הדרך לצדק חברתי עוברת בבני ברק

ESPS

New member
אם הייתי יכול לבחור- הייתי בוחר בקצבאות

למה?
בקצבאות יש בטחון מוחלט. כל חודש נכנסת משכורת.

כשאת שולחת את החרדי לעבוד, את בעצם שולחת אותו אל הלא נודע, או ביתר דיוק- אל מעגל האבטלה, אל מעגל הנכות של המל"ל.
יהיו כאלה שימצאו עבודה, אבל את יודעת מהי האמת...
האמת היא שכבר כעת, שוק העבודה מפוצץ, הוא רווי.
אפשר לשבת ליד הפקס, לשלוח קורות חיים במשך שעות, ולא לקבל שום צלצול בחזרה.
אז כחילוני, משלם מסים- אני גם מעוניין שהחרדים יישאו בנטל.
אם הייתי דתי שמקבל קצבאות, הייתי זועק ( כפי שהם עושים ) שזה מעשה שלא ייעשה, מפני שהייתי יודע בדיוק מה מצפה לי בחוץ.
אם בכל זאת כלו כל הקיצין- בלית ברירה הייתי מוציא נכות. אין ברירה.
יש המון אנשים שלא מוצאים את עצמם בשוק התעסוקה, ואין להם שום ברירה אלא להוציא נכות. אבל לא ברור כמה מהם יעשו את זה. חלקם בטח יעשו את זה.

שוק התעסוקה שלנו- מפוצץ, וזה לא חדש.
הסיכוי של מחפש עבודה להתקבל לעבודה כלשהי- הוא קלוש.

baudrate

New member
בתחילת שנות התשעים של המאה העשרים

היה גל עליה גדול של קרוב למיליון איש. אף אחד לא שאל - האם יש מספיק מקומות עבודה? האם יש מספיק דירות?
לא הה שום ספק שהעולים החדשים יקלטו. הממשלה היתה אמיצה וקיבלה ערבויות של כ 10 מיליארד דולאר והשקיעה היכן שהשקיעה.
המקום היחיד כמעט שהיתה בעיה היתה עם הממסד הדתי....

אז למה צריכה להיות בעיה עם "קליטה" של המגזר החרדי בשוק העבודה?

ESPS

New member
מקור הבעיה- בשוק התעסוקה

גם אם נניח שהממשלה תיאבק בחרדים מלחמת חורמה ותבטל כליל את הקצבאות, אז נותרנו עם שוק התעסוקה וקלקוליו.
בתחילת שנות ה 90, שוק התעסוקה בארץ היה קטן בהרבה מכפי שהוא היום. בזמנו גם לא היו פועלים זרים בכלל. העלייה הרוסית הביאה איתה יכולות חדשות וכישורי עבודה שמתאימים היטב לשוק העבודה בארץ. כך גם נוצרו צרכים חדשים שלא היו קיימים בחברה. שירותים שנועדו לעדה הרוסית, ונוצרו אף יותר מקומות עבודה.
בינתיים המצב השתנה.
החרדים לא מביאים איתם איכויות שאינן קיימות בשוק, כישורים שאינם קיימים, מקצועות חדשים, ולמעשה, צרכיהם הם די דלים.
איפה הם יכולים להיקלט? נראה לך שחרדי יכול להחליף את הרוסייה בקופה של הסופר? החרדי דובר שפות? החרדי, יכול לעבוד כרופא בקופ"ח? אז איפה הוא יכול לעבוד?
התשובה האמתית- זה ששוק העבודה מפוצץ גם כך מכל עבר ( כבר כעת ). אין מקום אמתי לחרדי.
בלית ברירה, החרדי ייקלט רק בתור "נכה" בביטוח הלאומי.
דלת מסתובבת...
למה? שוב- שוק התעסוקה. כוחות השוק.
אי אפשר לכפות על מקום תעסוקה לקלוט עובד שאין בו צורך. ואכן אין בהם צורך.

ESPS

New member
גיוס בכפייה

זו שאלה מעניינת אם הצבא מעוניין בכלל בחרדים.
לא יודע לענות... כי הצבא שותק.
ברור לי שהצבא משווע ללוחמים, ולאנשים עם ראש למקצועות שונים.
לא ברור מהי המוטיבציה של החרדי ללמוד מקצועות כאלה, ולחיות בעוני מחפיר במשך 3 שנים, ללא תמיכה כספית מאת ההורים.
במגזר הלא חרדי - לחייל בדר"כ יש תמיכה מההורים. ללא תמיכה כזאת, השירות הוא קשה. בכ"ז לחייל יש הוצאות מחייה.

הצבא יודע לשתוק לפעמים כדי למנוע מבוכה. כך למשל בעניין גיוס ערבים / חרדים. הצבא פשוט שותק ולא מוציא הגה.
למה? כי בסופו של דבר לא מגייסים את מי שלא יכול לתרום.
גם בצבא- תחום הג'ובניקים מפוצץ. פשוט מפוצץ. לא צריך יותר.
צריך אנשים עם כישורים של ממש, דוברי שפות, אנשי מחשוב, לוחמים, לא כאלה שמבלבלים את המוח על שירת נשים.
וזה החלק שלא מספרים... שיקול הדעת של הצבא לפטור מגיוס.

ESPS

New member
שכר מינימום לחייל

אם היה לי שקל עבור כל פעם ששמעתי על זה...
אבל ממשלת הנבלות שלנו לא מוכנה לשלם לחייל שכר מינימום. היא מצפה שהחייל ישנורר את ההורים שלו.
אם רק הממשלה הייתה מוכנה לשלם שכר מינימום לחייל, אני בטוח שלשכת הגיוס הייתה מוצפת מכל עבר.
במצב כזה- הצבא גם היה מקפיד יותר על סינון של החומר האנושי הרצוי יותר, מול החומר האנושי הלא רצוי. וכך היה האיכות הכללית של הגיוס הייתה משתפרת.
אבל איפה...
הכל תקוע במקום, ולא זז.

ESPS

New member
איך לא חשבתי על זה...

הרי אם הממשלה תתחיל לשלם שכר מינימום לחיילים, רה"מ או שר האוצר יאמרו לנו שאין מנוס מלהגדיל את תקציב הביטחון. מה שמחייב גזירות כלכליות חדשות... העיקר לא לפגוע בחזרזירים שמשתכרים עשרות אלפי שקלים בצבא, ואפילו לא מוצאים פרוטה על ארוחת הצהרים שלהם...
העיקר זה לפגוע בציבור הדפוק, ולדפוק אותו עוד יותר חזק.
ואז יהיו כאלה שיגידו "מה פתאום שחייל יקבל שכר מינימום? אני הרי לא קיבלתי שכר על שירות החובה שלי".
קיבעון.
שם המשחק הוא קיבעון.
כי הממשלה מגוננת על החזקים ממילא, ומענה את החלשים ממילא.

להשמיד

baudrate

New member
הרבה רוסים ורוסיות עבדו בכל הבא ליד

נקיון, עבודה במפעלים, בקופה בסופר, מחסנאים, נהגי מוניות ...
אני דווקה חושב שיש היום יותר אפשרויות מאשר לפני עשרים שנה.

ESPS

New member
הם קיבלו חינוך לעבודה ולפרנסה

בשונה מהחרדי ( ואף מה"צבר" ), הרוסי התחנך על ערכי הקומוניזם, על ערכי העבודה, והתרומה לחברה.
הם לא יודעים לבלבל את המוח על צניעות, כשרות, דיני חגים ומועדים, וכיוב' בלבולים, כי הם לא שמעו על זה אף פעם.

אתה כנראה בוחר להיות נאיבי, וחושב שהחרדי יעבוד בניקיון עם המעיל השחור שלו, ועם המגבעת, ועם הציצית... יעשה ספונג'ה בחדרי מדרגות...
לא מתווכח. אולי אתה צודק. אבל זה כוחות השוק שבסוף קובעים מי עובד ומי לא.
אני לא קובע עבור אף אחד.
מי שלא עובד- חי על קצבאות ( בסופו של דבר ). ולא משנה אם קוראים לזה "קצבה לישיבה" או "קצבת נכות" או קצבה אחרת.

ESPS

New member
תמימות...

זאת תמימות אדירה לחשוב שאם כל החרדים יעבדו ויתפרנסו, הממשלה שלנו תקל במסים על מעמד הביניים, או תצמצם פערי שכר.
לא בגלל ששוק העבודה רווי, זאת לא הסיבה האמתית ( גם אם זה נכון ).
הסיבה האמתית היא שהממשלה שלנו מקפידה על מאזן מיסוי קבוע, מתוך תפיסה כלכלית מסוימת וקבועה שהולכת ומעמיקה יותר ויותר מדי שנה.
כשהציבור זועק מרה, יש מי שמפנה אצבע מאשימה לחרדים.
האמת היא שבכל נקודת זמן, תמיד תהיה סיבה חדשה להגביה את עול המס, להעמיק את הגבייה, ליצור רפורמה במים, רפורמה בחשמל, רפורמה בתחב"צ, להעלות את הבלו, לשנות את מדרגות המס, להטיל מסי הכנסה על תחומים שהיו פטורים ממסי הכנסה וכיוב'.
ואם אין סיבה אובייקטיבית, אפשר להמציא סיבה פיקטיבית כלשהי ( כמו המשבר האחרון ).
זה לעולם לא ייפסק, גם לא אם כווווווווול החרדים יעבדו ויתפרנסו.
זה לעולם לא ייפסק.

baudrate

New member
יש שני צדדים למשוואה

הצד הראשון למשוואה הוא מאזן הכוחות שבא לידי ביטוי בכוח פוליטי וכלכלי של קבוצות מסוימות -
למשל חרדים, מתנחלים, בעלי ההון. להבנתי זו שגיאה לחשוב שכוח פוליטי לחוד וכח כלכלי לחוד.
שניהם באים בד בבד. הכח הפוליטי ידאג למיסוי מסוים פה ולהזרמת כספים שם. להגנה על מונופול פה,
ולהצפה בכח עבודה זול שם.

הצד השני למשוואה הוא השוק שקובע את המחירים על ידי ביקוש והיצע.
לכאורה השוק אמור לפעול בצורה בלתי תלויה ולאזן את הכוחות, אבל למעשה השוק אינו אלא תיבת ההילוכים
הוא מביא לידי ביטוי את יחסי הכוחות ברמות מחירים, בזמינות של מוצרים ושירותים.
זוהי תיבת הילוכים אוטומטית כמובן. יש כאלו שקוראים לזה יד נעלמה. אבל כאמור השוק בסך הכל מבטא יחסי כוחות.
ואם נדמה לך שדורכים עליך, זה פשוט בגלל שאתה לא במקום "הנכון", אתה פשוט שייך למגזר הלא נכון.

הבשורה ה"טובה" היא שתמיד כמעט יש מישהו במצב גרוע יותר. זה מה שמחזיק את רובנו מעל המים.

maya1220

New member
התחושה שיש כאן חוסר צדק

היא למראית עין, כי לאמיתו של דבר
א. האבטלה במדינת ישראל גואה, מקורות פרנסה אין ...והדבר האחרון שהמדינה שלנו צריכה זה לשלוח את החרדים לעבוד...
ב. החרדים אינם "מובטלים" כמו במגזר החילוני הם עסוקים בלימוד, לא משנה כמה שעות אבל החיים שלהם מלאים.... אמנם דרכם לא דרכי אבל ראית חילוני מובטל שחייו מלאים בתוכן בעל משמעות? (טלויזיה ובתי קפה אינם נכללים בתוכן בעל משמעות)
תוצאה:
למדינת ישראל יש רווח כפול, היא משלמת "אבטלה" לאנשים שיש להם עניין ומטרה בחיים, למגזר שקט הדואג לחברה בה הוא חי (גמח"ים למשל) אומנם רמת החיים שלו ירודה אך הם לא יצאו לרחובות בשל כך - יש כאן שקט חברתי.

ג. הייתי מנסה ליצור מערכת השכלה למובטלים, מאחר והאבטלה נוגעת בצד הנפשי הפסיכולוגי והחברתי של האדם, חשוב ליצור תעסוקה למובטלים באמצעות השכלה בתחומים שונים : כלכלה, חינוך, פסיכולוגיה ועוד.
מעניין כמה מובטלים יסכימו לכך בכל אופן ניתן לאכוף זאת ע"י תשלום דמי אבטלה.

כך שלמובטל יהיה סדר יום קבוע ותהיה לו מטרה בחיים, ההשכלה תשפר את איכות חייו, הוא לא ירגיש חסר ערך ...

ESPS

New member
רק שאין מקום לעובדים נוספים...

השכלה, הכשרה, השתלמויות, קורסים- כל אלה נשמעים אחלה, רק שאין יותר מקום לאף אחד. הכל תפוס...
יתכן שיש תחלופה בלתי פוסקת של עובדים, מה שגורם לאשליה שיש מקום לכולם, אבל זו רק אשליה. בעיקרון- הכל תפוס.
נראה לך שחסרים בארץ מורים? פסיכולוגים? כלכלנים? נותני שירות אחרים? ממש לא.

אני לא מציע פתרונות, אלא רק אומר.
חוץ מזה- משרד העבודה נותן קורסים בתחומים שונים. רק תבחר... יש רק עניין אחד "קטן", שאף אחד בעולם לא מבטיח לך שתעבוד בתחום שבו עברת הכשרה.
ואם אתה לא עובד מכל סיבה שהיא- אתה חי על קצבאות.

maya1220

New member
לא מדובר על הכשרה לעבודה מדובר

על עניין בחיים הרי המצב הפסיכולוגי נפשי של מובטל הוא קשה.
מובטל שחי כך תקופה ממושכת מתקשה מאוד לחזור למעגל העבודה
כן הוא ימצא תירוצים נכונים מנומקים אבל למען האמת ככל שזמן האבטלה מתארך כך הקושי לחזור למעגל העבודה גדל
בדרך זו (השכלה קורסים מגוונים) לאדם יש סדר יום מחייב, הוא יוצר קשרים חברתיים על בסיס משמעותי יותר ...
וגם רוכש כישורים להתמודדות עם בעיות כלכליות ויחסים (נניח כישורי הורות וכו')
במחשבה שנייה מעניין אם אפשר ליצור מערכת כזאת המעניקה ידע בסיסי בתחומים אלו לכל שכבות האוכלוסיה,
בינינו אין ספק שמשפחות רבות היו נכנסות למעגל שכזה (השכלה)
אפשר לתת גם תמריצים.
נו טוב זה כבר נושא אחר ...

ESPS

New member
ולאחר ההכשרה?

לא הבנתי מה נותנת הכשרה מקצועית, אם לא מובטחת לך עבודה בתחום שלך.
משה סילמן למשל, עבר הכשרה בקונדיטוריה, וסיים אותה.
הוא חיפש עבודה בתחום קונדיטוריה, ולא מצא עבודה כזו. אז מה הוא הרוויח?

בדיעבד- יוצא שכל ההכשרה הזאת מיותרת, רק שאף אחד לא אומר לך את זה מראש.
ככה, מושכים אותך באף במשך חיים שלמים. כל פעם נותנים לך תקוות שווא חדשה, בכל פעם את מאמינה לאשליות שמוכרים לך, מתאכזבת, וממשיכה הלאה.
שוק העבודה מפוצץ, אבל אף אחד לא אומר לך את זה בגלוי.
אין שום צורך בעובדים נוספים, וזה לא משנה אם הם מקצועיים או לא.

hoshe

New member
"רווח כפול...יש כאן שקט חברתי". סליחה

החרדים - כקבוצה, כיום- לא ממש מייצרים שקט חברתי: הימנעות מגיוס, הדרת נשים, כפייה דתית כולל וטו על בנייה (בבית חולים!) ומניעת נסיעה בשבת, ערעור הדמוקרטיה ומוסדותיה, מונופול עולמי על קביעת "מיהו יהודי" ועוד ועוד. וזה מבלי להתייחס להיבט הכלכלי.

כל זר, וגם מקומי, שינסו להסביר לו את ההיגיון בסיבסוד המגזר הזה - גם אם יהיה בעל IQ 200 - לא יצליח להבין איך ניתן להצדיק את זה.
בצדק.
באמת לא ניתן להצדיק את זה.

אין לי דבר נגד החרדים עצמם. להיפך: השיטה בסופו של דבר רק מזיקה להם. מנציחה עוני ותלות בפוליטיקאים סקטוריאליים, ומרקיבה את המדינה כולה, שהחרדים הם חלק חשוב ממנה.

לגבי מקומות עבודה: ישראל הייתה יכולה לייצר עוד המון משרות אם הייתה מדיניות שמעודדת עסקים קטנים.
אבל כשעסק קטן נאלץ לשלם מס רגיל וללוות מהשוק ה"אפור", בזמן שחברות הענק מטות מכרזים ומשלמות 3% (!) מס - לא זו הדרך.

למעלה