וניל שנף Vanilla
וניל שנף (Vanilla planifollia) הוניל הוא צמח מטפס, ממשפחת הסחלביים. מפיקים את תבלין הוניל המוכר, מהונילין )nillinaV( שבתרמיל ובמיוחד בזרעים. הוניל צומח באיזורים טרופיים חמים ולחים, בהם יורד גשם רב במשך כל השנה. צמח הוניל זקוק לעץ, עליו הוא יטפס. הקטיף נעשה זמן קצר קודם להבשלת התרמילים. לאחר הזעפרן וההל, הוניל הוא התבלין השלישי היקר בעולם. קיימים יותר מ- 50 זני וניל, אך מתוכם משתמשים רק 3 מהם. תמצית הוניל מגוונת טעמם וניחוחם של מאכלים, כמו גלידות, שוקולד, מוצרי-מאפה, פודינג, תרופות, משקאות חריפים ואחרים וכן בשמים. מגדלות הוניל העיקריות, הינן מדגסקר, אינדונזיה, מקסיקו וראוניון. פולי הוניל מוכנים לעיבוד בתום 8 חודשים מהאבקתם. קוטפים את הפולים קודם להבשלתם, בשלב בו צבעם הופך מירוק לצהוב. מבשלים אותם (כדי להפעיל את האינזים האצור בהם)ומניחים אותם ב"תיבות הזעה" מכוסות בשמיכות. הפרי המותסס מכיל כ- 2% ונילין, בתלות מאיזור גידולו בנוסף על חומרים אחרים. תמצית וניל: תמצית וניל מכינים ע"י השריית הפולים באלכוהול או ע"י סינון אלכוהול דרך פולי וניל כתושים. לבסוף מוסיפים גליצרין (Glycerine) וסוכר. תנאי גידול: הוניל זקוק לאקלים טרופי חם ולח בו כמות המשקעים נעה בין 1,900 ל- 2,500 מ"מ, באופן אחיד במשך השנה. על הקרקע להיות רופפת ומנוקזת היטב. הוניל ישגשג במיוחד בקרקע געשית. הוניל הוא צמח מטפס, הזקוק לעץ תומך. הוא בעל קרקע ושורשי אוויר. הוניל פורח בתום השנה השלישית. ההאבקה נעשית באופן ידני והגידול נעשה ללא כל כימיקלים. תכונות רפואיות: משתמשים בפולי הוניל. מזמן האצטקים, נחשב הוניל למעורר תאווה מינית .(Aphrodisiac) הדבר קיבל חיזוק, לאחר שמחקר גרמני מצא שתרופה המבוססת על וניל מסייעת בריפוי אין אונות. בעבר שימש הוניל להורדת חום (Febrifuge). כיום משמש הוניל ברפואה, לגיוון טעמם של תרופות.