הגזענות החרדית

גבעון 1

New member
הגזענות החרדית

טוב חברים וחברות, יש נושא שלא דיברנו עליו, משום מה באופן רציני. והוא הגזענות ברחוב החרדי. לדעתי ולמרות שלמדתי בישיבה אשכנזית.... היחס אלינו לספרדים לא השתפר בהרבה, ונשאר כמות שהיה ... הדבר שהכי מרגיז אותי בעולם החרדי, הוא הגזענות..... האם בגלל שצבע עורנו שונה( שלי יחסית בהיר, אז לא שמים לב) נועדנו להיות "מצחצחי הנעליים" של , החרברה החרדית? מה אתם חושבים (מקווה שהמנהלת לא תוריד באמתלא כל שהיא)

סוג ב

New member
דווקא אני

הייתי באיזה בית יעקב שהגזענות הייתה כלפי האשכנזיות. היינו כמה אשכנזיות בכיתה, מנודות, מופלות וחסרות יחס. היום, אני יודעת שהגלגל התהפך שם. פעם הציעו אותי לגרוש ארופאי, שלא רצה אותי כי אני אשכנזיה ואשכנזיות "קרות"... זה עובד גם הפוך- תציג את הצד השני... (למרות שבאמת והגזענות, יותר כלפי הכהים) תרשה לי לא להתייחס להערה הילדותית שלך, שהופנתה כלפיי. תתבגר.

גבעון 1

New member
כמו שאמרתי

קיימת גזענות חזקה אצל החרדים, וזה ממש לצערי מוליד תגובות נגד, אבל עדיין רוב הגזענות היא נגד כהים (לדעתי עדיין אין מה להשוות) אחוז נישואי התערובת, בחברה החרדית מול החילונית נמוך יחסית. כשהייתי בישיבה (אשכנזית כמובן כי "בספרדיות לא יודעים ללמוד"), בגלל שעורי בהיר יחסית, הייתי יושב ומקשיב לפעמים לשיחות, יידיש אני יודע קצת ככה, מבין אבל לא יודע לדבר, אז הייתי יושב ושותק אז או חשבו שאני "אשכנזי", או אם ידעו שאני ספרדי, הניחו שאני לא מבין.... ושמה דיברו על איך הפראנקלאך ככה וככה, ומקלקלים לנו את הישיבות, והבנות שלהם ככה וככה... זה גרם לי זעזוע, אדיר הייתי אז נער תמים, למדתי בהתמדה קמתי בנץ, באמת הייתי כמו שאומרים "מתמיד". זה נכנס בי כמו שאומרים בגמרא "ארס של נחש". ניסיתי להתעלם מזה, אבל אז הגיע פרק השידוכים, התחילו להציע לי פה ושם . ככה חבר'ה שלמדו בישיבה, ולא בדיוק ידעו שאני ספרדי(לא התפללתי בנוסח שלי בכלל, ואת ההגיה האשכנזית למדתי די מהר) ברגע שמציע השידוך הבין שאני פראנק(למרות שאמי לא לגמרי ספרדייה אלא חצי חצי) זהו... השידוך ירד מהפרק... זה היה כמו שאומרים "הקש ששבר אותי", התחילו אצלי כבר אז הירהורים נוגים, מה כל זה שווה, אם אני והחברותא שלי שלומדים יחד, לא יכולים להשתדך עם אחותו..... אני בטח לא הראשון ולא האחרון שקרה לו. אשמח לשמוע חוויות בתחום... ולמנהלת אני ממש מתנצל אם נפגעת, אבל הנסיון שלי מראה בדרך כלל ככה שרוצים להחביא את זה...

moshe010

New member
זה אינו הבעיה של הציבור החרדי

אם אתה מסכים לערך השמרנות הקיצונית של הציבור החרדי אתה חייב להסכים גם להפליה הזאת כי זה לא הפליה אלא הבחנה נתחיל בדוגמה: קראתי בספר אזרחות שמי שלא רוצה להשכיר את דירתו לשחורים זה גזענות ולא הבחנה ואני חולק לגמרי על זה, כי אם ידוע סטסטיסטית שהסיכויים של השחורים להזיק לדירה גדולים מהסיכוי שלבנים יזיקו לדירה אזי זכותו של בעל הבית להשתדל לשמור על דירתו ולא להשכיר לשחורים, אם כל הצער שיש להתנהגות כזה לשחורים ולעניינינו הציבור החרדי כהגדרתו היוםף שזה ניתוק מוחלט מהעולם החיצוני התחיל מאנשי ישוב הישן וחדר אחר כך לכל שיכבת הציבור החרדי אשכנזי והתחיל לחדור לאט לאט גם לציבור הספרדי לדוגמא בשנים הראשונות של קיום המדינה רק אנשי ישוב הישן למדו בכוללים ולא הלכו לצבא כ30 שנה אחר כך זה כבר היה נחלתם של 95% מהציבור אשכנזי (לגבי לימוד בכולל פחות אחוזים אבל כולם היו שייכים לחברה שמעריכה לומדי כולל ומזלזלת בבעלי בתים) ואילו בציבור הספרדי הסכום היה מיזערי כיום אכן חלק גדול מהציבור הספרדי עושה כך, אבל עדיין יש הרבה שכן הולכים לצבא ועובדים לפרנסתם מיד אחרי החתונה ואפילו לפני החתונה ובכל מקרה אין זילזול בהם בתוך החברה הספרדית בנוסף לזה וכנראה כתוצאה מהנ"ל יש מנטליות שונה לגמרי אצל הספרדים הם אוהבים את ילדיהם גם אם הם שבבניקים או חוזרים בשאלה הם מקבלים את זה בשויון נפש יחסית הם לא יוצאים מגדרם למנוע מבניהם להתקלקל כמו כן רבים מאוד מהם שומרים על קשרי משפחה אם קרובים חילוניים, ההתיחסות לשפה זולה וקללות הרבה יותר מתונה אפילו הרב עובדיה מדבר במילים כאלה שילד אשכנזי ממוצע יחטוף סתירות עם ידבר כך, אתה יכול לדמיין בדמיונך הכי פורה ראש ישיבה או אדמו"ר מדבר בשפה הזולה של הרב עובדיה ? אני לא: לעומת האשכנזים שמצד אחד יעשו כל שביכולתם שבניהם לא ינשרו מהישיבות, ומשלמים אלפי דולרים למצוא תעסוקה וחברה למתבגר המתקשה, ומצד שני אם הצעיר יחצה את הקווים הם ינתקו מגע איתו כמו כן יש ניתוק מוחלט אם קרובי משפחה חילוניים ולא לחינם 95% מהשבבניקים יושבי הברזלים הם מהספרדים, בירושלים בבני ברק בביתר עלית ובקרית ספר וגם אם זה מוצא חן בעיניך או לא עירבוב אשכנזים וספרדים במוסדות יגרום לדירדור עצום בשמרנות של החברה החרדית אשכנזית ולכן מצידם זה הבחנה ולא הפליה בנוגע לשידוכים העניין עוד יותר מורכב השמרנות החרדית בנוגע לזה הוא כ"כ קשה שבכל חסידות מעל אלף משפחות מתחתנים רק בינם לבין עצמם זה נכון לגבי גור , ויזניץ בעלז קרלין סלונים ועוד הם מרגישים שזה האמת היחידה והם רוצים שהבן זוג יחשוב כמותם ושילדיהם ונכדיהם יגדלו בתןך החממה של האמת הצרופה וודאי שהמנטליות הספרדית רחוקה כשנות אור מהאמת הצרופה שלה התחנכו

זו הסיבה הרשמית

אבל בתכל'ס יש בציבור החרדי המון זלזול ב'פרענקים', תחושת אליטיסטיות שאינה במקומה, ומצב פתטי של אנשים מוכשרים, מוצלחים, מעודנים וגם שמרנים במידה הרצויה, שמופלים אך ורק בגלל שם משפחתם. אני אישית מכירה משפחה מזרחית מיוחסת מאד, אנשים באמת משכמם ומעלה מכל הבחינות, כולל אצילות שלא נתקלים בה הרבה בשום מוצא. כשהאבא בא לרשום את הילד לת"ת, אמרו לו שכבר 'מכסת הספרדים' התמלאה אצלם, אז הם מוכנים לקבל אותו רק בתנאי שיביא עוד שני ילדים אשכנזים להירשם. להקיא.

moshe010

New member
יש גם המון זילזול בליטאים חסידים

בגורים ובכל מי ששונה ממך והסיבה הרישמית הינו כן הסיבה האמיתית (אני לא מאמין שאני מסנגר על הציבור השנוא עלי כ"כ אבל אני סוגד לאמת וזה חשוב לי יותר) גם אם יש משפחה כזאת כמו שתיארתסביר להניח שהילדים שלהם ירגישן יותר חופשי להתקלקל כי מבחינה חברתית זה יותר מקובל והם יתקבלו יותר מהר בחברה השבבניקית וגם אם נניח שזה לא נכון במקרה של המשפחה ההיא בכל זאת אי אפשר לסנן את זה והרבה יותר קל לעשות סינון לפי גזע כמו בדוגמא שנתתי שבוודאי יש שחורים שלא מזיקים לדירה אבל זכותו של בעל הדירה לא לשכור חוקר פרטי ולהסתמך על הסטסטיסטיקה שהשכרה ללבנים הסיכוי לנזק לדירה קטנה

אז נסכים שלא להסכים

לתחושתי, היחס למזרחיים בציבור החרדי חורג מזלזול רגיל באחר (לדוגמא בחסידים) ואף חורג מחשש שמרני-דתי רגיל (לדוגמא מ'מזרוחניקים'). יש בו המון מן ההתנשאות של יוצאי אירופה הלבנים על 'הפרימיטיביים' הלבנטינים שמוצאם נחות, כביכול. ואת זה אני אומרת כאשכנזית שרק צופה ביחס הזה מהצד.

גבעון 1

New member
גנדרן אשכנזי

גנדרן הוא לידעתך אשכנזי, ואני ספרדי, והוא בכלל לא היה בישיבות חרדיות, אחלה בן אדם.... וגם יכול להיות שידוך טוב לחלק מהאשכנזיות... ואתה מיסטר משה 10 לא הבנתי מה כתבת תכלס אולי תסביר לי במילים פשוטות... בלי כל הדוגמאות מהשחורים באמריקה מה רצית לומר...

moshe010

New member
במילים פשוטות

האפליה הינו תוצר ישיר של השמרנות הקיצונית ומטרתה לשמור על טהרת החינוך הקפדני שמן ההכרח תפגע על ידי הספרדים המתערבבים במוסדתיהם מכיוון שהמנטליות הספרדית הרבה יותר מתונה והמונית מאשר המנטליות הקיצונית והכבדה של האשכנזים

אז ככה ככל שהזרם-המיגזר יותר חרדי

הוא יותר גיזעני הוא יותר מפלא - הוא יותר שיקרי הוא יותר מגעיל

היי חברות החברים

אני לא חושב שצריך לדון בזה כי זה קיים ואין מה להתכחש לזה אגב זה קיים בציבור חילוני מסוים שמרגיש עליונות וד``ל לדעתי הבעיה היא ברבנים וכתבתי על זה ביום שישי שהם יוצאים רק נגד החלשים וכל מי שלא מוצא חן בעיניהם אבל בבעיה הזאת שהיא יותר חמורה מכולם כי הרי זה שנאת חינם על זה הם לא מוציאים גילוי דעת וכל מיני חרמות זה עוד דבר טוב שאיננו שותפים לו ...

גבעון 1

New member
ואני יכול להתערב

שגם מי שכלל לא שומע לרבנים, והוא "אנוס" יש מי שחושב ככה שהספרדים הם יותר נחותים...

mister xy

New member
זה ענין של חינוך ותרבות

מגיל אפס מכניסים לנו בראש שאנחנו גזע הארי והשחורים הם כלבים, קשה להשתחרר מזה כל כך מהר. אבל צריך להבין שהכל ענין של פנאטיות, הרי השנאה הזאת התחילה לפני מאות שנים ונמשכה עד התקופה שלנו. רוב החילונים הצליחו להשתחרר מזה והחרדים כמו תמיד נשארו מאחורה. אני מעריך שגם אצל החרדים המצב ישתפר בעוד כמה שנים (הרי הם כל הזמן מתקדמים) ואולי יהיו אפילו "נישואי תערובת".

אצל החרדים זה לא ישתנה - אדרבה

זה ילך ויעמיק - זה לא רק מגיל 0 אלא גם עד בקבורה ישנם חברות קדישא לא של אמת ומקומות קבורה על טהרת הגזע .

גבעון 1

New member
נכון אבל

אם יהיו "נישואי תערובת" בין אשכנזים לספרדים, בציבור החרדי ממילא התופעה של הגזענות לאט לאט תעלם לא?

תשכח בציבור החרדי לא יהיו

נישואי תערובת - אם כן יהיו זה יהיה מיעוט שבמיעוט אצל נמושות ונפולות במיגזר החרדי - אל תחלום! אם אתה מאמין אז בעולם האמת מעבר לעולם הזה שם אין הבדלים בין דם לדם בין צבע לצבע בין יהודי ליהודי וכו וכו

גבעון 1

New member
אני לא בטוח בזה

תשמע אני בכלל לא בטוח בזה, אני חושב שמה שמונע את ההשתלבות הזו בין העדות, זה כל מיני דעות קדומות. וזו לדעתי המלחמה הכי חשובה של האנשים היותר פתוחים בציבור החרדי...

למעלה