (הסיכון לרעילות בדגם הזה קטן).
 

netbird

New member
טקסונומיה

טקסונומיה היא תורת המיון בביולוגיה. לינאוס קבע את צורת המיון הבינארית שבה כל אורגניזם משתייך למין וסוג. כך, Turdus merula הוא השם הלטיני/מדעי של ציפור בשם שחרור, כאשר תמיד המילה הראשונה מסמנת את הסוג והשנייה את המין. תמיד המילה הראשונה מתחילה באות גדולה והשנייה באות קטנה. מין היא יחידת המיון הקטנה ביותר ומוגדרת על ידי מחסום רבייתי בין שני אורגניזמים מאותו הסוג. סדר המיון הוא: מין, סוג, משפחה, סדרה, מחלקה, מערכה, ממלכה. אותו שחרור משתייך למשפחת הקיכליים, סדרת ציפורי שיר, מחלקת עופות, מערכת מיתרניים או בעלי חוליות, ממלכת בעלי חיים. קיימות חמש ממלכות: בעלי חיים, צמחים, פטריות, חיידקים, וסוג נוסף של חיידקים שנקרא ארכיאה.
 

SilentMike

New member
שווה לציין:

שווה לציין בנוגע לאבולוציה מתכנסת שנותרים בד"כ כל מיני הבדלים בשל השוני בנסיבות. בדוגמא שלך ההבדל ,פרט למערכות הנשימה והרביה המובנות מאליהן, יכול להיות התנועה של היונקים הימיים הנגזרת ממורשתם כחיות הרצות על היבשה, כאשר עמוד השדרה מתנועע מעלה ומטה, ולא לצדדים כמו אצל הדגים.
 

Dianthus

New member
אני אנסה

עקרון ההכבדה- תכונות שמכבידות על הפרט ביום יום אבל עבור הזוויג שלו מהוות משיכה, לדוגמא יעל זכר בעל קרניים ארוכות וכבדות וטווס זכר בעל זנב גדול וארוך, אין ספק שהתוספות הללו מכבידות על החברה האלו בעת מנוסה מטורפים ושאר מטלות היום תחשוב איך להכנס לשירותים עם קרניים או זנב כל כך מסיבים אבל אצל הנקבה התכונות האלו מעידים על כך שהפרט שעומד מולה שרד למרות כל הקשיים והסכנות וכדאי מאוד לערבב איתו גנים מכיוון שהצאצאים יהיו מובחרים. דוגמא נוספת דווקא מהפוליטיקה היא מפלגת הליכוד ועוזי כהן. אבולוציה מתכנסת- אפריקה ואוסטרליה יבשות לדוגמא, חיות הכיס באוסטרליה נכנסות למשבצות שבאפריקה ממלאים: פרסתנים, אוכלי חרקים, מכרסמים וטורפים,קנגורו-פרסתנים, שד טאסמני ונמר טסמאני-טורפים וכו'.
 

isza

New member
תודה רבה לכל מי שענה

יש לי עוד שאלה: האם אמוץ זהבי כתב ספרים בנושא עקרון ההכדה או ספרים רגילים בנושא האבולוציה?
 

קפהש

New member
כל כתבי אמוץ ואבישג זהבי

קראתי רק ספר אחד שלו. ואני לא יודע אם יש לו ספרים אחרים. הספר הוא "טווסים אלטרואיזם ועיקרון ההכבדה". בספר הזה הוא מציג בעיקר את התרומה שלו לתורת האבולוציה. שזה בגלובל החשיבות של התקשורת באבולוציה. ועיקרון ההכבדה שהוא מרכיב חשוב בתיקשורת הזו. הספר לא מתעסק בנושאים אחרים באבולוציה. הספרים של דוקניס נותנים תמונה יותר רחבה (במיוחד הגן האנוכי) אבל גם דוקינס מתעכב במיוחד על החלקים האהובים עליו (אבולוציה של גנים)
 
למעלה