האם מישהו יכול להסביר לי...

NiceIndeed

New member
האם מישהו יכול להסביר לי...

מה הם עיקרי הדת ההינדית... ומה הבדל בינה לבין בודהיזם... ומהו זן בודהיזם? אני הבנתי וקראתי שמדובר בדתות שונות לגמרי... תודה ויום טוב

באופן כללי...

שתי הדתות האלו הן לא דתות פאגאניות ועל כן אין להן קשר לפורום הזה. אבל, עקב היותי במצב רוח... אממ... סביר, מצאתי לך שני טקסטים בעברית המפרטים על שתי הדתות: בודהיזם והינדו. מצא את ההבדלים. בברכת האל והאלה
ליה

NiceIndeed

New member
תודה על המידע ליה ../images/Emo13.gif

שאלה קטנה: מאיפה נלקח מידע זה?

sandchicken

New member
נסיון שני (ומצונזר)

הינדואיזם היא דת פאגאנית לעילא ועילא. והיא גם עתיקה יותר מרוב הדתות שבהן חברי פורום זה מחזיקים.

אוקי

הגעתי למסקנה שאף אחד לא ממש מאופס על ההגדרה של "פאגאניזם", ולכן אין לי מה לומר בנושא. אך אם אתה אדם דתי, אתה מגדיר את כל הדתות שאינן חלק משלושת הדתות המונותאיסטיות כ"דתות פאגאניות", לא?

sandchicken

New member
יתרה מכך

אף את הנצרות אני מגדיר כפאגאנית - אני מודע לכך שהיא אינה פאגאנית קלאסית כפאגאניות היוונית, או הנורדית - אך היא עדיין פאגאנית בסטנדרטים של היהדות הנוקשה. ההגדרה שלי לפאגאניזם היא כפולה: א) דת שהאלוהות שלה אינה טרנסצנדנטלית, כלומר, דת שהאלוהות שלה ניתנת לתפישה, שהאלוהות שלה נמצאת בעולם, שהאלוהות שלה מוחשית (אולם לא בהכרח פיזית). ב) דת לא מחייבת - כלומר דת שאינה דת-הלכה, שעבודת האלוהות שבה אינה דוקטורינה נוקשה ומחייבת, אלא יותר נזילה. ההינדואיזם היא פוליתאיסטית וזה כשלעצמו סימן היכר מובהק של הדתות הפאגאניות.

לא, חלק מהדתות הפאגאניות

יש דתות פאגאניות בהם מאמינים שיש רק כח אלוהי אחד, אשר יכול להתחלק לכמה צדדים שונים.

sandchicken

New member
סליחה, לא הבהרתי את עצמי

במונותאיזם הייחוד של האל אינו כמותי אלא איכותי - אם למשל הייתי אומר שיש רק אל אחד וזהו בעל פעור, או המחשב שלי - עדיין אני לא מונותאיסט. כדי להיות מונותאיסט האל צריך להיות יחיד, מיוחד ואחד - ללא חלוקה, ללא אפשרות לתפישה בכלל.

L e s t a t

New member
הנצרות היא לא ממש פאגאנית

היא יותר פוליטאיסטית - נכון, אבל היא לא בדיוק פאגאנית, פאגאנים עוד איכשהו טיפטיפה יותר הומניסטיים מהנצרות..

Thingumajig

New member
הומניזים הוא תנאי לפגניות?

ממתי? לגבי היהדות, לא הייתי נחרץ כמו עוף החול. הקדושה האימננטית, לדוגמה, היא לדעתי רעיון פגני מוחלט. גם אם ליב´ דחה אותו, דעתו לא תמיד היתה מקובלת על כל הזרמים ביהדות, וזאת בלשון המעטה.

sandchicken

New member
דווקא לגבי הקדושה האימננטית

אני חושב שליבוביץ נגע בנקודה קונסנזוציונאלית - הרב שלי, למשל, אמר לי - בלי שום התגרות מצדי שאין שום דבר קדוש בעולם (ולא, הוא לא ליבוביציאני). אני בספק אם יש כאלו שרואים את הכותל כמקום בעל קדושה אימננטית (אולי מלבד הפלגים הסהרוריים יותר בקבלה), אני חושב שהראייה היא יותר כמקום מקודש בקדושה נצחית.

sandchicken

New member
אמרתי כבר

הנצרות לא פאגאנית בצורה קלאסית, אבל היא לא עומדת בסטנדרטים שלי לגבי מונותאיזם, לפיכך היא פאגאנית. לגבי ההומניזם - יש ויש (עדיין לא הבנתי מה כל כך הומניסטי בלהקריב את הבן שלך למולך).

L e s t a t

New member
דבר אחד אחרון על הומניזם ופגניות

לגבי הומניזם - אתה צודק, היו תרבויות פגניות שהקריבו קורבן אדם ומעולם לא הכחשתי זאת, אבל היו תרבויות שלא. היו גם אלים שונים בעלי דרישות שונות. ת´ור למשל, אל הרעם והברק הנורדי, לא דרש קורבן אדם. חוץ מזה שהפגאנים של היום זה לא הפגאנים של פעם... מה כל כך הומניסטי בפגניות? העובדה שאין חטא קדמון (או חטא בכלל) שמבוסס בסך הכל על האינסטינקט הכי טבעי ונחוץ שלך, העובדה שאין מערכת חטאים שמגנה את יצריו הבסיסיים של האדם, העובדה שאין כאן דת שמפתחת שנאה עצמית כמו בנצרות. ביוון העתיקה היו חטאים, אני חושב, אבל לא כמו הנצרות. מה כל כך הומניסטי בנצרות? את זה אני לא לעולם לא אבין, דת שמעודדת קניבליזם ("שתו מן היין כאילו היה דמי ואיכלו מן הלחם כאילו היה בשרי"), שנאה עצמית ("על כל אדם לחשוב שהאחר טוב ממנו; הפנו את הלחי השנייה" אם אתה צריך עוד דוגמא פשוט ראה ערך: שבעת החטאים ה"קטלניים") ובכלל טמטום מוחלט (תמימות ערך עליון... Should I even add?). "לגבי ההומניזם - יש ויש" תראה, או שאתה הומניסט... או שאתה נוצרי. "I may be the last humanist on earth" - השטן, "מלכודת לפרקליט" ("The Devil´s Advocate")

sandchicken

New member
נו, אמרתי

יש ויש - יש פאגאנים הומניסטיים יותר, ויש הומניסטיים פחות. "מה כל כך הומניסטי בפגניות? העובדה שאין חטא קדמון (או חטא בכלל) שמבוסס בסך הכל על האינסטינקט הכי טבעי ונחוץ שלך, העובדה שאין מערכת חטאים שמגנה את יצריו הבסיסיים של האדם, העובדה שאין כאן דת שמפתחת שנאה עצמית כמו בנצרות" אין שום קשר להומניזם, גם בנאציזם לא היה חטא קדמון ותראה לאן זה הוביל אותם. אם כבר אז הרעיון של חטא קדמון (למרות שהוא לא הומניסטי) מוביל לצניעות, יראה, בושה ולפיכך מונע פשעים. "מה כל כך הומניסטי בנצרות? את זה אני לא לעולם לא אבין, דת שמעודדת קניבליזם ("שתו מן היין כאילו היה דמי ואיכלו מן הלחם כאילו היה בשרי"), שנאה עצמית ("על כל אדם לחשוב שהאחר טוב ממנו; הפנו את הלחי השנייה" אם אתה צריך עוד דוגמא פשוט ראה ערך: שבעת החטאים ה"קטלניים") ובכלל טמטום מוחלט (תמימות ערך עליון... Should I even add?)" אל תכריח אותי להיות פרקליט השטן - מה שאתה אומר הוא כמעט עלילת דם (לא, הכנסייה לא תומכת במעשיו של הפסיכופאט מ"שבעה חטאים"). "תראה, או שאתה הומניסט... או שאתה נוצרי" מה זה? משפט וואנה-בי של פאגאנים מתחילים?? יש הומניסטים, ויש פאשיסטים, ויש נוצרים, ויש יהודים, ויש מוסלמים, יש הרבה אפשרויות. ´"I may be the last humanist on earth" - השטן, ´ המפפ.

רמץ

New member
למעשה - כאשר מפשיטים - פסית - את

הדתות הקיימות, מכל הדרשות, ההטפות, הפרשנויות והתוספות של מאמינים עיוורים ושל גדולים בתורה ובכנסיה ובכהונה - מקבלים מערכות חוקים פשוטות והגיוניות שמתארות כיצד לקיים חיים בריאים, תקינים, מוסריים וסוציאליים נכון ללפני 2000 שנה או יותר. במיוחד ביהדות, אבל גם בנצרות - לפני שכל מיני כמרים קראו לשחוט קבוצה זו או אחרת ולחיות חיים של סבל, ישו(ע) בעצמו היה אדם טוב עם רעיונות טובים שנגעל מכל המרמה והשחיטות שראה סביבו וקרא לאנשים לאהוב זה את זה ולעזור זה לזה ולסלוח זה לזה. גם הפגאניות - על כל צורותיה וגווניה (ושוב קיימת פה בעייה של הגדרה. אף אחד פה הרי לא סוגד לאלים היווניים לבדם ומאמין שמקומם על האולימפוס - לא שיש בזה משהו רע) אופיינה בזה. כל הדתות קוראות לקבור או לשרוף את המתים (מניעת תחלואה), כל הדתות קוראות נגד רצח וגניבה. ובאשר לקורבנות אדם - זאת לדעתי רק עוד דוגמה לדרך שבה רעיונות טובים מתקלקלים כשהם הופכים לדת. אני לא בטוח אבל אני מתקשה להאמין שזה היה הרעיון המקורי של הכהן/נביא/דרואיד/משיח הראשון של אותה דת. דרך אגב - למרות חוסר ההומאניות שבקורבנות אדם - המקריבים היו ערים לבעייתיות שבעניין וכמעט תמיד הקורבנות היו שבויים או מסוממים או שמתו משאיפת עשן לפני שנשרפו או כולם בייחד.

למעלה