ההבדל בין הדתי לחילוני בענין משמעות לחיים

davidmaur

New member
ההבדל בין הדתי לחילוני בענין משמעות לחיים

לפני כמה שבועות היה דיון מענין מאוד לגבי נושא המשמעות שאנו נותנים לחיינו . כמו כן היתה שאלה האם ואיך נכנס האל בסוגיית המשמעות. לדעתי ,על מנת לענות לשאלה, יש לברר לעומק את מושג המשמעות על כל פרטיו ודקויותיו. למרות שלא השתתפתי בדיון הנושא עורר אצלי ענין רב ואפילו כתבתי מאמר בנושא . לצורך המאמר השתמשתי בכמה רעיונות שהועלו בדיון. זהו מאמר קצר ואתם מוזמנים לקרוא ואשמח להערות

mayayahe27

New member
מעניין מאוד

דוד נהניתי מאוד לקרוא מה שכתבת. אני מאוד מתחברת עם - המשמעות=מימוש ערכים. שאלה לי אלייך - לפי מה שהבנתי מדובר בהבדל בין האדם המאמין לאדם הלא מאמין.. מה לגבי האדם המאמין אך אינו מקיים את הדת לבין האדם מאמין הדתי . ? האם כל אחד מהם למרות ששניהם מאמינים, עדיין יילכו במסלולים ערכיים שונים בהכרח? .. כי חילוני בעיניי יכול להיות עדיין מאמין דבר נוסף, אני קראתי על י"ג מידות רחמים אחרי שקראתי את מה שכתבת. הפירוש שמצאתי עליהם היה דל ביותר ו(אך מספיק כדי להבין במה מדובר) אשמח אם תפנה אותי למקור שמדבר בהרחבה על י"ג מידות רחמים. בהתחלה קישרתי את י"ג מידות רחמים ל- 13 עיקרים .. שהם לא פחות "ערכים" מי"ג רחמים.. תקן אותי אם אני טועה.. עשיתי בלאגן? .. פשוט למדתי לא מזמן על 13 עיקרים והם בהחלט מאפיינים ערכיים לא בטלים המלווים את האדם הדתי לדעתי. מאיה

davidmaur

New member
השאלה היא האם יש דבר כזה : מאמין שאינו דתי?

אם הוא מאמין למה הוא לא מקיים את מצוות שצווה את מי שהוא מאמין בו? האם הוא לא מתכחש בזה לערך האמת שהוא אחד מי"ג מידות ה'? את כותבת שלא בכרח ממאמין דתי ומאמין לא דתי ילכו בממסלולים ערכיים שונים! ואני אומר יותר ממזה! יתכן מאוד שמאמין וחילוני ילכו בממסלולים ערכיים דומים! כי לדעתי אפשר להסיק את הערכים המשתקפים מיג מידות מתוך שיקולים ממוסריים-רציונאליים ולא חייב להיות דתי בשביל זה! ובכל זאת יש הבדל עצום בינהם: המאמין מממקבל עליו את אותם ערכים ציווי של ה' והחילוני לא! י"ג עיקרים הם עיקרי אמונה של היהודת , והם מסדירים את מערכת הערכים המחייבים את מעמדות של האדם כלפי אלוקיו. י"ג מידות הרחמים הם מכלול של ערכים המסדירים את יחסי האדם כלפי זולתו! את מוזמנת לקרוא מאמר נוסף שכתבתי בנושא דוד

hilabarak

New member
אני מאמין באמת, ואינני דתי כלל

אני מאמין שיש 'אלוהים'. בחוויה האישית שלי נחשפתי לצירופי מקרים שהובילו אותי למסקנה שיש הרבה יותר סבירות שהיתה מעורבת יד מכוונת, מאשר צירוף מקרים סתמי. אני רק לא מאמין שאותו 'אלוהים' עוסק במה שהדתיים חושבים שהוא עוסק - בעצם אני לא מאמין שהפירוש של התורה וכל השאר נכון (לכן אינני מגדיר עצמי כדתי). זה כמו להאמין שסדר ומשמעת זה דבר חשוב, אבל לא להאמין שהגישה הגרמנית לחיים היא הגישה הנכונה. או להאמין שיש צורך בהתנהלות כלכלית, אבל לא בהכרח להאמין בכלכלנים (אני אומר זאת כאחד מהם).

davidmaur

New member
אתה כנראה מאמין באלוקי שפינוזה

ולא מאמין באלוקי אברהם. מי שמאמין באלוקי אברהם מחויב לצו האלוקי. מי שמאמין לאלוקי שפינוזה מחויב לצו מצפונו!

hilabarak

New member
לא נראה לי שהעניין כאן הוא צו אלוקי מול מצפון

העניין הוא אמונה שהאלוהות מבטאת עצמה בדרכים שונות : יהדות חרדית, יהדות דתית, יהדות חילונית, נצרות, איסלאם,אינדיאניות........ התפיסה הדתית טוענת (תקן אותי אם אני טועה) - כל מי שנולד כיהודי מחוייב למצוות התורה והתורה שבעל פה וכל הפרשנויות הנלוות. התפיסה החילונית (שלי לפחות) אומרת - יש סיבה לכל דבר, וכנראה יש מקום לאנשים שמאמינים, אך אינם מתחברים לתורות מלפני אלפי שנים (כמו שיש מקום לאנשים ששומרים על המסרות בת אלפי השנים). אם אני טועה, אז אלוהים העמיד אותי במבחן אמונה ואכלתי אותה. אם אני צודק, אז אני לא שונה מהדתיים, אני פועל למען מטרה גדולה יותר רק בצורה אחרת. אולי תהיה לנו פעם תשובה ואולי לא.

davidmaur

New member
החיוב לתורה ומצוות נובע

מממהתפיסה שיש אלוקים בורא עולם משגיח באופן פרטני על כל ברואיו ויש לו רצון אישי שנקיים מצוותיו! כל ביטוי אחר לאלוקות הוא מחוץ להוויה הדתית! אז החילוניות שלך נובעת מביטוי זר לחלוטין להוויה הדתית מכוון שהיא לא מחייבת אותך לבטל את רצונך מפני רצון האל! במילים אחרות אתאיזם גמור!

hilabarak

New member
שאלת בפירוש "האם יש מאמין שאיננו דתי?"

האם אנחנו דנים עדיין באותה שאלה ? כי אם אתה טוען שאני מאמין, אבל לא דתי, אז אין לנו וויכוח. אם אתה טוען שאני בעצם לא מאמין, כי רק הדתיים יודעים איך להאמין (דרך אמונה בתורת אברהם) זו אמירה שיש בה קצת ששייך לדעתי רק לאל בעצמו. אם עברנו לדיון אחר, אז איבדתי אותנו.

davidmaur

New member
לכל אחד יש אמונות

גם לדתי וגם לחילוני! ומה לעשות שהם לא מאמינים באותו אל?הדתי מאמין לאלוקי אברהם וחילוני מאמין לאלוהי שפינוזה!

למעלה