הבהרות לגבי מושגים מהמיתולוגיה היוונית

grape8

New member
הבהרות לגבי מושגים מהמיתולוגיה היוונית

לארחנה נתקלתי במושגים הבאים מהמיתולוגיה היוונית: האלים הקדומים האלים הכתוניים האיפורוס - כהני האלים הקדומים פסטיבל הקרניאן אשמח למידע ממי שבקיא תודה
 

0Pandemonium0

New member
האלים הכתוניים הם, עד כמה שידוע לי, ויתקנו

המומחים, האלים שאינם האלים האולימפיים. כלומר, אלים שקשורים יותר עם האדמה מאשר עם ה"שמיים". אל אחד כזה הוא פאן, הסאטיר אל הרועים.
 

0Pandemonium0

New member
בעצם אני חושב שיכולה להיות חפיפה.

כלומר, אל כתוני יכול להיות גם אל אולימפי, אבל הוא פשוט מקושר יותר עם האדמה לעומת האלים האולימפיים האחרים. מה שמכניס לקטגוריה את האדס, דיוניסוס, פרספונה ועוד. ושוב, יש סיכוי שאני טועה. חכה למומחים האמיתיים.
 

Y. Welis

New member
אני יודע רק מה שנאמר בויקי

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%9D_%D7%9B%D7%AA%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9D אבל רוח הדברים שנאמרו שם, מזכירה מאוד את ההשקפה של רוברט גרייבס על הפולחן ומשמעותו. כך שצריך לברר אם המינוח הזה נחשב למקובל או למשהו שנבע מקו המחשבה שלו (כמו שבוטא בפירוט בספרו 'האלה הלבנה'). שאר השמות לא מוכרים לי (אם כי elder gods הוא מושג מוכר מספרי פנטסיה שונים, ואפילו מהסיפורים של לובקראפט).
 

0Pandemonium0

New member
יכול להיות באמת שהוא שמע את שאר המושגים

בסיפורים כמו אלה שהזכרת ופשוט הניח שהם מהמיתולוגיה היוונית? הם לא מוכרים גם לי.
 

grape8

New member
דווקא לא. הנה, מצאתי על הקרניאן

http://en.wikipedia.org/wiki/Carneian_festival
 

Lakedaimon

New member
ממה שהבנתי...

לגבי האלים הקדומים והכתונים אני יודע פחות ולא אוכל לעזור לך יותר ממה שעזרו קודמי. לגבי האפורוס או לפי התעתיק העברי, אני מאמין שהם נקראים האפורים, הם כוהני האלים רק בספרטה, לא בכל יוון. אני מניח שהתכוונת לפסטיבל הקרניאה, שהוא אגב, גם משהו שייחודי לספרטה, אם אני לא טועה.
 

0Pandemonium0

New member
לא יכול להוסיף, אבל בכל-זאת תאשר?

כלומר, מה שאמרתי בנוגע לאלים הכתוניים הוא נכון גם לפי ידיעתך?
 

Lakedaimon

New member
הפרוש המילולי

אם אני לא טועה של "כתונים" מבוטא אם אני לא טועה X-TO-NIM הוא תחתונים, או קרקעיים. לפי זה ניתן לשער כי אלה האלים ה"לא -אולימפיים" במהותם. פאן, פרספונה וכו'. בניגוד לזאוס, הרמס, הרה (לבנת הזרועות...) וכו'. שים לב אגב שאין כמעט מיתולוגיה על אאוס (השחר)...
 

Lakedaimon

New member
לצערי לא...

למדתי תקופה, והדבר היחיד שאני יודע להגיד זה oi athenaioi, שזה "הו, האתונאים...", ואת המשפט שכתוב על מצבת הלאיקדמונים בתרמופילי... התרגום שלו אצלי בחתימה.
 

Ferma

New member
ויקיפדיה מפרטת אותם:

האדס ופרספונה • גאיה • דמטר • הקטה לקחוס • טרופוניאוס • טריפטולמוס • האריניות • הרו אבל אני לא בטוח עד כמה אפשר לסמוך עליה במקרה הזה, אז כדאי להשוות למקורות אחרים
.
 

0Pandemonium0

New member
ואני חושב שכן, ואסביר:

האלים הכתוניים עתיקים יותר מן האלים האולימפיים וקשורים יותר לאדמה, ופולחניהם היו בדרך-כלל מסתוריים וכללו הילולות שונות ולעיתים אפילו קיום יחסים כדרך של פולחן לאל והתאחדות עמו. אנחנו יודעים שגם החגיגות לכבוד דיוניסוס התאפיינו בדברים האלה, והוא גם אל שקשור מאוד באדמה ובעולם, אל ארצי. נכון שהוא גם אחד האלים האולימפיים, אבל כך גם האדס ודמטר, והם אלים כתוניים מובהקים. אם ככה, אם אל אולימפי יכול להיות גם אל כתוני, אזי דיוניסוס מוכרח להיות אל כתוני, לפי דעתי.
 

Y. Welis

New member
יש גם אלים 'כלליים' יותר שלא מופיעים בסיפורים

אבל מתוארים ב'תיאוגניה' של הסיודוס (מעין סיפור 'בריאת העולם' של המיתולוגיה היוונית) - "....כאוס נתהווה ראשון, ואחריו גאיה - אמא-אדמה הפוריה, אשר בבסיס הכל והמשתרעת לכל עבר. אחריה טארטארוס האפל אשר בתחתיות הארץ, וארוס אל-האהבה, שאין יפה ממנו בין האלים בני-האלמוות.... מתוך הכאוס באו ארבוס [חשכת טארטארוס] וחשכת-הליל, שממנה ומארבוס נולדו האתר (האויר העילי) וה-יום. גאיה ילדה אז את אוראנוס (השמים) משובץ הכוכבים, שהיה שווה לה בערכו, למען יקיף אותה מכל עבר ויהיה משכן-תמיד בטוח לאלים הברוכים....' 'תיאוגניה', שורות 115-128 מתוך תרגום אנגלי. סביר להניח שהאלים הראשוניים האלה, שקיומם קשור לאיתני הטבע וליסודות, קדמו לאלים ה'מעשיים' יותר.
 
הכתוניות של דיוניסוס

באה לידי ביטוי בפרצי החלב והיין מתוך האדמה שליוו את התפרצות המיינאדות, הנשים בנות הלוויה שלו. כמו כן כתוניות מזוהה פעמים רבות עם התפרצות של כוחות נקביים והשתלטות זמנית שלהם על כוחות זכריים (גאיה מול אורנוס) , מה שבא לידי ביטוי בתופעה של המיינאדות הקורעות לגזרים אברים של מלכים כמו בטרגדיה של אוריפידס 'הבקכות'.
 
למעלה