האמת

L e s t a t

New member
האמת

עניין שמציק לי במיוחד הוא עניין האמת. האם האמת היא אחת-אובייקטיבית-ואבסולוטית, אמיתות רבות וסובייקטיביות כאשר ישנה רמה של אמת קולקטיבית כלשהי המחברת בניהן או שמא האמת היא דבר סובייקטיבי? אני נוטה להאמין כי האמת היא אמת סובייקטיבית עם קורטוב של אובייקטיביות. אבל כל העניין הזה של דתות רבות (וגישות וזרמים ותת-זרמים רבים בתוכן) שטוענות לאמת מוחלטת גרם לי להרהר בזה לא מעט. יש בי ספק כלשהו שהולך לשני הכיוונים - הן כלפי התפיסה שלי של האמת והן כלפי התפיסות האחרות של האמת. מנקודת מבט פגנית בכלליות, האם זה נכון יותר להאמין שלא קיימת אמת אחת מוחלטת? כחלק מהאמונה הפוליתאיסטית? האם זה נכון יותר להניח שקיימת רק אמת אחת בעולם וזה לא משנה כמה אלים יש לאמת הזו, אם יש בה אלים בכלל?

suki da yo

New member
גם קיום האלים

הוא חלק מאמת סובייקטיבית. לאנשים אטיסטים אין אלים באמת שלהם. הכל סובייקטיבי. אין מה לעשות.

kat re

New member
על איזה מן אמת אחת אתה מדבר

אני לא ממש הבנתי אותך

Justin Angel

New member
יש שני סוגי אמת.

אמת-אישית ואמת-קולקטיבית. אמת-אישית היא מה שנכון למיטב ידיעתו של אדם ספציפי. למשל אם אני אומר שאני פיל סגול ואני יודע שזה נכון, אז זה נכון במציאות האישית שלי ולכן מהווה אמת-אישית. יכול להיות שאמת-אישית אחת תסתור אמת-אישית אחרת. עכשיו יש את האמת-הקולקטיבית שהיא מבוססת על עובדות גרדיא, למשל: לי יש זקן, לאילן יש זקן, לך אין זקן, וכך הלאה. כל מה שנכו ןבאמת הקולקטיבית מבוסס על הוכחה לוגית. כלומר, בונים תאוריה בעזרת הנחות בעזרת אקסיומות. אם אני מוגדר ששיער-פנים על אזור הסנטר מוגדר כזקן זה מוגדר כאקסיומה ולכן ניתן לבסס על זה שלאדם מסויים יש זקן כי הגדרנו מהו זקן. כל עוד שיש אקסיומה מוסכמת כלשהי ובעזרתה ניתן לבסס תאוריות והנחות אז ניתן ליצור אמת-קולקטיבית באותו תחום. למשל מספרים, הגדרנו כאקסיומה את לוח המספרים העולה שמתחיל מ0 בקפיצות של 1. ולכן 1+1=2 בכל מציאות שתרצה היות ויש אקסיומה מוסכמת שמדברת על סדר המספרים ועל פעולת החיבור. גם אמת שידועה למעטים העוסקים בתחום מסויים היא אמת-קולטיבית. למשל לפי משפט קנטור ניתן להוכיח שיש גדלים שונים של אין-סוף, ולמרות שרוב אוכלוסייית העולם לא יודעת את זה, הוא עדיין נכון כי הוא נבנה על אקסיומות. האמת-הקולקטיבית היא מה שנכון גרידא כרגע, כאשר האמת-האישית היא מה שנכון לך כרגע. כמו כן יש מושג אמת-אובסולטית שאינה מתייחסת להעכשיו או בכרגע, אלא תמיד. יש קושי אדיר להוכיח דברים שמחזיקים לעד, ולכן אין נכון לעכשיו שום דוגמה לאמת אובסולוטית. למשל ניתן לטעון שהאפר הזה מתחת לרגלינו הוא אדמה, אבל אם מחר מוכיחים שהיקום הוא כולו הולוגרמה אז אדמה אינה יותר אדמה (באותו אופן שהיו בטוחים שכ"א שטוח והגדירו זאת כאמת-קולקטיבית ואף אובסולוטית). הבעיה מתחילה כאשר אדם אחד בעל אמת-אישית או קבוצה של אנשים בעלי בערך אותה אמת-אישית מחליטים שהם הגיעו לאמת אובסולוטית. הם יוצרים קשר, אם יש מספיק אז אחווה כלשהי, משם ארגון, ומכאן הם הופכים לסכנה אמיתית. למשל אחת מהדוגמאות הפחות מלבבות היא הKKK שיודעים כאמת אובסולטית שהגזע הלבן עליון, או נוצריים פונדמליסטיים שיודעים כאמת-אובסולטית שנשמתך תשרף בגהנום (או במצב הטוב לימבו, למרות שבוטל ע"י הכנסייה) אם לא תקבל את ישו כמשיחך. הבעיה מסתבכת היא שברגע שאדם הבין משהו כאמת-אובסולוטית לא ניתן לשכנע אותו אחרת, היות וכל אמת-אישית ואמת-קולקטיבית שיקבל חייבות להתאים לאמת האובסולטית שלו. ברכות זוהרות

dopey_wizard

New member
אה הא..

לקח לי איזה 3-4 פעמים לקרוא את מה שכתבת כדי להבין משהו.. ואז הבנתי הרבה דברים אמיתיים בי אישית.. כמו זה שאני בעצם גר ברוסיה! תודה על המידע(?) כבר חשבתי שטל יחליף דת עוד פעם.

L e s t a t

New member
אם אין לך מה לתרום לדיון

נסיון לרדת עליי הוא חלופה עלובה

Justin Angel

New member
לא...

זאת דווקא הייתה בדיחה טובה, אם מישהו היה רוצה לצחוק עלייך ולא איתך הם היו נטפלים לכמה תכונות שאתה מחזיק בהן ולא לנטייה הדתית המשתנה בקצב מסחרר שלך. תלמד לקבל בדיחה, אף-אחד לא נטפל אלייך בנושא הזה :)

L e s t a t

New member
טוב מספיק!

זה אמור היה להיות דיון רציני, אם לא מספיק ש"בדיחה" הורידה את הרמה שלו אלא גם פולוס של הפגניות היה צריך להידחף כדי לסתור את הדברים שלי. אני מבקש להיצמד לנושא הדיון ולא ל"בדיחה" וממנהלי הפורום למחוק את ההודעה עם ה"בדיחה".

יטבת

New member
האמת הסוביקטיבית

כאשר מנסים לברר האם האמת היא אוביקטיבית או סוביקטיבית אפשר לעשות נסיון קצר. לוקחים 3 כוסות מים. באחת שמים מים רותחים (אפשר גם חמים מאד, כדי לא לקבל כויה), בשניה - מי קרח, ובשלישית - מים בטמפרטורת החדר. אדם אחד מכניס יד למים הרותחים ואדם שני מכניס את ידו למים הקפואים. אחרי כדקה מבקשים מכל אחד מהם להכניס את היד לכוס המים הפושרים ושואלים אותו האם המים הם חמים או קרים. אני מניחה שאתם יכולים לנחש את תשובת כל אחד מהאנשים. דוגמא נוספת היא שתארו לכם שהיינו בגודל של נמלה והיינו מסתכלים על מכונית למשל. כאשר היו שואלים כל אחד מאתנו מה הוא רואה הוא היה אומר משהו אחר (כי היינו יכולים לראות רק חלק קטן מאד מתוך המכונית) וכל אחד היה יכול להשבע שאכן זה מה שהוא רואה וזו היתה גם האמת. אבל זו רק חלק מהאמת. אני מניחה שכל אחד יכול לעשות את האנלוגיה לאמת בדתות השונות.

למעלה