האם רשאי המחוקק להגביל שכ"ט עו"ד ?

אסף E

New member
האם רשאי המחוקק להגביל שכ"ט עו"ד ?

הצעת חוק פרטית של חברי הכנסת מוטי משעני וענת מאור, שבה הוצע להגביל את הבנקים למשכנתאות בפעולות שונות לגביית חובות בפיגור של משכנתאות וכן להגביל את שכר הטרחה של עורכי דין העוסקים בגבייה זכתה לביקורת הן מצד ועדת השרים לחקיקה אשר החליטה להתנגד להצעת חוק זו והן מצד ראש לשכת עורכי הדין שטען כי זו התערבות חמורה של המחוקק בפעילות תחרותית מאד של בעלי מקצוע חופשי. אנחנו יודעים שהמחוקק כבר הגביל גובה שכר טרחה בעבר - בעד טיפול בתביעות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. האם התערבות נוספת של המחוקק בגובה שכר טרחה מוצדקת? האם קיימים תחומי מסחר ו/או שירות בהם מתערב המחוקק ומגביל את גובה שכר אותו נותן השירות דורש? לדעתי אין מקום בימינו להתערבות המחוקק בשכר הטרחה של עורכי הדין. הבעיה שנוצרת הינה חיוב הבנקים את החייבים גם בשכר הטרחה בנוסף לחוב. התערבות המחוקק יכולה להיות בהגבלת הבנקים בגילגול עלות שכר הטרחה על החייבים (גם זה לא מוצדק כלפי הבנק אבל אצלו הכיס עמוק יותר) אבל לא צריכה להיות פגיעה בשכר טרחת עורכי הדין רק בגלל שהבנק מחייב את הלקוחות בהוצאה זו.
 
שמת לב לאיזה אחוז מגוחך התיחסה

ההצעה? עד כמה שהבנתי דובר שם על אחוז אחד. בא נניח שאדם מאחר בתשלום של 5 חודשים , 5000 ש"ח סה"כ עוה"ד יקבל שכ"ט של 50 ש"ח. זה מאוד הגיוני. הבעיה לדעתי היא בכך שהבנקים עם פיגור מסוים מעמידים את כל החוב לפרעון מיידי,ומתחילים לגבות על כל החוב ריבית פיגורים. זה באמת מגביה את החוב אימים. אם היו קובעים שרק בחלוף X תשלומים אפשר להעמיד את כל החוב לפרעון מידי, או שרק הסכום שלא נפרע בפועל יחויב בריבית פיגורים, אז החוב לא היה צומח בממדים כאלה, וגם שכ"ט עוה"ד לא היה מטפס מעלה מעלה. וגם אפשר לקבוע תקרת מקסימום הגיונית יותר, מאשר אחוז אחד, וכל מה שמעבר לכך אם הבנק מוכן לשלם, שילשלם בעצמו, ולא יגיגל על החייב.
 
מגלגלים חובה על ידי חייב ...

אני חושב שעקרונית אסף צודק בכך שאם נחוצה התערבותו של המחוקק - היא נחוצה דווקא במניעת גלגול שכר הטרחה על החייבים ולא בקשרים העסקיים שבין הבנקים לבין עורכי הדין שלהם. אבל, מבחינה מעשית - אין הרבה הבדל, בגלל שתי סיבות: אם הבנק יידע שמעבר לשכר טרחה מסויים הוא יצטרך לשלם בעצמו - הוא ימצא עו"ד שיקח שכ"ט רק עד התקרה שמתחתיה אפשר לגלגל על החייב. לכן ממילא השוק יתיישר לאותה תקרה. (בינינו, ייצוג בנק בתביעות נגד חייבי משכנתא שחתמו על חוזים זו לא העבודה המשפטית הכי מסובכת שיש, ולא תהיה לבנק כל בעיה להשיג עו"ד שיעשה את העבודה בפחות כסף). אם בכל זאת הבנק ישלם שכר טרחה גבוה יותר ממה שהוא רשאי לגלגל על החייב, אז הוא ימצא כבר דרך לגלגל את החיוב הזה על לקוחותיו של הבנק (עמלות גבוהות יותר ואולי אפילו ריבית גבוהה יותר), כך שהאנשים שמשלמים בזמן יימצאו מסבסדים את החייבים.
 

מ.ה.

New member
הגבלת שכר בשירותים נוספים

הגבלת מחירים על ידי המחוקק נקבעה במקרים רבים. במוסכים, שכ"ט עו"ד של "חברה משכנת" ביחס להעברת הזכויות וכן הלאה. איסור "גילגול" שכר הטירחה יגדיל את המחיר המקורי של השירות הניתן ובבנקים יהיה מדובר בריבית ועמלות. פסק דין חשוב לענין שכ"ט עו"ד בתאונות דרכים התפרסם באתר www.document.co.il.
 
למעלה