הבאזיליסק (ומפלצות אחרות)

Sophalin

New member
הבאזיליסק (ומפלצות אחרות)

סתם סתם

טוב אז ככה. לטאת הבאזיליסק יכולה לרוץ על המים, וברור איך התפתחו האיברים לכך. אבל מה עשוי לגרום לה לנסות לרוץ על המים מלכתחילה - ולמה התכונה הזו (שהיא לא איבר או משהו כזה אלא מין שילוב תכונות מוזר) פשוט שרדה לצאצאים.
כלומר גם אם אני מקבל את זה שיש לטאה שהצליחה לרוץ על המים - איך שילוב תכונות כזה עובר לצאצא?

squalus

New member
natural selection

מה שעושוי ללטאה לנסות לרוץ על המים מלכתחילה זה קרוב לודאי הטורף שרדף אחריה. הפרטים שהכילו תכונות שאפשרו להם לרוץ על המים שרדו יותר מפרטים בלי התכונה. שרדו יותר --> העמידו יותר צאצאים --> יותר צאצאים בדור הבא נשאו את התכונה --> התכונה מתפשטת באוכלוסיה.

Sophalin

New member
אני אגיד לך מה חסר לי בהסבר הזה

חסרה לי כאן חוליה.
למשל - למה אין עוד לטאות כאלו שרצות על המים? למה ברגע הפיצול לאב הקדמון של הבזיליסק הראשון שרץ על המים לא נולדו צאצאים שהתפתחו ללטאות אחרות שגם הן רצות על המים?

squalus

New member
עדיין natural selction

יצורים שונים פיתחו מנגנונים שונים בהתאם ללחצי הסלקציה הפועלים עליהם. באותה מידה אתה יכול לשאול למה שממיות מסוגלות לנתק את הזנב שלהם ולגדל חדש כמנגנון בריחה מטורפים, ובסיליסק לא מסוגלות לעשות זאת.

באקולוגיה יש תיאוריה הנקראת חוק גאוס (Gause's law - competitive exclusion principle) שקובע ששני מינים מתחרים לא יכולים לתפוס את אותה נישה אקולוגית, כי ברגע שלמין יחד יהיה יתרון, ולו הקלוש ביותר, על פני המין השני, הוא ישתלט על הנישה לחלוטין וינצח בתחרות.
אז כל מין תופס לעצמו נישה אקולוגית, ועליו פועלים לחצי סלקציה שונים, שגורמים להתאמות שונות בהתאם ללחצי הסלקציה בנישה הספציפית.

מהאב הקדמון של הבסיליסק התפצלו כמה מינים שמסוגלים לרוץ על המים - יש למיטב ידיעתי 4 מינים תחת הסוג Basiliscus

Sophalin

New member
אבל בזיליסק יכול לנתק ת'זנב שלו

לפחות לפי וויקי...

squalus

New member
איפה ראית את זה?

לבזיליסק למיטב ידיעתי אין יכולת לנתק את הזנב - הוא חיוני לריצה ולשחיה.

Sophalin

New member
אוי צודק

כתוב שם ש"בניגוד ללטאות אחרות"

אבל זהו שהתכונה הזו היא חיונית לריצת המים שלו, ולכן סביר להניח שתכונה שמפריעה להתפתחות ולהשרדות - תעלם. לא?

squalus

New member
למה אתה מניח שהיתה להם את התכונה הזו

והיא נעלמה?

Sophalin

New member
אוקיי

מממ שאלה טובה אבל אני מניח שאם אני רואה קבוצה של מיני בעלי חיים שונים בעלי תכונות משותפות אני מניח שיש להם אב קדמון משותף ואני מניח שלאב הקדמון הזה היו את כל התכונות שמשותפות לכל המינים הללו.
אם אני אראה שיש מין כלשהו שיש לו את כל התכונות המשותפות הללו למעט אחת, אני אניח שאותה תכונה עשויה הייתה להתנוון או להעלם.

squalus

New member
זו שאלה טובה

ואחת השאלות הגדולות באבולוציה, וכאן נכנסים הביטויים שדיברנו עליהם בעבר - קבוצה מונופילטית לעומת קבוצה פוליפילטית או פאראפילטית.
זו שאלה שמטרידה ביולוגים אבולוציונם רבים - אם אתה רואה תכונה מסויימת בקבוצות מסויימות אבל לא בקבוצות אחרות - האם התכונה התפתחה באופן עצמאי כמה פעמים? או שהתכונה התפתחת אצל האב הקדמון ואבדה כמה פעמים?
בשביל זה צריך לבנות עצים חזקים ולבדוק בדיוק איפה היה הפיצול של כל תכונה.
אני לא מכיר מספיק את עץ התכונות של הזוחלים בשביל לדעת איפה התכונה הזו (איבוד זנב- caudal autotomy) עומדת ביחס לבסיליסקים.

Sophalin

New member
כלומר

אתה אומר שעשוי להיות מצב שהיה אב קדמון משותף שלא יכול היה לאבד את הזנב וזה התפצל לשניים - באזיליסקים וכל השאר?

squalus

New member
יכול להיות

אני לא יודע אם היכולת לאבד את הזנב קיים בכל השאר, אין לי מושג עד כמה התכונה הזו נפוצה בקרב המשפחות השונות.

Sophalin

New member
הא אוקיי עכשיו הבנתי אותך

יכול להיות שלא רק הבאזיליסק הוא חסר תכונת הניתוק אלא גם לטאות אחרות
ואז זה עשוי להעיד על כך שקיימים 2 אבות קדומים ללטאות - בעלי תכונת הניתוק וחסרי תכונת הניתוק ולהם אב קדמון משותף שעשויה להיות לו התכונה או לא (בהתאם להמשך העץ)

אלב85

New member
לא הבנתי את השאלה

האם הנחת המוצא שלך היא שכל תכונה שהתפתחה אמורה לעבור לכל האורגניזמים אחריה?

אלב85

New member
אמ..

אבל אז זה היה אומר שכל היצורים בכדור הארץ היו בדיוק אותו דבר.

Sophalin

New member
זו פשוט לא ההנחה היחידה

זוהי הנחת המוצא אבל קיימות הנחות נוספות.

למעלה