האם מישהו מאמין שמתישהו נגיע...

יריב71

New member
האם מישהו מאמין שמתישהו נגיע...

להתפתחות טכנולוגית שתאפשר לשלוט במערכות מזג-האויר
הכוונה לשליטה אקטיבית מכוונת, למשל יצירת תנאים לגשם במקום צחיח או דיכוי תנאי גשם באזורי שטפונות.

יניב ריז

New member
קשה לי להאמין מ-2 סיבות:

1-כדי להתגבר על בעיית הכאוס-נצטרך טכנולוגיה שתוכל לעקוב אחר כל אטום ואטום בעולם, ולדעת את כל חוקי הפיזיקה הקימיים (כדי שהמחשב שיוכל לאסוף את כל הנתונים הנ"ל יוכל גם לנתח אותם לפי כל חוקי הפיזיקה)-מה שאפשרי אולי בטווח המאוד מאוד רחוק... אך אז נתקע בבעיה נוספת- 2-עקרון אי הוודאות של היזנברג... לעולם לא נוכל לדעת את המיקום והתנע של האלקטרון, אלא רק את ההסתברות להופעתו בנקודה מסוימת...כך שגם אם נרצה להזין לאותו מחשב על עתידי את כל הנתונים (כדי לבטל את הכאוס) לא נוכל לדעת נתון זה והכאוס עדיין יתקיים (אמנם נוכל לתת תחזיות ארוכות טווח מדויקות בכ-99% אך לעולם לא נשיג את ה-100%).

יריב71

New member
יניב, אתה מתייחס רק לסקאלה האטומית-

או התת-מולקולרית. האטמוספירה פועלת בספקטרום קנה מידה ענק. קנה מידה גלובאלי- מערכות עונתיות של מזג-אויר (שקע מונסוני, רמה סיבירית/קוטבית) קנה מידה סינופטי- מערכות לחץ ורום (שקע חזיתי, סופות טרופיות, אפיקי רום) קנה מידה מזומטאורולוגי- משטר בריזה, אפקט Lee low קנה מידה מיקרומטאורולוגי - אי-חום עירוני, זיהום אוויר, טורנדו. ברור שאפקטים כאוטיים פועלים על כל הסקאלות, אבל השפעתם היא בעיקר לחיזוי לטווח ארוך. האדם כבר יכול לשלוט במזג האויר: למשל ידוע שאחרי פיצוץ גרעיני ישנה הגברה/יצירה של תנאי גשם, למעשה כתוצאה מהפיצוץ נוצר ענן CB ענקי. ברור שלשיטה יש חסרונות כיוון שהיא משמידה את כל הביוספירה באזור הפיצוץ וגורמת לזיהום רדיואקטיבי, אבל אני משוכנע שאפשר לתכנן פיצוץ מבוקר שלא יפגע בצמחיה ובחיים ורק יגביר את תנאי אי היציבות כדי לאפשר הווצרות ענני גשם. אם נוכל באמצעות "פיצוץ נקי" לפצח מקומית את האינברסיה יוכלו להתפתח ענני גשם בכל אזור שנרצה במישור החוף, בשפלה ובצפון הנגב, כיוון שפוטנציאל הלחות קיים. אגב, פיצוץ גרעיני הוא לא הדרך היחידה להגביר תנאי גשם. ישנם אזורים שבהם יש תנאי אי-יציבות חריפים, אבל חסרה לחות ברום הנמוך, למשל דרום הנגב והערבה. יצירת מקווי מים אינה פותרת את הבעיה כיוון שהלחות אינה מגיעה לשכבת הגבול (כלומר אינה מגיעה לרום הנמוך), האם יש דרך להסיע את הלחות לשם.

יניב ריז

New member
הבעיה היא שבפצצת גרעין/אטום

מה שנוצר היא קרינה-כל שאר הדברים הם נילווים-גל החום שקורע את האינברסיה ויוצר תנאים לCB הוא למעשה תוצר של התחממות האוויר עקב פגיעת הקרינה בחלקיקי האבק שבו ובאטומים, כך שקרינה היא בלתי נמנעת למיטב ידיעתי בתחום הגרעין... לגבי המערכות הכאוטיות בסקאלות השונות שציינת-מספיק שאתה לא יודע את מיקומו של חלקיק קטן-לעולם לא תוכל לחזות לטווח ארוך ב-100% (אפקט הפרפר הוא לא רק סיפור אלא הוכחה ניצחת לכאוס והשלכותיו). מבחינת השפעות על מזה"א-כבר היום בני האדם משפיעים על מזג האוויר והאטמוספירה (אפקט החממה, אי חום עירוני)וכו... השאלה האם נגיע לרמה שנוכל לעשות את זה בצורה מבוקרת...בעתיד הרחוק אולי..אפילו סביר להניח שכן.

יריב71

New member
קרינה וחום הם תהליכים אקוויוולנטיים

בפיצוץ גרעיני. בזמן הפיצוץ החלקיקים מתפזרים במהירות גבוהה מתנגשים בחלקיק האוויר מאיצים אותם ולמעשה גורמים להתחממות של האויר באזור הפיצוץ לטמפ´ של עשרות אלפי מעלות. ברור שבטמפ´ כאלה מתחוללים בחלקיקים תהליכים שגורמים לפליטה של קרינה מכל הסוגים (אלפא, בתא, גמא). עכשיו האתגר הוא לתכנן פיצוץ גרעיני מבוקר שבו הטמפ´ תעלה רק בעשרות מעלות (נאמר 60-80 מע´) והקרינה שתלווה את הפיצוץ תהיה ארוכת גל (אינפרא-אדומה או יותר) ובהספק קטן מכדי לפגוע בביוספרה (למשל אם הפיצוץ יהיה בגובה 1000 מ´ מעל הקרקע). תהליך של פיצוץ מבוקר מתרחש בכורים גרעיניים, מדוע לא באטמוספירה?

קרס.

New member
אפשר גם לנסות להכניס מטוסים במגדלים

סתם, יש לי היום מצברוח מקאברי

קרס.

New member
עידן הציע פעם מין ארובה

שתעזור לייצר תנאים לגשם. זה היה בפורום אחר, שאיני זוכר כרגע את שמו

אתה יודע מה כל כך לא מובן לי: כשאתה

אומר, ´נצטרך להתחקות אחרי כל אטום...והנתונים...´ וכו´... כדי לפצח את הכאוס... הרי זה פרדוקס גמור: כאוס משמעו חוסר סדר, ואילו אתה ושאר המדענים הלא-מאמינים-באלוהים לא קולטים את הסתירה הזאת, שאתם חייבים להפעיל כל כך הרבה אינטליגנציה אנושית כדי לפצח סדר מופלא מאין כמוהו, ואתם ממשיכים לקרוא לסדר הזה "כאוס".

קרס.

New member
אין מצב לפצח את הכאוס

וזה לא בגלל החוץ, אלא בגלל המוח שלנו. התפיסה שלנו את עולם החומר מוגבלת, ולכן לא נצליח לפצח את החידות האלה לעולם

כן, אבל הפואנטה שלי היא

שב"אי-סדר" (כאוס) אין מה לפצח - זה סתם בלגן. ואילו המדע חושף וחושף וחושף סדר מופלא ומדהים, וקורא לו "כאוס". זה אבסורד.

לא חשוב, זה לא שאני מצפה שנגיע

להסכמה בעניין. סתם חידדתי נקודה שבלטה לי מתוך ההתנסחות של יניב.

אלמה

New member
פעם שמעתי ש...

כאוס הוא ה"סדר המושלם" רק שאנחנו לא מסוגלים להבין אותו

קרס.

New member
זה נכון, כי אנחנו תמיד מתיימרים

להבין הכל באמצעות המדע. זה כלי מצוין, אבל אין מצב שהוא יצליח להסביר למשל את הקשר בין רוח לחומר. "רצון", למשל. את "רוצה" להרים את היד ואז מרימה אותה. אין לזה הסבר...

יניב ריז

New member
כאוס הוא בכלל לא "מבולגן"...

הוא מתנהג בהתאם לחוקי הפיזיקה ולתנועת החלקיקים (רק שאנחנו לא יכולים נכון לטכנולוגיה של היום לעקוב אחר כל החלקיקים ולומר שיש בידינו את כל חוקי הפיזיקה)... חוצמז´ה הכאוס גם בא לידי במימדים פרקטליים (שברי מימדים וחזרה בקנ"מ), כך שכן יש יופי בתוך כל הבלאגן... מצורפת הדמיית מחשב מחבורת מנדלבוט-

אלמה

New member
הבאת צורות פרקטליות...והן

דווקא מוכרות...יש הרבה אלגוריתמים ליצור אותן.

יניב ריז

New member
דוגמא ממשית ליציבות הכאוס-

אפשר לראות את הנקודה האדומה הענקית של צדק שמתועדת כבר כמה מאות שנים (מה שמראה על יציבותה) אף על פי שהיא מורכבת מזרימות כאוטיות. למעשה בזכות הכאוס הנקודה שומרת על יציבותה וקיומה ארוך הטווח...

קרס.

New member
איזו דוגמה מדהימה!

בדיוק חשבתי על מזג האוויר מחוץ לכדור הארץ. חוקרים את זה, לא?

יניב ריז

New member
כמובן-חללית וויג´ר סיפקה מידע רב

אודות צדק ומזה"א שלו, אני אחפש לך קישורים בנושא.

למעלה