"האסופית"
מצאתי אתמול על המדף שלי (בעצם, תמיד ידעתי שהוא שם, אבל בפעם הראשונה הגעתי להחלטה לקרוא אותו
) ספר שקניתי לפני ארבע שנים, כשהייתי בקנדה - The Anne of Green Gables Treasury. ובמילים פשוטות
- יש שם קצת ביוגרפיה של לוסי מוד מונטגומרי, ציר זמן של המאורעות בספרים, תקצירים של הספרים, שרטוט משוער של אבונלי ושל החווה הירוקה, הסברים על החיים בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 - איך התלבשו (בגדים לא נוחים להחריד, שתדעו לכם; הבנות בימינו צריכות להיות מאושרות!), מה אכלו, איך למדו בבתי הספר, וכו' וכו'. אז למה בעצם אני כותבת לכם את זה
קודם כל, כי משעמם לי. שנית, כי אני מתרגשת נורא וחייבת לשתף אנשים. ושלישית - עלתה בי מחשבה קטנה שזה עשוי לעניין אתכם (אתכן?)... ככלות הכל, פורום ספרים.
אז, כמה פרטים מעניינים שנתקלתי בהם עד כה:
אני חושבת שכבר כתבתי את זה כאן פעם - אמנם תורגמו לעברית רק חמישה ספרים מהסדרה, אך למעשה נכתבו שמונה. השלושה שלא תורגמו הם: - Anne of Windy Poplars - אחרי "אן שרלי, הנערה מן האי" ולפני "בית החלומות של אן"; אן מלמדת בבית ספר (תיכון, אם אינני טועה) במשך שלוש שנים, בעוד גילברט לומד רפואה. איכשהו עולה בי הרושם שהספר דומה למדי ל"אן מאבונלי", אבל אי אפשר לדעת. - Rainbow Valley - אחרי "אן מהעמק הירוק" (או "אן מאינגלסייד". אין לי מושג למה שינו את השם בתרגום); משפחה חדשה עוברת לנקיק סנט מרי, ילדיה מתחברים מיד עם בני משפחת בליית (בלייט?), הם עוברים הרפתקאות משותפות וכו'. יש לי את הספר בבית, אבל... אנגלית, אתם יודעים. אני רק בעמ' 50.
- Rilla of Ingleside - אחרי Rainbow Valley; מרילה (ביתם הצעירה ביותר של אן וגילברט, לא מרילה-מרילה
) כבר בת חמש-עשרה, וחיה בצילה של מלחמת העולם הראשונה. היא מתאהבת בקנת פורד (הבן של לסלי ווסט-מור-פורד ואוון פורד... אומר לכם משהו? "בית החלומות של אן"?), וכמו בסיפורים היפים, היא בטוחה שהוא לא יתאהב בה; אבל אני משערת שהוא כן, בסוף.
סדר כתיבת הספרים לא זהה בכלל לסדר הכרונולוגי שלהם. שלושת הראשונים נכתבו, אמנם, ראשונים, אבל האחרים "מבולגנים" למדי. "אן מהעמק הירוק", למשל, הוא האחרון שנכתב, וע"פ הסדר הכרונולוגי הוא השישי.
וולטר מת! בגיל 22, במלחמה (מלה"ע ה-1)! *קוברת את פניי בידיי ומתייפחת* זה נורא אכזרי. אהבתי אותו.
בבית הספר למדו בערך שלושים מקצועות שונים: *מעתיקה* קריאה, כתיבה, איות (כמובן), חיבור, אריתמטיקה, היסטוריה, דקדוק, גיאוגרפיה, הנהלת חשבונות (?!), מוזיקה, ציור, ספרות אנגלית, פילוסופיה, פסיכולוגיה, בוטניקה, כימיה, פיזיקה, אסטרונומיה, גיאולוגיה, אלגברה, גיאומטריה, טריגונומטריה, צרפתית, לטינית ויוונית. מה שבטוח, כשהם סיימו את בית הספר היה להם ידע כללי נרחב ביותר...
ובאותו נושא - המורה המסכנה לימדה את כל המקצועות האלה ילדים בגילאים 7-15. ואפשר היה לקבל תעודת הוראה החל מגיל 16! יכולתי להיות מורה כרגע. *מצטמררת*
למישהו יש מושג כמה היה שווה דולר (קנדי) באותה תקופה? כי שכר הלימוד (במכללה) היה בערך 7 דולרים לשנה, אז תהיתי... טוב, אני חוזרת לקרוא את הספר הזה להנאתי. דיווחים נוספים - מאוחר יותר. ואל תסקלו אותי על השטויות שכתבתי, בבקשה; הייתי חייבת לכתוב את זה.
מצאתי אתמול על המדף שלי (בעצם, תמיד ידעתי שהוא שם, אבל בפעם הראשונה הגעתי להחלטה לקרוא אותו