הבנין לפועלים נתתי,קיבלתי

chanamil

New member
הבנין לפועלים נתתי,קיבלתי

אודה למי שיוכל לומר לי לאיזה בנין שייך הפועל נתתי וכן הפועל קיבלתי וכן את השורש של מלים אלו.(הכוונה שלי היא אם הבניין הוא למשל הפעיל או פעל או כל בניין אחר) תודה חנה

streetball

New member
אשמח לעזור

הפועל: "קיבלתי" הוא פועל בבנין פיעל(אחד משלושת הבניינים הכבדים בעברית" ייתכן כי המקור לבלבול היא העובדה שבפועל הזה מתקיים חוק פיליפי, ובמקום *קבֲּלתי זה הפך לקבַּלתי. הפועל "נתתי" אם אני לא טועה הוא בבנין קל, בגוף מדבר אמור היה להיות:"נתנתי" אך נ' וי' המנוקדת בשווא נח נבלעות באות שלאחריהן וזאת תקבל דגש משלים ולכן-נתתּי בקשר למפגש, אני אשמח לבוא אם אכן יתקיים מפגש, אמנם אני חדש אך אם תקבלוני אבוא בשמחה.

streetball

New member
אוףףףףף תיקון

עוד פעם, בחטף פתח הכוונה היא לצירה חסר! למה אני מתבלבל בזה כל הזמן??

or99

New member
../images/Emo45.gif קבל ח"ח!

למדתם על חוק פילפי בבי"ס, או שזו התעניינות אישית? כי אצלנו לא למדו את זה. חדש?! הפורום קיים פחות מארבעה חודשים!

Yuvalenko

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif כל הכבוד, דניאל..

באמת מפתיע שאתה יודע על חוק פיליפי. אצלנו אמנם לימדו את זה, אך לדעתי היינו השנה האחרונה שלימדו חוק פיליפי, לאחר מכן זה ירד מתוכנית הלימודים (למרות היותו בסיסי). ורק שתדע, דעתי האישית היא שאתה מוזמן כאן למפגש לפחות כמו כל אחד אחר, אם לא יותר. אתה כתבת כאן חלק גדול מההודעות, חלקן בשאלות מענינות, חלקן בהערות והארות. אז ח"ח גם על ההשתתפות!

streetball

New member
תודה לכם

ואתם צודקים, באמת לא מלמדים על חוק פיליפי, אבל זהו דבר מאוד בסיסי לדעתי, אז התענינתי בנושא ולמדתי מהו. ותודה לכולכם, אשמח להגיע למפגש.

אִיתַי

New member
גם אותי לא לימדו את חוק פיליפי...

וחבל מאוד שהנושא אינו מהווה חלק מתוכנית הלימודים בלשון. קראתי עליו (ועל "חוק ההידקקות") באופן עצמאי. לדעתי, אלה הם החוקים המעניינים באמת, שרק אחרי שקוראים אותם, מקבלים תמונה כללית על מערכת הפועל ועל תופעות לשוניות שקורות בה, ולכן הלימוד כולו נעשה קל יותר.

or99

New member
בעיקרון...

החוק אומר שתנועת i (או צירה שהתפתחה מ-i) הופכת לפעמים ל-a. ולכן קיבֵּל --> קיבַּלתי בערב אוכל להרחיב יותר.

Yuvalenko

New member
אם זכורני נכון ../images/Emo26.gif

חוק פיליפי בעיקרו אומר שהברה סגורה מוטעמת מלעילית המנוקדת בחיריק או צירה (תנועות גבוהות) יחול בה הנמכת תנועה, לתנועת A. לפחות כך זכור לי. לכן - השיב - *השיבתי - השַבתי התפרץ - *התפרֶצנו - התפרַצנו אוקי, עכשיו עליתי על משו קטנטן - ככל הנראה ההברה לא צריכה להיות מוטעמת מלעילית. למשל במילה "הבנתם" (חטף פתח בה', פתח בב',) המילה מלרעית, אך חוק פיליפי חל גם בה. לפיכך ההברה צריכה להיות אך ורק הרבה סגורה ולא הברה אחרונה - משמע שיש עוד הברה לאחריה. עכשיו זה יותר הגיוני?

streetball

New member
איפה חל

חוק פיליפי במילה "הבנתם"? וההטעמה המלרעית כאן היא חריגה, הסיומת "תם" תנוקד בסגול, ומכללי הניקוד נובע שזו אינה מילה שהטעמתהּ מלרעית, אלא רק מעצם חריגותהּ.

Volland

New member
אפשר הסבר על חוק פליפי?

אצלנו מסתבר אף פעם לא לימדו אותו :(

למעלה