הודעה שיגיל ביקש להעלות לפורום

DoronModan

New member
הודעה שיגיל ביקש להעלות לפורום

שלום,
https://mida.org.il/2017/03/29/אי-אפשר-לתכנן/
המאמר באתר שכתובתו מעלה, דן בהצלחתו או כשלונו של רעיון האספרנטו - 100 שנה לאחר מותו של ד''ר זמנהוף.
ל'עניין' צירפתי מטה אחת התגובות למאמר.
מה דעתכם למסקנת המאמר? טכנית הוא צודק!
השפה לא הגיע לשמש כשפה שנייה בין האומות.
האם יש אם כך להמשיך ללמוד ולדבר בה?
לי אישית התשובה היא 'כן' לא בהכרח נימוקים (ברחה לי המילה - מדעיים יהייה בערך..).
ראשית אעריך באם ההודעה שלי לא תימחק - ואם יתפתח דיון , כל שכן.
ג'יס!

קירוב לבבות, שלום ואחווה בין העמים, ועוד עקרונות יפים ונאצלים, הם אלה שעמדו לנגד עיניו של ד”ר אליעזר לודביג זמנהוף, כשהמציא את השפה אספרנטו.
והכוונות שלו היו מאד אלטרואיסטיות, ולכן הוא העניק את השפה לכל העולם, בלי לשמור על זכויות אישיות שלו עליה.
והוא לא רצה שהיא *תחליף* שפות אחרות, אלא רק התכוון שהיא תהיה השפה *השנייה* של כל אדם, *אחרי* שפת האם שלו, כך שבני האדם בכל העולם יוכלו לתקשר ביניהם ללא כל בעיות.
 

Gרר

New member
פרקטית הוא צודק, למרבה הצער

עברית היא שפת האם שלי. אנגלית, אותה למדתי בבית הספר היא השפה השניה, והיא עוד איכשהו נקלטה היטב אצלי, כנראה בזכות הרבה שנים של "טחינת" השפה ובגלל שבמקצוע שלי משתמשים בה על בסיס יום יומי. אבל זו היתה ה"הצלחה" האחרונה שלי.

יש אנשים שאחרי כמה חודשים ב"ויוה" מסוגלים לדבר ספרדית. אני כישלון מוחלט בכל הקשור ללימוד שפה. עם כל שפה נוספת שניסיתי ללמוד מאוחר יותר נחלתי כשלון מוחלט. צרפתית במכון הצרפתי שסחב אותי חבר מהעבודה - פרשתי באמצע. גרמנית באוניברסיטה (בכל זאת משפחה ייקית) - השאירה לי בעיקר פוביה לשפה בגלל חוסר חוקיות מטורף שלה (זכר/נקבה/נייטרלי, ועוד כל מיני שגעונות). קשה לי עם שפות, זה פשוט לא נקלט אצלי.

לאספרנטו הגעתי בעיקר מתוך סקרנות דווקאית לבדוק אם מה שאומרים עליה הוא באמת נכון. אם היא באמת עד כדי כך פשוטה, שגם כישלון שפות קולוסאלי כמוני יכול להצליח ללמוד אותה.

מבחינת ה"הגיון" של השפה - אין ספק שהיא באמת בליגה אחרת מעל יתר השפות. כיף ללמוד שפה שהדקדוק שלה הוא באמת הגיוני ופשוט. עם זאת, בגלל שלא יוצא לי יותר מדי להשתמש בה או לתרגל אותה אני לא יכול להגיד שיש לי אוצר מילים מרשים, או שאני יכול להתקשקש איתה יותר מדי טוב עם אנשים, אבל אם צריך למדוד את ההצלחה של אספרנטו לא רק כמותית אלא גם עקרונית - אז היא אכן מקיימת את ההבטחה.

עם זאת, כמותית - המאמר צודק. אנגלית היא היום השפה השניה של האנושות. זה מצער בעיקר בגלל שאנגלית היא שפה די איומה. אני חושב על הקטנה שלי שעוד מעט תתחיל ללמוד אנגלית ולשאול למה את זה אומרים ככה ולא ככה, אוי ואבוי לי. יותר קל לי לדבר אנגלית מאשר להסביר אנגלית, וכנראה שזה נכון לרוב דוברי האנגלית. אתה מסתכל על מילים כמו throughout. מה זה צריך להיות? ולמה tomorrow ולא tomorough? או בכלל tumorow? או twomorow? יש איזה 20 אופציות שבאות בחשבון.

מילא אני שעוד מסתדר עם אנגלית. רחמנות לי על אנשים שלא כל כך שולטים בשפה ונאלצים לגמגם בשיחות ועידה ולהשמע זוועה אל מול האמריקאים מהצד השני. אז אולי אספרנטו כשלה, אבל ההפסד הוא של האנושות ש"נתקעה" עם שפה בינלאומית מפוצלחת למדי.
 
למעלה