הגעתי למסקנה שמשקל האופנים זה הדבר שמשפר את הביצועים .

ariasdo

New member
הגעתי למסקנה שמשקל האופנים זה הדבר שמשפר את הביצועים .

הכי מהר ויעיל ...
בשישי הצטרף אלי לסיבוב הסטנדרטי שלי . רוכב עם אופני טרק ברמה הגבוהה , חדשות וקלות פחד ממש נוצה .
בהרגשה המים שקלו יותר מהאופנים , זה מרגיש הרבה פחות מ7 ק"ג .

נתן לי לעשות ניסוי קטן בקיר קשה וידוע במגזר ( כ 210 מ' 25% ממוצע )
יחס העברה באופנים הנ"ל היה סטנדרטי קומפקט . 34/28 .

בטיפוס עליתי ללא בקבוקי המים הרגשתי שאני ממש מרחף היה קל בצורה מוגזמת ביחס למצב עם האופנים שלי ששוקלות לפחות 1.5 ק"ג יותר ובנוסף עוד 1.5 ק"ג משקל המים .

חשבתי לעצמי שהשתפרתי פלאים ...
אבל במחשבה שנייה זה לא אני זה האופניים ללא בקבוקי המים .

הערה - לדעתי לא משנה מאיזה חברה האופנים
החלק הקובע והחשוב זה שישקלו מעט , כדי להרגיש שיפור בטיפוס .

זה לא אומר שלא צריך להתאמן ולהשקיע וכו'
אבל בהשוואה בין אופנים קלות לכבדות , יש משמעות גדולה למשקל האופנים הקלות ברכיבה או לפחות במצבים מסוימים .

(הכוונה לאופנים קלות זה כל החבילה ברמה גבוהה : שלדה , גרופ , וגלגלים ) .

אריה סדובניק

rubber duck

New member
אני ללא יכול שלא להסכים

וזה בכלל לא משנה אם מדובר בטיפוס קירות
או ברכיבה מישורית

נקודה ששווה להתמקד בה יותר בטיפוס ( ולדעתי במיוחד בטיפוס קירות ) היא משקל הגלגלים
גלגלים קלים מאיצים טוב יותר ודורשים פחות אנרגיה בטיפוס
כמובן שחשוב שיהו חזקים כדי שלא ישברו שפיצים בעומס קיצוני של טיפוס קיר !!!

בקיצור , רק חיזקת את האושר שלי משתי המפלצות שלי
שתיהן שוקלות פחות מ 7 ק"ג ללא נוזלים וללא רוכב

שרון

nirism

New member
עלייה של 10 ק"מ בשיפוע ממוצע של 7% - הורדה של 1 ק"ג = דקה

nachshon4

New member
נו באמת

1. בודאי שזה משנה אם מדובר במישור או בטיפוס. פיזיקה פשוטה של כיתה י'. במישור משקל האופניים כמעט ולא חשוב, למעט בהאצות.
2. אין שום סיבה שיהיה עומס גדול יותר על הגלגלים בטיפוס. אתה שוקל אותו דבר על ההר או במישור.

geva

New member
נו באמת, פיזיקה פשוטה של כיתה י'.

ככל שהשיפוע גדול יותר יש יותר התערבות של כוח המשיכה.
ככל שהמעורבות של כוח המשיכה גדולה יותר צריך להפעיל יותר כוח כדי להתקדם.
הכוח רוצה לסובב את הנאבה ואילו החיכוך רוצה שהחישוק לא יסתובב. ומשם נובע העומס על הגלגל.

nachshon4

New member
סחתיין על ההשקעה

כשדיברתי על הפיזיקה לכיתה י' לא דיברתי על העומס על הגלגל, אלא על הכוח שהרוכב צריך להפעיל כתלות במשקל האופניים, ועל זה שזה משמעותי בטיפוס, ולא במישור.

לגבי העומס על הגלגל: אני דיברתי על העומס שהמשקל של הרוכב מפעיל על הגלגלים, בלי קשר לתנועת האופניים (תחשוב, נניח, על אופניים עומדות והרוכב יושב עליהם. אם יושב על האופניים רוכב של 200 קילו, מופעל על הגלגלים עומס יותר גדול מאשר אם יושב עליהם רוכב של 60 קילו. במובן הזה, פר אותו רוכב, דווקא בעליה יש השפעה פחותה של המשקל). מודה שלא חשבתי על העומס של הגילגול.

אבל בלי קשר, אני לא בטוח שהחישוב שהראית נכון. כי אתה מראה כוח קבוע שמנסה לסובב את הגלגל, והרי אני מניח שהכוח הוא לא קבוע, והרוכב משנה את הכח שהוא מפעיל על האופניים כרצונו. היות וכבר מאוחר אין לי כוח לבדוק אם משהו לא נכון בהסבר...

geva

New member
תעשה ניסוי פשוט ותטפס עם מד וואטים..

תראה שככל שהשיפוע גדול יותר, תצתרך להשקיע יותר כוח.
אפילו רק כדי לעמוד במקום (או לרכוב לאט.
&nbsp
&nbsp
עם אותו הכוח במישור (או בדוגמא הפוכה, בירידה) תגיע למהירות הרבה יותר גבוהה.

nachshon4

New member
נו, זה ברור

אבל עדיין אני יכול להפעיל המון כוח במישור (כמו ב-TT), או להחליט שאני עולה עליה בנחת יחסית. אם למשל אני מתאמן על אינטרוולים במישור, למשל, אני בטוח מייצר יותר וואטים מאשר רכיבה בעליה לאורך 5 ק"מ.
ברור שפר אותה מהירות מפעילים יותר כוח בעליה, אבל בפועל, לא חושב שמי שמתאמן בעליות צריך גלגל יותר חזק.

ItsikH

Member
הערות המורה
ראשית, מד וואטים מודד הספק ולא כח
הספק הוא אנרגיה ליחידת זמן, האינטגרל [רגע התחכמות, בסה"כ סכימה] שלו על פני הזמן יתן את העבודה המכנית שנעשתה, כלומר אנרגיה מכנית, ועבודה היא כח כפול מרחק - לכן כפול את ההספק בזמן וחלק אותו במרחק, או בפשטות חלק את ההספק במהירות לקבלת הכח.
כמובן, כדאי לזכור שמד הספק רחוק מדיוק של מד מהירות, אבל הוא הכי קרוב שיש - כלומר, אין זה נכון שחלוקת ההספק במהירות תיתן את באמת את הכח אלא רק קירוב גס שלו, כח אפשר למדוד בדיוק די גבוה ישירות, אבל לא ידוע לי על מכשיר כזה באופניים [ד"א זה מתקשר יפה לסוגיית מדידות בחשמל, מכשירי המדידה עצמם משנים את הערך הנמדד במעגל חשמלי, באותו אופן אם תשים קפיץ למדידת הכח ישירות, הוא יגזול חלק מהכח המופעל לטובת פעולת המדידה].

שנית, בתגובתך הקודמת - אף כח לא רוצה שום דבר! זה ניסוח מאוד לא מוצלח. בסה"כ, בתנועה במישור כל הכוחות המתנגדים להתקדמות הם חיכוך לצורותיו - התנגדות האוויר, החיכוך בין רכיבי האופניים, והחיכוך מול הכביש - ובעליה מצטרף גם כח הכבידה. הבדל מהותי הוא בהשפעת המהירות - כוחות ההתנגדות הם ביחס ישר [לאו דווקא לינארי] למהירות, בשעה שכח הכבידה הוא קבוע.

nachshon4

New member
הערת התלמיד

אין חיכוך בין הצמיג לכביש (כלומר, חיכוך דינמי שמתנגד לתנועה). יש חיכוך סטטי, אבל הוא לא מתנגד, זה הרעיון של גלגל...

ItsikH

Member
זה לא מדויק אבל בעצמי אשמח ללמוד עוד על הנושא כי
מהמעט שהוסבר לי על קצה המזלג [וזה ממש חורג ממכניקה של כיתה י' וגם י"ב], המושגים "חיכוך סטטי" ו"חיכוך דינמי" עצמם אינם מדויקים אלא קירובים לפשטות הדיון, ומקרה הגלגל הרבה יותר מורכב ומעניין מזה.
ד"א מקרה דומה מתקיים גם בשרשרת מול הגלגל"שים.

אני מנחש שמידע מדויק יותר ניתן למצוא בתחום הנדסת חומרים.

oren_hershco

New member
יש קצת חיכוך בין הצמיג לכביש

החיכוך הזה נובע מהעובדה שהצמיג הוא לא גוף קשיח לחלוטין, אלא קצת נמרח על הכביש.
בצמיגי אופניים המושג הזה נקרא rolling resistance. אין לו סטנדרט מקובל שנותן תוצאה מספרית. כולם כולם רוצים rolling resistance נמוך ככל הניתן, ההבדל בין רוכבים שונים או אופניים לשימושים שונים הוא רק מה המחיר שמשלמים על המדד הזה.
למשל, מישהו שרוכב גם בכביש וגם בדרכי עפר, יקבל את ה- rolling resistance הכי נמוך אם ירכיב על האופניים צמיגי כביש חלקים, עם לחץ אוויר גבוה. כמובן שברגע שהוא ירד מהכביש, האחיזה ובלימת הזעזועים יהיו די מחורבנות. אז הוא מרכיב צמיגים קצת מחוספסים יותר, או עם קוביות נמוכות, משלם ב- rolling resistance גבוה יותר, אבל מקבל אחיזה סבירה בשטח.
באופני כביש שלא ירדו לעולם לשטח אפשר לקחת את הפתרון הזה לקצה. בגלל זה יש עליהם צמיגים מאוד צרים, עם לחץ אוויר מאוד גבוה - זה מה שנותן את ה- rolling resistance הנמוך ביותר.
לגבי הנושא המקורי של השרשור - כל עניין ה- rolling resistance די זניח כשמדברים על עליות קשות. שם באמת הנתונים המשפיעים ביותר הם משקל האופניים ועמידות השלדה לעיוותים.

ariasdo

New member
לפני כשנה בדקתי צמיגים בטיפוס קירות -מה שמקטין את החיכוך זה

צמיגים דקים מנופחים בלחץ גבוהה

לינק ליעלות צמיגים חלק א
[URL]http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1046&MessageId=173725368#173725368[/URL]

לינק ליעלות צמיגים חלק ב
[URL]http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=1046&messageid=174968464&r=1#174994603[/URL]

יש גם השפעה למערכת ההנעה קראנק שרשרת וקסטה
מערכת חדשה יקרה והאיכותי בדרך כלל תעבוד יותר טוב מדויק ויעיל ...
קשה להעריך את ההשפעה אבל מרגישים קצת .

לגבי משקל אופנים
אופני הקירות שלי שוקלים כולל פדלים, 2 בקבוקי מים , תיק וקטן כ 10.2 ק"ג
האופנים הקלות שטיפסתי ( ההודעה בפתיחת השרשור ) שקלו ללא בקבוקי מים כולל פדלים כ 6.7 ק"ג
באופנים היה צמיגים דקים בלחץ גבוהה שחתכו את הקיר בקלות .

השנים עוברות ואני לא צעיר כדי להמשיך להרגיש שאני עוד יכול צריך לשפר את האופנים באופן משמעותי .

אריה סדובניק

nachshon4

New member
עזוב אריה

את ההשפעה של הצמיגים אתה לא ממש מרגיש, היא זניחה (בתנאי שאתה לא משתמש בצמיג של אופני הרים...).
הדברים שמשפעים בעליה בעיקר הם המשקל (של האופניים, וגם שלך, מאד!), וגם הקשיחות\גמישות של השילדה (אם היא גמישה, הרבה מאנרגיה של הדווש נפרקת בפיתול שלה).

ItsikH

Member
הקשיחות [וגם של הגלגלים] משמעותית רק לרוכבים חזקים

ariasdo

New member
לצרכים שלי צמיג דק בלחץ גבוהה עוזר - לדעתי זה מונע קצת חיכוך

ariasdo

New member
האושר אצלך נובע מהצלחת הרכבת אופנים עצמית שמשקלם קל ...

למעלה