הביקורת שלי - ארוך!

NiR AbR

New member
הביקורת שלי - ארוך!

זוכרים שאמרתי שכבתי לעצמי מעין מכתב ביקורת? אז הנה אני מביא אותו לפניכם. אם תוכלו לקרוא אותו בצורה אובייקטיבית ועניינית, אני אודה לכם. אה, וזה קצת ארוך :) ____ שלום, אני ניר, בן 19 ואמור להתנדב ולהתגייס ב-30.12.04. ביקשתי להגיע לחיל המודיעין, מתוך רצון לשרת בחיל כיוון שאני מוצא בו עניין, תוכן וחשיבות. כמו כן, אני חושב שאני אוכל לתרום את מירב יכולותיי בתפקיד בתחום, תפקיד שמראש אני מוצא בו עניין. התמיינתי לתפקיד כלשהו וקיבלתי תשובה שלילית לגביו, ולאחר מכן לגבי החיל כולו. עוד לא עברתי תחקיר ביטחוני, הנתונים שלי לא בעייתיים, ואני לא מוצא סיבה לסירוב. ניסיתי לברר את הנושא, אבל כל פעם אני נשאר ללא תשובה. זה חשוב לי לדעת מה הסיבה, כדי שאוכל, במידת הצורך, להמשיך ולהתעקש על מנת שאוכל לקבל את מה שאני רוצה. במנהל הגיוס אני מקבל את התשובה "קטונתי" כל פעם מחדש, תשובה שמשמעה "אין מה לעשות, תוותר וקבל את הגזרה". כל ההתנהלות הזאת גורמת לתחושת אכזבה מהמערכת, עוד לפני שהספקתי להיכנס לתוכה. מציגים את ההתנדבות ואת היחס למתנדבים בצורה שונה לגמרי ממה שקורה בפועל. לדעתי הצבא אמור לבוא בזרועות פתוחות אל אותם אנשים שמעונינים לתרום את חלקם ולהיות חלק מהמערכת. בפועל - זה לא קורה, ולמרות התדמית הנחמדה של הפקידה ממנהל הגיוס, ולמרות היחס האישי כביכול, השירות שניתן למתנדבים לקוי ביותר לדעתי. אני יכול לתת דוגמאות אישיות לצורת ההתנהלות הלקויה: אני קיבלתי הצעות רק כחודש וחצי לפני מועד הגיוס שלי, תזמון מאוחר לכל הדעות. בזמן הארוך שחיכיתי לתא מתנדבים שייצור איתי קשר בנוגע לשיבוץ, פעלתי באופן עצמאי להגיע לתפקידים שהיו אטרקטיביים לטעמי בחיל המודיעין, באמצעות חברים שמשרתים בתפקידים יוקרתיים בחיל, דרך המלצות, דרך מכרים ולנסות להפעיל קשרים שיכולים להשפיע על הנושא. לא ככה חשבתי שיהיה, ולא ככה אני חושב שראוי לעשות. אני חושב שכשהמתנדב נכנס למערכת, המערכת צריכה לספק לו את השירות הטוב ביותר ופשוט מאוד לבצע את תפקידה ולדאוג לשיבוץ הנכון עבורו, בלי שהוא יצטרך להתמודד מולה לבדו. מה גם, שאין לו כל עמדת כוח או כלים כדי להתמודד מולה כמו שצריך. למשל, אפילו לוועדה הרפואית נאלצתי להפעיל קשרים כדי לזרז את התהליך, או אם לדייק, למנוע את הסחבת שמאפיינת את הביורוקרטיה סביב הנושא. בגלל המועד המאוחר, לא נותרו עוד הרבה אפשרויות לשיבוץ ואופציות רבות נחסמו בפניי, ואני מרגיש שזה מקשה עליי לממש את הפוטנציאל שלי ולתרום בתחומים שאני באמת יכול לתרום בהם. חזרתי לא מזמן משיחה עם קמ"ן בפלס"ר צנחנים כחלק מאחת מאפשרויות השיבוץ שלי. אותו קצין סיפר לי בכנות שהיחס למתנדבים ביחידה שלו היא שונה ממה שמספרים. המתנדבים שם שומרים, עושים מטבחים ועושים תורנויות כמו כל חייל, וכל אלה לא בשם "ערך השוויון" ולשם השתלבותם של המתנדבים. חוץ מהעובדה שזה אסור, סיבה חשובה כשלעצמה, זה מזלזל בכבודם של המתנדבים ושולל מהם איזושהי פריווילגיה שממנה הם יכולים ליהנות במהלך שירותם. אותו קצין סיפר לי גם על מתנדב שקבל את מפקד היחידה שביקש ממנו לעלות לשמירה. מפקד היחידה ננזף וקיבל הערה בתיק האישי. אותו מפקד, לאחר מכן, עבר תפקיד וזה שבא אחריו נהג באותה צורה. משמע - זהו עדיין היחס למתנדבים ביחידה. הפקידה במנהל הגיוס הופתעה לשמוע ואמרה שיותר לא תשלח אליהם אנשים. אבל מה יהיה כשהיא תסיים את תפקידה? גם זו שתחליף אותה תדע מזה? אני בספק. אני יודע שאני שלילי בביקורת שלי, אבל כאמור, אני מאוכזב מהיחס ומ"שירות הלקוחות" למתנדב. אני חושב שהעניין נערך בצורה לא מקצועית ולא ניתן היחס האופטימלי שיכול להינתן. המתנדב המיועד צריך שתהיה מאחוריו תמיכה כלשהי, ולא רק פקידה שאחראית על שיבוצו לפי מה שמופיע לה במחשב. כשיקבל תשובה שלילית כלשהי וירצה להתעקש בכל זאת, צריך להיות לו גיבוי וסיוע, מישהו שבאמת ילווה אותו בדרך להשיג את מה שהוא רוצה. באופן אישי, אני יכול להגיד שכשביקשתי לדבר עם הקצינה במנהל הגיוס, או עם מישהו אחר בעל עמדת השפעה גדולה יותר, נעניתי בתשובה שלילית ועיקשת, שנראה שהיא נובעת לא מתוך התחשבות במלש"ב ורצון לעזור, אלא מתוך עקשנות מיותרת שייתכן שנובעת מתוך מניעים אישיים. כך או כך, זה לא משנה, המצב נשאר כשהיה. אני מודע לזה שהנימה שמובעת בביקורת שלי היא נימה שלפיה כביכול הצבא צריך לעמוד לרשות המתנדב ולפרוס בפניו שטיח אדום, אבל לא זאת הכוונה שלי. העניין הפשוט הוא, שיחס מעודד, ולא רק בתיאוריה, נחוץ כדי לדרבן את המתנדב להמשיך בתהליך ולגרום לו להרגיש שהוא עושה את המעשה הנכון בכך שהוא מבחירה נכנס למערכת הצבאית. דבר נוסף שמטריד אותי הוא הדעה של חלק מהאנשים שחושבים שמערך המתנדבים, רעיון יפה ככל שיהיה, הוא בעצם כוח אדם שלא נחוץ ובכלל היה פטור משירות. דעה זו גורמת לכך שהיחס כלפי המתנדב ושיבוצו יהיו מושפעים מכך, ובעצם יהיו מעין מצב של פשרה ולא מצב שבו באמת ניתנת למתנדב הזכות להגיע למקום בו הוא בוחר לשרת. נתקלתי בהרבה אנשים שחושבים שהם חלק מיחידת הסברה צבאית וניסו להסביר לי את הנושא ומדוע הגישה שלי תמימה, לכאורה. תמימה ככל שתהיה, אני משוכנע בצדקתי. יחס לקוי, או התנהלות לקויה בנוגע לתהליך ההתנדבות, הם בעצם מעין ירייה ברגלה של המערכת. _______ אשמח לקבל תגובות ודעות לגבי המכתב, או גם עיצות מה לעשות איתו ולמי להפנות אותו, במידה וארצה. נ.ב. קחו בחשבון שזו התרשמות אישית מהניסיון שלי. אני מודע שיש הסתייגויות או ניסיון של אנשים אחרים שראו את העניין כחיובי ביותר. תודה רבה ומצטער על האורך והפלצנות

Dizen

New member
תגובה על המכתב ../images/Emo13.gif

קודם כל- הוא כתוב יפה. באמת
אהבתי את הסגנון... לגבי התוכן (מחלקת לסעיפים כמו בצבא, כי יש לי הרבה דברים להגיד
): 1. מודיעין ומנהל גיוס- אתה מצפה שמנהל גיוס יתן לך גיבוי וסיוע בכל הקשור למודיעין. אתה חייב להבין, שגם אצל מתגייסים רגילים אין דבר כזה. איתור חמ"ן וכל שאר צה"ל הן שתי מערכות נפרדות לגמרי, ואף אחת מהן לא תועיל לך בקשר עם השניה. מנהל גיוס לא יעזור לך בקשריך עם מודיעין, כמו שמודיעין, לדוגמה, לא יוכלו לעזור לך עם קביעת תאריך הגיוס (וזה נאמר מנסיון). 2. ההתנהלות של תהליך ההתנדבות- לדעתי, הביקורת הזאת מוצדקת. זה באמת קצת מאוחר מדי להתחיל למצוא שיבוץ חודש וחצי לפני הגיוס, והסחבת אכן בלתי נסבלת. העניין הוא, שמבחינת הצבא "לא שווה להם" להשקיע יותר זמן מזה, כי מתנדב יכול להתחרט על הרצון שלו להתנדב בכל שלב. לדעתי, הם פשוט מנסים למזער נזקים. זה לא אומר שזה צודק, זה לא אומר שכך זה צריך להיות, אבל צה"ל מעולם לא התאפיין בצדק. ככה זה פועל. 3. וסתם, באופן כללי- בצה"ל יש המון דברים לא בסדר. המון. חוסר הצדק, הסחבת, הבירוקרטיה וכל זה קיימים בכל המערכת, לא רק אצל מתנדבים. ככה שלמעשה, יש לך פה ביקורת על כל צה"ל. שזה לגיטימי (ואף רצוי, לדעתי), אך מדובר פה על מאבק מול מערכת ענקית ואטומה. להגיד שאין סיכוי
אף פעם. אבל תודה שהסיכוי שמלש"ב ישנה את צה"ל הוא קלוש מאד
זהו, נראה לי
גם התגובה שלי ארוכה ופלצנית

Starving Marvin

New member
אני תוהה...

מה אתה מנסה להשיג במכתב הזה? רק לנזוף, או משהו נוסף? ואם לנזוף, אז במי? מאוד לא ברור לי. הבהר בבקשה.

NiR AbR

New member
ככה...

המכתב נכתב מתוך פרץ עצבים, אחרי שקיבלתי תשובה של "קטונתי" ודברים דומים, ואחרי שקראתי פה כמה דברים שלא הסכמתי איתם או חשבתי שראויים לציון. המטרה היתה לפרסם מכתב שכזה פה, לשם הבעת דעה או דיון, ואחר כך הוא פשוט קיבל כיוון אחר, קצת יותר רשמי והתעצב שונה קצת. אם אשתמש בו לצרכיי האישיים, ארחיב עוד ואספר למה התמיינתי, מה הסיבה שבגללה אני צריך להתנדב, בקשות מסוימות וכו', ואשלח לגורמים מתאימים.

Starving Marvin

New member
טוב.

לי זה פשוט נראה כמו שטיחת המון דברים שמפריעים לך, בלי לנמק ביסודיות. אם המטרה היא באמת רק לעורר דיון, אז הוא בסדר גמור.

TRANSFER

New member
אחלה מכתב.

יש הרבה דברים נכונים שציינת במכתב. כמו למשל שאין אחידות בין כל הגופים בצה"ל וזה גורם לבעיות. בכל ארגון מן הסתם יהיו בעיות וטוב שאנשים כמוך יאירו ויעירו לאנשי צבא על הבעיות הקיימות כדי לשפר את המערכת. כל הכבוד!

לא קראתי הכל - אבל -

תשמע, אתה מביא הרבה טענות שמבוססות על שמועות. קשה לי להאמין שכל זה נכון. אבל אם זה כן, אז אנחנו צריכים לנסות לשנות פשוט, בגיוס שלנו נהיה מאוחדים ונדבר בקול אחד שיהיה לנו מספיק כוח לשנות, למרות שנהיה יחד רק ימים בודדים.

Starving Marvin

New member
קצת מוגזם...

להתחיל להתלונן בטירונות. כנס קצת למערכת הצבאית, חודשיים-שלושה, ראה מה קורה, כמה מתוך כל השמועות נכונות- ואז החלט אם אתה צריך לדבר.

אין לנו חודשיים-שלושה.

אנחנו קבוצת מתנדבים רק ל-4 ימים ו-זהו! אחר-כך כל אחד מגיע למקום אחר. בגלל זה חשוב לנצל את הכוח שיהיה לנו. אני מתכנן לפנות לאחראים בטירונות שיפרטו לנו על כל הזכויות שלנו והחובות שלנו כמתנדבים. כי עד עכשיו שום-דבר לא ברור! תשמע, אם כמתנדב אני לא אמור לעשות שמירות ותורניות מטבח ואז יבוא איזה מפקד נצלן וישלח אותי כול יומיים לשמור אז לא, אני לא יסכים לזה. לא יהיה איכפת לי לשמור, או לעשות תורנות מטבח בפעם ב... אבל לא אתן שאיזה מפקד ציפלון יתפוס עליי טרמפ! בגלל זה צריך להבהיר הכל לגביי ההתנדבות בשלב הטירונות!

Starving Marvin

New member
אוקי, אז כנראה שלא הבנתי.

אני חשבתי שאתה מתכוון להתלונן על הדברים עוד לפני שחווית אותם. יצאתי נגד זה. לבקש הבהרות לגבי הזכויות שלך בהמשך הדרך- לגיטימי. רק שלא נראה לי שצריך לשאול את האחראים בטירונות, אלא את תא מתנדבים.

סיונתו

New member
זה נשמע ממש מייאש ../images/Emo10.gif

כל התהליך הזה... מלא בקשות, מלא התחננויות, לחכות ולחכות ולהוכיח את עצמך כל הזמן... עוד לא התחלתי כי אני לא מבינה איפה להתחיל בכלל ועוד לפני שהתחלתי אני מיואשת... היה לי ממש קשה לקבל את זה שאין לי ברירה אחרת וזה מה שאני צריכה לעשות- להתנדב, שזאת עכשיו האופציה היחידה שלי. ובכלל כל השנה האחרונה היתה קשה לקבל, אז עכשיו זה... אבל כמה אפשר לרוץ אחריהם זה לא פייר...בכלל לא ביקשתי את זה, בכלל לא רציתי את זה רציתי רק להיות כמו כולם, להתגייס כמו כל אחד אחר. אפילו בשביל זה עכשיו אני צריכה לחכות! אפילו לערער על הפרופיל לא נתנו לי, לא שאלו אותי בכלל מה אני רוצה בכל הסיפור הזה, מתאים לי או לא מתאים לי הפרופיל הזה! אבל מה אם הם יחליטו לעצמם שוב שאני לא כשירה לשירות? ולא יתנו לי להתנדב כי זה מסובך להם מדי מה שיש לי? מה אז אני אמורה לעשות???

TRANSFER

New member
אני מאוד מצטער שהפורום גרם לך

להתייאש. זאת לא מטרת הפורום. לא לכולם התהליך קשה ומסובך. רוב התהליך אצלי עבר בלי בעיות ובלי קשיים מיוחדים. אני התגייסתי בדיוק שנה אחרי שהגשתי את הבקשה. לפני כל[כמעט] הילדים בכיתה שלי.

tty2

New member
כמה דברים :

ראשית, המכתב, כמו שאמר חברי בתגובתו, לא מספיק חד וברור! שנית, אם אתה מנסה באמצעות המכתב הזה לקדם את עניינך האישי, אתה לא תצליח כיון שהמכתב מעלה כל כך הרבה שאלות אחרות ולא קשורות, שזו התגובה שאתה תקבל גם : ארוכה, לא קשורה לעניינך ומתחמקת. שלישית : את כל האשמה בסיפור על היחידה ההיא שמתנדבים בה שומרים, אני תולה אך ורק במתנדבים! כשאני התגייסתי למקרפ"ר, הרס"ר בבסיס היה ה"נץ השחור" - זה היה הרס"ר הכי מפורסם ביחידות המטה בצה"ל. הוא היה פשוט קיצוני בתגובותיו עד כדי שבאחד הסיפורים המפורסמים שמספרים עליו, הוא ישב על עץ באמצע הלילה בבה"ד 10, וכשראה חייל הולך עם חולצה מחוץ למכנסיים (עבירת משמעת בקורס היא חמורה!) קפץ מהעץ, נזף בו והגיש תלונה. מכאן, ככל הנראה הכינוי
ולעניינו. אותו רס"ר, החליט שגם המתנדבים בבסיס (שהוא בסיס פתוח, בתוך מחנה תה"ש), צריכים לקחת חלק פעיל בתחזוקת הבסיס ובמשמעת. איך? פשוט מאוד : לשמור! על מה אתם שואלים? על אתר בנייה, של מבנה חדש, בתוך הבסיס של מקרפ"ר (שהוא מאובטח בשומרים בשערים) והבסיס עצמו מאובטח בשומרים ששומרים במחנה תה"ש. כמובן, שלמתנדבים במקרפ"ר, אין אישור לשאת נשק, אין ולא יהיו מטווחים, וכמובן שלא עברו הכשרה מתאימה. הוא אפילו הגיע למצב שהוא מפיץ פק"ש (פק"ל שמירות) למתנדבים. מכיון שתפקידי כלל בין השאר קשר עם הרס"ר בנושא תלונות ומשמעת, כל המתנדבים פנו אלי. והדבר מאוד פשוט : ניגשתי, איימתי בקבילה, והדגשתי, שברגע שמתנדב עולה לשמור, אני עולה על אוטובוס ומגיש קבילה! ובאותו הרגע שאיימתי, הפלא קרה! הפק"ש נאסף והופץ מחדש עם שמות החיילות הסדירות ששומרות. למה אני מספר את כל זה, כי אם היו קובלים מספר חיילים בזה אחר זה, ולא היו נותנים שידרכו עליהם בצורה הזו, זה לא היה קורה. הרי בשביל זה יש תא מתנדבים. טלפון אחד לתא, והמפקד כבר לא שם... אגב, בגלל סיפורים מעין אלו, הסתובבתי תמיד כשבכיסי, המכתב ובו הטלפונים של תא המתנדבים... שיהיה, על כל מקרה. ולעצם עניינך, המילה היחידה היא מיקוד! אתה לא מתמקד בסיפורך. אגב כרעיון, את מכתב הביקורת, תשלח בעודך משרת בצבא, זה יראה אחרת לגמרי! אז, הצבא יקח יותר לתשומת ליבו מישהו שמשרת, ומבין את המערכת מבפנים. זה נורא קל לבקר מע' מבחוץ מבלי שיודעים מה באמת קורה בפנים... תחשוב על זה.

למעלה