פשוט תוצאה של תיעדוף בעיות ע"י הממשלה
כתבתי את זה כאן בשרשור דומה בעבר, אבל אתייחס שוב: כל הסוגיה הזו של בניה מסיבית עם תכנון לא מספק היא תוצאה של תיעדוף בעיה אחת על פני אחרת, שבסה"כ אני מסכים איתו. בעצם קיימות שתי בעיות מרכזית: מחסור בדיור, ותכנון לקוי. אין ספק ששתיהן בעיות אמיתיות ומשמעותיות, אך הבעיה של מחסור בדיור (לדעת הממשלה ולדעתי) פשוט חשובה יותר, ומציאת פתרון כלשהו דחופה יותר.
גם אני הייתי רוצה שישקיעו יותר בתכנון, ושהעדר תכנון הוא בכיה לדורות של ממש, במיוחד כשבונים שכונות מגדלים צפופות.
עם זאת, השלטון המקומי בישראל ברובו לא עושה דבר כדי לתרום לפתרון הבעיה. אני פחות מכיר את חדרה, אבל כאן בפתח תקווה ראש העיר מתנגד נחרצות לכל בניה משמעותית למגורים, כי לא מביא מספיק ארנונה. זה רק מחמיר את הבעיה הלאומית, וידרוש בניה יותר "מטורפת" בעתיד.
להלן כמה חישובים פשוטים כדי לסבר את האוזן (כל המספרים מוערכים על ידי, אבל קרובים מאוד למציאות):
* בפתח תקווה יש 235,000 תושבים כיום
* בישראל יש מחסור מיידי של 100,000 דירות כיום
* בישראל גרים 8,850,000 תושבים כיום
* קצב גידול האוכלוסיה השנתי בישראל הוא 2%
* קצב גידול האוכלוסיה בפתח תקווה זהה לממוצע הארצי
* ממוצע הנפשות לדירה הוא 3.8
אז נחשב לפי הנתונים הנ"ל:
* פתח תקווה מהווה כ־2.66% מאוכלוסיית ישראל, ולכן צריכה "לתרום" לבעיה המיידית דירות ל־2,655.37 תושבים
* לפי קצב הגידול הטבעי, יש צורך בדירות ל־4,700 תושבים חדשים בפתח תקווה בכל שנה
* מכאן, בפתח תקווה צריכות להיבנות 699 דירות באופן מיידי, ו־1,237 דירות בשנה.
לפני כהונת ראש העיר הנוכחי נבנו בעיר אפילו יותר דירות, אבל עכשיו שתוכנית הבינוי בסירקין נתקעה ואין קידום אמיתי של התחדשות עירונית ע"י העירייה, המספר יורד בהדרגה. ממה שידוע לי זה קורה גם בערים אחרות.
אז לא משנה כמה עטומים הפקידים הממשלתיים וכמה בעיות תכנון יש וכו': כל עירייה צריכה לקחת יוזמה ולקדם בינוי למגורים בשטחה, וכל עוד הן לא עושות את זה (או עושות אבל לא מספיק), יש מקום להתערבות ממשלתית.