הודעה ששמתי בפורום שמירת טבע.

• פותח הנושא naja
  • פורסם בתאריך

naja

New member
הודעה ששמתי בפורום שמירת טבע.

אני אשמח לקבל תגובות גם בפורום הזה: שלום לכולם. הבנתי שאתם מתעניינים ועוקבים אחרי פעילות רשות שמורות הטבע והגנים ולכן רציתי לשמוע את דעתכם בנוגע למדיניות הרשות בכל הנוגע למתן אישורי לכידת נחשים בשנים האחרונות. עד לפני מספר שנים קבלת ההיתר היתה מותנית בפגישה עם הפקח האזורי ובהתרשמות שלו מהידע וההבנה של המבקש בכל הקשור בעולם החי והזוחלים. לפני כשלוש שנים הרשות החליטה לפתוח "קורס הסמכה" בנושא, קורס הנמשך כיום וחצי ובמהלכו שומעים מספר הרצאות ומתנסים בתפיסת צפע שיושב מתחת פח גלי. בעקבות פתיחת הקורס הזה חולקו עשרות היתרי לכידה למדבירים הזקוקים להיתר הזה לצורך התמודדות במכרזים עירוניים וכיום מרבית המדבירים שאני מכיר מחזיקים הייתר לכידה. הבעיה היא שהמדבירים האלה אינם אנשי טבע אמיתיים והדבר היחיד שהם מסוגלים לעשות זה להרוג את הנחש!!!!!(או להגיע למקום באיחור ניכר, לעשות סיבוב דאווין ולהחליט שהנחש כבר לא בשטח). מרבית המדבירים האלה מתיחסים לנחשים כעוד סוג של בע"ח שצריך להשמיד. בנוסף הם אינם טורחים למלא את הדוחות של הפגיעה בערך טבע מוגן. מה דעתכם? לי אין ספק שהמדיניות הזו שגויה לחלוטין וצריכים לעשות הפרדה ברורה בין הדברה ללכידת נחשים, אבל מאחר ואני לוכד נחשים אני לא ממש יודע כיצד לפעול בנושא מבלי שיחשבו שהאינטרס שלי הוא כלכלי ולא שטובת הנחשים פה היא הסיבה. אשמח לשמוע את תגובותיכם בנושא.

Golan Oz

New member
היתרי לכידה

היי בטוח שמא שהרשות קובעת אז זה בסדר גמור. הקביעה שלהם מבוססת על ניסיון רב מלקחי העבר ונידון בפורומים מיקצועיים. אני מציע שאת הפנייה שלך תפקסס למשרדי הרשות כי אין טעם לדון בכך בפורום הזה ללא תגובת הרשות.

naja

New member
ואולי בכלל אין טעם לפורום הזה?

מדוע אין טעם לדון בנושא? דבר ראשון-נתבקשתי ע"י עמית להעלות דברים שקשורים לרשות בפורום שלו וכך עשיתי. דבר שני-אני חושב שהנושא שהעלתי הוא חשוב מאוד ועצוב מאוד כאחד ואני מעוניין לשתף בו את חברי הפורום. ודבר אחרון-אם אתה חושב שכל מה שהרשות קובעת זה בסדר גמור אז אתה טועה אבל אנחנו חיים במדינה דמוקרטית ומותר לנו לטעות... אני לא מודע לגבי כל מה שהרשות עושה אבל במקרה הזה אני חיי את הנושא כבר שנים ועוקב אחרי הנושא מקרוב ואני יכול להבטיח לך שחלוקת היתריי לכידה למדבירים זו טעות, ועל הטעות הזו עשרות נחשים(אם לא מאות) משלמים בחייהם.

Golan Oz

New member
רט"ג

התכוונתי ש... בפורום טיולים בארץ יורדיםעל הרשות בפורום שמירת טבע יורדים על הרשות ועכשיו גם בפורום זוחלים... אין לי בעייה עם זה, אך בחלט יש לי בעייה עם זה שאתם לא מבקשים תגובה מהרשות...וכל זמן שלא אשמע את תגובתם- אז לדעתי אתם עושים להם עוול נפשע כי אני מכיר את עבודתם הקשה היום יומית... כמעט בכל פנייה שלי אליהם מצאתי אוזן קשבת ורצון לעזור, מה שלא קרה מהחלה"ט או מגופים ירוקים אחרים...

naja

New member
לא הייתה לי שום כוונה לרדת עליהם.

בסה"כ ציינתי כמה עובדות שקשה לי להשלים איתן. אני חושב שהבעיה של הרשות היא ברובה תקציבית(עוד כסף=יותר פקחים=יותר אכיפה) וגם ציינתי את זה בשרשור של הבחור והחרדונים. אני מכיר מספר אנשים ברשות ואני יודע כמה קשה הם עובדים ואני מעריך את זה אבל אני בסה"כ מציין עובדות ע"פ השטח. ואפרופו פנייה אליהם-פנייה שלי למייל שלהם(בנושא אחר)לפני כחצי שנה לא זכתה למענה ופניה בכתב ובע"פ בנושא חוסר מילוי הדוחות ע"י לוכדי נחשים נעשתה וימים יגידו האם הופקו לקחים.

k a t h y

New member
טוב מאוד!

ודרך אגב יש לי כאן שאלה: שמעתי פעם שיש דבר כזה שנקרא אישור לכידה זמני מה זאת אומרת אישור לכידה זמני?

תוקף ההיתר מוגבל בזמן

כך למשל, קיבלתי היתר להעתקת צמחים מוגנים, אך ההיתר מוגבל בזמן ולאחר שעבר הזמן, יש להוציא היתר חדש.

naja

New member
כנ"ל היתר לכידת נחשים.

צריך לחדש פעם בשנה. תגיד, מה זה היתר העתקת צמחים מוגנים? מעבירים אותם ממקומות שהולכים להיהרס?

כן

קיבלתי היתר להעתקה של צבעונים מאזור המיועד לבנייה בקרית אונו (בסופו של דבר אספתי זרעים בלבד, אבל דיווחתי על כך כנדרש). ההיתר היה מוגבל בזמן לחצי שנה.

naja

New member
אחלה.

אני משער שהיית צריך לפזר אותם רק באיזור התפוצה של הצבעוני. יש על זה פיקוח?(ז"א אתה החלטת על אזור הפיזור או שהרשות החליטה ואתה רק ביצעת את העבודה?).

תשובה

הודעתי מראש לרשות על המקום בו אני רוצה לשתול את הצמחים. כיוון שהמקום (מערות אפקה - צפונית לת"א) נמצא באזור התפוצה הטבעי, מחוץ לתחומי שמורות טבע, וכיוון שיש לי קשר מזה זמן עם אנשי הרשות באזורי, לא עשו לי שום בעיות. מכל מקום, ברור לי שאין להפיץ בעלי חיים או צמחים מחוץ לאזור תפוצתם הטבעי. (הצבעוני הוא אומנם מין מוגן, אך לא מין נדיר לפי הגדרת הרשות, למרות שאני חולק עליהם בהערכת הסיכון לצבעונים במישור החוף, ולכן לא היו בעיות מיוחדות. אני מאמין שלו הייתי רוצה להעביר מין הנמצא בסכנת הכחדה לפי הגדרות הרשות, הם היו מעדיפים לבצע את הפעולה בעצמם או במעקב צמוד שלהם).

naja

New member
יש מערות באפקה?

אף פעם לא שמתי לב, יכול להיות שאני צריך להפסיק לבהות בדברים האלה מהסיליקון שמקפצים שם על המדרכות ולחפש דברים יותר חשובים..... רגע, אתה מתכוון במקרה למערה שעל אילון?

כן, יש שם כמה מערות.

אומנם כיום השכונה הקרובה ביותר היא רמת אביב ג', אבל הכינוי עוד מלפני שהקימו את רמא"ג (כאשר אפקה היתה הכי קרובה).

naja

New member
זה לא פתוח לביקורים, נכון?

עד כמה שזכור לי זה מגודר. "מחוץ לתחום".

הגדר היא לשמור על המערות

האתר פתוח לביקורים ברגל, הגדר הוקמה בשנת 1989 כשסללו את נתיבי איילון, למניעת כניסת רכב כבד לשטח המערות במהלך העבודה. יש פתח בצד המערבי של המערות, מהלך 10 דקות הליכה מרחוב דרזנר ברמת אביב ג' (אפשר להגיע באופניים וברכב שטח עד הגדר, בשטח המגודר אני מבקש ללכת ברגל בלבד).

naja

New member
מתי אתה ממליץ לבקר שם?

אני אהיה שם בשבוע הבא השאלה אם כרגע יש מה לראות בסביבה.

ייתכן שאהיה שם מחר/תיים

בעיקרון אמורה להיות פריחה של סתווניות, אך כנראה רק לאחר הגשמים (התחזית היא שהחל במוצ"ש יהיו גשמים, ולכן יש סיכוי טוב לסתווניות לקראת סוף השבוע). מבחינת זוחלים, זה האזור בו ראיתי נחש מים צעיר (לפי ההגדרה של עוז), וכן ראיתי באזור צבי יבשה ודו-חיים (קרפדה ירוקה, אילנית ואפילו טריטונים בודדים בחורף לפני שנים אחדות). יש שדה קוצים גדול ממערב למערות, בין פברואר לאפריל יש שם פריחה יפהפייה ואילו בעונה זו יש סיכוי לאתר זוחלים (אין לי כמעט מידע על אוכלוסיית הזוחלים באזור). ככלל, פריחה יפהפייה באזור בין פברואר לאפריל, ובינואר יש מרבדי נרקיסים בשדות מצפון לנחל אחיה (הוואדי 200 מ' צפונית למערות) - הריכוז הצפוף ביותר ממש ליד חוות הגז של פי גלילות. עתיד האזור נמצא כיום במאבק, די ברור שחלק גדול מהסביבה הולך להיבנות (לא בחמש השנים הקרובות, מן הסתם), אבל כמעט בטוח שאצליח להציל את המערות ואולי חלק מהשטח הגובל בהן ממערב ומדרום.

naja

New member
תעדכן אם תוכל.

אם תראה שם משהו מעניין אני אשמח לשמוע. אני אהיה שם כנראה לקראת סוף שבוע הבא. אמנם כבר כמעט ואין פעילות זוחלים אבל מעניין אותי לראות את האיזור. אני משער שמלבד נחש המים יש באיזור לא מעט זעמנים שחורים וזיתנים ואני מאמין שגם צפעים. בהצלחה במאבק על השמורה ואם יש משהו שאפשר לעשות אז תיידע אותנו.

הייתי הבוקר, יבש לחלוטין

בהעדר גשם רציני, אין בכלל סתווניות (להערכתי תהיינה בערך שבוע לאחר הגשמים הקרובים). בעניין המאבק, אני ממתין להקמת הקואליציה החדשה ברמת השרון (יש סיבוב בחירות שני), ואם יהיה צורך איידע אתכם בעניין. זעמן שחור ראיתי בעבר ברמת השרון עצמה, בזעמן זיתני לא נתקלתי מעולם באזור (אבל אני לא רואה הרבה זוחלים, חוץ משממיות, חרדונים וצבים). צפע ראיתי מת ברמת השרון וחי בפתח תקווה (כמובן במרחק בטוח), ואחי ראה בעבר נחש בחצר ביתנו (ברמת השרון - אני כיום גר בת"א), שזוהה לפי "החי והצומח" בתור שלוון טלוא-ראש.

naja

New member
בקשר לנחשים.

צפעים מאוד נפוצים ברמת השרון ובאיזור גלילות. זיתנים ושחורים נפוצים ברמ"ג ובאפקה ולכן אני משער שבאיזור המערות אפשר להתקל בשלושתם. בקשר לשלוון טלוא ראש-יכול להיות אך אני משער שמדובר בזיתני שנפוץ ממנו בהרבה באיזור השרון. בכל מקרה אני מתכוון לבקר באיזור בסוף השבוע הבא ואני אעדכן אותך אם תהייה פריחה(אם אני אצליח לזהות.....)

למעלה