תשובות שלי
שאלה: האם צימוד קוונטי יכול להיווצר מחוץ למעבדה, בטבע?
תשובה: אני מעדיף את המונח "שזירה קוונטית". כן, אבל לא מכיר מצב שבו נוצר באופן טבעי שימוש בזה. כלומר, צימוד יווצר ויהרס, ללא שימוש. היו השערות שבנוירונים יש גם שזירה קוונטית, אבל לדעתי מדובר בסביבה רועשת מדי, לא ניתן לשמור עליה לאורך מרחק סביר. בכל מקרה זה לא יותר מהשערה ראשונית שלדעתי לא נכונה.
באופן טכנולוגי, כבר יש שימוש בשזירה קוונטית, למשל בהצפנה קוונטית.
שאלה: כיצד מדענים יוצרים בכלל שזירה קוונטית?
תשובה: יש יותר מדרך אחת, אבל למשל הם יוצרים זוגות פוטונים שבהם סך הקיטוב של שני הפוטונים הוא אפס, או זוגות אלקטרונים, בתהליך שבו סכום הספינים שלהם הוא אפס. עקרונית ניתן גם כאשר הסכום הוא לא אפס.
שאלה: האם ניתן ליצור שזירה בין יותר משני חלקיקים?
תשובה: עקרונית כן. אם תדע את סכום הספינים שלהם למשל, ובתהליך תדאג שערכו לא ישתנה.
שאלה: האם זה לא כמו זוג נעליים שברגע שאני "מודד" שהנעל הרחוקה היא השמאלית, אני יודע שהנעל הקרובה היא "הימנית"?
תשובה: הרעיון שהמידע על תכונות החלקיק נמצא בחלקיק, ושהשאלה היא רק שאלה של מה אנחנו יודעים ומה לא, היה רעיון שאיינשטיין האמין בו. הוא ניסה לפתח תיאוריית "משתנים נסתרים" שבה המידע על מה תהיה התוצאה בכל מדידה כבר קיים בחלקיק, רק שהמידע נסתר מאיתנו כל עוד איננו מבצעים את המדידות.
ג'ון בל הוכיח מתמטית שבניסויים מסויימים כל תיאוריית משתנים נסתרים, תוצאותיה יקיימו אי שוויון מסויים, שעל פי תורת הקוונטים מופר. התוצאות של הניסויים שבוצעו בעקבות המשפט של בל, הראו התאמה מלאה לניבואים הקוונטיים והפרו את אי שוויון בל. אי שוויון בל הפריך את האפשרות שקיימת תיאורית משתנים נסתרים, שבה אין אינטרקציה במרחק בין שני החלקיקים. כלומר הפריך את האפשרות לתיאוריית משתנים נסתרים לוקלית (מקומית)
שאלה: איך יכול להיות שהחלקיקים בניסוי שני הסדקים עוברים דרך שני הסדקים, שהרי אנו יורים אותם לכיוון מסוים?
תשובה: בכל הדיון עד כה, לא הזכרנו מרכיב הכרחי בתורת הקוונטים, וזה עקרון אי הוודאות. אין לנו יכולת לדייק כרצוננו בשאלה היכן האלקטרונים יפגעו במסך עם הסדקים. באופן מעשי בגופים מקרוסקופיים יש לנו יכולת כזאת. מדובר במשהו שעל פי תורת הקוונטים הוא אינהרנטי במהות של החלקיק/גל. שלפעמים החלקיק מתנהג כמו גל (למשל בשלב שבו עובר את הלוח עם הסדקים) ולפעמים כמו חלקיק
(למשל בהתנגשות עם אטומי המסך שמאחורי הלוח עם הסדקים). לפעמים גם כמו משהו באמצע.
וכללי:
חשוב להבהיר, כי למרות מה שנכתב עד כה, לא ניתן להעביר מידע במהירות גבוהה ממהירות האור. לא ניתן על ידי בחירת סוג המדידה על חלקיק אחד מבין שני חלקיקים שזורים להעביר מידע שישמש את הצד השני. כלומר, שזירה קוונטית לא יכולה לאפשר העברת מידע בין שתי נקודות מרוחקות.