הגיגים על אזכרה וזכרון

No name for now

New member
הגיגים על אזכרה וזכרון

יום שישי לפני שבוע וחצי היה 16 שנים לנפילת אבי. אני ואמי הגענו ראשונות לבית הקברות ועד שכל השאר הגיעו ניקינו וסידרנו את הקבר. ב-10 הגיעו כולם חוץ מסבתי ואחיו הגדול של אבי (שנסע להביא אותו) כיוון שהם התעקבו בדרך, כולנו חיכינוי וצחקנו שסבתא בטח נורא עצבנית כי היא לא אוהבת איחורים לאזכרה והיה מי שקיבל על זה צעקות בעבר. החזן הצבאי והקצינה ממדור נפגעים (קצינה זוטרה) המתינו בשקט בצד. לסיכום הנוכחים השנה הגיעו רק קרובים מדרגה ראשונה (אבל כולם). החזן ניהל את הטקס שנמשך לכל היותר 5 דקות (באמת) ואח"כ הוא והקצינה נפרדו מאיתנו. מיותר לציין שהקצינה אותה פגשנו לראשונה לא התעניינה, לא שאלה, השיבה כמה תשובות לקוניות לגבי ראש המדור החדשה וזהו, אפשר לומר שמרגע שמגיעה קצינה חדשה צריך לעשות restart, אף אחד לא מכיר אותנו ולא יודע עלינו כלום. בדרך החוצה קצת דיברנו על ענייני יום יום והתפזרנו. אפשר לסכם את האזכרה בתחושה של דכדוך. ביום חמישי רקדתי בחוג לריקודי עם ב-1:30 בלילה המרקידים עוברים לריקודים שכמעט לא רוקדים (בונוס למי שנשאר עד הסוף) ופתאום השמיעו את השיר "חבצלת השרון" אבא שלי אהב את הזמר חיים משה, ומשום מה דווקא השיר הזה תמיד מזכיר לי את אבא, למרות שאני מכירה (ורוקדת) הרבה שירים של חיים משה, ואני לא זוכרת אם אבא אהב את השיר. נטשתי את בן-שיחי בהסברים מבולבלים ורצתי לרחבה לרקוד את הריקוד (שאני בקושי זוכרת), וחשבתי על אבא
אין לי שום דבר נגד הטקס הדתי, הוא מאוד חשוב לי ואני מגדירה את עצמי מסורתית ומאמינה אבל בשנים האחרונות הוא נראה לי כ"כ מאולץ. שיר אחד קטן עשה השנה את העבודה הרבה יותר טוב בשבילי את האזכרה של החיל אני גם מחרימה לאחר עוגמת הנפש שנגרמה לי בשנה שעברה, שבעקבותיה חזרתי הביתה בוכה עוד לפני שהטקס התחיל כיוון שלא הרשו לי להיכנס כיוון ששר הבטחון צפוי להגיע עוד חצי שעה

soso_sami

New member
ברוך דיין אמת...

מדהים כמה אזכרות מתרחשות בימים אלו.... מישהו אמר לי היום שכנראה באמת ישנה התדיינות בשמיים ובחודש אלול נידונים אנשים לשבט או לחסד. כך או כך גם אצלנו מועד האזכרה הולך וקרב (בשבוע הבא) וזו כבר השנה ה-30(!). אולם אצלנו העניינים מעט שונים... כבר בשנה השלישית תמו הטקסים הממלכתיים וידידים/"חברים" הלכו והתמעטו. חלפו עוד כמה שנים ונשארנו רק הגרעין ה"קשה". האלמנה והילדים. חלפו עוד כמה שנים ונוספו נכדים ההולכים ומתרבים והטקס מתמצא בהתאספות סביב אבן המצבה, התכנסות איש איש בגעגועיו וזכרונותיו, מענה בחיוך לשאלתו של נכד זה או נכדה אחרת שרוצים לדעת מעט יותר על "סבא" ובאין מודע משמשים פורקן להתרפקות נינוחה על זכרונות מטושטשים. בעת ניחום האבל נהוג לומר ש"המקום ינחם". ואני מתבונן סביב בהרהור וחושב שאכן המקום מנחם. הפסטורליה והשלווה בליווי ציוץ הציפורים וצל העצים כל כך מרגיע ומשרה נינוחות. אני חושב על אבא ונסיעות השבת שלנו לכל מיני "חורים" לפקניקים מענגים. הוא עם הציורים ואנחנו משחקים חוזרים לבסוף הבייתה מרוצים ועייפים. אין איש יודע האם הזכרון הוא אמיתי ועובדתי או שמא נצבע בתערובת צבעונית של ימים בני חלוף וממרחק כה רב של שנים הוא כבר ורוד ומתוק כפי שלא היה מעולם. כך או כך הוא מהווה מין שמיכה רכה ונעימה הטובלת בגעגוע למשהו שהיה או לא היה או הלואי שהיה. עוד מספר דקות ואנחנו כבר מנצלים את ההזדמנות לעשות סבב "חברים" שנטמנו בחלקות הסמוכות ולהניח פרח על אבן שיש קרה. הנה כאן מונח נעם, ושם שוכב אורי ופה זה הבן של חיימק'ה מהקומה השלישית והצער האישי מתערבל בקולקטיב החברתי ויוצר תמהיל של געגוע וצער על דברים בני חלוף. עוד בדיחה קטנה וסיפור על חבר שנפל ואנחנו בדרך החוצה. נתראה שוב כולנו בסיטואציה דומה ביום הזכרון בשנה הקרובה. בדרך באוטו חזרה צפונה בין רבבות מכוניות אחרות אני תמיד נותן למחשבות שלי לנדוד. משחק עם עצמי משחק הזכרון סתם ככה רק בכדי לבחון. מה אני זוכר? מה אני זוכר באמת? עד כמה? האם אני זוכר את תווי פניו? את תווי פניו באמת או שמא זה זכרון מהתמונות הכל כך מוכרות?! האם אני זוכר את קולו, את חיתוך הדיבור את העמידה, את הקריצה השובבה? אני זוכר, אני זוכר את הבלורית, את היד השזופה - השמאלית, את השיניים הצחורות והעיניים השחורות, את השחוק והכעס וסרחון הסיגריות. אני זוכר ונרגע. והילדים....? הילדים שלי.... מה עד היום עשיתי כדי שהם... יזכרו אותי?!

No name for now

New member
לי קצת קשה עם ההתמעטות

לאבא שלי יש משפחה ענקית (חתונות משפחתיות זה כמה מאות אורחים) ואני חושבת שב-10 השנים הראשונות היתה נוכחות די מכובדת (מניין לא תמיד אבל באו) פתאום באים פחות, למרות שאני מבינה את זה הרי גם אני לא תמיד מספיקה להגיע לאזכרה של סבא, וזה מעציב אותי למרות שהזכרון של אבא תמיד הולך עם המשפחה, דודה שלי אמרה פעם שהיא התחתנה עם משפחה עצובה גם הילדים שלה שהם עדיין קטנים יודעים על אבא שלי וזה התחיל מזה שהבן שלהם שאל אותי (הוא היה בן 3) איפה אבא שלי והעמיד את כולם במבוכה.

למעלה