"הבורר" (ארוך ועם המון ספוילרים)

יסמין@

New member
"הבורר" (ארוך ועם המון ספוילרים)

אתחיל בהמלצה: מאווווד ממליצה לצפות ב"הבורר" (VOD, 4 עונות, בחינם): תסריט ועלילה מרתקים, משחק מחשמל של הרבה שחקניות ושחקנים, ועוד ועוד.
רציתי להתייחס כאן (אשתדל בקיצור) לאחד מהנושאים המרכזיים – אם לא ממש הנושא המרכזי: השאלה מה חשוב וקובע יותר – דם-זרע-גנטיקה-תורשה או אהבה, חינוך וכו'. או כמו שזה מנוסח הרבה פעמים במהלך הסדרה: מי ההורים\המשפחה האמיתיים – המולידים או המגדלים?

הודעה זו כוללת הרבה ספוילרים ולכן מי שרוצה לצפות בסדרה – זהירות  כדי להגיע לנושא, קודם צריכה לספר בקיצור (אשתדל) את האירועים הרלוונטיים לסוגיה.

נדב פלדמן הוא עובד סוציאלי, חי ברמת אביב עם הוריו. הוא גבר צעיר מקסים, שיודע איך להפעיל את הקסם שלו ועוד מניפולציות שונות כדי להשיג את מה שהוא רוצה, כולל אלימות מילולית, לחץ ועוד. הוא מתנגד לחוקים ומקדש את המטרה – בייחוד במסגרת הטיפול.

לאחר שאביו נפטר בנסיבות טראומטיות שגורמות לו הרבה ייסורי מצפון, אימו המניפולטיבית והלא כל כך שפויה מודיעה לו בצורה הכי בוטה והכי טראומטית מול גופת אביו, ש"הוא לא האבא האמיתי שלך". היא מסבירה לו שהוא אומץ כשהיה תינוק, ואביו חשש לגלות לו את הסוד, ולכן כל עוד הוא חי היא לא סיפרה לו. אחרי ההלם הראשוני חברתו שגם היא עובדת סוציאלית אומרת לו שעליו לעשות מה שהוא תמיד מייעץ למטופליו: לחפש את "ההורים האמיתיים שלך". לאחר התלבטויות הוא פונה לשירות למען הילד. ומתברר שאחת מחברותיו לשעבר היא העובדת הסוציאלית שאליה הוא צריך לפנות. היא אומרת לו שאינה יכולה לחשוף את שם המולידים, אבל הוא כאמור מרגיש שהוא מעל החוקים ומשתמש בכל יכולת השכנוע שלו ומצליח לגרום לה לעבור על החוק ולחשוף את שם המולידים.

לתדהמתו מתברר שאביו הביולוגי הוא "הבורר", פושע ידוע ומפורסם, אחד מהכוחות החזקים ביותר בעולם התחתון. לאחר התלבטויות, הוא מחליט להכיר אותו. הוא מצליח להיכנס לביתו, תחילה לא חושף את זהותו וכשהוא אומר לו, הבורר דוחה אותו ומסרב לכל קשר ביניהם.

לאחר אירועים שונים, הבורר מסכים לבסוף להיות בקשר מסוים איתו, תחילה קשר סודי ולאחר מכן לאט לאט מתברר לבני משפחתו מי הוא נדב. אני מספרת בקיצור עלילה שנפרשת על פני שתי עונות. במהלכן, הבורר מחליט לצרף את נדב למשפחת הפשע שלו. נדב מסרב בטענה שהוא עובד סוציאלי ולא פושע. אבל מתברר שגם הבורר הוא אדם מאוד חכם, מניפולטיבי וגם יודע להקסים. במהלך 2 העונות הראשונות מתוארת ההתדרדרות ההולכת וגוברת של נדב, עד שהוא מצטרף למשפחת הפשע של אביו הביולוגי.

מתברר שאחד מהאויבים הגדולים ביות של הבורר הוא יגאל, שמאוד גאה בכינויו שאומר את הכל: יגאל הנאצי... גם יגאל עומד בראש כנופיית פשע. בשל סיבות אישיות שונות, באחד משיאי או משפל ההתדרדרות של נדב – הוא מנסה לרצוח את יגאל. אך הוא לא מצליח, וכך הוא הופך לפושע נמלט מפורסם, ועוזב סופית את העולם הנורמטיבי ומצטרף למשפחת הפשע של הבורר. יגאל מנסה לרצוח אותו, אך לא מצליח. הוא מחליט לבדוק מיהו הכוח החדש במשפחת הפשע של אויבו, ואז הוא שומע שהוא בנו של הבורר שנמסר לאימוץ. הוא מחליט לברר את הפרטים. הולך לשירות למען הילד, מפעיל אלימות נוראה ומצליח לקבל את תיק האימוץ של נדב.

העונה השנייה מסתיימת בצורה מאוד דרמטית: נדב ויגאל נאבקים זה בזה במאבק שנראה לחיים ולמוות ופתאום יגאל מודיע לנדב שהוא אביו הביולוגי!

המשך בהודעה הבאה

מרתק, תודה! מזכיר לי סיפור אמיתי שאני מכירה

מכרה שלנו, מאומצת מהארץ, אומצה על ידי הורים קרים ואמידים מאד.
לתחושתה לא קיבלה אהבה והוריה המאמצים לא ידעו להכיל את כאביה ותיסכוליה והיא הרגישה שהם מעדיפים את בנם הביולוגי על פניה. היו לה גם ליקויי למידה קשים שההורים ממש התחרפנו מהם ובמקום לעזור לה העבירו לה תחושה שזה בגלל שהיא "קורצה מחומר אחר" משלהם.

כשבגרה פתחה תיק אימוץ והתוודעה למשפחתה הביולגית: משפחה חמה אך קשת יום ולא תמיד בצד הנכון של החוק. היא מאד התקשרה אליהם והרגישה אחת משלהם, הם גם קיבלו אותה באהבה. זמן קצר אחר כך האם הביולוגית נפטרה אך המכרה נשארה בקשר מאד חם עם האחים והגיסים והתחילה להפוך מילדה טובה אשכנזיה ירושלים, לילדה קצת פחות טובה מלוד כולל התנסות בכל מיני דברים, סמים ועוד.

לדעתי, וגם אמרתי לה את זה, היה לה צורך עמוק להשתייך, להרגיש פעם אחת שהיא באמת חלק ממשפחה חמה, והיא היתה מוכנה לחצות כמה קווים בשביל זה, אולי אפילו לנסות למחוק את הזהות של המשפחה המאמצת שגם היתה נטועה בה.
היום היא ממש בסדר, נשואה ועובדת, אך עדיין בקשר קלוש עם המאמצים (שלא עשו שום מאמץ בעניין, אלא ההפך העבירו מסר של: באמת יותר מתאים לך שתהיי שם "עם בני מינך"), ובקשר מאד חם עם הביולוגים.

יסמין@

New member
העניין העדתי כיכב גם בסדרה

נדב פלדמן היה אשכנזי צפוני מרמת אביב, על כל המשתמע מכך. בהתחלה, עד שהתקבל למשפחת הפשע, כולם דיברו בזלזול על "האשכנזי הזה". רוב הפושעים בסדרה היו מזרחים (הרוב הגדול מרוקאים, חוץ. מאחד שכינויו אומר הכל "רון הפרסי"), חלקם אוקראינים וגרוזינים. חלק מהשינוי בזהותו ובאישיותו היה המעבר מ"האשכנזי הצפוני הזה" והפיכתו לחלק ממשפחת פשע מזרחית.

יסמין@

New member
וחלק מהמהפך התבטא בכך

שנדב פלדמן התחיל להציג את עצמו כנדב אסולין.

יסמין@

New member
המשך

כאמור, בשתי העונות הראשונות נדב עבר תהליכים שונים של התקרבות לעולם הפשע. הוא מרגיש שזה הגורל שלו, זו הגנטיקה שלו. הוא חש שכל ההתנהגות שלו עד היום, התחושה שהוא מעל החוקים, האלימות המסוימת שלו, המניפולטיביות וכו' הן עדות להשפעת הגנטיקה עליו: היותו בנו הביולוגי של אחד מראש העולם התחתון. הוא נמשך לעולם הזה, נמשך לבורר, מתאהב בו, מעריץ אותו, מזדהה איתו ועושה הכל כדי להתקרב אליו, לרצות אותו, להתקבל על ידו.

לאחר שבסיום העונה ה-2 יגאל מכריז שהוא אביו הביולוגי, נדב מאוד נבהל: יגאל נחשב לפושע יותר אלים ויותר מסוכן ויותר מרושע מהבורר. בשלב הזה נדב כבר אוהב את הבורר, וממש לא רוצה שיגאל יהיה אביו הביולוגי. ועכשיו מתחילה התלבטות והתרוצצות בין 2 הדמויות, כאשר השאלה שמהדהדת בכל 2 העונות האחרונות: מי אביו הביולוגי הבורר או יגאל???

בשלב זה המלחמה בין שני ראשי הפשע עולה דרגה: הבורר דורש מנדב לרצוח את יגאל , ויגאל דורש ממנו לנצל את קרבתו לבורר אויבו, להביא לו את כל הקודים של הבנקים שלו ולהשתלט יחדיו על העולם התחתון.

נדב הופך לסוכן כפול: הוא לא מספר לאף אחד מהשניים על התוכניות של אויבו. הוא מתלבט ומתחבט למי לשמור אמונים. והכל עומד על השאלה: מי אביו הביולוגי? מבחינתו, הכל תלוי בשאלה זו: הוא לא יכול לרצוח את יגאל, שמצטברים עוד ועוד רמזים שהוא אביו הביולוגי, והוא לא יכול לבגוד בבורר שאותו הוא אוהב, שמא הוא אביו הביולוגי.

שני עברייני העל ממשיכים ללחוץ על נדב והוא ממשיך להתלבט. ידידה אומרת לו שהפתרון היחיד הוא בדיקת אבהות. הוא מקבל פעמיים מכתב מהמעבדה עם התוצאות ובשני המקרים קורע או שרוף את המכתב. הטענה שלו היא שהוא רוצה שברוך יהיה האבא הביולוגי שלו והוא לא רוצה לקרוא שיגאל הוא אביו הביולוגי.

במהלך כל ההתלבטויות נדב ושאר הגיבורים מביעים דעות מנוגדות בנוגע לשאלה שהצגתי בהתחלה. הבורר מדגיש שוב ושוב ושוב בהרבה הזדמנויות שהוא מאמין רק בדם, הוא בוטח אך ורק בדם. ולכן הוא אף פעם לא בוטח באשתו או באישה אחרת משום שהיא לא מהדם שלו. רק הבנים שלו הם מהדם שלו. יש הזדמנויות שהוא מפנה את החדר ומשאיר רק את הבנים שלו, "הדם שלו" ורק להם הוא מספר את תוכניותיו. גם יגאל מקדש את קשר הדם. הוא שמח מאוד שיש לו בן ביולוגי. שני פושעי העל מייעדים את נדב לעמוד בראש האימפריה שלהם אך ורק משום שכל אחד מהם חושב שהוא הבן הביולוגי שלו. יש כמה הזדמנויות שלנדב נדמה שכל אחד מהם רוצה לרצוח אותו. ושניהם אומרים (בשתי סיטואציות שונות) את אותו המסר: אני אבא שלך, אתה הדם שלי. אבא לא רוצח את הבן שלו.

לעומתם, יש דמויות אחרות שמבטאות את העמדה השנייה. למשל, כאשר האח של הבורר רואה את נדב עם יגאל, הוא חושב (ומבחינה מסוימת בצד) שהוא בוגד בבורר עם אויבו העיקרי. הוא רוצה לספר לבורר על בגידתו של נדב. נדב מנסה לשכנע אותו שלא יספר, בטענה שהם משפחה ושהוא הדוד שלו. הדוד אומר בקוצר רוח: דם שמם, אני לא פרימיטיבי כמו ברוך. אצלי משפחה זה מי שגדל איתי ביחד. אתה הופעת לפני כמה חודשים. בשבילי אתה כלום. מה אכפת לי עם מי שכב ברוך לפני 30 שנים?

נדב עצמו נע בין שתי האפשרויות. כאשר הוא מקבל בפעם הראשונה את המכתב מהמעבדה, הוא קורע אותו וצועק: מה אנחנו חיות? הכל דם? אבא שלי הוא זה שאהב אותי וגידל אותי כל השנים. לא אכפת לי מי הביולוגי. גם בפעם השנייה כשהוא שורף את המכתב הוא טוען טענה דומה. הוא אומר שהוא אוהב את ברוך והוא רוצה שיהיה אבא שלו, ולא אכפת לו מי באמת האב הביולוגי. אבל מצד שני, כל ההחלטה שלו למי להיות נאמן נובעת וקשורה ישירות לשאלה: מי אביו הביולוגי. למשל, יש לו פנטזיה שבה הוא רוצח את יגאל, שלפני מותו צורח: אני אבא שלך!!! מה אנחנו חיות? איך אתה רוצח את אבא שלך?

המשך בהודעה הבאה

יסמין@

New member
סיום

לבסוף, נאמר לבורר שנדב הוא הבן הביולוגי של אויבו הגדול, ושהוא בוגד בו עם יגאל ושניהם מתכוונים להשתלט על האימפריה שלו ולרצוח אותו. בנו השני אומר לו שלא אכפת לו בכלל: לנדב ולו יש חוויות משותפות, נדב הציל אותו כמה פעמים ומבחינתו הוא אח נקודה, ולא חשוב לו אם ביולוגי או לא. האח השני רוצח את המתנקש שנשלח לרצות את נדב.

בינתיים.... נדב לא יכול כבר להתאפק, הוא הולך למעבדה ומגלה שאביו הביולוגי הוא הבורר! מייד הוא הולך ורוצח את יגאל. ואז כשהוא בא בשמחה לבורר לספר לו שסוף סוף מילא את פקודתו, הבורר רוצח את מי שהוא חושב שהוא בנו של יגאל... הסדרה מסתיימת בכך שנדב שוכב על הרצפה, ולפני שהוא מת הוא מושיט לבורר את הנייר טבול הדם שבו כתובות התוצאות של המעבדה, קורא לו בפעם הראשונה "אבא" ואומר לו: אבא, רצחתי את יגאל עבורך.

באמת ניסיתי לקצר, אבל נראה לי שפרטי העלילה כשלעצמם מבטאים ומשקפים את השאלה שהוצגה בהתחלה. רוב הדמויות בסדרה מקדשות את הדם ואת הביולוגיה, ובראשם הבורר ויגאל. ונדב, לאחר התלבטויות בין 2 האפשרויות (הוא אומר כמה פעמים שאביו האמיתי הוא אביו המאמץ ושלא אכפת לו בעצם מי אביו הביולוגי והוא מעדיף את ברוך) – הוא בוחר בדרך הדם. מייד אחרי שהוא קורא שברוך הוא אביו הביולוגי, מייד הוא בוחר בו על פני יגאל. הפעולה הראשונה שלו היא לרצוח את יגאל. הרי הוא לא אביו הביולוגי, ולכן "מותר" לרצוח אותו. הידיעה מי אביו הביולוגי הכריעה עבורו את הכף: למי להיות נאמן, לארגון הפשע של מי להצטרף, את מי לרצוח... גם הבורר רוצח את נדב משום שהוא חושב שהוא בנו הביולוגי של אויבו. אם היה יודע שנדב הוא בנו הביולוגי, הוא לא היה רוצח אותו.

לסיכום, רוב הדמויות בסדרה הם רוצחים סדרתיים פסיכופטים שביצעו פשעים נוראים. גם הם נחלקים בשאלה מי ההורים "האמיתיים". הגיבורים הראשיים בסדרה מכריעים שרק הדם קובע. מצד שני, נראה לי שיוצרי הסדרה רמזו לנו משהו מעניין: שימו לב מי מקדש את הדם – אלו ששופכים דם.

מעניין מאד. תודה שהבאת.

הסיפור הזה לצד מה שקצת אופטימית סיפרה נוגע לכמיהה של מאומצים לא מעטים להתאחד או לפחות להיות איכשהו חלק מחייהם של ההורים הביולוגיים. לסגור מעגל, להתאחד, להכיר, להבין מאיפה באו, לראות את "המעיין הגנטי" שלהם וכולי. לחלקם הנושא ממש בנפשם והם מוכנים להשקיע המון מאמצים ומשאבים בחיפוש המשפחה ושמירה על קשר איתה. כמו למשל הבן של גלית שנסע כמה פעמים לברזיל לשם כך, לשוא, למרבה הצער.
כמו שעולה יפה מהסדרה אנשים מאד נבדלים בחשיבות שהם מיחסים ל"דם" ולקשרי משפחה ביולוגיים, לעומת אחרים ששמים דגש הרבה יותר גדול על מי שגידל אותם. אך ראיתי גם בקרב מאומצים שהמשפחה המאמצת היא שחשובה להם ביותר, כמיהה מאד עזה לעיתים להכיר את הביולוגים ולדעת מהיכן באו. אצל חלקם אגב, התשוקה הזו התעוררה דווקא כשנולדו להם ילדים משלהם, משהו של כמיהה להבין איזו העברה בין דורית של מראה או תכונות.

יסמין@

New member
מסכימה. זה בהחלט

אינדיבידואלי, ויכול להשתנות אצל אותו אדם מתקופה לתקופה או בעקבות נסיבות שונות.

fannyd

New member
כולי הערצה שהצלחת לצפות בסידרה הזאת

מקווה שנדה לא יקום לתחיה לטובת עונה חדשה. גם הפרסומת של הוט שמבוססת על דמויות מהסדרה מעצבנת אותי כל פעם מחדש.

יסמין@

New member
היו כמה קטעים

שממש סגרתי חזק את העיניים וסתמתי את האוזניים. לא יכולה לשאת אלימות ורוע. מה לעשות, זה חלק מהחיים שלהם ומשום שהסדרה באמת מעולה מהרבה בחינות, פשוט ניסיתי לפסוח על הקטעים הקשים לעיכול.

למעלה