האמת - אז מה אתם אומרים?

0Pandemonium0

New member
האמת - אז מה אתם אומרים?

בשלב זה לא אפרט על התנסויותיי בתקופה האחרונה, שבמהלכה נעלמתי מן הפורום. אני חייב להגיד שבנוגע לתחום שבו אנחנו מתעסקים כאן, יש עולם שלם בחוץ. עברתי כל-כך הרבה, ומצאתי נקודות דימיון עצומות בין פילוסופיות שונות שמבוססות על פרגמטיזם, עד שהגעתי בעצם לשאלה הזו: האמת - אז מה אתם אומרים? האם הכל יחסי כמו שתמיד מספרים לנו או שיש משהו מעבר לסובייקטיביזם? משהו שקיים "באמת", ולא משנה מה הדעה שלנו עליו? משהו "נכון"? האם יש "עולם אמיתי"? תמיד האמנתי שכן, ועכשיו אני יודע זאת. אני לא יכול לפרט את כל המקורות שלי, אבל כן, יש משהו שעומד בבסיס העולם הזה והוא קיים ומוצק ממש מתחת לאף שלנו, בין אם אנחנו רוצים להאמין בכך או לא. יש אמת אחת בעולם, והדעה שלנו לא קובעת. אני לא יוצא נגד הפלורליזם, אלא שבנוגע לאמת הזו, הוא אשליה. אני לא מתכוון לפתוח דיון על מהי האמת, אלא על דעתכם עליה: האם הכל תלוי בצופה, או אולי לא?

Gilliana

New member
למרות שאני מסתכנת בלהשמע כמו שמעון פרס...

לטעמי לפחות התשובה היא - כן ולא. בגדול, אי אפשר להתייחס למושג אחד בודד ולקרוא לו "אמת" - פשוט אין דבר כזה. מה שיכול להיות אמת בשבילך יכול להיות שקר עבורי וההיפך. יש לא מעט נושאים שבהם אין נכון ולא נכון, ואחת הדוגמאות הטובות ביותר היא פוליטיקה. למעשה, אמת ושקר מוחלטים אפשר לייחס רק לעובדות בשטח או למה שאפשר למדוד באמצעים פיזיקליים מוחלטים. לדוגמה: אמת שכדור הארץ מסתובב סביב לשמש, שקר שכדור הארץ הוא שטוח. לעומת זאת, האם זו אמת שאולמרט הוא מנהיג מוכשר? התשובה שלי ושל עוד הרבה אחרים תהיה, לא, זהו שקר, אולם תצליח למצוא גם מי שעבורו ההצהרה הזו היא אמת. מי צודק ומי טועה" אין לדעת.

0Pandemonium0

New member
למעשה ענית על השאלה שלי בלי לשים-לב.../images/Emo13.gif

"יש לא מעט נושאים שבהם אין נכון ולא נכון" את בעצם אומרת שכן, המציאות היא סובייקטיבית, אין אמת ואין ממש, ואין נכון או לא נכון. אבל זה נובע כנראה מחוסר הבנה של השאלה שלי. לא שאלתי לגבי חוקים פיזיקליים או דרכי התנהגות. החוקים הפיזיקליים קבועים ואילו דרכי התנהגות מותאמות לכל חברה באופן ספציפי. אני דיברתי על מושג פילוסופי, אל תשכחי: אני דיברתי על משהו שהוא מעבר לפיזי, מעבר ל"איך העולם שלנו בנוי מבחינה פיזיקלית" או "איך אנחנו מתנהגים בחיי היום יום". אני דיברתי כמובן על: "האם ישנו עיקרון שעומד בבסיס העולם, במובנה המופשט של המילה, והוא העיקרון שעל-פיו אנחנו אמורים לחיות?"

Gilliana

New member
OK, אז באמת לא הבנתי את השאלה

ואחרי שהסברת לאן כוונת - אז התשובה היא שלטעמי לא. לכל אחד יש את האמת שלו.

Gilliana

New member
אמממ... אולי אתן דוגמאות

נראה לי שאלו תעברנה את הכוונה שלי באופן המוצלח ביותר. למשל - האמת של אדם X היא הצורך בלעסוק בתחום התורם לאנושות (נניח רפואה) ולהשקיע ככל יכולתו למען המטרה הזו. המטרה של אדם Y היא לעבוד ולא משנה במה, העיקר לעשות הרבה כסף. האמת היא של מי נכונה? עצם השאלה הזו היא כבר לא בכוון הנכון, משום שאין כאן נכון ולא נכון, יש מה שנכון לאדם X ברגע נתון Y. אני כמובן אסייג את זה בכל עוד העיסוק אינו גורם נזק ו/או פגיעה בזולת. עכשיו בודאי תשאל האם העיקרון של לא לפגוע בזולת הוא אמת סובייקטיבית או אמת אובייקטיבית - האמת? אין לי תשובה בשבילך.

Gilliana

New member
צריך לשאול את חבורת מונטי פייתון ../images/Emo8.gif

אבל ברצינות עכשיו - מה זו בכלל "משמעות"? שוב, הכל יחסי. משמעות היא דבר שנתפס ע"י מישהו באופן סובייקטיבי. לשמל, עבורי זה מאד משמעותי אם יש לי מינוס של 10,000 שקל בבנק אולם האם עובדה זו משמעותית בעייני ג'ורג' בוש? ואם ניקח את זה לענינים קצת יותר כבדים: קיומו של כדור הארץ מאד משמעותי בעיני תושביו, אולם במידה והפלנטה הזו תיעלם לה יום אחד מסיבה כלשהי, האם תהיה לכך משמעות יקומית כלשהי? ואם כן, בעיני מי בכלל? לא לחינם זוהי השאלה הפילוסופית הגדולה והקשה ביותר הקיימת מאז ומעולם.

Blutige Erde

New member
אתקן את עצמי.

לחיים יש משמעות רק בעיני האדם שחי אותם, כי רק הוא קובע גורל ומשמעות לעצמו. לא המאורעות שבחייו של אדם קובעים מי הוא, אלא התגובות שלו למאורעות האלו. חוץ מזה, נניח ואדם אחד יתעלה על המים האנושי ויקים מושבה על הירח. בעינינו זה יהיה מאוד משמעותי, למרות שלמעשה זה לא משנה בכלל- בעוד אלף שנים, או מיליון, או כל מספר שהוא קטן מנצח יעלם המין האנושי ויעלם היקום, אז לדבר שנעשה כבר לא תהיה משמעות. לכן כשאדם מת, נעלמת המשמעות לחייו. בהנחה שכולנו נמות, בסופו של דבר אין לחיינו משמעות. זו הסיבה שעל אדם לחיות למען הדברים שחשובים לו בלבד, יש רק הזדמנות אחת- וחוץ מזה, זה בחינם. סליחה אם זה מעורפל קצת.

Gilliana

New member
דווקא בכלל לא מעורפל

ובהחלט - משמעות, היא עניין יחסי.

Free Smile

New member
I resent that ../images/Emo13.gif

יותר נכון - אני מסכים עם מה שאת אומרת בתאוריה; בפועל - זה שישנה משמעות יחסית לא אומר שאין משמעות מעצם כך שאמרנו שיש משמעות יחסית
והיו תהליכים מאד משמעותיים להמשכיות בעולם... השאלה האם ההמשכיות עצמה משמעותית - אני אהיה צנוע ובמקום לקבוע לעצמי ולהוסיף עוד לבנה לאשליה שיש לי על העולם הזה, אומר שאין לי מושג (כך יש עוד מקום לגשש באפילה לפני שעצמתי את עיניי לחלוטין).

סליידר

New member
יש עיקרון

להתרבות - לא?
זאת בעצם הסיבה לקיומנו, כל המלחמות, הריבים, הספורט, האולימפיאדות, האסונות, המדיה והמדע - זה סתם רעש שמפריע לסיבה האמיתית שאנו פה.

אלמלא

New member
יש אמת אחת אבל הרבה נק' מבט

האמת היא סדרה של עובדות,מה שהיה או לא היה,מה שקיים או שאינו קיים. מה שסובייקטיבי זאת התפיסה שלנו והמשמעות שמייחסים לעניין.

Free Smile

New member
אתה צריך לפתוח את מה שאתה מדבר עליו

תמיד האמנת ועכשיו אתה יודע? תרשום רשום כאן בבלוג בחוצות העיר go wild and let us know about it

למעלה