הגמעת קונפידור ודומיו.

הגמעת קונפידור ודומיו.

1. רצוי לדעת שיש לקונפידור הרבה חומרים גנריים ( קודקוד,קונפידנס,אימקסי וכו).
2. בהדרים רצוי להגמיע עד גיל 5 לערך שכן עד אז השלד המרכזי של העץ נבנה.
3. בשנים שלאחר מכן העץ בד"כ ( אם מטופל נכון - מים,גיזומים,דשן) יסתדר לבד,
והנזק יהיה אסטתי בלבד.
4. הקונפידור הוא לא ממתק עודף שימוש בו יוצר נזק לסביבה ( למשל פוגע בדבורים
שמאביקות את הפרחים והן שגורמות לכמויות יבול נאות, היעדר דבורים פוגע בכמות
ואיכות התבואה).
5. הקונפידור ודומיו פוגעים ביצורים שונים שטורפים את המזיקים הרעים ( בהדברה
ביולוגית יש הגבלות על צורת השימוש "במשפחת הקונפידור" כדי למנוע או להפחית
נזקים.
6. לעיתים הקונפידור ומשפחתו גורמים להכחדת מזיק מסויים אבל
הסתלקותו גורמת להתפרצות אחר ( הפרת המאזן הבילוגי).
7. הניאוניקוטינואידים ( שאליה משתייך הקונפידור) הוצאו לאחרונה משימוש באיחוד
האירופאי בעקבות הנזקים שהם גורמים.
8. הגמעת החומר -
8.1 יש להתאים את כמות החומר לגודל העץ.
8.2 רצוי להגמיע את החומר בשליש השני של ההשקייה ( בהשקייה רגילה).
8.3 רצוי להתרחק מן הגזע מעט מכיוון ששם מספר היונקות מועט
( בעצים כמו פיקוסים למשל מרובי שורשים יש ללכת שניים שלושה מטר החוצה9.
8.4 רצוי להתאים את כמות המים לסוג האדמה, באדמה קלה
יש להשקות פחות מאשר אדמה כבדה כדי לא לשטוף את החומר.
8.5 באדמה כבדה יש לתת יותר מים ( לאותו עץ באותו גיל ), מכיוון שהשורשים נמצאים
בד"כ יותר בעומק.
8.6 ההגמעה תתבצע בתחילת הלבלוב.
9. רצוי להשתמש בקונפידור ודומיו ( בגלל הפרת המאזן הביולוגי ) רק לדברים
שאליהם הוא משמש בצורה ייעודית, ( למשל עש המנהרות,כנימה קמחית בדשא וכו ) כי
לכנימות רכות למשל, יש חומרים אחרים ( עפ חות נזק סביבתי שייעשו את אותה העבודה)

avi5199

New member
אני כבר מגנן הרבה שנים ומעולם לא השתמשתי

בקונפידור.
אני גם לא מרגיש שום צורך.
אנני לא עושה כלום נגד כנימות ולא נגד עש מנהרות, מצאתי שאם לא עושים כלום הכנימות מופיעות ונעלמות מאליהן , כנ"ל עש המנהרות .

פיטנגו4

New member

שאלה ???

באיזה היקפים אתה מגנן ( שטח,זמן ,גידולים) ? והגינון הוא בשביל עצמך
או שיש לך עסק שנותן שירות בתחום הגינון/חקלאות ?

סתם ככה, לקבל אומדן על מה אתה מדבר ......

Limonium

New member
ממש במקרה אמא שלי מגננת הרבה.

יש לה גינה ענקית באיזה מושב לא רחוק מרחובות, ארבעה דונמים המעובדים ע"י אמא שלי ואח שלה. היא חובבת קקטוסים, מרססת אותם עם טייגר, ובעבר עם דורסן, כנגד התפרצות של כנימות פעמיים בשנה. השטח המרוסס זניח ביחס לשטח החצר, ואם נוסיף את חצרות השכנים המוזנחות נקבל שטח גדול הרבה יותר. כל השאר אורגני לחלוטין, כולל דישון עם זבל עופות שאיש אינו יודע מה הוא מכיל.
ראה זה פלא, מתוך חצר רחבת ידיים, עשירה בצומח מגוון, כולל המון המון צמחי בר ותרבות, את הכנימות על האחירותם היא נאלצה להדביר עם קונפידור כיוון שהוא הפך לשחור כמו לילה בלי כוכב.

אין ספק שאפשר לעשות שילובי צמחים, וגינה בריאה אקולוגית, אשר בה רוב הצמחים שורדים, אולם צריך להיות ברור לחלוטין שתמיד יש שעיר לעזאזל אשר מקריב את חיו כמגנט של מזיקים. במקרה הטוב זה צמח שניתן להקרבה, במקרה הרע זה צמח היקר לליבנו.

כמובן שבגידול מסחרי זה לא עובד. פגשתי מספר חקלאים אורגניים בחיי, כולם מרססים עם מה שמותר, שלא אתפלא אם גם הוא רעיל לא מעט.

מצורפת תמונה של קולורבי זקן שהשארתי בערוגה בגינתי הקודמת עבור זרעים. הוא התכסה בכנימות, בניגוד לשתילים הצעירים הצמודים עליו, כך שהעסק עובד, השאלה היא המחיר.

Limonium

New member
זאת שאלה של מחיר כי מישהו משלם אותו

לפשפש המצורף אין אוייב טבעי נראה לעין, או לפחות לא אחד שמצליח להדביר אותו. אצל אילן טל בכפר יהושוע הפשפש הזה פוגע אנושות במיני צמחים נדירים ביותר. אז מה עדיף: לרסס או לראות מין אדום דועך?

drorim69

Active member
שחור כמו לילה בלי כוכב...

לאחרונה עשיתי שיפוץ בגינה שתכננתי לפני כ 15 שנים וכבר הרבה זמן הבעלים מזניחים מאד, כולל שנה שלמה ללא השקיה בעת שיפוץ הבית.
כפרוייקט אישי מיוחד לקחתי עץ אומלל של קלמנטינה אור שתמיד היה מקופח בגינה. היה קבור מתחת לגדר חיה שהתפרעה, לא קיבל מים ואף פעם לא זכה לסימפטיה.
במסגרת השיקום הוא נגזם לעיצוב והונמך, נפתחה לו גומה גדולה, קולטר קומפוסט וקיבל המון מים. בשתילות שילבתי סביבו במיוחד כמה שיבה להקרבה וגם תליתי נענה כי היא "ידועה" כמרחיקה כנימות וגם עשיתי לחשים וטפו טפו

העץ לבלב כמו בן תשחורת מלא מרץ, אך התוצאה כיום, חודש אחרי השתילות, היא שכל הגינה זוהרת ועץ האור שחור מנמלים מאושרות ..... אפילו השיבה נקיה לגמרי מכנימות, יש עוד הדרים מלבלבים, התבלינים והירקות, כולם חוץ מהאור. זה חץ ישר ללב !

drorim69

Active member
הילדים ביקשו גן ירק

עשינו ערוגה קטנה, 1.2 מ' / 3.0 מ' שחלקה הוקדש ל"תגמול מיידי" כדי להוכיח להם שכדאי.. שתלנו צנוניות משישיות של חישתיל במצב קטנות והם קטפו גדולות אחרי שבוע וחצי. היה שמח ומבדח!!
(האמת שכל מה שבתמונה נשתל משישיות של חישתיל..
קצת פדיחה, אבל התוצאה המהירה והאחידה היתה חשובה לקראת חנוכת הבית ועוד תירוצי לקוחות...)

בכל שיפוץ יש כיור כלשהו שיוצא מהבית - זה תמיד הופך לערוגה.

אתמול לימדתי את הילדים לקטום תפרחות מהתבלינים ולעשב -
את רוב העשב זורקים על הדשא. אח"כ אבא אמור לכסח ואת הכסחת לפזר במרחב יבש שאין בו חיפוי.
את הריג'לה אספנו לסלט, את הגזם מערוגת עשבי התיבול זרקנו במקום שהוחלט להקים בו ערימת קומפוסט. את ענפי הגפן שגזמנו הם שומרים לחברה שלהם שמגדלת ארנבים. החלטנו מראש להשתדל לא להוציא כלום מהגינה החוצה. נראה אם יעמדו בזה לאורך זמן.

avi5199

New member
אני רק לעצמי, צמוד לבית יש לי גינה מטופחת

במרחק 4 עד 5 מטר מסביב לבית, בנוסף עוד שטח של חצי דונם מאחרי הבית (שטח פרטי פתוח) שם אני מגדל עצי פרי, ולול תרנגולות.
חוץ מזה יש עוד שטח של כדונם משותף לכל המשפחה שמפריד ביני לבין הבית של הורי ואחותי, ומיועד לבניה עתידית, בחלק שקרוב יחסית אלי (בערך 10-15 מטר מהבית) נטעתי עצים שונים.
הקטע שקרוב יותר לאחותי די מוזנח כי את אחותי לא מעניינת הגינה וזה מעבר לכוחותי לגנן שם.
בגדול אפשר לאמר שאני מגנן בשטח של כ 1000 מטר מרובע.

בקשר להמשך השירשור ולעץ שנתקף במזיקים:
המדיניות שלי היא שעץ\שיח\גידול שנתקף במזיקים עד כדי כך שמחייב טיפול בכימיקלים, לא מתאים לי, ולכן אני עוקר אותו ונטוע עץ \שיח\גידול אחר שיותר מתאים לסביבה.
כך עשיתי עם כל השזיפים, אפרסק ,משמש, אגסים וכ"ד שנעקרו עוד כשבניתי את הבית, בקרוב יעוף גם הפיסרדי (יש כבר נזילות שרף על הגזע), והשקד (שכבר כמה שנים מנוקב כמו מסננת ובדרך פלא שורד), אולי גם התאנה (בנתיים הבנזין עובד נגד היקרונית), ומהדקלים (אחד כבר קיבל את החידקונית ונראה כמו הודי עם ראסטות, ויתר הדקלים מחכים בתור).
לא מתכוון להשתמש בכימיקלים , עצים שלא יחזיקו מעמד יעופו, ויחליפו אותם עצים אחרים.
יש במשתלה של משה ולך רשימה ארוכה של עצים ושיחים שלא מקבלים מזיקים ושמחכים בתור להשתל אצלי.

לוולך יש עצים שעמידים בפני מזיקים?

מי אמר את זה
אני אצלו היום, אחזור עם תשובה ישירות מהמקור
במידה ויש דבר כזה - הרי שזו פריצת דרך עולמית, אין צורך יותר בחומרי הדברה לטיפול
וולך יהפוך מועמד רציני לפרס נובל לכלכלה
הוא הופך ברגע את העולם למקום שפרי/אוכל הופך זמין ולא תלוי בשום חרק או מזיק
והעיקר, אתה עוד מאמין למה שאתה כותב...?

avi5199

New member
יש לי גפן איזבלה שמניבה כבר שנה שניה

בלי שום מזיק משמעותי ושום ריסוסים ושום חומרי דישון.
יש לי ליצ'י שמניב כבר שנה שניה כנ"ל
יש לי פקאן כנ"ל
יש לי לימונים שמוטי ומנדרינות וקונקוואט פירות טעימים ויפיפיים ואפילו זבוב ים תיכון שמפיל אצל השכן את רוב פירות ההדר, אצלי לא נוגע משום מה כבר שנה רביעית .
יש לי עץ מנגו ועץ אבוקדו שעדיין לא נותנים פרי ... נחיה ונראה
בתאנה טיפלתי בבנזין וזה בנתיים מחזיק מעמד שנה שנייה
הפסיפלורה מניבה בלי שום מזיקים כבר חמש שנים.
פטל כנ"ל
בערוגת התבלינים - פטרוזיליה קוזברה, טימין, נענע, סלרי, צנונית, ג'ינג'ר , טומריק (כורכום), שום, בצל ,עירית, פלפלים חריפים, לואיזה, מרווה ועוד...גודלים אצלי בלי שום חמרי הדברה ושום מזיקים משמעותיים.
אז כנראה שבכל זאת יש מינים וסוגים שאפשר לגדל גידול אורגני בלי מזיקים כמו שעשו אבות אבותינו לפני שהמציאו את האב"ח.

מר טווס

New member
אבי, יש לי תחושה שהגינה שלך היא בגדר "נס" -

שבוודאי לא יכול להעיד על כלל הגינות.

לא שברור לי מה אתה עושה שמרחיק את המזיקים, אבל חלק מהצמחים שציינת, אם לא כולם, רגישים מאוד לכנימות, תריפסים, פטריות תוקפניות ועוד.

אז....מה בעצם אתה עושה שונה? אני אשמח לשמוע. (באמת, בלי ציניות)

avi5199

New member
אני לא עושה כלום נגד כנימות טריפסים ומנהדרים

אני כבר אפילו לא טורח להסיר אותם ידנית כמו שהיתי עושה בעבר.
יש אצלי מנהדרים, ויש טריפסים, ויש כנימות, אבל הם באים ונעלמים בלי להשאיר נזקים משמעותיים.
פטריות כמו פייחות וכ"ד באות ונעלמות, השמש קוטלת אותם.
אני לא רואה את זה כנס בכלל, זה מאד מתאים לתאוריות של איזון אקולוגי, בגלל שאני לא מרסס ולא מגמיע בכלל, יש לי בגינה אוסף מכובד של כל סוגי החרקים וכנראה שהם אוכלים זה את זה.
ולא הזכרתי גם צמחי נוי שיש לי אפילו וורדים וכ"ד שבאורח לא פלא לא ניזוקים מהכנימות.

פיטנגו4

New member
אני נשבעת לך שפעם גם אני לא האמנתי

שזה יכול להיות.
אבל העובדות מדברות בעד עצמן.
גם אצלי ב-ד-י-ו-ק כמו אצל אבי.

בוחרים צמחים עמידים יחסית (ברור שחוץ מפלסטיק, אין שום צמח שעמיד לגמרי...)
נותנים לטבע לעשות את שלו, וזה עובד.
לא רק אצל אבי.
אצל הרבה אחרים.

ואם מגיע מצב קריטי כלשהו שהטבע צריך סיוע רפואי, אז אנשים שאינם קיצוניים גם נותנים אותו.

המוח שלנו, כאנשים מערביים שגדלו על ברכי המדע והרפואה, לא מסוגל לתפוס שיש גם דרכים אחרות, שקשה להסבירן, אבל הן טובות לא פחות ואפילו יותר.

וזה כמו ברפואה המערבית: לתינוק שלי היה אטופיק דרמטיטיס (המכונה אסטמה של העור) בצורה חריפה מאד. הלעיטו אותו בסטרואידים וקורטיזונים, ובשניה שהפסקנו המצב שלו החמיר. מעגל אינוספי שכזה. עד שעשיתי "פוס, שוברים את הכלים" ואז פנינו להומאופתיה, הוא קיבל סוכריות עם חומר כלשהו. מבחינה מדעית-גרידא הוא קיבל כלום עם כלום ושום-דבר פלוס קצת סוכר... והוא הבריא!
ואין סטירואידים, ואין קורטיזונים.
ילדים אחרים שהיו במצבו המשיכו לקחת תרופות חזקות, ולחלקם גם התפתחה אסטמה של דרכי הנשימה.
אז איך זה עבד? מה קרה שם? איך המדע מסביר את זה? אין לי מושג, וגם לא מענין אותי.
העיקר שזה עובד.
העיקר שהילד בריא (כמעט, במבט מקרוב מאד תמצא שמשהו בעור שלו שונה, אבל לא אדום, לא מגרד, אין דלקות, אין סבל - שום דבר שדומה לזוועה שהיתה אצלו קודם)
אם מישהו טוען שזה אוטו-סוגסטיה של האמא, אז יופי.
אולי גם האוטו-סוגסטיה שלי עוזרת לגינות שלי ושל הלקוחות שלי... ואם זה כך - אז מה אכפת לי?

לדעתי

1. אז על סמך ה-1000 מ"ר גינון האלה אתה חושב שזה רציני מבחינת אדם
העומד בצד להתייחס לזה שמעולם לא השתמשת בקונפידור ?
2. אני חושב שלא ( בהתייחס לסעיף 1), וזה עוד לפני שבדקנו מה אתה מגדל.
3. ועוד דבר קטן אני מניח ( בזהירות) שחלק מהעצים חולים/מוציאים שרף וכו כו
ולאחר מכן נעקרים בגלל רמת אחזקה שאינה מספקת לאותו גידול.
(ואני מניח שיכול להיות מכנה משותף, כי לעיתים באחזקת עצים חובבים עושים בד"כ
את אותו דבר לרוב העצים, מבלי להבין שיש שונות בטיפול)
4. אחזקת מישמיש אינה דומה בכלום לאחזקת שזיף וזה עוד לפני שנכנסו לעניין
הזנים. רק לדוגמא קטנה אני מחזיק מאות נשירים ובחלק מהם אין שום
שימוש "בחומרים כימיים " ואין מחלות/נזילות שרף מהגזע וכו וכו.
כמו שאמרתי אני מניח שזה קשור לטיפול נכון ( השקייה,גיזום ודישון בעיקר).
5. יש גם אלמנט של בחירת כנות עמידות ( מתקדם עם השנים) ולכן מה שהיה
כשבנית את הבית לא בהכרח נכון היום מבחינת עמידות של כנות.

avi5199

New member
כאמור אני לא מתעקש לגדל פרי שמצריך טיפול כימי

אני לא חקלאי ולכן לא מעניין אותי לגדל דווקא גידול מסויים.
כמו אבות אבותי שחיו בצורה טיבעית ובריאה, אני מגדל רק מה שגודל באופן טיבעי וללא צורך בכימיקלים, ומוותר על היתר.
פירות ספוגים בכימיקלים יש בזיל הזול בסופרמרקט במחיר המים שאני משלם לא כדאי כלכלית לגדל פרי וירק לאמאכל וגם שיהיה ספוג בכימיקלים.
אני גם קצת מבין בחקלאות מעבר לגינה הפרטית שלי, פעם מזמן... אבא שלי היה חקלאי וגם למדתי בבי"ס חקלאי (יש לי בגרות 5 יחידות בחקלאות בהתמחות בהדרים ובלול) וגם עברתי קורס מדריכי גינון ברופין.
אני גם מבין קצת בכימיה כי אני מהנדס כימיה במקצועי, ואני גם מבין קצת ברפואה ובהשפעת חומרים על גוף האדם, כי אני עובד בתעשיית התרופות כבר הרבה שנים, ובמסגרת זאת למדתי גם מיקרובילוגיה וביוטכנולוגיה.
ומתוך כל הידע והנסיון הזה הגעתי להבנה שאורגני זה טוב לי, וטוב לסביבה, ואני די רציני בגישה האורגנית שלי.

למעלה