הוגים דומים לפרופ' ליבוביץ'

Myrath1

New member
הוגים דומים לפרופ' ליבוביץ'

ערב טוב,

אני מחפש הוגים שליבוביץ' נהג להסתמך על כתביהם (חוץ מהרמב"ם), אבל אם להיות יותר מדויק - אני מעוניין בהוגים שהובילו קו מחשבה ענייני ואנליטי כמו פרופ' ליבוביץ'. לדוגמה הדברים שאמר על הקשר שבין ארץ ישראל לעבודת ה', על הפער בין ערכים וכללים רציונאלים וכו'. אני לא מתכוון לכך שאלו הנושאים שמעניינים אותי דווקא, אלא על דרך הניתוח הישירה והבהירה שאפיינה את דבריו של ליבוביץ' כאשר עסק בנושאים אלו.
היכן אוכל למצוא מקורות קריאה מעניינים?

תודה :)

u r i el

New member
שני דברים שונים :

האחד - הוגים דומים לליבוביץ והשני - הוגים שליבוביץ נהג להסתמך על כתביהם.

קשה לקבוע עד כמה ליבוביץ הסתמך על כתביהם של אחרים או שהביא אותם בפנינו כ"תנא מסייע" לעמדתו הוא. למשל בנושא "קדושת הארץ" השתמש ליבוביץ במשנה ממסכת כלים : " ... עשר קדושות הן: ארץ ישראל, מקודשת מכל הארצות. ומה היא קדושתה--שמביאין ממנה העומר והביכורים ושתי הלחם, מה שאין מביאין כן מכל הארצות." כמו כן נהג להביא מדבריו של ה"מש"ך חכמה ", ראה כאן.

באשר לאופן הרצאת הדברים בבהירות וחדות לשון - אין דומה לו.

Myrath1

New member
כוונתי הייתה לחילופין

כלומר, העדיפות היא להוגים שדומים לו בחריפות ובבהירות הדברים (לא כ"כ משנה הנושא), ואולם אם אין כאלו, כיוון שחששתי שאין, החלטתי שככל הנראה אם ליבוביץ' הסתמך על הוגה מסוים אז יש להניח שיש זיקה מסוימת ביניהם, המלמדת על דמיון קרוב לכוונתי המקורית.
&nbsp
באשר למקורות, גם אני תהיתי לא אחת האם ליבוביץ' הושפע מהוגים שונים או משתמש בהם לצורך חיזוק עמדותיו ברבים.
אנסה לקחת כיוון אחר - האם ישנם הוגים שדומים לו לפחות בעניין הנראטיב? כלומר, שהובילו שינוי תפיסתי? שהציגו דברים באופן שונה לחלוטין מהמקובל? כמו קביעתו של ליבוביץ' לגבי היות העם היהודי העכשווי משולל תוכן ללאומיותו (עקב נטישת הדת).
&nbsp
תודה על ההכוונה.

u r i el

New member
אני לא בטוח שאני מבין בדיוק

מה אתה מבקש.

נסה לקרוא כאן.
אם לא תצליח, יתכן שעליך להרשם לאתר ליבוביץ כדי להיכנס לאוסף המאמרים, הסרטונים וכו'.

Myrath1

New member
תודה רבה

זה נראה מעניין מאוד.
תראה יש לי הרבה ספרים של פרופ' ליבוביץ', אבל לא התחברתי לאף אישיות אחרת שידועה בתחומי הפילוסופיה או התרבות. זה לא עניין של טעם אישי או שהדברים אינם נוחים להשקפת עולמי, אנשים אחרים פשוט נדמים בעיניי כחסרי אמירה שאינה טרוויאלית או טיפשית.
אני פשוט מחפש עוד הוגים כליבוביץ', ש... גורם לך לחשוב באמת :)

u r i el

New member
פופוליזם אליטיסטי.

מה שאתה מוצא אצל ליבוביץ שונה ממה שתמצא אצל הוגים אחרים מכמה סיבות.
ראשית - ליבוביץ איננו הוגה שיטתי בעל משנה סדורה. ל' התבטא בנושאים רבים ורובם קשורים להוויה היומיומית של יהודים. כאדם רחב אופקים ורב ידע בשורה ארוכה של נושאים ומקצועות, הוא היה מסוגל לשרבב בין דבריו ממשנתם של הוגים אחרים שלהם כן הייתה משנה סדורה, אולם הוא הביא לקוראיו ומאזיניו את הדברים בשפה ברורה ונהירה ברמה פופוליסטית ( במובן החיובי ) כך שציבור רחב יכול היה להבינם. יחד עם זאת היה בדבריו גם רובד עמוק והוא נחשף לאליטה הרוחנית והמדעית, לאלה שידעו פילוסופיה, מדעים, היסטוריה, יהדות וכו'.
שנית - ליבוביץ רכש לעצמו מעמד של "גורו" ( למרות שהוא עצמו לא התהדר בתואר כזה ) ועלו אליו לביתו כמעט יומיום מכל שכבות העם כדי לדון ולשוחח על "כל נושא שבעולם" כך של' נעשה עם הזמן דוברם ושופרם של רבים שלא הייתה בהם הכריזמה והכשרון לבטא את עצמם כיאות, משהו בנוסח הדמות הקלאסית של סוקרטס שהוליך אחריו בקסמיו קהל מעריצים.
עם כל זאת היה ליבוביץ שנוי במחלוקת בעיניהם של רבים בכמה מהנושאים "הבוערים" והקיומיים של עם ישראל ובזה הוא נכנס לתודעת רבים באמצעות מה שקראת לו "גורם לך לחשוב" - גם אם לא הייתה הסכמה מלאה עם עמדתו.

kaner91

New member
השנקל שלי

בעניין הקשר בין א"י לעבודת ה', כמדומני שהרש"ר הירש הציג עמדה דומה.
בעניין הפער בין ערכים לרציונליות יש את האמוטיביזם (בעיקר אייר וסטיבסון) ומהכיוון פחות אנליטי יש את ניטשה וסארטר. כל אחד מגיע מכיוון שונה כמובן אבל המסקנות דומות.

Myrath1

New member
ידוע לך

היכן ניתן למצוא ברשת כתבים בעניינים אלו?

kaner91

New member
ברשת

יש אתר מצויין שניתן להוריד ממנו ספרים באנגלית
http://lib.freescienceengineering.org/
&nbsp
מבחינת תרגומים לעברית (ואין לכולם תרגומים) פשוט תיקח מהספרייה או תקנה. אני לא מכיר מאגר חינמי.

למעלה