ההצלחה המסחררת של סגירת מרכז העיר בירושלים

maromy

New member
ההצלחה המסחררת של סגירת מרכז העיר בירושלים

כמות הולכי הרגל גדלה ב-46 אחוז בין 2011 ל-2013 עם סגירת מרכז ירושלים.
כל אחד שמגיע יכול לראות את תנופת החנויות והמסחר כתוצאה מכמות התושבים והתיירים שמגיעים
למקום כאזור הקניות המועדף ואזור העסקים הראשי. הבניינים סוף סוף נוקו והחזירו להם את יופיים ומרכזיותם.
אין ספק שההחלטה על סגירת רחוב יפו וצדדיים בירושלים לכלי רכב זו הצלחה חסרת תקדים בתכנון מרכזי הערים שלנו

השאלה למה לא מיישמים את זה בעוד מקומות. אז אפשר להגיד שזה בגלל שאין רכבת קלה ואין מספיק תחבורה ציבורית
שתתמוך בסגירה שלהם. לדעתי זה סוג של השתפנות. למשל בחיפה יש את מסלול הנת"צ לאוטובוסים שפתחו ברחוב
העצמאות. למה לא לסגור לחלוטין את רחוב הנמל לכלי רכב? השאירו שם מעבר כלי רכב וחניית כלי רכב. כנ"ל בכיכר פריז.
כנ"ל בשדרות בן גוריון במושבה. כל הזמן פוחדים לסגור את האזורים האלו לכלי רכב ולכן כמות הולכי הרגל בהם דלילה.

למה לא לנסות לסגור רחובות במרכזי הערים למעבר אוטובוסים בלבד? ככה זה יעביר עוד אנשים לשימוש בתחבורה
הציבורית. לדעתי יש פחד לבצע נסיונות כאלו גם בגלל שהעיריות ניזונות הרבה מאד מדוחות תנועה. סגירת רחובות במרכז העיר
למדרחובים ומעבר לתחבורה ציבורית פוגע בכיס של העיריות שבונות על דוחות.

zvir1

New member
ואיפה כל הסוחרים במרכז העיר שהתבכיינו שנים?

עכשיו הם עסוקים בלספור את הכסף. שיהיה להם לבריאות.

amit1270

New member
הם תמיד ימצאו על מה לבכות

ובטח יטענו שהמספרים לא נכונים או שאנשים מגיעים אבל לא קונים ועוד ועוד.

ואגב, יש בזה משהו. להשוות לשנת 2011, שבה רחוב יפו היה סגור ומסוגר ומוקף גדרות זה לא הכי הוגן. חוץ מזה, נראה לי שיש לפחות אזור אחד שנפגע וסובל מירידה בכמות המבקרים גם אחרי הפעלת הרק"ל. אני מתכוון לנחלת שבעה, שלמרות שמסלול הרק"ל עובר בצמוד לה, היא נמצאת בדיוק בין שתי תחנות מרוחקות למדי - מעל 300 מטר מכל כיוון. אני חושב שהיה צריך להקים שם עוד תחנה, שהייתה מורידה גם את העומס בתחנת יפו-מרכז.

כמה פרוייקטים ישפיעו לטובה על נחלת שבעה

חוץ מהקמת סניף הדגל של המשביר החדש לצרכן יש עוד כמה פרוייקטים שיקומו ליד נחלת שבעה וישפיעו עליה.

1) מוזיאון הסובלנות ליד גן העצמאות.
2) כיכר המוזיקה בין הנביאים וכיכר ציון שתכלול גם מוזיאון קטן לכלי נגינה עתיקים ואולי גם קונסרבטוריון.
3) מעונות הסטודנטים שיוקמו ליד בית אגרון.
4) שדרוג ושיפוץ גן העצמאות.
5) קו הסטודנטים של הרכבת הקלה שיחבר בין הר הצפוים וגבעת רם דרך רחוב יפו.
6) השלמת מיזמי בנייה שונים בנביאים, יפו וקינג ג'ורג' שימשכו אורחים ממלונות ודיירים למרכז העיר וגם לנחלת שבעה.

amit1270

New member
נראה לי שקצת התבלבלת במיקום רחוב הנביאים

נחלת שבעה נהנית ממיקום מצוין גם לפני הפרויקטים שציינת, אבל זה אל בא לידי ביטוי במיקום ביחס לתחנות הרכבת הקלה שמרוחקות ממנה יחסית למקומות אחרים לאורך רחוב יפו.

כשסטודנטים יוכלו להגיע ברכבת קלה ישירות לשם..

בדרך למעונות אגרון, בדרך לבילוי בפאבים של שלומציון ונחלת שבעה, בדרך שתיירים שירצו להגיע למוזיאון הסובלנות וירדו מהרכבת ברחוב יפו או בקו העתידי בקינג ג'ורג'.. לא התכוונתי שיש תחנת רכבת על כיכר ציון אבל נחלת שבעה תהפוך לציר תנועה רגלי חשוב יותר בדרך מיפו לאגרון בגלל כל הפרוייקטים הסמוכים.

amit1270

New member
הקמת תחנה בסמוך לנחלת שבעה

תהפוך אותה לציר הולכי רגל הרבה יותר מרכזי מהמצב כיום, וגם מוזיאון הסובלנות והמעונות לא יעזרו, כי אפשר להגיע אליהם גם בדרכים אחרות (מקינג ג'ורג' דרך רחוב הלל, מיפו-מרכז דרך המדרחוב).

תחנת יפו מרכז נמצאת 70~ מטרים ממנה

אין שום סיבה להקים תחנה נוספת ולהאט עוד יותר את הרקלת.

amit1270

New member
המרחק מתחנת יפו מרכז לפינה הקרובה ביותר

(המשביר בכיכר ציון) הוא מעל 150 מטר. אבל מה עם האזורים המרוחקים יותר? חצר פיינגולד, למשל, מרוחקת כ-300 מטר משתי התחנות (הנקודה הקרובה ביותר), וזה כבר די גבולי מבחינת מרחקי הליכה מתחנה ליעד באזור עירוני צפוף.

לגבי האטה של הרק"ל - אל תשכח שבקטע הזה של רחוב יפו הרכבות נוסעות במהירות כ-25 קמ"ש, כך שעצירה נוספת לא תאט אותה בהרבה, מה גם שנוסעים רבים יחסכו את הדקה הזאת בהליכה קצרה יותר.

שים לב למרחקים בין התחנות במרכז העיר:
מחנה יהודה-דוידקה = 400 מטר
דוידקה-יפו מרכז = 350 מטר
יפו מרכז-עירייה = 650 מטר
נראה לך הגיוני שדווקא באזור הכי מרכזי (כיכר ציון, נחלת שבעה ועוד) המרחק בין התחנות יהיה כמו בשכונות החיצוניות?

מכמה סיבות

א- זמן העצירה ההאטה וההאצה.
ב- אורך של כל תחנה היא 100~ מטרים מי שרוצה שילך לקצה של כל תחנה, גם בעוד מקומות קיצצו כרבע מהתחנות
ג- התחנות בתוך כיכר ציון יפגעו בה, ותחנות לאחר כיכר ציון הם במרחק דומה מתחנת המלך גורג.
ד- לו יהיה ביקוש דווקא לשם אפשר להוסיף קו ברחוב הילל\שלומציון

amit1270

New member
א - התייחסתי כבר לעניין ההאטה

בקטע המדובר זה לא יוסיף הרבה לזמן הנסיעה, בכל מקרה במקום מרכזי כזה העצירה הנוספת תועיל להרבה מאוד נוסעים וה"סבל" יתקזז.
ב - אורך כל תחנה הוא 70 מטר לא 100. ברשימה שהבאתי מדדתי את המרחק בין נקודות האמצע של כל תחנה ולא בין הקצוות הקרובים. זה אומר שהתחנה הנוספת תהיה במרחק דומה לזה שבין תחנות הדוידקה ויפו-מרכז. אגב, איפה קיצצו רבע מהתחנות?
ג - מי דיבר על תחנה בכיכר ציון? תחנה כאת תהיה קרובה מדי ליפו-מרכז ואין בה היגיון רב. אני חושב שהתחנה צריכה להיות ליד בית יואל, כ-300 מטר מיפו-מרכז. יש שם רחבה גדולה ולא כל כך מנוצלת וגם ממול יש כיכר די גדולה שנוצרה מסגירת רחוב הלני המלכה לתנועה. תחנה אמנם תצמצם את מספר השולחנות שבתי הקפה יוכלו להציב בחוץ, אבל יש שם הרבה מקום וההפסד לא גדול.
ד - לא יודע אם זה פרקטי. נראה לי שהשיפוע בשלומציון גבוה מדי.

ציוניסט

New member
שם הוא האזור ה"מדרחובי" ביותר של יפו

אני חושב שהקמת תחנה באזור כיכר ציון או נחלת שבעה תפגע ביופי ובאחידות של האזור.

amit1270

New member
אולי... אני חושב שהיא יכולה להועיל

התייחסתי לזה בהודעה למעלה.

אי סגירת רח' הנמל בחיפה באופן מוחלט

נועדה לאפשר פריקת סחורה.
חבל שלא מקפידים על החניה במקומות המותרים אחרי השעה 16:00 (גם בחניון)

maromy

New member
לגבי רחוב הנמל

כשעושים מדרחוב כזה אין בעיה לפתוח אותו מספר שעות ביום לפריקת סחורה.
ברחוב הנמל זה לא המצב. במפגש שלו עם פלמר חונים רכבים ליד הבניינים.
בשאר הרחוב הוא פתוח כל היום לא לכמה שעות בבוקר לפרוק סחורה כמו שנהוג במדרחובים.
לדעתי זה חלק מהסיבה שהעסקים בו וברחוב העצמאות נשארים ריקים או סגורים. הסביבה
לא נעימה להולכי רגל. ברחוב העצמאות קיצצו במדרכות כדי להכניס את נתיב המטרונית אבל
לא עשו את המדרכות נעימות עם ספסלים והפרדה מהכביש. זה מרגיש כאילו אתה הולך ליד
משאיות ורכבים. ברחוב הנמל זה "החלק האחורי" של הרבה חנויות ברחוב העצמאות. אבל
אין להן אינטרס לשנות את החזית לרחוב הנמל כי יש בו מעט מאד הולכי רגל כי עדיין מסומן
בו כביש רק במקום מדרכות שמו עמודים. אז מה ההבדל? אולי כבר היה עדיף מדרכות.

לא כל סגירה משתלמת לאורך זמן או לכל אחד

אני אתמקד בירושלים בלבד. עוד לפני מדרחוב יפו הפכו את בן יהודה למדרחוב וזה היה הצלחה למשך שנים מסויימות אבל כעת כאזור חנויות זה לא הצלחה (אם תרצה תאשים מקומות מסחר טרנדיים יותר שהוקמו מאז כמו קניון מלחה וממילא ואפילו שוק מחנה יהודה שקיבל פנים אחרות בשנים האחרונות). גם תוכניות מתאר לתוספות בנייה באזור המדרחוב לא יוצאות לפועל כי מי רוצה משרד בקומה 6 או דירת סטודנטים ללא שום אפשרות לחנייה חינמית בלב מדרחוב ועם גישה בעייתית גם לחנייה וגם לתחבורה ציבורית. באזור רחוב יפו הירושלמי מתכננים כל כך הרבה מגדלים בשנים הבאות שרק יפילו עומסים על נתיבי תחבורה צרים כמו הנביאים ואגריפס ואולי זה אחד הסיבות שהמגדלים עדיין על הנייר ורק בודדים נבנים.

אם אתה תייר שמוכן לצאת לעיר ברגל או בתחבורה ציבורית הרווחת. אם אתה אמור לגור ליד מדרחוב הפסדת (כבישים פקוקים מחסור בחנייה ועוד). אם אתה בעל חנות אתה צריך להתפלל לקונים כי הארנונה יקרה, אין גישה לפריקת סחורה ועוד). אם בא לך לצאת לעיר ברכב הפסדת כי בקושי יש חניונים ובטח שלא חינמיים.

בכל אופן צריך לחכות 10 שנים כדי לראות עד כמה רחוב יפו מצליח לתפקד כמדרחוב. הסיבה לחכות 10 שנים היא שאז אמורה לנוע רכבות קלות נוספות למשל על קינג ג'ורג' ועל המלך דוד, ואז יושלמו חלק ניכר מכל המגדלים שתוכננו לאורך ציר רחוב יפו וברחובות הסמוכים.

maromy

New member
להיפך, לדעתי רחוב יפו רק ישתפר

תוספת המגדלים והבנייה זה תוספת תושבים שצורכים בחנויות ליד הבית. תוספת הבנייה לאורכו הופכת אותו למרכז
פעיל יותר לכל אורך היום ומתאפשרת בזכות התחבורה הציבורית. כשיש לך תחבורה ציבורית טובה למקום העבודה שלך
ולצרכים שלך אתה לא צריך להחנות אוטו ליד הבית וגם אם יש לך חניון עם רכב אתה לא תשמש בו כל יום. להרבה אנשים
בניו יורק למשל יש רכב שנמצא באחסון והם משתמשים בו בסופי שבוע בלבד לצאת מהעיר.
אני חושב שעוד 4 שנים תוכל לבוא ממרכז תל אביב לפגישה בירושלים ברכבת ובבנייני האומה להחליף לאוטובוס או
רכבת קלה, אז מבחינת קהל מבחוץ כמות הרכבים שנכנסים לעיר ככל שיהיו יותר אמצעי תחבורה ציבורית צריכה לרדת
זה כל ההגיון של סגירת הרחובות, להביא אנשים שנהגו לבוא ברכב להגיע אליו בתחבורה ציבורית.
זה ביצה ותרנגולת כי אם לא תסגור את הרחוב דבר אחד בטוח, לא תאפשר לסביבה להסתמך על תחבורה ציבורית
ולכן הניסוי הזה לדעתי מוצלח מאד הוא מראה שאפשר לשנות הרגלים.
לגבי חנויות שלא מצליחות אני חושב שזה קשור בהרבה גורמים גם תמהיל החנות גם מיקום ברחוב גם ניהול החנות
גם מיסוי העירייה וגם כמות התחרות באותו תחום ועוד. מביקור שלי הרחוב נראה לי מוצלח פי כמה ממה שזכרתי
את רחוב יפו שתמיד היה מפויח רועש שלא רצית להסתובב בו והלכת במדרכות צרות ליד הפיח של הרכבים..
אולי לאנשים יש זכרון קצר איך המקום נראה קודם.

ואני עדיין אומר שנחכה 10 שנים ונראה

בסוף תגלה שכל הבנייה לגובה היא דירות רפאים של תושבי חו"ל כי ירושלמי שפוי לא ירצה לגור במקום שקשה להגיע אליו ברכב ומגדלי המשרדים לא יהיו מבוקשים כי למגדלים בכניסה לעיר תהיה נגישות תחבורתית טובה יותר. ירושלים היא לא מנהטן או לונדון מהחינה תחבורתית. ייקח לנו שנים להתרגל לוותר על רכב לטובת תחבורה ציבורית ולכן שוב נחכה 10 שנים עד שהרכבת הקלה תפעיל 5 קווים מתוך ה8 שתוכננו ושנראה כמה מכל האיזה 15 מגדלים שתוכננו לאורך יפו (קרן ההסתדרות, משולש הדוידקה, מתחם כי"ח, מתחם עץ חיים, מתחם שערי צדק, פרוייקט רובע הכניסה לעיר, ועוד אחרים) יוקמו בפועל.

maromy

New member
מה שמזין את מרכז העיר זה לא רק הבנייה בו

עיקר הולכי הרגל שבאים לקנות ולעבוד במרכז העיר באים מהשכונות ליד במעגל הקרוב ושכונות במעגל השני.
ברור שמישהו במלחה אולי יעדיף ללכת ברגל לקניון ליד הבית. לעומת זאת מישהו ברוממה ילך ברגל למרכז העיר.
אתה אומר שירושלים לא מנהטן ולא לונדון אבל המרכז העירוני שלה גם הרבה יותר קומפקטי משל שתיהן.
בערים של 8-10 מליון תושבים המרכז העירוני הוא בערך בגודל חצי ירושלים. בירושלים המרכז העירוני הוא
סביב 3 שכונות על ציר רחוב יפו. אפשר ללכת אותו מקצה לקצה. לכן גם קו רכבת אחד שתופס הרבה
שכונות לאורכו משול ל-5 קוים בעיר גדולה כמו לונדון. ברור שהיקף האנשים שיגיעו למרכז העיר יגדל עם עוד
קוים משכונות נוספות. אבל גם עם קו אחד לדעתי השיפור בתפקוד של מרכז ירושלים הוא דרמטי. זה הפך
למקום הרבה יותר תיירותי, מצולם, אהוב גם על התושבים בעוד קודם זה היה מקום שהלכו אליו בחוסר חשק
ולא במטרה לבלות בו אלא "סידורים ולעוף". היום זה מקום שבאים אליו כדי לבלות ומרצון פשוט כי זה המקום
הכי פעיל מעניין ודינמי בעיר. וזה בדיוק מה שמרכז עירוני טוב צריך לעשות.

לדעתי כל מגדל נוסף אפילו של דירות רפאים הוא מבורך. שהמדינה תקצה ותבנה דיור לצעירים ולא רק מעונות
כמו אגרון. זה לא סותר את העובדה שגם מי שבאים לחודש בשנה לדירה שלהם יוצאים למסעדות, לקניות ותורמים
לפעמים הרבה יותר לכלכלת מרכז העיר מסטודנט שגר שם כל השנה אבל מבלה במקום אחר. ניו יורק מלאה
בדירות רפאים של אנשי עסקים מכל העולם ובעיקר מהחוף המערבי ופלורידה שרוצים לבוא לעיר לחודשי הסתיו
הנעימים או לעסקים לזמן קצר. אז מה? הם מבינים שזה רק תורם לכלכלה. לנמלי התעופה, לשופינג, למיסים
שבנייני היוקרה משלמים, להעסקת אנשי תחזוקה ושמירה. ירושלים צריכה להגיד תודה שיש לה את המעמד
הזה אצלה. הוא המנוע הכלכלי מאחורי כל הערים הגדולות בעולם.

את פרויקט המלגות לסטודנטים אתה מכיר?

לפני מספר שנים העירייה הקצתה מלגה לכל סטודנט שישכור במרכז העיר.
בעקבות התוכנית המון סטודנטים עברו למרכז העיר.

למעלה