הגנה על זכויות יוצרים באמצעות שליחת מייל

הגנה על זכויות יוצרים באמצעות שליחת מייל

שלום,

האם אימייל יכול לשמש כהוכחה משפטית?
למשל, אם אני רוצה להגן על זכויות יוצרים של יצירה מסויימת שיצרתי (מוזיקלית או ספרותית), האם שליחת היצירה במייל (נאמר, לכתובת מייל אחרת שלי או לחבר) יכולה להוות אישור לכך שאני הוא היוצר המקורי (לפי חתימת הזמן שעל המייל)?

מצד שני, הרי ניתן לערוך הודעות מייל שנתקבלו, ככה שזה נראה לי בעייתי.

תודה.

אי מייל כהוכחה

התשובה הקצרה היא - כן. דואר אלקטרוני יכול לשמש כהוכחה.
השאלה העיקרית דומה להוכחת מסמך בכתב.
כל עוד לא כופרים בנכונותו - אין בעיה.
אם כופרים בנכונותו ומראים סיבה לסבור שהוא אינו נכון, יוטל עליך נטל מוגבר להוכיח שהוא נכון.

ראה אוסף מאמרים שלי שבין השאר דנים בשאלה אם דואר אלקטרוני הוא הסכם מחייב וכן מאמר ספציפי באותו נושא.

http://www.y-law.co.il/page124.html

יכול אך המהימנות נמוכה

בתחום דיני הראיות, ישנם שני נושאים עיקריים:
א. קבילות ראיות - זה התחום העוסק בשאלה איזו ראיה רשאי בית משפט לקבל במשפט איזו לא.
כאשר ראיה אינה קבילה, התוצאה היא שהיא לא נכנסת לחומר הראיות שעל פיו בית המשפט מכריע, כאילו שראיה זו בכלל לא קיימת.
ב. מהימנות ראיות. תחום זה הוא רלוונטי לגבי ראיות שבית המשפט מצא שהן קבילות. מהימנות של ראיה מכונה גם משקל.
חשוב להבין שראיה יכולה להיות קבילה, אך במשקל אפסי.

אם אתה רוצה לדאוג לכך שתהיה לך ראיה, רצוי שתכין ראיות שהן לא רק קבילות, אלא מהימנות, כלומר בעלות משקל גבוהה ולא בעלות משקל נמוך או אפסי.
ראה מאמרי בנוש שנירה על זכויות יוצרים.

עדיין קצת מבולבל

דורון ויורם, תודה רבה על התשובות, אך אני קצת מבולבל.
אם אני מבין נכון, מהקישורים שצירפת יורם, התשובה היא שניתן להשתמש במייל לשם הוכחה על זכויות יוצרים, בעוד שאתה דורון מסוייג מאד.
בכל מקרה, אודה על התייחסותכם גם לסוגיה שהעליתי בסוף הפוסט המקורי שלי: האם העובדה שניתן לערוך אימיילים - בין אם כאלה שנשלחו ובין אם כאלה שהתקבלו, אינה פוסלת את האימייל באופן מוחלט מלשמש כהוכחה משפטית לשם הוכחת זכויות יוצרים?
הכוונה שלי היא לשלוח את השיר לזמר מבצע מסויים ועם זאת לשמור לעצמי את זכויות היוצרים. אבל גם אם יהיה בידי אימייל ששלחתי לו את השיר, הרי הוא יוכל לטעון שאכן שלחתי לו אימייל (כי לא ניתן לשנות את כתובת השולח, כתובת המקבל והתאריך), אבל שום שיר לא צורף אל המייל המקורי, ושאת השיר הוספתי לאחר מכן באמצעות עריכת המייל. היות וגם הוא יכול לערוך את המייל שהוא קיבל ממני, הוא גם יוכל להציג את המייל ללא תוכנו (ובפרט, ללא השיר המצורף).
בקיצור, אני חושש שלאור האפשרות של עריכת תוכן של מיילים שכבר נשלחו/התקבלו אני עלול למצוא את עצמי במצב של "מילה שלי מול מילה שלו" - כי לך תדע מי ערך את המייל שיש ברשותו ומי מציג מייל אותנטי. או במילים אחרות - אם כך פני הדברים, זו הוכחה רעועה ביותר שבקלות ניתן להפיל.
אודה לכם אם תוכלו לעזור לי בהבהרת העניין.
תודה רבה!

הפניתי אותך למאמר

בו כתבתי "אין תחליף להפקדת מקור היצירה בידיים נאמנות ומקצועיות לשם תיעוד, שמירה והגנה להגנה על זכויות היוצרים."
אני בדעה שלא צריך להתפטות לתחליפים זולים/חינמיים שבסופו של יום, לא יביאו לך את מה שאתה מקווה.
אני לא יכול לפרש את יורם, אך ככל שאני מכיר אותו, לא נראה לי שהוא בדעה שמשלוח יצירה בדוא,ל לצד שכנגד מהווה הגנה נאותה לזכות היוצרים.

ברור

דורון,
קראתי את המאמר והבנתי היטב את היתרון שבהפקדת מקור היצירה בידיים נאמנות ומקצועיות. תהיתי לגבי העניין של משלוח יצירה בדוא"ל מכיוון שבמידה וניתן, אני מעדיף לחסוך את העלות של השירות אצל עורך דין.
תודה,
יוסי

אתה לא חייב עו"ד

אמנם אני ממליץ על הפקדה אצל עו"ד, אך ניתן למצוא גורמים מהימנים נוספים שעוסקים בתעוד זכויות יוצרים ואם גם זה יקר, אז פשוט אנשים מהימנים שמבינים מספיק בתחום כדי שאפשר יהיה לסמוך עליהם.

לגמרי מסכים עם דורון ורוצה להוסיף

מתנצל שהייתי "חד" מדי. ההסתייגויות של דורון מצויינות.
אתה שאלת על קבילות הראיה ולכך היתה תשובתי. הייתי צריך להתייחס גם לענייןהמהימנות - ושם תשובתו של דורון מדוייקת.
ישנן מספםר רמות של מהימנותן של ראיות גם אם הן קבילות.
שים לב שמה שאתה שואל הינו בעצם דרך לתעד את תאריך המצאות היצירה בידיך על מנת שמי שטוען אחר כך לזכויות יוצרים יצטרך להוכיח שבמועד מוקדם יותר היא היתה בידיו.
ישנן שיטות רבות מספור להוכחת מצב כזה, והן מתאפיינות ברמת מהימנות שונה ובעלויות שונות, כשבדרך כלל הזולות יותר פחות מהימנות.
השיטות משתרעות דרך עדות רגילה שלך --> עדות של אחיך שראה אותך יוצר --> עדות של אדם חיצוני שראה אותך יוצר --> תיעוד בדוא"ל על משלוח היצירה --> תיעוד בדרך אחרת דוגמת החתמת עורך דין --> תיעוד על דרך של הפקדת היצירה אצל עורך דין או אצל מי שזה תחום עיסוקו --> רישום היצירה אצל רשם הזכויות האמריקאי.
לכל אחת מהשיטות עלויות שונו, ומידת מהימנות שונה.
עליך לבחור איזו מבין כולן עדיפה לך מבחינת עלות מול סיכון ותועלת.
אני ממליץ על הדרך שדורון המליץ עליה מכיוון שהיא יחסית לא יקרה ומאפשרת מידת הגנה גבוהה מהבסיסית.

אם אין לך אנשים מהימנים

שאתה מכיר, שיכולים לבצע את התעוד, נסה שמירת זכויות יוצרים בגוגל. זאת כמובן לא המלצתי אלא רק תשובה לבקשתך.

למעלה