ההבדל בין חסכנות לקמצנות

ההבדל בין חסכנות לקמצנות

בוקר טוב חברים,
בעקבות שיחה עם חברים בסופ"ש רציתי לשאול אתכם - איפה עובר הקו המבדיל בין חסכנות לקמצנות לדעתכם? האם זה משתנה מאדם לאדם או שזו הגדרה מוחלטת?

אני אסביר קצת יותר: דיברנו על מישהי שאנחנו מכירים שלא הגיעה לאירוע שציפו שתגיע בטענה שאמא שלה לא יכולה לשמור על הילדים. כשהועלתה התהייה למה שלא תיקח שמרטפית בתשלום, המענה היה שזה המון כסף. אותה בחורה אכן לא משופעת בכסף, היא עובדת וכך גם בן זוגה, אבל הם עשו כמה החלטות כלכליות לא הכי נבונות, לצד העובדה שכמו רבים במדינה שלנו הם מתקשים לגמור את החודש כי לחיות פה זה יקר (הם משתכרים משכורת ממוצעת-). מהצד השני, הם מחזיקים שני רכבים, גרים בדירה לא זולה באזור לא זול, הילד הולך לגן פרטי ו-מה שהטה את הדיון הייתה אמירה שתמיד יש להם משקאות קלים ומעדנים מסוימים בבית.

צד א' טוען שאם היו גרים בדירה יותר זולה ומוותרים על רכב אחד זו פגיעה באיכות החיים, אבל כזאת שהיו יכולים לעמוד בה ונכנסת להגדרה של חסכנות מוצדקת, אבל לתת את הדוגמה של הגן הפרטי וסל הקניות שלהם זה כבר מוגזם, ונכנס להגדרה של קמצנות, בטענה ש"כמה כבר הפער בין הגנים/כמה כבר עולה קולה?"

צד ב' טוען שמי שבמצב כלכלי רעוע באופן כזה שמעדיף לוותר על אירוע מאשר לקחת שמרטפית בתשלום, צריך לשקול מחדש את סדרי העדיפויות שלו וזה מגיע גם לרמה הקולה והמילקי, היות שמדובר במוצרי מותרות שגם אם מדובר ב"רק" עשרות ש"ח בחודש, זה עדיין סכום שלא אמורים להוציא במצב כזה. לגבי הגן הפרטי - צד ב' טוען שהיות שיש אלטרנטיבה במחיר זול בהרבה, זו הוצאה מיותרת גם עבור מי שיש לו ועל אחת כמה וכמה מי שאין לו, על אחת כמה וכמה וכמה כשמדובר במי שמצהיר שהוא לא עושה ביטוח בריאות פרטי כי "אין לי כסף לזה".

מה אתם חושבים?

ebi83

New member
אני חושב שנסחפתם

להתקמצן על אירוע לדעתי זו לא התקמצנות.. זו אמירה שלא חשוב לי מספיק בעל האירוע ולכן אני מעדיף לא להגיע אליו.

קמצנות לטעמי נמדדת בפעולות יומיומיות אחרות, אם יושבים לאכול בחוץ קבוצה של אנשים אז ירידה עד לשקל בהתחשבנות עם החברים..

מי שחי בלוקסוס גבוה יחסית לרווחיו כפי שציינת לא קמצן, אולי לא מחושב וכדו' אבל קמצן (על עצמו ועל הקרובים לו) כנראה שהוא לא.

היא לא התקמצנה על האירוע

אלא על הבייביסיטר. לא היה מדובר באירוע שכולל מתן צ'ק ואפילו לא כזה שעולה כסף.

הטענה לא הייתה שהיא קמצנית, אלא שמערך השיקולים שלה לא הגיוני, כשהיו מי שטענו שזה לא קטע של לא הגיוני ואם היא תתנהל אחרת זה יעיד על קמצנות.

ebi83

New member
אני עם הראשונים..

מערך שיקולים לא הגיוני או לפחות לא מוסבר מספיק.

אם היא הייתה מצמצמת הוצאות זה היה מראה על חיסכון ולא קמצנות.. כשקמצנות מבחינתי מוגדרת לפי מה שכתבתי קודם.

אבל זה בדיוק מה שנטען מהצד השני

שלצמצם הוצאות של דיור וויתור על רכב זה הגיוני, אבל לוותר על קניית קולה ומילקי באופן שוטף נכנס להגדרה של קמצנות. צד ב' לא מבין איך במצב שהיא בקושי גומרת את החודש היא עוד מתפנקת ככה, וחושב שלצמצם בסך הקניות זו חסכנות מתבקשת.

צודקת, לפי דעתי המקום הראשון שמצמצמים זה סל

הקניות

זה חיסכון של סביבות 100 שקל בשבוע למשפחה כל המילקי והשתייה הקלה וכו', זה כמעט שקול למחיר של ביביסיטר ל4 שעות

אני אתן לך עוד דוגמה

שאותה גם נתתי אתמול: כשאני אוכלת במסעדה, אני לרוב מעדיפה שלא להזמין קולה וכדומה - כי התמחור במסעדות נורא יקר אם לא מזמינים עסקית ואני לא מוכנה לשתף עם זה פעולה. היו מי שקראו לזה התקמצנות, וטענו ש-12 ש"ח או כמה שזה לא עולה זה לא מה שירושש אותי. כאמור, הסיבה שאני נמנעת מהזמנת שתייה היא כי אני לא מוכנה לשתף פעולה עם התמחור המוגזם + קולה אני יכולה לשתות בבית במחיר זול בהרבה. לכן כשאני מזמינה שתייה במסעדה זה רק משקה מיוחד - שלרוב עולה הרבה יותר מהקולה ודומיהם.

ebi83

New member
אז נראה לי שאני איפשהו באמצע..

דווקא רכבים ודיור אני עוד יכול להבין ברמה מסוימת כשמירה או הצהרה על סגנון\איכות חיים. שזו החלטה שיש המקבלים אותה במודעות ויש כאלו שרק השופוני מכווין אותם, אבל כל עוד לא נכנסים לחובות זה עוד קביל ברמה מסוימת.

כל מיני דברים קטנים יקרים לבית הם הבעייתיים יותר כי יש פה חוסר תשומת לב להוצאות. אין בעיה לקנות פה ושם קולה ושאר מתוקים, השאלה אם מדובר בהרגל יקר מדי ומה הכמויות שנכנסות.

מה שכן, קמצנות עדיין נכנסת אצלי לפינות של התקטננות עם אנשים קרובים ולא חיסכון על עצמך. הרי קמצנות נמדדת אל מול חברה ולא אל מול עצמך..

"כל עוד לא נכנסים לחובות"

במצב שתואר - באמת נראה לך שאותה גברת לא נכנסה לחובות? ועל זה בדיוק נסובה השיחה - שהיא עם מינוס מטורף ולא גומרת את החודש, ובכל זאת שני רכבים וכו' ואפילו מתפנקת עם מילקי יומי וקולה, כשאנשי צד א' טענו שגם במצב כזה לוותר על מילקי וקולה אומר קמצנות מוגזמת.

ואם ציינת את ההתקטננות מול אנשים אחרים - הזכרת לי דוגמאות אחרות שהועלו באותה שיחה, מקרים של ארוחות בסגנון "כל אחד מביא משהו" שכוללות את אלו שמאלתרים משהו פשוט מ"מה שיש בבית" או מביאים שני בקבוקי שתייה בזמן שאחרים מביאים מנות מושקעות, ודוגמא אחרת שאני העלתי על החלפת משלוחי מנות שנעשתה במסגרת מסוימת, שכללה מצב בו מישהי כנראה ניצלה את ההזדמנות לעשות סדר בארונות המטבח והכניסה למשלוח את כל מה שלא היה מספיק טוב בשבילה - חטיף פג תוקף, שוקולד שלרוב משמש לאפייה שהיה כמעט פג תוקף, כמה עוגיות לא מזוהות... מישהי אחרת הכינה משלוח ענק לחברה שלה ולקחה מעשר סמלי ממה שהכינה למשלוח מנות באותה מסגרת, כשהמעשר היה לא רק מאוד סמלי (כמה עוגיות, 4 סוכריות וכו') אלא כלל גם את השאריות הפחות מוצלחות. הועלתה תהיה למה לשלוח בכלל, כי זה יותר מעליב מאשר לא לקבל כלום.

ebi83

New member
ואתם נגררתם לדבר על קמצנות??

הייתי עסוק יותר באיך לעזאזל אנשים מגיעים למצב הזה ובעיקר מה גורם להם להרגיש איתו בנח...

את רק מוכיחה את הנקודה שלי- קמצנות נבחנת בהקשרים חברתיים ואם נדייק לאור הדוגמאות שהבאת גם תרבותיים. יש אנשים שלהביא ספר כמתנת חתונה מבחינתם זה סבבה לגמרי לעומת אלו שצ'ק שלא מתקרב לכסות את המנה שלהם נחשב לעלבון

השיחה התחילה בהבדל בין חסכנות לקמצנות

אנחנו יודעים איך אנשים כאלו הגיעו למצב הזה ועל זה מבוסס בין היתר הויכוח.

gilad269

New member
לפני הכל

כולם יכולים לתת דיעה,
אבל כל עוד לא היית במקום שלהם בדיוק,השיעה לא ריאלית.
במקרה הזה,זו לא קמצנות ולא חסכנות.
ייתכן ומעדיפה את אמא שלה שתשמור ולא סומכת על אחרים,
ואז זה בכלל לא קמצנות,וזה גם לא חסכנות.
בעיני קמצנות וחסכנות יותר ענין של אופי.
לא בארועים פרטיים משיגים חסכון.
אם כבר היו עוברים לרכב אחד
שמוש בבית רק בטלפון בזק,ושמוש בסלולר למקרה הצורך.
בחירת גן יותר זול.
נסיון לעבור לאזור מגורים יותר זול.
צמצום סל הקניות.
חסכנות/קמצנות משתנה מאדם לאדם.
חסכנות אגרסיבית ומעל לגבול לסביר מביאה לקמצנות.
חסכנות זה דבר מבורך כל עוד נעשה במידה הסבירה.
קמצנות משהו לא מבורך שמוציא אותך לא טוב.

למעלה