הגיל הרך - האם נושא השואה

skito

New member
הגיל הרך - האם נושא השואה

האם נושא השואה חשוב שיתרחב מהגיל הרך? זפזפתי באתר משרד החינוך, קראתי אודות קווים להתייחסות בגן הילדים נראה כי המלצות משרד החינוך בנושאי השואה, הם רק לקראת יום הזיכרון לשואה והגבורה. חשבתי שאולי מוטב היה לבנות תוכנית שנתית לחינוך הנושא מהגיל הרך, אבל מצד שני ישנם סיכונים לא מעטים, החדרת פחדים וכאלה. למרות זאת אני בעד בניית תוכנית מתאימה, שמטרתה הרחבת הידע מגיל הגן, מה דעתכם?

העלת נושא מאד חשוב שריקה

הבאתי כאן בעבר קישור לשרשור שנכתב על ידי מורות בבתי הספר היסודיים במדינת ישראל, שכתבו שהן החליטו לא ללמד על יום השואה, כי זה "עצוב". אני מקווה שיש פיקוח על הנושא, כי זה נושא "עצוב" גם בחטה"ב וגם בתיכון.

skito

New member
זהו שבגלל

דיעה של מורות שחושבות שזה עצוב וקשה המון ילדים לא בקיאים כלל בנושא, שמעתי עדויות של תלמידים שהוטסו לפולין בכל מיני פרויקטים, זה טוב ויפה ממחיש אבל אם היה להם ידע מורחב בנושא, הסיור היה מועיל הרבה יותר, הפחד מלהרחיב על הנושא מזיק לדעתי, לא צריכים לחשוש הדור של היום גם כך חשוף לאלימות מסוג מזיק יותר מבחינת הקניית ערכים, אם רק ישכילו לבנות תוכנית נכונה אני חושב שלא צריכה להיות בעיה.

אבירן171

New member
לדעתי לא צריך אפילו להזכיר את זה

צריך לתת לילדים לגדול ואז גם לתת להם להחליט אם הם רוצים ללמוד את זה. לא צריך ללמד את זה למי שלא רוצה. הילדים לא צריך לדעת כאלו דברים מגיל צעיר. ולדעתי צריך גם לבטל את הצפירה, כי הרבה ילדים מפחדים ממנה וזה גורם להורים לא לעמוד או מוציא אותם מריכוז בעת שהם מטפלים בילדים. אבירן..

מובחרת

New member
ילדתי בת ה 8-,

התוודעה למציאות השואה, בגיל 5. אבי שיחי`, הנו דור שני לשואה ) בן 60 ( סיפר לה את הסיפור. פחדים זה לא עשה לה. מה שכן, שונאת כל איזכור שנוגע לגרמנים...שורה תחתונה: כדאי וצריך ליידע את הילדים בהסטוריה שלנו.

schlomitsmile

Member
מנהל
נראה לי, שזה תלוי בילד ובאופן שהדברים מובאים בפניו. ילדיי שומעים על השואה בסביבות גיל 3 . הם נושאים על גבם "תיק" כבד במיוחד- אבא גרמני ואמא דור שני לשואה. לכן העניין הוא חלק בלתי נפרד מחיי המשפחה שלנו. האופן שמצאתי לנכון להביא את הדברים בפניהם היה כזה- בגיל שלוש, אני מספרת להם את סיפור הבסיס: כשסבתא היתה קצת יותר גדולה ממך, היה מלך רשע, ששיכנע את כל האנשים בארץ שלו, שהם הכי טובים בעולם, ושהם צריכים להרוג אנשים אחרים, וגם את כל היהודים. ואז, סבתא הקטנה התחבאה, לכן לא תפסו אותה. אבל את אבא שלה, את שתי הסבתות שלה, וסבא אחד, ועוד הרבה אחרים ממשפחתנו וגם יהודים אחרים, החיילים הרעים כן תפסו. אבל בסוף, באו חיילים טובים וניצחו את החיילים הרעים, ולא נשארו יותר חיילים רעים. כל זה היה רחוק מכאן, בארץ אחרת. באופן הזה, אני משתמשת במושגים שילד קטן מסוגל להבין, ממקמת את הסיפור במציאות (זו אינה אגדה או בדיה), מקשרת אותו אליו (דרך סבתו האהובה), אבל גם מבהירה שהוא אינו בסכנה. ככל שהילד גדל, אני מוסיפה פרטים ועומק, לפי שלב ההתפתחות של הילד, לפי יכולת הקליטה והעיבוד שלו. אינני בטוחה האם לכלל ילדי ישראל חשוב להכנס לסיפור הזה בגיל כה רך. אולי נכון יותר לחכות לגיל 6 . אבל גם אני התרשמתי מהשטחיות ולעיתים אפילו חוסר דיוק בעובדות בסיסיות (כגון ההבדל בין גיטו למחנה ריכוז למחנה השמדה), באופן בו הנושא מועבר בביה"ס היסודי. לדעתי, בודאי בכתות הגבוהות של ביה"ס היסודי, ניתן וחשוב לעסוק בעניין לא רק ברמת הקניית הידע, אלא גם התייחסות לדילמות אנושיות מוסריות ואי-אלו שיעורים אנושיים ולאומיים. כמובן- בזהירות רבה, לא להסחף להטפה ושטיפת מח, אלא לעודד העלאת שאלות, דיון, הקשבה, והצגת זויות השקפה שונות. זה גם מחנך לסובלנות, שגם היא שיעור חשוב מאותה תקופה.

בשלב בית הספר

נראה לי שהדרך הטובה ביותר היא פגישה עם ניצולים ולאחר מכן קריאת ספרים: פגישה עם ניצול היא דבר שלא יישכח; מספר הספרים כיום גדול - והולך וגדל - והם מעבירים את הסבל האישי באופן ששיעור אינו יכל להעביר.

אבירן171

New member
איזה יופי

תסלחו לי על ההתבטאות הזאת, אבל למה לעזאזל מישהו צריך להעביר\לספר את הסבל שלו למישהו אחר??!! לבני אדם יש מספיק(סליחה על המילה) חרא בחיים והם לא צריכים שעוד אנשים יוסיפו להם על זה. אם מישהו סובל או שיש לו סבל שילך לפסיכולוג. אבירן..

DocMartin

New member
,You know what

You don't know anything about Europe, you don't know anything about what you call "the middle east", Why don't you just go home and make your fucking licence there?​

אבירן - הנך מדהים !

כל משפט שלך - זהב. תענוג לקרוא את התגובות האינטליגנטיות שלך. לא כל יום נתקלים ברמה כזו.

schlomitsmile

Member
מנהל
../images/Emo45.gif הוא אמר שחסרים צחוקים בפורום, אז הנה הוא מספק אותם בשפע... רק שבאמת לא ברור לי, מה הוא מחפש כאן- בפורום ובכלל בארץ. אולי רצוי שיקבל את עצתו של מרטין (בעלי היקר) ויחזור למולדתו המעתירה לעשות את רשיון הטייס הנכסף שלו.

skito

New member
אתה מתכוון לרמת

"לא כל יום נתקלים ברמה כזו."היי גרשון, הבנתי שאתה מתכוון לתגובות ברמת גן ! (ברמת הגן
)

מובחרת

New member
אלירן, אתה מזרחי?

פרסי אחד, הטיח בפני באנטישמיות: ``את מי היטלר השמיד? תאשכנזים``! אולי, גם אלירן חושב כך. אולי, אבותיו אכלו סחוג בשלווה. לא קטעו להם באמצע הלצ`ו והגולאש.

schlomitsmile

Member
מנהל
טיפשים יש בכל עדה וציבור, וגם אנשים נבונים ורגישים. אין סיבה להניח את אבירן דוקא לפתחם של המזרחיים. אבירן יקירנו הוא דוקא אמריקאי, פטריוט גאה והדור. אגב, לא נראה לי שאבירן חושב כפי שתיארת. הוא פשוט לא חושב... נותר רק לקוות שמצבו ישתפר כשיתבגר ../images/Emo57.gif

אבירן171

New member
אם בזה שאתם מעליבים אותי אתם

מוציאים את הכעס, המשיכו כך! ממילה לא אכפת לי.. ממילא אני יודע שלפחות בארצות הברית אם אני הורג מישהו מתוך הגנה עצמית אני לא יואשם ברצח! אז כן אני מודה, אני אמריקאי, גאה בזה, ולא גאה בזה שאני ישראלי. אני שונא את כל הדתיים שכופים את עצמם על אחרים, אני מתעב את צורת הממשל והשלטון עצמו ואני ממש אבל ממש לא מוסגל לסבול את החפיפניקיות הישראלית! אם יש למישהו אם זה בעיות אז אלו בעיות שלו. ואני גם יודע דבר אחד, כל מי שאי פעם איים על ארצות הברית שילם בכבישה על ארצו או במחיר חיילים ואזרחים עצום, בניגוד לישראל. אבירן.

schlomitsmile

Member
מנהל
לא היתה לי כוונה להעליבך אבל למה אתה מצפה, כשאתה מכנה את קורבנות השואה "דבילים שהולכים כצאן לטבח" ושאר פנינים שהרעפת עלינו? אתה נמצא בפורום 'שואה-הנצחה ותיעוד', אם לא שמת לב. מן הסתם, יש פה אנשים שהעניין קרוב ללבם, אז אם אתה מתבטא בגסות, מה לך כי תלין על זעמם?

skito

New member
אלירן שבוע טוב

איש לא מוציא את הכעס, זה פשוט קו ההומור שהתחלת בו, מהבדיחה שקוממה כאן את כולם: "...אבל למה לעזאזל מישהו צריך להעביר\לספר את הסבל שלו למישהו אחר??!! " אני בכל אופן מקווה שתנסה לפחות לחשוב שנית על דבריך קשה לי להאמין שכאדם בר דעת וכיהודי בפרט כך אתה חושב? איש לא מדבר על כפיה כזו או אחרת אלא על מוסריות בדרג הכי מתבקש, הכי מתבקש זה לזכור ולא לשכוח נו לפחות תנסה לחשוב מדוע צריכים לזכור? נסה נסה ואל תמשיך לנסות להוכיח את צדקתך בדרך זו, הלוואי והייתי נוטה להאמין שאולי לא לכך התכוונת, חשוב שוב! נ/ב בקישור שצירפתי בראש האשכול ישנו ציטוט מפיו אברהם שלונסקי, להלן : "נדרתי הנדר לזכר את הכל, לזכור- ודבר לא לשכוח."

deebeebee

New member
אלירן, אתה מזוכיסט?

למה אתה בארץ ולא במקום אותו אתה אוהב? אנחנו לא רוצים שתסבול. אתה רוצה שנעשה מגבית כדי לעזור לך לרכוש כרטיס טיסה בכיוון אחד?

אבירן171

New member
אני לא מזוכיסט

אני בישראל בשביל כמה דברים שאני צריך לעשות. תאמין לי אני לא אשאר פה יותר ממה שאני צריך. ולדעתי לא צריך להחדיר לילד רך בן 7 או 8 את כל הזוועה הזו. הם לא צריכים עדיין לדעת על זה. לדעתי זה דביליות באמת ללכת כצאן לטבח. ובמיוחד הפחדנות בזה שאתה מקריב אחרים רק בשביל שאתה תשרוד ועוד בידיעה שהסיכוי שתינצל קטן מ1%. "תנו לי להילחם על חיי ורק אם אמות אדע שניסיתי". אבירן..

למעלה