הדמות הנשית באומנות הקלטית - הקדמה

Dia Leoghann

New member
הדמות הנשית באומנות הקלטית - הקדמה

במאמרים הבאים אני אנסה להסביר את הייצוג הנשי באומנות הדתית הקלטית. אני לא אדבר על האלה המשולשת, כיוון שלה אני יכתוב בעתיד סדרת מאמרים נפרדת. במאמרים אני אתייחס בעיקר לסמלים המופיעים בעבודות האומנות עצמן, אולם אני ישתדל להכניס גם גורמים אחרים כמו שמות האלות, במקום בו השמות מופיעים בכתב במקומות רבים כמו נהלניה ואפונה, או שמות שבעצמם מעבירים סמל כלשהו כמו רוסמרטה ("המעניקה הגדולה"). לעיתים השמות מוסיפים לסמלים של האומנות עצמה, ולעיתים הם מציעים לנו רעיונות שאינם מוצגים באומנות. גורם אחר שאני אתייחס אליו הוא הקונטקסט של האומנות: היכן היא נמצאה. כמו שכבר הסברתי, פסל של אלה שנמצא במעיין רפואי יהיה בעל משמעות שונה מאותו פסל אם הוא נמצא במערת קבורה. המסר הגדול ביותר שעובר אלנו מהאייקונוגרפיה של האלות הוא המסר האימהי. התפקיד האימהי של האלות הוא רחב מאוד: לידה, ילדות, בגרות, פריון, רפואה, התחדשות, הגנה מכל רוע, ושמירה על האדם אחרי המוות. השלטון הכמעט מוחלט של פולחן אלות בארצות הקלטיות מראה על חברה שבה הפן הנשי היה חשוב מאוד. חוקרים רבים טוענים שהנשים תפסו תפקידים חשובים מאוד בחברה הקלטית, וידוע שהחברה הקלטית של האיים הבריטיים היתה פוליאנדרית (ריבוי בעלים). באירופה הרומנו-קלטית נפוצות אלות פריון ושגשוג בעלות צורה שונה מאזור לאזור. לשבט הוונוטי בנורמנדיה למשל, היו אלות חימר קטנות, ואילו לשבט הסנטוס באזור שארנט שבמערב צרפת, האלות מופיעות בעיקר בזוגות. בגאליה נרבונסיס, שבדרום צרפת, לא נמצאו כמעט אלות אייקונוגרפיות, אך עדויות אפיגרפיות (בכתב) לקיומה של אלה מקומית הן די נפוצות. אלה מסויימת ששמה נהלניה מופיעה בשני מקדשים בהולנד, בהם נמצאו עשרות פסלונים ומנחות עבורה, אך יתכן שלא עבדו לה בשום מקום אחר באירופה. לאלה אחרת, אפונה, עבדו בעיקר בצפון מזרח גאליה ובגבולות הגרמאניים, אך נמצאו מנחות ומזבחות שלה בכל אירופה ויש אומרים שהיה לה מקדש בקפיטול של העיר רומא אפילו. במיתולוגיות הוורנקולריות של אירלנד וווילס אנחנו יכולים גם כן לראות את החשיבות של הנשים ואת החברה הקלטית שהנשים היו המרכיב החשוב שבה. במסורת האירית יש חשיבות עליונה לקשר בין המלכות לבין אלת הארץ. אלות הארץ היו מתחתנות עם המלכים בני התמותה, וכך תורמות לפריון ושגשוג הממלכה. כמה מלכות איריות היו ממש בעלות "דרגה" אלוהית, והמפורסמת שבהן היתה המלכה מייב שבעליה הרבים היו רק פרטנרים למיטה.

למעלה