הגיגון

הגיגון

ביוון העתיקה יצא שמו של סוקרטס כאיש בעל ידע רב והיה מוערך מאוד. באחד הימים פגש אותו מכר בכיכר השוק ואמר לו: "סוקרטס, אתה יודע מה שמעתי זה עתה על הטוב בידידיך?". רק רגע," השיב לו סוקרטס, "לפני שתספר לי משהו, הייתי רוצה לערוך בדיקה קטנה. היא נקראת בדיקת המסנן המשולש." "המסנן המשולש?". "כן. נכון," ענה לו סוקרטס, "לפני שאתה מדבר על ידידי, יהא זה רעיון טוב לעשות פסק זמן ולסנן את דבריך. המסנן הראשון הוא ´אמת´. האם וידאת לחלוטין שהדבר שאתה רוצה לספר לי הוא אמת לאמיתה?". "לא," ענה לו האיש, "למעשה שמעתי את זה רק הרגע ו...". "בסדר", אמר סוקרטס. "אם כך אינך יודע באמת האם הדבר נכון אם לאו. בוא, אם כך, נבדוק את המסנן השני, מסנן ה´טוב´. האם טוב הדבר שברצונך לספר על ידידי?". "לא, להיפך...". "אם כך", המשיך סוקרטס, "ברצונך לספר לי משהו רע עליו, אבל אינך בטוח שהדבר נכון. ועדיין תוכל לעבור את הבדיקה, מכיוון שנותר מסנן אחרון - מסנן ´שימושיות´. האם הדבר שברצונך לספר לי על ידידי הוא שימושי עבורי?". "לא, לא ממש...". "ובכן," סיכם סוקרטס, "אם מה שברצונך לספר לי אינו אמיתי ולא טוב ואפילו לא שימושי, למה לספר אותו בכלל?". זו הסיבה שהפכה את סוקרטס לפילוסוף כה מוערך, וכן הסיבה לכך שמעולם לא גילה שחברו הטוב ביותר דופק את אשתו.

למעלה