הבעיה עם פראצ'ט

pix37

New member
הבעיה עם פראצ'ט

נורא קשה לשכנע אנשים להתחיל לקרוא אותו שכן הסדרה פשוט הולכת ומשתבחת עם כל ספר, אבל אנשים אוהבים לקרוא את הכל מההתחלה, וכך הם מתחילים מהספרים הבינויים שלאט לאט הופכים לטובים ואז למעולים, אך מרבית האנשים נושרים בדרך. אם ניקח לדוגמא את הסדרה האפלה כדי להגיע למשמרת לילה המעולה צריכים לכל הפחות לצלוח את שומרים שומרים ואנשי המשמר שהיו טובים אבל הרבה פחות, ולך תשכנע אנשים לקרוא 800 עמודים בינוניים כדי להגיע לעוד 400 מעולים. אותו דבר את סדרת המכשפות, כדאי לקרוא את שוויון זכויות (הבינוני) על מנת להגיע ל- WYRED SYSTERS המעולה ואח"כ למכשפות בחו"ל. (מצטער על השמות בעברית אין לי כח לגשת לספריה לבדוק את האיות הנכון באנגלית) בקיצור, לדעת שיש לך אוצר ביד ולדעת שאי אפשר לחלוק אותו עם אחרים זה ממש מעצבן.

בעיה ידועה

אני, לדוגמה, נותן לקוראי פראצ'ט מתחילים לקרוא את "פירמידות", שהוא לדעתי לא פחות טוב מספרים מתקדמים בסדרה (הוא אפילו יותר טוב מספרים כמו The Fifth Elephant, שממנו לא כל כך נהנתי). אני אישית צלחתי את כל הספרים המוקדמים של פראצ'ט בלי שאף אחד עמד לי על הראש וגרם לי לקרוא אותם... אז פשוט חשוב על זה ככה - אין טעם לחלוק את האוצר עם אנשים שלא ידעו שהוא אוצר, משמע אם הם לא מצליחים לצלוח את החלקים הבינוניים יותר בספרים של פראצ'ט, זה רק ההפסד שלהם
. דרך אגב, קראתי לאחרונה, בהתקפי נוסטלגיה קלים, חלקים גדולים מתוך הספרים: אחיות הגורל, פולחני כשף ומעשי קסמים, ומאוד מאוד נהניתי... כן, אפילו ממעשי קסמים, שלא רוחשים אליו חיבה רבה בפורום. אני חושב שהכי יעיל זה למכור לאנשים את פראצ'ט בתור סופר שכותב בעיקר ספרים הומוריסטיים סאטיריים שמטרתם היא בידורית ברובה (דוגמת צבע הכשף, אור מופלא ודומיהם) ואז, עד שהם יגיעו לקרוא ספרים כמו THUD או Monstrous Regiment, הם כבר יבינו שיש להם עסק עם ספרים מאוד רציניים, ושהם לא מסוגלים להפסיק לקרוא! מוחעחעחעחעחעחע!
אה, והערה קטנה לסיום, אני לא חושב שצריך לקרוא את "פולחני כשף" כדי להמשיך ל"אחיות הגורל", למרות שדווקא פולחני כשף לטעמי הוא הספר הטוב מבין השניים.

Fingertip

New member
לדעתי זה דווקא ההפך.

כלומר יותר קשה לחבב את טרי על אנשים בעזרת הספרים החדשים יותר. הספרים מתחלקים ל-3 חלקים, בגדול. יש את שלושת הספרים הראשונים, שבהם טרי יחסית חלש לאחרים. בראשון לא כל כך ברור מה העלילה, בשני כבר יש עלילה ובדיחות, אבל הוא עדיין לא משוייף, והשלישי מאוד רציני ביחס לשניים האחרים. אחר כך יש את כל הספרים שבאמצע, בערך עד Jingo. מדובר בספרים קלילים יחסית, שבכל אחד טרי בוחר איזהשהו נושא ועורך עליו פארודיה. בערך מ-Jingo טרי התחיל להעביר סוג של ביקורת סאטירית על כל מיני מצבים חברתיים והספרים נהיו הרבה יותר רציניים (אבל עדיין נהדרים!). לדעתי הדרך הטובה ביותר להדביק אנשים בטרי היא בעזרת ספרים מהאמצע שכן הם יחסית קלים ומצחיקים בלי להכנס לכבדות של הספרים החדשים יותר. אהד.

kiaora

New member
אני נותן לחדשים

את small gods making movies soul music גם לא צריך לקרוא ספרים קודמים וגם הם אחלה ספרים לדעתי

Aether

New member
לדעתי רצוי לקרוא את Mort לפני Soul Music

ואגב, Mort הוא ספר שאני אוהב לתת לחדשים. ולדעתי שומרים שומרים הוא אחלה ספר להתחיל איתו, הבאתי אותו לא מזמן לחבר והוא התלהב, ולפני שבוע הבאתי לו גם את אנשי המשמר.

limilu

New member
mort הוא ספר מצוין לתת למתחילים ../images/Emo45.gif

גם ראינוע ואחיות הגורל, לפי דעתי.

pix37

New member
דווקא עם small gods הולך לי קשה

אני לא יודע למה אבל הקריאה פחות זורמת בו מאשר האחרים. לפחות לי יש את ההרגשה ששם פראצ'ט כל כך התאהב ברעיון של הספר שהוא לא ממש הקפיד על הכתיבה עצמה. (אבל אולי זה רק אני). את making movies קראתי לפני שנים בתרגום לעברית וגם הוא לא היה מדהים בעיני. לדעתי דווקא לאנשים שאינם קוראי פנטזיה מובהקים כדאי להתחיל ולהציג את סדרת השומרים, שם החלקים הריאליסטיים והסאטיריים חזקים יותר. ואז קל יותר גם להגיע ל- night watch אשר נכון לכרגע הוא הספר הטוב ביותר בסדרה ואחת הסתירות החזקות ביותר שנכתבו בכלל.

limilu

New member
מסכימה.

התחלתי לקרוא אותו, אבל עד מהרה התייאשתי. אפילו שזה היה נורא מעניין, הכתיבה מייגעת כל כך.

Aether

New member
../images/Emo2.gif

אני אישית לא מצאתי אף ספר של עולם הדיסק מייגע בשום צורה... (חוץ מ"מדע הדיסק" השלישי, אבל אני לא חושב שזה נחשב)

Soul Music? באמת?

אני תמיד החזקתי בדעה שצריך לקרוא את Mort ואת Reaperman לפני Soul Music... כדי להבין איך מתפתחת המשפחה של המוות, ובכלל איך מתפתחת הדמות של מוות... חוצמזה, Reaperman הוא ספר כל כך הרבה יותר טוב מ-Soul Music, לעניות דעתי. וזה Moving Pictures, לא Making Movies... אבל אני מניח שקל להתבלבל עם Making Money.

kiaora

New member
אופס

צודק, באמת התבלבלתי בגלל making money... לגבי soul music באמת עברו הרבה שנים מאז שקראתי אותו אז יתכן שבאמת עדיף לקרוא ספר אחר עם DEATH לפני זה.

pix37

New member
השלישי הוא "equal rights" ???

אני לא בטוח שהוא טוב יותר מהשניים הראשונים, שם כבר מתחיל לבצבץ הסגנון המוכר וחלקים שלו ממש טובים אבל הסוף מופשט מידי ולי לפחות הוא קלקל את רוב הספר

Aether

New member
הבעיה האמיתית עם פראצ'ט

היא שהוא כותב טוב מדי! ואז כל כך כיף לקרוא את הספרים שלו, שהם פשוט נגמרים! ממש ממש מהר!

TheBursar

New member
לא יודע...

אני בינתיים לא נתקלתי בשום בעיה עם טרי וספרי עולמדיסק. בנוגע לחלוקה עם אחרים... צריך לברור את האנשים שלהם נותנים לקרוא כי בואו נודה בזה, רוב האנשים לא מספיק חכמים כדי לקלוט את הדברים ואת ההומור שלו....

Susan Death

New member
הפתרון שלי

הוא להתחיל מMORT והסדרה של מוות. אני לא יודעת כמה אתה מחשיב אותו, אבל בדרך כלל זה עובד.

למעלה