האם רשאי עסק להגדיל תשלום חודשי ללא הסכמתי?

manchild1

New member
האם רשאי עסק להגדיל תשלום חודשי ללא הסכמתי?

שלום,

בשנה שעברה קניתי לאשתי מנוי חודשי ע"ס 75 ש"ח.
את המנוי רשמתי על כתובת הדוא"ל של אשתי ואף הוספתי סינון אוטומטי של הדואר, על מנת שלא יטרידו אותנו עם דיוור פרסומי.

אני לא נוהג לבדוק חיובים חודשיים ולכן גיליתי רק היום שהחל מפברואר השנה, בית העסק הגדיל את סכום החיוב ל-99 ש"ח לחודש.
פניתי אליהם בצהררים דרך האינטרנט (אין מספר טלפון להתקשרות), אך עדיין לא קיבלתי מהם תגובה.

שאלתי היא: האם בעל עסק רשאי להגדיל את סכום החיוב החודשי על דעת עצמו, בהתבסס על אימייל ששלח אליי - בלי לוודא שאני מודע לנושא, ובלי לקבל את הסכמתי המפורשת לתשלום הנוסף?

השאלה בתחום הצרכנות

נסה הפורום צרכנות.
בכל זאת עאנה כמה שאפשר.
משלתך אי אפשר לנחש אם יש חוזה בכתב או לא, ומה כתוב בו.
אם אין חוזה ככתב, לא בורו על סמך מה הוגדל החיוב. לכארה זו עיסקה במסמך חסר. אתה יכול לפנות לספק האשראי לדרוש החזר החלק החריג.
הם יש חוזה ככתב (לאו דווקא חתום) תלוי מי בתוב בו.
יתכן שזה סעיף מקפח בחוזה אחיד, אבל כאמור, אי אפשר לנחש.

manchild1

New member
תודה + בירור לגבי סעיף ספציפי בתקנון

תודה רבה על המידע, דורון.

בעקבות תגובתך חפרתי באתר ומצאתי שבתקנון (שכנראה שאישרתי בעת ההרשמה), מופיעה השורה הבאה: "... למען הסר ספק, המחירון כפוף בכל עת לשיקול דעתה הבלעדי של החברה והיא תהיה רשאית לשנותו מעת לעת ביחס להזמנות / מינויים שטרם בוצעו, ללא הודעה מראש."

האם סעיף זה זה נותן לבית העסק את הלגיטימציה להעלות את המחיר על דעת עצמם, ללא הסכמתי?

(*) אולי 25 ש"ח לא נשמע הרבה (למרות שזה גידול 33% מ-75 ש"ח), אבל מה היה קורה אם הם מחליטים מחר להעלות את המחיר בעוד 200 ש"ח? - אני לא אמור לתת הסכמתי לדבר כזה?

חוק החוזים האחידים, התשמ"ג-1982 קובע בסעיף 4 (4) חזקה שהתנאי הוא מקפח.

4. חזקות (תיקון: תשס"ד)
חזקה על התנאים הבאים שהם מקפחים:
(1) תנאי הפוטר את הספק, באופן מלא או חלקי, מאחריות שהיתה מוטלת עליו על פי דין אילולא אותו תנאי, או המסייג באופן בלתי סביר את האחריות שהיתה מוטלת עליו מכוח החוזה אילולא אותו תנאי;
(2) תנאי המקנה לספק זכות בלתי סבירה לבטל, להשעות או לדחות את ביצוע החוזה, או לשנות את חיוביו המהותיים לפי החוזה;
(3) תנאי המקנה לספק זכות להעביר את אחריותו לצד שלישי;
(4) תנאי המקנה לספק זכות לקבוע או לשנות, על דעתו בלבד, ולאחר כריתת החוזה, מחיר או חיובים מהותיים אחרים המוטלים על הלקוח; זולת אם השינוי נובע מגורמים שאינם בשליטת הספק;
(5) תנאי המחייב את הלקוח באופן בלתי סביר להיזקק לספק או לאדם אחר, או המגביל בדרך אחרת את חופש הלקוח להתקשר או לא להתקשר עם אדם אחר;
(6) תנאי השולל או המגביל זכות או תרופה העומדות ללקוח על פי דין, או המסייג באופן בלתי סביר זכות או תרופה העומדות ללקוח על פי דין, או המסייג באופן בלתי סביר זכות או תרופה העומדות לו מכוח החוזה, או המתנה אותן במתן הודעה בצורה או תוך זמן בלתי סבירים, או בדרישה בלתי סבירה אחרת;
(7) תנאי המטיל את ההוכחה על מי שנטל זה לא היה עליו אילולא אותו תנאי;
(8) תנאי השולל או המגביל את זכות הלקוח להשמיע טענות מסויימות בערכאות משפטיות, או להיזקק להליכי משפט אחרים, והכל למעט הסכם בוררות מקובל;
(9) תנאי המתנה על הוראת דין בדבר מקום שיפוט או המקנה לספק זכות בלעדית לבחירת מקום השיפוט או הבוררות שבהם יתברר סכסוך.
(10) תנאי הקובע מסירת סכסוך לבוררות כאשר לספק השפעה גדולה יותר מאשר ללקוח על קביעת הבוררים או מקום הבוררות.

manchild1

New member
תודה. שמעתי הרבה תגובות שמצדיקות את בית העסק

הטענה היא שבית העסק שלח לי מייל ולכן יצא ידי חובתו.

אישית, מעולם לא נתקלתי בתופעה שבית עסק מעלה סכום חיוב למנוי כלשהו, ללא אישור שלי - במיוחד לא אחרי חודש בודד.
הנושא נשמע לי פרוץ, ומהווה פתח לרווחים על חשבון צרכנים תמימים, מהסוג של אלה שלא בודקים את חשבון הבנק וחיובי הויזה על בסיס חודשי.

החיוב שחתמתי עליו היה 75 ש"ח. בית העסק חייב אותי בחודש הראשון על 75 ש"ח וכבר מהחודש השני העלה ל-99 ש"ח. אישית זה לא נשמע לי כשר.

תודה על שהקדשת מזמנך.

John the Savage

New member
מההם התנאים המוגדרים בחוזה

לגבי שינוי במחיר? האם החוזה מתיר לעסק לשנות מחיר באופן שרירותי, או שהוא מגדיר תנאים אובייקטיביים לשינוי המחיר?

אם החוזה מתיר לעסק לשנות את המחיר באופן שרירותי כרצונו, זה תנאי מקפח ולכן לא תקף. אם החוזה קובע תנאים אובייקטיביים כמו לדוגמה שינוי בעלויות לבית העסק או הצמדה למדד, הסעיף תקף אבל אזניתן גם לבררהאם אכן אותם תנאים אובייקטיביים התקיימו: לדוגמה, האם אכן השינוי בעלויות לבית העסק הוא אכן בשיעור שתואם את השינוי במחיר?

manchild1

New member
חצי חצי

הסעיף בחוזה נראה כך: "... למען הסר ספק, המחירון כפוף בכל עת לשיקול דעתה הבלעדי של החברה והיא תהיה רשאית לשנותו מעת לעת ביחס להזמנות / מינויים שטרם בוצעו, ללא הודעה מראש."

לטענתם הם ספגו עלויות בשנת 2012, לרבות עלויות משלוח.

ההקפצה מ75 ל99 ש"ח אינה מוצדקת, במיוחד שהמחיר עלה כבר מ50 ל75 ש"ח מספר חודשים קודם לכן.

קודם כל

החוק יוצר חזקה של קיפוח וזאת חזקה שהיתנת לסתירה.
החקה לא יוצרת פסילה אוטומטית.
עלייה בתשומות לא מכטלת את ההחקה.
םפק אחד מציע מנוי בחינם. מה, התשומות או התקורות בחינם? לא. הוא החליט שזה כדאי לו.
המודל העיסקי שלו לא מענייננו.

למעלה