האם מישהו "ניתח"מגן מתח יתר ...

ddolphin

New member
האם מישהו "ניתח"מגן מתח יתר ...

שלום,
הלכתי לעזור לחברים עם תקלה מוזרה בחשמל בדירה, שהסתברה בסוף כניתוק לא מלא של ה "אפס" בקופסת ביניים בין המונה לדירה.
מסתבר שמי שהציל את המכשירים היקרים, היו מה שנקרא מגן ברקים ו מתח יתר ...
אחרי ההצלחה של הרכיב הזה (שלא יחסתי לו חישבות יתרה מאחר ויש לי מגן רציני בלוח הראשי) להציל הרבה מכשירי חשמל בבית, יש לי מחשבות בכל זאת להתקין כמה כאלו.
המגוון רחב (כולל מחירים) ואני מניח שגם האיכויות בהתאם.
המגנים הספציפיים שעבדו בדירה הזו, אלו מגינים שלא נמכרים ברשתות, רק דרך טכנאים (ולא בזול), לפי מה שכתוב ברשת (ע"י מי שנראים מהימנים) הם באמת איכותיים יותר.
מישהוא פירק פעם רכיב כזה?, ועשה השוואה בין הרכיבים בפנים, אני יודע שיש הבדלים גדולים בין ה TVS וזה בגדול לא רכיב זול.
במידה וכן, אשמח להמלצה.

רשר

Well-known member
מנהל
מגן מתח יתר (ברק) הנו רכיב (וריסטור varistor) פשוט המוגדר

במתח פריצה 275V להגנה כללית על מעגלי 240V וכן מתחים גבוהים יותר להגנה על ציוד אחר (עד מאות אלפי וולט),
הספק (נמדד באלפי אמפר) הריסה עצמית מעומס יתר זה ההספק שהוריסטור יעמוד בו במקרה של עלית מתח,
הוריסטור מורכב בעקרון מ 2 לוחות צמודים ומבודדים כשהמתח עולה הבידוד נפרץ והמתח מקוצר, לכן לא יגיע לציוד המוגן, ברור שיש לכל רכיב מגבלות של יכולת התחדשות לאחר ירידת המתח ואם עבר בו זרם גבוה מדי הוא ינתק או ישאר בקצר וחייבים להחליפו כי אינו מגן יותר,
ברוב הבתים הזרם המקסימלי למתח יתר הנו עד 3000A ולכן משתמשים בוריסטור ל 4,500A, שמגושר בין פזה, אפס, הארקה (עד 3 וריסטורים),
השהיה בהחזרת המתח וניתוק בסטיה מהמתח הנומינלי מיקרים אך מגבירים הגנה, נוריות ביקורת על המגן מאשרות תקינותו אך אם יותקן במקום נסתר (מאחורי מקרר, מדיח, תנור) לא נדע אם הוא פעיל ומגן או תקול,
חשוב לזכור שההגנה ממתח יתר מוגבלת לטווח של כ 5 מטר אורך קו חשמל ולרוב מגן רק ממתח יתר המגיע מרשת החשמל אך ברק לא מתחשב בזה במיוחד אם פגע קרוב למבנה ועלול לדלג על כל החסימות ולהכנס גם דרך קוי תקשורת למחשב,

להחלטה על ציוד צריך לדעת לאיזו רשת חשמל הבית מחובר:
עילית - בעלת הסיכון הגדול ביותר לפגיעה (עדיף בימים קריטיים לנתק ציוד מחשמל,
תת קרקעית - מאוד בטוחה מפני מתחי יתר שיכולים להגיע רק מתוך הרשת המקומית כי בקצה הרחוק יש הגנה מתאימה,
מיקום השנאי - על עמוד מאוד רגיש, במבנה מוגן כמעט ב 100%
שותפים לרשת - תעשיה ומשרדים גדולים יוצרים הרב הפרעות ברשת המקומית, מדירות בלבד יש מעט מאוד הפרעות,

המקרה שתארת לא חייב לגרום נזק לציוד חשמלי כי סטיות המתח בין הפזות בחוסר אפס תלויות בהבדלי העומס בין הפזות כך שללא הבדל משמעותי בהספק יווצר אפס מלאכותי שישמור על מתח בגבולות התקין,לדוגמה פועל מזגן גדול תלת-פזי שמיצב עומס זהה בין הפזות ולכן מכשירים קטנים הצורכים עומס נמוך מאוד לא ינזקו במיוחד אלו המוזנים דרך ספק מתח מיוצב

ddolphin

New member
תודה, אותי יותר מעניין מוצר בשוק שיעשה עבודה טובה.

במקרה של ניתוק אפס, זה עניין של מזל (בהתאם לחלוקת העומסים) , במקרה הזה, הרבה מהצרכנים שלא היו מאחורי מגן ברקים, לא שרדו, במיוחד אלו עם הספקי כח שהעלו עשן בשלב מסויים, כולל מזגן תלת פאזי שהפיקוד שלו עובד עם ה "0".
מגן ברקים טוב, בנוי מ TVS + VARISTOR כאשר ה TVS הוא רכיב מאוד מהיר אבל בדר"כ מעביר הספקים נמוכים (תלוי כמה משלמים) וה VARISTOR הוא רכיב יותר איטי אבל יודע להעביר הספקים גבוהים.
חוזר לשאלה המקורית, האם מישהוא פירק ובדק מגן כזה? ואכן היו בו רכיבים רציניים להספקים גבוהים או 2 הרכיבים גם יחד.
מדובר על הגנה לצרכנים ביתיים סטנדרטיים.

רשר

Well-known member
מנהל
חידשת לי - מה זה TVS? כי אני לא מכיר

אלא אם כוונתך לטיימר החזרת מתח

ddolphin

New member
נראה כמו דיוידה, אבל לא, יש גם דו כיווני ל AC

[URL]https://en.wikipedia.org/wiki/Transient_voltage_suppressor[/URL]
[URL]https://en.wikipedia.org/wiki/Varistor[/URL]
במכשירים רציניים יש גם TVS וגם וריסטורים + מעגלי הספק לפריקת האנרגיה לפני שהרכיבים עולים באש....אבל זה לא בעולם הביתי.

למעלה