האם ״קורס פייתון״, ״קורס ווב״ ו״קורס פרוייקטים״ מספיקים כדי ״להכנס להייטק״?

בשבוע שעבר התחיל בקבוצת פייסבוק נשית שאני חברה בה דיון על משכורות, שמהר מאוד התדרדר לדיוני המשך של ״תראו כמה כסף עושים בהייטק ואיך אפשר להתחיל לעבוד בתחום״ כדי להרוויח ״משכורות גבוהות״. חלק מהדיונים היו פורים והסבירו שיש מגוון מאוד של תפקידים בהייטק (משאבי אנוש, גספים, אדמיניסטרציה) שלא דורשים ידע טכנולוגי נרחב או תואר בתחום, אבל גם היו שלל עצות לא ממש מועילות או יעילות על איך להכנס לתחום.

למשל אחת העצות היתה לשלוח קורות חיים לתפקידי בדיקות תוכנה ידניות - כביכול כי אין דרישות רשמיות לתואר בתחום, ולא פעם אפשר להשתלב בו יחסית בקלות עם קורס קצר או אפילו בלעדיו. תחום הבדיקות אמור לתת איזושהי כניסה ״קלה״ ואחיזת רגל ב״הייטק״, ומשם אפשר להתקדם לתפקידים אחרים כמו תכנות. לפחות היתה צדיקה אחת בסדום שסיפרה שמנהלי קיו איי שהיא מכירה מוצפים כבר בקורות חיים בכמות מוגזמת, ושהם מסננים טוב טוב את אותם אנשים שלא רואים בבדיקות קריירה ארוכת טווח. וזה כמובן מעבר לעובדה שתחום הבדיקות דורש יכולות מסויימות שהן לא ברורות מאליהן.

אבל אתמול נכתב פוסט על ארגון בשם ״שי קודס״ She codes. על פניו נשמע שמדובר על ארגון עם מטרה טובה של לעודד נשים להתנסות בתכנות כדי להעלות את אחוז הנשים בהייטק (כלומר להביא לתחום עוד עובדות טובות). הקורסים ברובם ניתנים בחינם אחרי תשלום סמלי כדמי הרשמה, חוץ מכמה קורסים מתקדמים כמו למשל ״קורס פרוייקטים״ שבו יש כנראה ליווי די צמוד שעוזר לתלמידה לבנות פורטפוליו של פרוייקטים שהיא יכולה להציג בראיונות עבודה.

בעיני זו היתה יכולה להיות יוזמה נהדרת אם היא היתה מהווה ״טעימה״ לעולם התכנות שממנה מי שמתעניין ונהנה מהתחום פונה למסלול הכשרה רציני יותר, ממש כמו קייטנת התכנות שעשיתי בסוף כיתה י׳ באוניברסיטה הפתוחה. אבל נראה שכל התהליך מכוון כדי לאפשר לנשים להכנס לתחום התכנות עם הכשרה מינימלית ביותר בלי להבין איך זה ישפיע על מעמדן בתחום ועל (חוסר) היכולת שלהן להתקדם לתפקידים שונים בתחום בגלל ההכשרה הזו.

choo

Active member
יש לי עדות אנקדוטאלית בודדת - מישהי שאני מכיר, שלמדה לתכנת ב-she codes, ולאחר מכן הצליחה להתקבל לעבודה בתפקיד QA בחברת הייטק ישראלית, ועובדת שם כבר כמה שנים. את מדברת על "להתקדם" - אבל זה מגיע מהגרידיות של מי שכבר בתחום. הסתכלי על זה אחרת - בלי "להתקדם" (מה זה אומר בכלל?) היא עבר מהכנסה באזור שכר המינימום פלוס משהו, להכנסה בגובה כפול או משולש (לא ביררתי כמה היא משתכרת, אבל טבלאות השכר מראות שבתפקידי QA מגיעים למשכורות כאלו כעבור כמה שנים). גם אם היא "רק תישאר בתפקידי QA" למשך שארית חייה, רמת החיים שלה השתנתה דרסטית.

האם היא היתה יכולה להשתכר יותר אם מלכתחילה היתה הולכת למסלול אקדמי בתחום של מדעי המחשב? אולי כן, אולי לא. אבל זה עניין היפוטטי. עבורה, היא עשתה מהלך מאוד משמעותי מבחינה כלכלית. מצבה כיום (כולל צפי עתידי) טוב ממצבם הכלכלי של מרבית האנשים שחיים בישראל.

יש לי עדות אנקדוטאלית בודדת - מישהי שאני מכיר, שלמדה לתכנת ב-she codes, ולאחר מכן הצליחה להתקבל לעבודה בתפקיד QA בחברת הייטק ישראלית, ועובדת שם כבר כמה שנים. את מדברת על "להתקדם" - אבל זה מגיע מהגרידיות של מי שכבר בתחום. הסתכלי על זה אחרת - בלי "להתקדם" (מה זה אומר בכלל?) היא עבר מהכנסה באזור שכר המינימום פלוס משהו, להכנסה בגובה כפול או משולש (לא ביררתי כמה היא משתכרת, אבל טבלאות השכר מראות שבתפקידי QA מגיעים למשכורות כאלו כעבור כמה שנים). גם אם היא "רק תישאר בתפקידי QA" למשך שארית חייה, רמת החיים שלה השתנתה דרסטית.

האם היא היתה יכולה להשתכר יותר אם מלכתחילה היתה הולכת למסלול אקדמי בתחום של מדעי המחשב? אולי כן, אולי לא. אבל זה עניין היפוטטי. עבורה, היא עשתה מהלך מאוד משמעותי מבחינה כלכלית. מצבה כיום (כולל צפי עתידי) טוב ממצבם הכלכלי של מרבית האנשים שחיים בישראל.
השאלה בעיני היא מה הלאה.

קודם כל, שי קודס מכוונות את הקורסים לתפקידי פיתוח ופחות לתפקידי בדיקות, ועולה השאלה עד כמה אותה מכרה שלך תרגיש בשלב מסוים תסכול מזה שהיא לא הפכה להיות מפתחת? כמובן שתחום הבדיקות יכול להיות מרתק ומספק, אבל מי שחלמה להיות מפתחת יכולה להיות מאוד מתוסכלת מכך שהיא לא הצליחה להגיע לשם והגיעה לתפקיד שבו לכל היותר היא כותבת קצת אוטומציה.

ומצבם של אלו שהתחילו בתפקידים של בדיקות ידניות יכול להיות אפילו יותר בעייתי, כי זה תחום הולך ונעלם ואנשי הבדיקות כיום נדרשים יותר לקידוד של אוטומציה - ולא פעם אנשים שהגיעו בלי רקע תכנותי בכלל מתקשים ללמוד את הנושא, ונפלטים מההייטק. אותם נפלטים מוצאים את עצמם באותה נקודה שהם היו לפני שהם החליטו לעבור הסבה להייטק - רק מבוגרים יותר, ואולי עם יותר התחיבויות כלכליות (כמו שכירות או משכנתא) שמתבססות על יכולת ההשתכרות שלהם בהייטק ולא על מצב של אבטלה ארוכת טווח או עבודה בשכר משמעותית יותר נמוך.

she codes קיים כבר כמה שנים טובות וגם מקבל מימון מהמדינה לטובת הכשרה מקצועית. לא ברור מה הרכב האוכלוסיה בו וכמה מן הלומדות באמת מנסות להכנס ככה להייטק וכמה רק באות רק כדי לקבל טעימה מהתחום (בעקרון גם תיכוניסטיות יכולות ללמוד שם) - לא מצאתי סטטיסטיקה (ויהיה מאכזב אם לא מפורסמת כגוף שמקבל מימון מהמדינה) אבל גם לא חפרתי יותר מדי. בכל מקרה, כמו עם קורסים והכשרות אחרים, השוק בסוף יקבע אם יש או אין תועלת. לפחות כאן המשתתפות לא צריכות (אאל"ט) להוציא אלפי שקלים.

קלייטון.ש

Well-known member
בשביל להיכנס להייטק צריך למצוא חן בעיני המראיין. זה הכל.
יש עוד אפשרות והיא להקים מיזם בעצמך או עם חברים, אבל הדרך העיקרית היא כנ"ל.
אז הכישור העיקרי שצריך ללמוד בשביל להיכנס להייטק הוא איך מוצאים חן בעיני מראיינים בהייטק.
בעניין הארגון שציינת, השאלה היא איך מגייסים בהייטק מתייחסים למתכנתת שבאה משם. אם מתייחסים בחיוב, אז זו דרך להיכנס להייטק.

בשביל להיכנס להייטק צריך למצוא חן בעיני המראיין. זה הכל.
יש עוד אפשרות והיא להקים מיזם בעצמך או עם חברים, אבל הדרך העיקרית היא כנ"ל.
אז הכישור העיקרי שצריך ללמוד בשביל להיכנס להייטק הוא איך מוצאים חן בעיני מראיינים בהייטק.
בעניין הארגון שציינת, השאלה היא איך מגייסים בהייטק מתייחסים למתכנתת שבאה משם. אם מתייחסים בחיוב, אז זו דרך להיכנס להייטק.
או פשוט להתחתן עם מישהי שהיא מנהלת בכירה בחברה ותמצא להם תפקיד שבו לא יוכלו לפטר אותם ממנו ככל עוד הם נשואים לה?

קלייטון.ש

Well-known member
כל עוד הם נשואים לה
אם את מתכוונת אלי, אז אין "כל עוד". אותנו גם המוות לא יפריד.
וחוץ מזה הדרך שלי ל"הייטק" היתה יותר הדרך השניה. המפקדים שלי בצבא הקימו חברה טכנולוגית (לא הזנק) והביאו אותי לעבוד אצלם. הייתי העובד הראשון שלהם.

למעלה